Θεσσαλία πληροφορίες. Ταξίδι στην Θεσσαλία

Θεσσαλία πληροφορίες. Ταξίδι στην Θεσσαλία

Περιήγηση στη Θεσσαλία

Δυτικά της πόλης των Τρικάλων και πάνω από τον Θεσσαλικό κάμπο, υψώνεται η δαντελωτή κορυφογραμμή του όρους Κόζιακα, όπου βρίσκονται τα καταπράσινα χωριά Ελάτη και Περτούλι που θα μαγέψουν τους λάτρεις του βουνού και των χειμερινών σπορ. Δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που γίνονται στην περιοχή είναι: Σκι στην ορεινή περιοχή στον Κόζιακα, αναρρίχηση στην πίστα του Κόκκινου Βράχου στην Ελάτη, ιππασία στο Κέντρο Ιππασίας Κερκέτιον στα Λιβάδια, τοξοβολία στα Λιβάδια και rafting στον Αχελώο.

Πρόσβαση στη Θεσσαλία

Η δυτική είσοδος στον ορεινό χώρο των Τρικάλων γίνεται μέσω του χωριού Πύλη που βρίσκεται σε 230 μ. ύψος, ενώ η βόρεια είσοδος γίνεται από την πανέμορφη Καστανιά που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. και από το χωριό Αμάραντος στα 900 μ. Εκεί αρχίζει και το περίφημο Δάσος του Ασπροποτάμου, ένα από τα όμορφα τοπία της Πίνδου. Από το Περτούλι στη θέση Αστραπή φθάνει ένα μονοπάτι απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου. Ο δρόμος ανηφορίζει μέχρι ένα μικρό οροπέδιο, δυτικά της κορυφής Αστραπή και στη συνέχεια οδηγεί στην κορυφή του βουνού. Για τους φίλους της αναρρίχησης, σε μικρή απόσταση από την Ελάτη, στη θέση Κόκκινος Βράχος βρίσκονται τρεις αναρριχητικές διαδρομές.

Χωριά της Θεσσαλίας

Από το Περτούλι, ο δρόμος συνεχίζει στα επόμενα πανέμορφα ορεινά χωριά του Δήμου Αιθήκων, Νεραϊδοχώρι, Δέση, Πύρρα, Γαρδίκι μέχρι την Κοινότητα Ασπροποτάμου και τις πηγές του πολυσυζητημένου Αχελώου. Κοντά στον Ασπροπόταμο, τα χωριά Καστανιά, Αμάραντος και Κρανιά ξεχωρίζουν από όλα τα χωριά της περιοχής και είναι ιδανικοί τόποι για διακοπές όλο τον χρόνο. Βρίσκονται στο δρόμο προς το μοναστήρι των Δολιανών, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού κτισμένη το 1770. Λίγο πιο πέρα, και στο δρόμο προς το μοναστήρι των Σιαμάδων που κτίσθηκε το 1807 συναντάμε το χωριό Πολυθέα κτισμένο όλο με πέτρα. Τα χωριά Ανθούσα και Χαλίκι είναι ζωντανά δείγματα της αυθεντικής παράδοσης των Βλάχων.

Ασπροπόταμος

Το πιο όμορφο κομμάτι της Πίνδου στο Νομό Τρικάλων είναι αναμφίβολα η περιοχή του Ασπροποτάμου. Το δάσος του Ασπροποτάμου εκτείνεται σε 280.000 στρέμματα γης με απίθανη ποικιλία φυτών και δένδρων, από όπου ξεπροβάλλουν, αναλλοίωτα από τον χρόνο, τα χωριά. Δεκάδες ορεινά μονοπάτια οδηγούν μέσα από το δάσος από το χωριό Μαλακάσι στο Στεφάνι, το Μέτσοβο και τους Καλαρύτες έως την Πολυθέα, το Γαρδίκι και την Αρτα.

Το δάσος πήρε την ονομασία του από τον Ασπροπόταμο που είναι παραπόταμος του Αχελώου. Το όνομα αυτό το χρωστάει στα διαυγή, ορμητικά νερά του. Στις πηγές του Ασπροποτάμου και σε όλους τους παραποτάμους και τα ρέματα που ενώνουν τα νερά τους, σχηματίζοντας τον Αχελώο, ζει ένας μικρός πληθυσμός από άγριες πέστροφες. Λίγο πιο πέρα, στο δρόμο για τα Τρία Ποτάμια, στην καρδιά του δασικού συμπλέγματος του Ασπροποτάμου βρίσκεται η Πολυθέα, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό. Για περισσότερες πληροφορίες, οργανωμένες εκδρομές και για rafting στον Αχελώο: Trekking Hellas Φιλελλήνων 7, 210 3310323.

Κόζιακας

Το βουνό της Κόζιακας, με 1.901 μέτρα ύψος, είναι ένα μακρόστενο βουνό κατάφυτο από έλατα στα δυτικά της πόλης των Γρεβενών και ανήκει στη Νότια Πίνδο. Παλαιότερα το έλεγαν Κερκέτιο. Στις απρόσιτες ρεματιές του, αυτό το βουνό προσφέρει ακόμα καταφύγιο σε ένα μικρό πληθυσμό από καφέ αρκούδες, λύκους, αγριόγιδες, λαγούς, αγριογούρουνα και άλλα ζώα.

Το βουνό μέσα στις δασωμένες του πλαγιές φιλοξενεί το χείμαρρο της Χουτιάνας που είναι σκεπασμένος με πλατάνια, έχει νερό όλο τον χρόνο και σχηματίζει μικρούς καταρράκτες σε πολλά σημεία, που προσφέρονται για παγωμένες βουτιές. Ο χείμαρρος βρίσκεται κοντά στο χωριό Γλυκομηλιά. Για την ανάβαση στον Κόζιακα προτείνονται διάφορες διαδρομές από την Πύλη και την Ελάτη. Από την Ελάτη, μετά από διαδρομή 2 ωρών, στη θέση Αστραπή, υπάρχει το καταφύγιο «Χατζηπέτρος» δυναμικότητας 15 ατόμων. Από το καταφύγιο οι ορειβάτες μπορούν να φτάσουν στην κορυφή μετά από διαδρομή μίας ώρας περίπου.

Πύλη

Δεκαοκτώ χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα προς Αρτα, βρίσκεται η πανέμορφη κωμόπολη της Πύλης. Το χωριό δικαιολογημένα φέρει το όνομα «Πύλη» ή «Παλιά Πόρτα», όπως λεγόταν παλιά, γιατί αφήνει μία μικρή δίοδο ανάμεσα στους όγκους των βουνών Κόζιακα και Ίταμου. Μέσα από ένα πευκοδάσος, το μονοπάτι από την Πύλη οδηγεί στην ιερά μονή της Γκούρας, κτισμένη το 1740 μ.Χ. σε ύψος 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ίταμου. Στην Πύλη μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη μοναδική βυζαντινή εκκλησία η οποία βρίσκεται απέναντι, στην Πόρτα-Παναγιά και χρονολογείται από την εποχή της Αννας Κομνηνής (1283 μ.Χ.).

Χαρακτηριστικό αυτής της εκκλησίας είναι ότι έχει τοποθετημένες εκατέρωθεν της Κύριας Πύλης στο ιερό, τις εικόνες της Παναγίας και του Χριστού. Οι εικόνες είναι μοναδικές, ολόσωμες και κατασκευασμένες από πολύχρωμες ψηφίδες. Η Πόρτα-Παναγιά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα (γενέτειρα) του Αγίου Βησσαρίωνα του θαυματουργού, άλλοτε μητροπολίτη Λαρίσης και Τρίκκης.

Ο Αγιος Βησσαρίωνας, ο οποίος είναι πολιούχος Πύλης, Καλαμπάκας και Τρικάλων, είναι μία μεγάλη μορφή της Χριστιανοσύνης. Κοντά βρίσκεται και το πέτρινο γεφύρι του Πορταϊκού που κατασκευάστηκε από ντόπιους μάστορες τον 16ο αιώνα μ.Χ. Ο δρόμος ανηφορίζει προς την Ελάτη, που είναι χτισμένη μέσα στα έλατα από τα οποία πήρε και την ονομασία της.

Ελάτη

Η Ελάτη προσφέρει άφθονο χιόνι το χειμώνα και δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι. Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τους πιο φημισμένους προορισμούς των Αλπεων. Χτισμένη σε υψόμετρο 950 μ., η Ελάτη (η Τύρνα, όπως λεγόταν στους αρχαίους χρόνους), κατοικήθηκε λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Η πλούσια βλάστηση και τα ξύλινα σπίτια παραπέμπουν σε ελβετικό τοπίο. Η Ελάτη προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Οι λάτρεις της ορειβασίας και του σκι χρησιμοποιούν τις γύρω περιοχές για τα προσφιλή τους σπορ.

Περτούλι

Σε απόσταση 7 χλμ. από την Ελάτη βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου. Ο δρόμος ανηφορίζει μέσα από το ελατόδασος σε στενή διαδρομή με αρκετές στροφές. Το χωριό Περτούλι είναι ένα αρχοντοχώρι, με πολλά πέτρινα οικήματα. Βρίσκεται σε υψομ. 1.150, ανάμεσα στα βουνά Νεράιδα, Κόζιακας, Λουπάτα, Μαρόσα και Αυγό, περιτριγυρισμένο από τα έλατα του μεγαλύτερου ελατοδάσους της χώρας που έχει έκταση 33.000 στρέμματα και έχει φορέα διοίκησης που υπάγεται στο ΑΠΘ. Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή πέτρινες στέγες.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο τόπο αναψυχής για περιπάτους και ιππασία, πικ νικ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και ενδείκνυται για χαλάρωση. Παράλληλα, είναι ένα από τα παραγωγικότερα σε ξυλεία δάση της Ελλάδας. Tο δάσος Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα δάση ελάτης στη χώρα. Σ’ αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι την εκμετάλλευση και χρήση του εν λόγω δάσους έχει, με εκατονταετές συμβόλαιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά τους θερινούς μήνες εκεί γίνεται η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών Δασολογίας.

Για τους επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή την άνοιξη και το καλοκαίρι, υπάρχουν δεκάδες ορειβατικές εκδρομές και πεζοπορία σε ορεινά μονοπάτια όπου συναντά κανείς τοπία απαράμιλλου κάλλους.

Χιονοδρομικό κέντρο

Στο Περτούλι, στην ελατοσκέπαστη πλαγιά που αντικρίζει την κορυφή του Κόζιακα, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο που μοιάζει περισσότερο με πάρκο αναψυχής και πλαισιώνεται από ένα μαγευτικό τοπίο. Δυο συρόμενοι και ένας εναέριος αναβατήρας εξυπηρετούν δύο εύκολες πίστες και μία μεσαίας δυσκολίας (μήκους 1.500 μ.) για σλάλομ. Για λιγότερο λοιπόν έμπειρους σκιέρ, η μικρή πίστα είναι εξοπλισμένη με σκί-λιφτ και με τελεφερίκ. Οι λάτρεις των δρόμων αντοχής θα βρουν στα λιβάδια και πίστα για σκι πεδιάδας (langlauf).

Επίσης στο κέντρο ενοικιάζονται χιονορακέτες, έλκηθρο, snowmobile, mountainbike, κ.ά. Από το Περτούλι ξεκινούν πολλά ορεινά Μονοπάτια για πεζοπορία, ορειβασία αλλά και ποδήλατο βουνού. Στην ίδια θέση, «Λιβάδια Περτουλίου», λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επίσης μπορείτε να κάνετε ιππασία, τοξοβολία, ποδηλασία και άλλα σπορ του βουνού.

Φαγητό στη Θεσσαλία

Στην Πύλη και στην Ελάτη υπάρχουν μεζεδοπωλεία, αρτοποιεία και καταστήματα με ντόπια προϊόντα. Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι η βραστή προβατίνα. Παραδοσιακές γεύσεις θα δοκιμάσετε στις περισσότερες ταβέρνες των χωριών. Τα χωριά της διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου φημίζονται για τα απαράμιλλα ψητά τους και τις υπέροχες παραδοσιακές λιχουδιές όπως το κεμπάπ που έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο ψησίματος και μοιάζει με το κοντοσούφλι.

Οι παραδοσιακές πίτες είναι πολύ νόστιμες, ιδιαίτερα η μπατζίνα Ασπροποτάμου. Επίσης θα βρείτε διάφορα τυριά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής όπως η φέτα και το κεφαλοτύρι. Αρκετά καλές ταβέρνες εκεί είναι τα Τρία Ποτάμια (τηλ. 24320 – 87702), ο Ζαραμπούκας (τηλέφωνο 24320 – 87688) και το Κουκοφλί (τηλ. 87368 – 87275). Τέλος, θα προμηθευτείτε γλυκά του κουταλιού όπως το Καρύδι και το Ντοματάκι, τραχανά παραδοσιακό, τα γνωστά εκλεκτά Λουκούμια “Μιλτ.Βάκης”, γιαούρτι, ξυνόγαλο, βούτυρο, μέλι και μυζήθρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας