- Πλατφόρμα: MS-DOS, Macintosh, Microsoft Windows
- Εταιρεία ανάπτυξης: Sierra On-Line
- Είδος: Adventure, Interactive movie, point-and-click adventure
Μας άρεσαν:
- Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας… τι να μας πει και η Meyer
- Η καλύτερη αξιοποίηση της τεχνικής του FMV (Full Motion Video)
- Γρίφοι που θα σου ταρακουνήσουν για καλά το κεφάλι
Δε μας άρεσαν: Το FMV μοιάζει πια παρωχημένο… κάτι σαν σκετσάκι του Σεφερλή… μπα, κουταμάρες λέω, τίποτα δεν είναι σαν τα σκετσάκια του Σεφερλή
Η αξιολόγηση μας: 4/5 – Πολύ Καλό
Παρουσίαση του παιχνιδιού
Πριν ξεκινήσω, αξίζει να επισημάνω πως το The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery είναι γνωστό και με διαφορετικό όνομα, δηλαδή το Gabriel Knight 2: The Beast Within. Ο λόγος που τονίζω αυτήν την ιδιομορφία οφείλεται στο γεγονός πως δεν θέλω να υπάρχουν παρερμηνείες από τους αναγνώστες που διαβάζουν το παρόν άρθρο.
Τώρα ας μπούμε κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης.
1995, η τηλεοπτική σειρά τα «Φιλαράκια ξεκινούν τη δεύτερη σεζόν τους, ο Νίκολας Κέιτζ παίζει τον τελευταίο (και μοναδικό) σοβαρό ρόλο στην καριέρα του ενώ το Όσκαρ πηγαίνει στους ποιητικούς αποκεφαλισμούς του «Braveheart», τη μουσική σκηνή την ταράζουν συγκροτήματα όπως οι Radiohead και οι Oasis ενώ ο κόσμος χορεύει με αυτό το τραγούδι. Είναι μια καλή εποχή για την τέχνη και την αισθητική (που τόσα βέλη δέχθηκε από τα ’80s και τα πρώιμα ’90s).
Έχουν και τα video games (συγκεκριμένα τα Adventures) τη δική τους αλλαγή στην αισθητική εκείνη την εποχή. Από το 1992, οι πιο φραγκάτες εταιρίες (με εξαίρεση την LucasArts που παραμένει παραδοσιακή) στρέφονται στην τεχνική του Full Motion Video (εν συντομία “FMV”) που δεν είναι τίποτα άλλο από τη κινηματογράφηση αληθινών ανθρώπων και πραγμάτων, συνήθώς μπροστά από μπλε ή πράσινη οθόνη, ώστε μετά να περαστούν οι τοποθεσίες που θα έχουν φτιαχτεί στον υπολογιστή (εντάξει, υπάρχει και εξήγηση με πιο τεχνικούς όρους για το τι είναι το FMV, αλλά σημασία έχει πως καταλαβαινόμαστε).
Σαν θεωρία, αυτό θα βοηθούσε στο να δοθεί μια πιο κινηματογραφική χροιά στα παιχνίδια. Το αποτέλεσμα όμως, στους περισσότερους τίτλους, ήταν μάλλον άσχημο, με τις μέτριες ηθοποιίες και το άκυρο δέσιμο γραφικών και αληθινών ανθρώπων να κλέβουν την παράσταση. Άσε δε που το κόστος ήταν υπερβολικό και, καθώς η πτώση της εμπορικότητας των Adventures είχε αρχίσει, οι εταιρίες μπήκαν μέσα για τα καλά.
Υπήρξαν όμως 5-6 τίτλοι που είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα. Έναν από αυτούς παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό, ενώ οι υπόλοιποι, έτσι για την ιστορία, είναι τα “Phantasmagoria”, “Under a Killing moon”, “The Pandora directive”, “Black Dahlia” και φυσικά το παιχνίδι για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα.
Η ιστορία του Gabriel Knight ξεκινάει το 1993 προς 1994, όταν τον πρωτογνωρίζουμε στο θρυλικό “Sins of the fathers“. Εκεί μαθαίνουμε πως ο ήρωας μας (ο Gabriel ντε) είναι ένας Schattenjager (ή αλλιώς Κυνηγός Σκιών), απόγονος μιας οικογένειας, που πάππου προς πάππου έχουν αναλάβει να ξεδιαλύνουν υποθέσεις που έχουν σχέση με το παραφυσικό. Αφού λοιπόν στο πρώτο μέρος ξεδιάλυνες μια σειρά τελετουργικών βουντού φόνων στη Νέα Ορλεάνη, αποφάσισες να αφήσεις το μικρό σου βιβλιοπωλείο στη συνεργάτιδα σου και να πας ένα ταξιδάκι στα πάτρια εδάφη της Βαυαρίας.
Εκεί μας βρίσκει η έναρξη του δεύτερου μέρους. Είσαι πια ένας επιτυχημένος συγγραφέας και το μόνο που θέλεις είναι λίγες μέρες ξεκούρασης πριν επιστρέψεις στις Η.Π.Α.
Αμ δε. Η φήμη σου προηγείται κι έτσι μια ομάδα ανθρώπων σε επισκέπτεται στην οικογενειακή έπαυλη και σου ζητάει να τους βοηθήσεις στη διαλεύκανση μιας σειράς φόνων, που φαίνεται να έχουν γίνει από λυκανθρώπους. Με μισή καρδιά και αρκετή δυσπιστία αποφασίζεις να ασχοληθείς κάπως με το θέμα. Και φυσικά, αυτό που ξεκινάει σαν μια ιστορία που μπορεί και να είναι αποκύημα της φαντασίας των ντόπιων, αποδεικνύεται πως έχει παρελθόν τουλάχιστον 200 χρόνων και απειλεί ξεκάθαρα τη ζωή του Gabriel.
Η ιστορία περιπλέκει τοπικούς θρύλους, όχι μόνο για τους λυκάνθρωπους, καθώς και ιστορικές πληροφορίες μιας και στα γεγονότα εμπλέκονται πρόσωπα όπως ο Λουδοβίκος ο Β‘ της Βαυαρίας και ο Βάγκνερ. Η δράση είναι όμορφα σχεδιασμένη και ο τρόπος που εξελίσσεται παραπέμπει σε ανάγνωση βιβλίου που κάθε σελίδα προσφέρει και κάτι καινούργιο (και που συνήθως μπλέκει τα πράγματα περισσότερο).
Στη διάρκεια του παιχνιδιού θα κληθείτε να χειριστείτε και την Grace (τη συνεργάτιδα σας) και να ανακαλύψετε στοιχεία που δεν μπορεί ο Gabriel. Η δε ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική.
Ειδικά για FMV (αναφέραμε τις αδυναμίες πιο πάνω) καταφέρνει να κάνει τα πάντα πιστευτά και πολλές φορές να σας τρομάξει. Α, ναι, καλό είναι να μην αφήσετε το μικρό σας αδερφάκι να δει κάποιες από τις σκηνές.
Η δουλειά που έχει γίνει στον τεχνικό τομέα είναι άρτια. Οι ηθοποιοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους το έχουν. Αποτυπώνεται στα πρόσωπα τους η αγωνία, ο φόβος, ο προβληματισμός. Τα backgrounds είναι και αυτά σε υψηλότατα επίπεδα, ενώ θα σταθώ ιδιαίτερα στη μουσική που αποτελεί από μόνη της ξεχωριστό κομμάτι αναφοράς και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το soundtrack ταινίας.
Οι γρίφοι είναι δύσκολοι. Απαιτούν πλήρη συγκέντρωση, κατανόηση του τι σου ζητάει το παιχνίδι για να πας παρακάτω και σκέψη για το πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό. Πρέπει να ακούς ή καλύτερα, να προσέχεις τι σου λένε, να αναλύεις τις πληροφορίες, να κρατάς τα σημαντικά. Α, και ναι, σε αυτό το Adventure μπορεί και να σκοτωθείς, οπότε προσοχή.
Που καταλήγουμε λοιπόν; Τα FMV είναι ούτως ή άλλως σε μια δική τους εποχή, μπορεί να τα δεις τώρα και να σου φανούν μια χαρά μοντέρνα και μπορεί να τα έβλεπες το 1998 και να σου φαίνονταν παρωχημένα ως εκεί που δεν παίρνει.
Το The Beast Within: A Gabriel Knight Mystery θεωρήθηκε αριστούργημα στην εποχή του (για πολλούς το καλύτερο Adventure εκείνης της χρονιάς). Δεν μπορώ να το δω σαν αριστούργημα, σίγουρα όμως αποτελεί ένα ξεχωριστό διαμάντι μιας ξεχωριστής εποχής, με ένα εξαιρετικό σενάριο, μια αψεγάδιαστη εφαρμογή του FMV, υπέροχη μουσική και γρίφους που θα κάνουν και τους πιο έμπειρους να χτυπάνε κάτω το κεφαλάκι τους.
Α, να μην ξεχάσω πως είχε κι ένα από τα πιο υπέροχα κουτιά που φτιάχτηκαν ποτέ, το οποίο περιείχε και το βιβλίο που υποτίθεται έγραψε ο Knight (μια υπέροχη ιστορία τρόμου από τη συγγραφέα των “Gabriel Knight” Jane Jensen).
Old-time classic λοιπόν, κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια.