The Baader Meinhof Complex (2008) άποψη για την ταινία

The Baader Meinhof Complex (2008) άποψη για την ταινία
  • Σκηνοθέτης: Uli Edel
  • Ηθοποιοί: Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz, Heino Ferch, Johanna Wokalek, Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Nadja Uhl
  • Είδος: Βιογραφία, Δράμα
  • Γνήσιος τίτλος της ταινίας: Der Baader Meinhof Komplex
  • Έτος κυκλοφορίας: 2008
  • Θετικά: Διατήρηση της αμεροληψίας από πλευράς δημιουργών.
  • Αρνητικά: Θα ήθελα μεγαλύτερη ανάπτυξη των θέσεων των χαρακτήρων.
  • Η αξιολόγηση μας: 5 / 5 – Αριστούργημα

Παρουσίαση του «The Baader Meinhof Complex»

Το 1945 η Γερμανία «αποκεφαλίζεται» και ο Β! Παγκόσμιος πόλεμος τελειώνει. Τα παιδιά που γεννήθηκαν τότε, μεγάλωσαν με το Ναζιστικό φάντασμα να πλανάται πάνω από τα κεφάλια τους μέσω των γονιών και των μεγαλυτέρων τους. Η ανοικοδόμηση της χώρας και η ευημερία ερχότανε σιγά σιγά, όμως μαζί μεγάλωναν και αυτά τα παιδιά. Κάπου στα τέλη του ’60, ο Δυτικός (καπιταλιστικός) κόσμος στον οποίο ανήκαν, ελεγχόμενος σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, έδειχνε ξεκάθαρα το πραγματικό του πρόσωπο: πόλεμος στο Βιετνάμ, εγκαθίδρυση διδακτοριών σε χώρες-κλειδιά, στήριξη απολυταρχικών καθεστώτων.

Και τότε, τα παιδιά αυτά, τα παιδιά που δεν φταίγανε για τα εγκλήματα των πατεράδων τους, φτάσανε στην κατάλληλη ηλικία για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τα ειρηνικά κινήματα διαμαρτυρίας που φούντωναν στον κόσμο άρχιζε να γίνεται αντιληπτό ότι δεν απέφεραν καρπούς. Η αντίδραση στο κατεστημένο των δεξιών κυβερνήσεων ήταν η υιοθέτηση αριστερών ιδεολογιών, η σοσιαλιστική προσέγγιση για λύση του προβλήματος. Και αφού τα λόγια έπεφταν σε τοίχους αδιαφορίας, οι καταπιεσμένοι νεαροί αποφάσισαν να γκρεμίσουν τους τοίχους αυτούς στην κυριολεξία. Και εγέννετω ακροαριστερά (όπως την ξέρουμε σήμερα τουλάχιστον)!

Δε θα το παίξω ειδικός στην ιστορία της RAF (Rote Armee Fraktion), την ομάδα που ηγηθήκανε οι Andreas Baader και Ulrike Meinhof, ούτε θα κάνω κάποια κρίση για την δράση. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι η προσωπική έρευνα και αναζήτηση των κινήτρων πίσω από οποιαδήποτε κίνηση είναι πάντα σημαντική και σχεδόν επιβάλλεται να γίνει προκειμένου να σχηματίσει ο καθένας την άποψη του.

Το φιλμ “Der Baader Meinhof Komplex”, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Stefan Aust (1985), παρουσιάζει την γέννηση και την δράση της οργάνωσης μέχρι τα τέλη του ’70, οπότε τελειώνει και η λεγόμενη «1η γενιά» της RAF (η διάλυση ήρθε το 1998, στην 3η γενιά). Το θέμα έχει χρησιμοποιηθεί στο σινεμά και σε άλλες ταινίες στο παρελθόν, όμως η επιτυχία δεν ήταν του μεγέθους που κατάφερε το “Komplex”.

Αν το αποκόψουμε εντελώς από την ιστορική/βιογραφική του ιδιότητα, ο θεατής θα βρεθεί μπροστά σε ένα καλογυρισμένο φιλμ δράσης, σύγκρουσης ιδεολογιών και εξαιρετικής ηθοποιίας. Ο ρυθμός των γεγονότων στην ταινία είναι μερικές φορές καταιγιστικός, μη δίνοντας ίσως χρόνο για αφομοίωση πάντα. Ευτυχώς η ανάπτυξη είναι ικανοποιητική στα καίρια, για την πλοκή, σημεία. Ιστορικά, γίνεται ευρεία παρουσίαση της δράσης της ομάδας, με την ιστορική ακρίβεια που εξασφαλίζεται από το ότι η πηγή πληροφοριών είναι ένας δημοσιογράφος που έζησε τα γεγονότα στην εποχή τους.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν υπάρχει προσπάθεια ωραιοποίησης και ηρωοποίησης ούτε των τρομοκρατών, ούτε των διωκτών τους, ούτε των νεκρών. Η ταινία αποτελεί περισσότερο το ερέθισμα για αναζήτηση των ιδεολογικών υποβάθρων και της ολοκληρωμένης ιστορίας, παρά ένα ιστορικό ντοκουμέντο, αφού παρόλο που η παράθεση των γεγονότων είναι βασισμένη στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη των χαρακτήρων και των θέσεων τους δεν είναι εκτενής και επαρκής. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Η απλή παράθεση μιας δολοφονίας ή μιας βομβιστικής ενέργειας δεν είναι αρκετή αν θέλουμε να λύσουμε τα ζητήματα που γέννησαν τις πράξεις αυτές.

Σας προκαλώ λοιπόν να δείτε το φιλμ αυτό και στην συνέχεια να ψαχτείτε λίγο. Και όχι, δεν ενστερνίζομαι την πεποίθηση περί νομιμοποίησης της μαζικής βίας, αν αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που θα μου θέτατε…

Δείετε παρακάτω Το τρέιλερ της ταινίας.

Προηγούμενο άρθροYamaha MT-07 vs Suzuki SV650A Σύγκριση
Επόμενο άρθροTriumph μοντέλα, λίστα μοτοσυκλετών
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας