ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesRunaway: A Road Adventure

Runaway: A Road Adventure

  • Είδος : Adventure
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Pendulo Studios
  • Εκδότης: Dinamic Multimedia, FX Interactive, Tri Synergy
  • Producer: Tri Synergy
  • Συνολική βαθμολογία: 8 στα 10

Η ιστορική αναδρομή σε παλιά video games συνεχίζεται με ένα ακόμη σπουδαίο παιχνίδι που φέρει την ονομασία Runaway: A Road Adventure.

Καιρό είχε να κάνει την εμφάνισή του κάποιο καλό adventure με πρωταγωνιστές βγαλμένους από τον όμορφο κόσμο των cartoon. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια τα παιχνίδια του είδους είχαν πάρει μια πιο… κινηματογραφική ροπή, καθώς περιελάμβαναν άφθονα cinematics με πραγματικούς ηθοποιούς. Μετά από καιρό λοιπόν μια Ισπανική εταιρεία, η Pendulo Studios, έρχεται να μας θυμίζει παλιές καλές στιγμές του gaming.

Το πρώτο στοιχείο λοιπόν που προσέχει όποιος ασχοληθεί με το Runaway είναι ο cartoon κόσμος του. Γεγονός που κάνει αμέσως το παιχνίδι πολύ ευχάριστο και προδιαθέτει ευχάριστα το χρήστη (δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί από εσάς που δεν συμπαθούν τα cartoons). ‘Oμως πιστέψτε, δεν είναι μόνο αυτό το στοιχείο που κάνει το Runaway ένα “worth to buy” τίτλο. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.

Σενάριο

Βασικό στοιχείο κάθε adventure τίτλου, είναι ασφαλώς το σενάριο του. Καλογραμμένο σενάριο συνεπάγεται όμορφη πλοκή και τόνωση του ενδιαφέροντος του παίκτη. Εν αντιθέσει με το σενάριο σε παιχνίδια άλλου είδους – το οποίο τις περισσότερες φορές είναι… υποτυπώδες- στα adventure πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό υπόβαθρο και φυσικά αν υπάρχει και μια γερή δόση χιούμορ, ακόμα καλύτερα!

Ε λοιπόν στο Runaway, υπάρχουν και τα 2, και μάλιστα το 2ο (χιούμορ) εν αφθονία. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο 23χρονος Brian Brasco, ένας νεαρός με αρκετά όνειρα για το μέλλον του. Ο ήρωάς μας λοιπόν (αν και η εμφάνισή του δεν προδιαθέτει τίποτα το ηρωικό) έχει αφιερώσει τη μέχρι τώρα ζωή του στις σπουδές τους, στον τομέας των φυσικών επιστημών.

Όπως λέει και ο ίδιος, την ώρα που οι περισσότεροι “έχαναν” το χρόνο τους παίζοντας τένις, κυνηγώντας κορίτσια ή δούλευαν σαν σκυλιά για κάποιο λόγο, εκείνος προετοίμαζε το μέλλον του και τη καριέρα του, ως ερευνητής εφαρμοσμένης φυσικής. Μετά την αποφοίτηση του λοιπόν, ο περίφημος καθηγητής Pr. Silva του πανεπιστημίου του Berkley (Καλιφόρνια) έκανε δεκτή την αίτησή εργασίας του Brian. ‘Eνα όνειρο ζωής γινόταν επιτέλους πραγματικότητα…

Ο Brian λοιπόν ετοιμάζεται να μεταβεί στον προορισμό του, όσο πιο γρήγορα μπορεί, μιας και το… μικρόβιο της ανυπομονησίας τον έχει χτυπήσει για τα καλά! Τελευταία στιγμή όμως θυμάται πως δεν έχει παραλάβει ένα βιβλίο που έχει παραγγείλει, σε ένα βιβλιοπωλείο στο Μανχάταν. Το εν λόγω κατάστημα είναι ανοικτό όλη τη μέρα (και τη νύχτα), οπότε αποφασίζει να κάνει μια στάση καθ’ οδών (παρόλο που θα μπορούσε να ζητήσει να του το στείλουν ταχυδρομικώς).

Ε, λοιπόν αυτή η φαινομενικά αθώα παράκαμψη θα αλλάξει τη ζωή του μια για πάντα! Εκεί λοιπόν που δεν το περίμενε, χτυπάει μια όμορφη κοπέλα (Gina) με το αυτοκίνητο του και εν αντιθέσει με τους περισσότερους ‘Eλληνες οδηγούς ΔΕΝ την παρατάει χτυπημένη αλλά την πάει στο νοσοκομείο και στέκεται πλάι της. Ίσως έπαιξε ρόλο και το παρουσιαστικό της θα πουν οι κακές γλώσσες. ..

Στο νοσοκομείο λοιπόν, λίγο πριν πέσει η Gina σε βαθύ ύπνο (από φάρμακα) του διηγείται την ιστορία της: ο πατέρας της, ο οποίος δούλευε για κάποιο κυβερνητικό οργανισμό, πέφτει θύμα δολοφονίας από τους άντρες του Roberto Sandretti (σα να… Ιταλοφέρνει λίγο το όνομα, ή είναι η ιδέα μου;), αφήνοντας στα χέρια της κόρης του έναν περίεργο σταυρό. Κάτι όμως τον βασανίζει και πιστεύει πως η Gina δεν είναι ασφαλής και πρέπει να την προστατέψει.

Επίπεδα

Το Runaway χωρίζεται σε 6 επίπεδα, αριθμός όχι μεγάλος αλλά ούτε και πολύ μικρός. Αλλά και από διάρκεια δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα με αποτέλεσμα ένας έμπειρος παίκτης να το τελειώσει σχετικά γρήγορα.

Το πρώτο επίπεδο βρίσκει τον Brian στο νοσοκομείο με τη Gina. Εκεί, πρέπει να την προστατέψει από τους φονιάδες που την κυνηγάνε και να φύγουν μαζί. Στο δεύτερο επίπεδο, ζητάει τη βοήθεια ενός παλιού φίλου προκειμένου να ανακαλύψει κάποια πράγματα για το μυστηριώδη σταυρό που έχει η Gina στα χέρια της. Στο τέλος του επιπέδου αυτού πέφτουν θύματα απαγωγής, οπότε η αρχή του επομένου τους βρίσκει σε αυτή κατάσταση.

Ο Brian πρέπει να δραπετεύσει και φυσικά να βοηθήσει τη Gina να κάνει το ίδιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επίπεδο του παιχνιδιού. Στην αρχή του 4ου, η Gina πέφτει σε μια τρύπα και ο Brian τη θεωρεί νεκρή. Εκεί που είναι απελπισμένος και αποφασισμένος να τα παρατήσει όλα, βλέπει ένα όραμα, το οποίο τον ωθεί να τελειώσει την αποστολή του- όπως και πράττει τελικά.

Το 5ο επίπεδο είναι φυσική συνέχεια του πρώτου, και εκεί περιμένει τον Brian μια ευχάριστη έκπληξη (δεν σας την αποκαλύπτω για να το δείτε μόνοι σας!). Στο 6ο και τελευταίο επίπεδο, γυρίζεις στο χάρτη του 4ου, με μερικές… προσθήκες. Δεν μπαίνω σε περισσότερες λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους. Θα είναι σαν να πάς να δεις μια ταινία και να σου πω όλη τη πλοκή! Μιας και το Runaway μοιάζει με μια καλή ταινία, δε θέλω να σας χαλάσω τις όποιες εκπλήξεις και σεναριακές ανατροπές περιλαμβάνει – και πιστέψτε με, είναι αρκετές.

Χαρακτήρες

Οι κεντρικοί χαρακτήρες όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, είναι ο Brian και η Gina Timmins. Ας δούμε λοιπόν πρώτα για εκείνη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δούλευε ως τραγουδίστρια σε ένα νυχτερινό μαγαζί (Pink Iguana) και ο πατέρας της εργάζοταν για λογαριασμό της κυβέρνησης. Πάντως όσο προχωράς στο παιχνίδι, θα ανακαλύψεις νέα στοιχεία για το παρελθόν της. Πέρα από αυτούς όμως υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι παίζουν, ο καθένας το δικό του ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Ας τους δούμε λοιπόν, μαζί με κάποια πράγματα για αυτούς.

Roberto Sandretti: Φάτσα και φωνή που θυμίζει Ιταλό μαφιόζο, είναι ο αρχηγός της οργάνωσης που κυνηγάει τη Gina και σκότωσε τον… πατέρα της.

Gustav Kotick & Feodor Klavenov: Τα εκτελεστικά όργανα του Sandretti, ψυχροί και αδίστακτοι εκτελεστές. Είναι αυτοί που κυνηγούν τον Brian και τη Gina. Στο τέλος όμως μια δυσάρεστη έκπληξη τους περιμένει…

Carla, Lula & Mariola : Τρεις… κοπελιές (λέμε τώρα) που συναντά ο Brian στο 3ο επίπεδο, οι οποίες τον βοηθούν σημαντικά στο να ελευθερώσει τη Gina. Μόλις καταλάβετε το παρελθόν τους, θα πέσει πολύ γέλιο!

Wupuchim: Ο τελευταίος αρχηγός των Hopi εμφανίζεται ως όραμα την ώρα που ο Brian είναι έτοιμος να τα παρατήσει. Στη συνέχεια παραλαμβάνει το σταυρό από το Brian και του δίνει ένα άλλο αντικείμενο που κάνει το μυστήριο ακόμα μεγαλύτερο!

Sushi Douglas: Ίσως το πρόσωπο που καθορίζει τη ροή του παιχνιδιού από ένα σημείο και μετά, με τις γνώσεις της αλλά και τις συζητήσεις που κάνεις μαζί της.

Kevin (Saturn): Εφευρετικός τύπος με έντονες καλλιτεχνικές τάσεις, θα μας προμηθεύσει με πολύτιμα αντικείμενα (πάντα φυσικά με το αντίστοιχο αντάλλαγμα, όπως λέει και ο ίδιος).

Joshua: Συμπαθής τύπος που προσπαθεί να έλθει σε επικοινωνία με εξωγήινα πλάσματα.

Στη προσπάθειά του Brian να τον βοηθήσει έρχεται αντιμέτωπος (άρα και εμείς) με τον πιο δύσκολο γρίφο του παιχνιδιού.

Mamma Dorita: Μέντιουμ που μπορεί και επικοινωνεί με τους νεκρούς. Μέσω της επικοινωνίας μαζί της, αποκαλύπτεται το μεγαλύτερο ίσως μυστικό του παιχνιδιού (Κάτι έλεγα πιο πάνω για σεναριακές ανατροπές).

Oscar: Το παιδί-βουνό (και κουμπί)! Μιλάμε για απίστευτη σωματική κατασκευή και καλή καρδιά. Φυλάει την είσοδο του σπιτιού της προαναφερθείσας (εδώ που τα λέμε είναι ιδανικός για “πόρτα”). Μόλις του δώσεις την αγαπημένη του γεύση μασώμενου καπνού, είναι έτοιμος να σου εκπληρώσει οποιαδήποτε χάρη.

Rutger: Εκ Τζαμάικας τύπος (έτσι δείχνει δηλαδή) με ειδικότητα στην κατασκευή… “φαρμάκων” με παρενέργειες… παραισθησιογόνες.

Πέραν αυτών κάνουν την εμφάνισή τους και άλλοι χαρακτήρες οι οποίο παίζουν έναν πιο… δευτερεύοντα ρόλο, όπως ο φίλος του Brian στο 2ο επίπεδο, καθώς και ο Willie (φύλακας του Μουσείου) και η αρκετά ιδιότροπη (με έντονες τάσεις… γεροντοκορισμού) dr. Olivaw.

Γραφικά και ήχος

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μια μίξη 2D και 3D. ‘Oλα είναι καλοσχεδιασμένα και με ωραία χρώματα, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Η κίνηση των χαρακτήρων είναι ομαλή ενώ και η κίνηση των στομάτων όταν μιλάνε, αν και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα λεγόμενα, είναι ικανοποιητική. Το μόνο κακό εδώ είναι η ευκρίνεια της οθόνης, η οποία θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Σαν αποτέλεσμα, κάποιες φορές δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις ένα χρήσιμο αντικείμενο, μιας και αυτό “κρύβεται” σε κάποιο όχι και τόσο ευκρινές σημείο. Είμαι σίγουρος πως θα περάσεις αρκετή ώρα για να βρεις κάποιο απαραίτητο αντικείμενο και όταν το βρεις, θα διαπιστώσεις πως έχει ήδη περάσει από το σημείο που βρίσκεται, αρκετές φορές. Σε γενικές γραμμές πάντως το γραφικό αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό.

Τα videos χρησιμοποιούν και αυτά την engine του παιχνιδιού. Είναι πολλά στον αριθμό και στο μέγεθος, αλλά αξίζει το κόπο να τα δεις. Εκτός από το δέσιμο που κάνουν ανάμεσα στα διαφορετικά κεφάλαια του παιχνιδιού, είναι και αυτά διασκεδαστικά.

Περνάω στο ήχο τώρα. Η δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το τομέα είναι πραγματικά εξαιρετική. Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του ομιλία, ανάλογα με το ρόλο που παιχνίδι. Και εκτός από αυτό, πολύ προσεκτικοί είναι και οι “χρωματισμοί” της φωνής, ανάλογα με την έμφαση που θέλει να δώσει ο ομιλών. Τα ηχητικά εφφέ είναι εξίσου καλά, αποδίδοντας πιστά τα τεκταινόμενα, ενώ και η μουσική υπόκρουση είναι καλή.

Gameplay

Ο χειρισμός του Runaway γίνεται με το ποντίκι. Περνώντας τον κέρσορα επάνω από κάποια σημεία εμφανίζονται οι ανάλογες επιλογές (get, look Κλπ). Κάνοντας δεξί κλικ αλλάζει η αρχική επιλογή και εμφανίζεται η εναλλακτική της. Τα αντικείμενα που βρίσκεις, μεταφέρονται στο Inventory. Ο συνδυασμός τους (καθώς χρειάζεται πολλές φορές να συνδυάσετε διάφορα αντικείμενα για να φτιάξετε κάτι άλλο). ‘Oσοι έχετε ασχοληθεί γενικά με point-and-click adventures, δε θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα στο τομέα αυτό.

Επίπεδο δυσκολίας και γρίφοι

Το επίπεδο δυσκολία του παιχνιδιού θα το χαρακτήριζα αρκετά χαμηλό. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνεις. Αν ακολουθείς τη γνωστή συνταγή των παιχνιδιών του είδους (καλό ψάξιμο σε όλους τους χώρους και διάλογους με τους χαρακτήρες), όλα τα βήματα είναι ορατά. Ο πιο δύσκολος γρίφος του παιχνιδιού είναι στο σημείο που ο Brian συνεργάζεται με τον Joshua για να ανοίξουν τη κοσμική πύλη. Εκεί πρέπει να βρεις το σωστό συνδυασμό μουσικών συμβόλων (κατά κόσμο νότες) για να ανοίξει η εν λόγω πύλη.

Και αν έπρεπε να βρεις απλά τις 5 από τις 7 διαθέσιμες νότες, καλά θα ήταν. Πρέπει να τις βρεις και με τη σωστή σειρά! Μάλιστα δε μπορείς να δεις αν και ποιες έχεις βάλει στη σωστή (σειρά). Και επιπλέον δεν υπάρχει κανένα βοηθητικό στοιχείο. Δεν λέω πως είναι άλυτος ο γρίφος -πρέπει απλά να συνδυάσεις 5 αριθμούς, σε κάθε πιθανή διάταξη- αλλά είναι ολίγον….ταλαιπωρία. Γενικά πάντως καλό θα είναι να δοκιμάσεις να συνδυάσεις κάποια από τα αντικείμενα που βρίσκεις μεταξύ τους, καθώς και τη χρησιμότητα με τους άλλους.

Επίσης προσοχή στις συνομιλίες με τους άλλους χαρακτήρες. Προσπάθησε να εξαντλήσεις κάθε διαθέσιμο διάλογο, όσο βαρετό και αν ακούγεται σε μερικούς. Οι πληροφορίες -και οι βοήθειες σε ορισμένες περιπτώσεις- που αποκομίζεις είναι άκρως πολύτιμες. ‘Oπως ανέφερα και παραπάνω, κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα είναι τα “κρυμμένα” αντικείμενα (αυτά δηλαδή που δεν είναι ευδιάκριτα, και ας είναι μπροστά στα μάτια σου).

Μην ξεχνάτε πάντως πως τα adventure games είναι παιχνίδια μυαλού και βασίζονται – σε μεγάλο τουλάχιστον μέρος- στη λογική. Αν δηλαδή σκέφτεσαι όπως θα έπραττες πραγματικά σε μια αντίστοιχη κατάσταση (σαν αυτή που αντιμετωπίζεις σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού), η λύση είναι πιο απλή από όσο νομίζεις. ‘Aλλωστε πολλές φορές ο πιο απλός δρόμος είναι και ο σωστός και ας σπαταλάμε φαιά ουσία ψάχνοντας δύσκολες λύσεις.

Σύνοψη

Το Runaway λοιπόν είναι μια ευχάριστη έκπληξη που μας έρχεται από την Ιβηρική χερσόνησο και μας θυμίζει στιγμές της παλιάς καλής εποχής του gaming. Πρόκειται για μια άκρως διασκεδαστική περιπέτεια, γεμάτη άφθονο χιούμορ, έξυπνους διάλογους και σεναριακές ανατροπές. Για παράδειγμα η απάντηση που δίνει ο Brian αν του δώσεις εντολή να πηδήξει στο πηγάδι έξω από το σπίτι της Mamma Dorita, είναι τρομερά έξυπνη και διασκεδαστική. Παράλληλα οι εκπλήξεις και τα απρόοπτα διαδέχονται το ένα το άλλο. Πάνω που νομίζεις πως έχεις καταφέρει κάτι, τσουπ, έκπληξη!

Ασφαλώς το γεγονός αυτό κάνει το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό. Ασφαλώς ένα ακόμα “συν¨ είναι πως δεν απαιτεί κάποιο “τέρας τεχνολογίας” για να τρέξει. ‘Eχω δει παιχνίδια χαμηλότερων δυνατοτήτων να απαιτούν πολύ ισχυρά μηχανήματα. ‘Oταν όμως έχεις να κάνεις με προγραμματιστική ομάδα που ξέρει καλά τη δουλειά της, τέτοια φαινόμενα παύουν να υφίστανται. ‘Eνα ακόμα μπράβο από μέρους μου, στην Pendulo Studios.

Η αλήθεια είναι πάντως πως το περίμενα πιο μεγάλο σε διάρκεια. Και το κακό είναι πως τελειώνει σχετικά γρήγορα από κάποιον σχετικά έμπειρο gamer. Πάντως κάτι μου λέει πως πρέπει να αναμένουμε και συνέχεια…

Διάβασε επίσης: Pro gamer: Πώς να γίνεις επαγγελματίας παίκτης στα βιντεοπαιχνίδια

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166