ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesThe Detectives Planet. Αφιέρωμα σε ντετέκτιβ σε ταινίες

The Detectives Planet. Αφιέρωμα σε ντετέκτιβ σε ταινίες

Άνθρωποι που θα μπορούσαν να κάνουν τον Κάλαχαν να φάει τα διπλώματά του, και τον Boggard να αποσυρθεί σε άσυλο ψυχοπαθών. Επιθεωρητές, ντετέκτιβ και αστυνομικοί, που μετατρέπουν το τμήμα τους σε παιδική χαρά και τις υποθέσεις τους σε τσίρκο, αλλά, πάντα βρίσκουν τον ένοχο. Ο επιθεωρητής Κλουζό έρχεται σε DVD και φέρνει και τους συναδέλφους του.

Jacques Clouseau (πραγματικό όνομα Peter Sellers)

Σημείο καριέρας: Ο ιδιότροπος Γάλλος επιθεωρητής έχει αφήσει τη μεγαλύτερη αστυνομική παράδοση απ’ όλους τους άντρες που έχουν φορέσει σήμα οπουδήποτε στον πλανήτη. Ξεκίνησε να μεγαλουργεί, όταν ένας μυθικός ληστής ξαλάφρωσε την πριγκίπισσα Dala από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, τον «Ροζ Πάνθηρα». Ο Κλουζό, μέσα από μια αλληλουχία επαναστατικών μεταμφιέσεων, παρανοϊκών παρακολουθήσεων, και ασύνδετης επαγωγικής λογικής, εξιχνιάζει το έγκλημα, επιστρέφει το ανεκτίμητο κειμήλιο στη θέση του, και στέλνει τον ένοχο στο ψυχιατρείο. Όχι για πολύ βέβαια, αφού ο κλέφτης δραπετεύει και προσπαθεί να ξαποστείλει τον Κλουζό. Αλλά όταν τα βάζεις με τον Κλουζό, όσο περισσότερο θέλεις να τον σκοτώσεις, τόσες περισσότερες δυνάμεις του σύμπαντος συνομωτούν εναντίον σου.

Ατάκα: Εμπρός; Ναι. Υπάρχει μια πανέμορφη γυναίκα στο κρεβάτι και ένας νεκρός άντρας στη μπανιέρα μου.

Ατού: Χαμαιλεόντειες ικανότητες καμουφλαρίσματος, μοναδική προσαρμοστικότητα στις συνθήκες, ασυναγώνιστες γνώσεις πολεμικών τεχνών, ιδιοφυής ηλιθιότητα στα συμπεράσματα.

Αδυναμία: Καμία.

Η ιστορία του: The Pink Panther Film Collection (Box Set 6 Discs) από την Odeon.

John Brown / Επιθεωρητής Σαΐνης (πραγματικό όνομα Matthew Broderick)

Σημείο καριέρας: Η βαρετή καριέρα του ως σεκιουριτά, σχεδόν τον σκοτώνει όταν προσπαθεί να προστατέψει τη δουλειά της Δρ. Brown από έναν παρανοϊκό ληστή. Η Δρ. Brown εφαρμόζει πάνω του τα χρόνια των ερευνών της και τον μετατρέπει σε κυβερνομπάτσο με ασύλληπτες δυνάμεις, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει για να εξουδετερώσει τον σατανικό μεγαλοβιομήχανο Claw. Όταν μάθει να τις χειρίζεται δηλαδή.

Ατάκα: Εμπρός, καλά μου (βάλτε όνομα γκατζετιάς εδώ)!

Ατού: Κάτω από την καμπαρτίνα του, κρύβει από ένα ανοιχτήρι, μέχρι προωθητήρες που κινούνται με μικροατομική ενέργεια. Και το καπέλο του γίνεται ελικόπτερο.

Αδυναμία: Δεν είναι σπάνιο όταν χρειάζεται να μην μπορεί να ανοίξει την καμπαρτίνα, κι όταν θέλει ψιλά για εισιτήριο, να βγάζει μπαζούκα.

Η ιστορία του Inspector Gadget, σε DVD από την Audiovisual.

Ace Ventura (πραγματικό όνομα Jim Carrey)

Σημείο καριέρας: Είναι ο καλύτερος που υπάρχει. Πιθανότατα, επειδή είναι ο μόνος που υπάρχει. Ο Ace Ventura είναι ο νούμερο ένα ντετέκτιβ σε υποθέσεις απαγωγών ζώων, και το απέδειξε δυο φορές, πρώτα εξιχνιάζοντας την απαγωγή-σοκ του δελφινιού-μασκότ των Miami Dolphins, κι έπειτα βρίσκοντας την αρχαία ιερή λευκή νυχτερίδα που με την εξαφάνισή της κόντεψε να προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα στις αφρικανικές φυλές των Γουατσατού και των Γουατσατί. Και προλαβαίνει να γοητεύσει και τις κυρίες.

Ατάκα: Αν δεν έχω γυρίσει σε πέντε λεπτά, απλώς περίμενέ με κι άλλο.

Ατού: Έχοντας ζήσει χρόνια στη ζούγκλα και θητεύσει στις μυστικιστικές αρχές του βουδισμού, ο Ace έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ζώων, καταλαβαίνει πώς σκέφτονται και ξέρει πώς μιλούν.

Ντεφό: Η παραμικρή έκφραση βίας κατά του ζωικού βασιλείου, μπορεί να τον αποσυντονίσει, προκαλώντας του από παράλυση, μέχρι έκρηξη οργής.

Η ιστορία του Ace Ventura: Pet Detective και Ace Ventura: When Nature Calls, σε DVD από την Audiovisual.

Eddie Valiant (πραγματικό όνομα Bob Hoskins)

Σημείο Καριέρας: Όταν ο Roger Rabbit, το διασημότερο cartoon του Hollywood, βρέθηκε μπλεγμένος στον φόνο του Marvin Acme, του μεγαλύτερου ευεργέτη των cartoons, ο Eddie, παρά εκείνο το τραύμα με τον φόνο του αδερφού του, έσφιξε τα δόντια, κυνήγησε την υπόθεση, και αθώωσε τον κακόμοιρό Roger.

Ατάκα: Στην υγειά των γραφιάδων. Μακάρι να πάθουν όλοι δημητηρίαση από μόλυβδο.

Ατού: Πεισματάρης, δυναμικός, ξύπνιος αν και σκουριασμένος, ψημένος χρόνια στα πεζοδρόμια του Hollywood, ο Eddie είναι δικτυωμένος με τους σωστούς ανθρώπους και έχει τον τρόπο του να τους πείθει να κάνουν αυτό που θέλουν.

Αδυναμία: Είναι κομματάκι ευερέθιστος, δεν αντέχει τα cartoons (που τον περιβάλλουν), και δεν τα πάει καλά με την εξουσία.

Η ιστορία του Who Framed Roger Rabbit?, σε DVD από την Audiovisual.

Frank Drebbin (πραγματικό όνομα Leslie Nielsen)

Σημείο καριέρας: Η πρώτη του περιπέτεια εμπνέει ακόμη τους πράκτορες των αντιτρομοκρατικών οργανώσεων, που βλέπουν όλες τους τις φιλοδοξίες στη φιγούρα του Drebbin και στην ιστορία του για το πώς έσωσε τη βασίλισσα Ελισάβετ από απόπειρα δολοφονίας της κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στις ΗΠΑ. Η ατυχής σκηνή με τον επιθεωρητή να την ξαπλώνει στο τραπέζι συνόδου, με τα πόδια ανοιχτά και τον ίδιο από πάνω της, ήταν ασήμαντη παράπλευρη αντιξοότητα. Τα κατορθώματά του βέβαια δε σταμάτησαν εκεί, αφού γλίτωσε τον κόσμο από τη συμφορά άλλες δυο φορές, πρώτα σώζοντας το περιβάλλον από έναν μανιακό, και μετά σταματώντας μια ομάδα τρομοκρατών που ήθελαν να ανατινάξουν την Αστνυομική Ακαδημία.

Ατάκα: Βίλμα, σου το υπόσχομαι, όποιο κάθαρμα κι αν το έκανε αυτό, ούτε ένας άνθρωπος στο Σώμα δεν θα έχει λεπτό ηρεμίας, μέχρι να τον βάλουμε πίσω απ’ τα σίδερα. Πάμε να τσιμπήσουμε κάτι τώρα.

Ατού: Τα σχέδιά του είναι τόσο ανορθόδοξα, που μοιάζουν σαν να είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της τύχης. Γι’ αυτό και είναι τόσο απρόβλεπτος. Αλλά μην τον υποτιμάτε.

Αδυναμία: Κάποιες φορές, επειδή ποτέ δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο, πέφτει θύμα της στρατηγικής του, και οι γκάφες του στρέφονται προς τον πραγματικό τους στόχο: τον ίδιο.

Η ιστορία του: The Naked Gun Collection, σε DVD από την Odeon.

Sherlock Holmes (πραγματικό όνομα Michael Caine)

Σημείο καριέρας: Είναι λυπηρό, αλλά ολόκληρη η καριέρα του πιο δημοφιλούς των επιθεωρητών, του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την επαγωγική σκέψη, το θρυλικού ντετέκτιβ Holmes, ήταν μια απάτη. Ο Holmes δεν ήταν παρά ένας μέθυσος ηθοποιός, που είχε προσλάβει ο γιατρός Watson, η πραγματική ιδιοφυΐα του διδύμου, για να τον χρησιμοποιεί σαν βιτρίνα. Κάτι σαν τη μάσκα του Spider-Man.

Ατάκα: Μια περιστασιακή σπονδή με αλκοόλ βοηθά να ενισχυθεί η αποφασιστικότητά μου.

Ατού: Άσος στο να πλασάρει τον εαυτό του, μάστορας στις τεχνικές του μάρκετινγκ.

Αδυναμία: Δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά απ’ το ποτό, παραμιλάει, είναι ανεξέλεγκτος γκαφατζής, έχει περιορισμένη επαφή με το περιβάλλον και εκνευρίζει τον συνεργάτη του, το αληθινό μυαλό του διδύμου.

Η ιστορία του: Without a Clue, σε R2 DVD από την Granada Ventures Ltd.

Dick Tracy (πραγματικό όνομα Warren Beaty)

Σημείο καριέρας: Στην τελευταία του εμφάνιση, έδωσε νέο νόημα στη χρήση του χρώματος στο φιλμ, και δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε πως ο Rodriguez πήρε μερικά μαθήματα για το πώς να περάσει το pulp σύμπαν του Sin City στο σέλιλοϊντ. Ο ατρόμητος Tracy ήταν ο προστάτης του Chicago απ’ τη δεκαετία του ’30, αλλά το 1990 έριξε τα επίπεδα της βίας και έκανε mainstream το pulp, ανοίγοντας την παράδοσή του σε κοινό χαμηλότερης ηλικίας. Κόντρα στον θρυλικό του αντίπαλο, τον Big Boy Caprice, και πειρασμούς όπως η Breathless Mahoney, ο Dick Tracy μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, και τον αμερικάνικο τρόπο.

Ατάκα: Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου; Ο εχθρός του φίλου μου είναι εχθρός μου; Ή ο εχθρός του εχθρού μου είναι εχθρός μου;

Ατού: Ατρόμητος, αδιάφθορος, πεισματάρης.

Αδυναμία: Αυτή η κίτρινη καμπαρτίνα του, αν και εντυπωσιακή, η αλήθεια είναι πως είναι λίγο κάρφωμα στο σκοτάδι.

Η ιστορία του Dick Tracy, σε DVD από την Audiovisual.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166