Εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) δίπλα στις απέραντες ακτές με την καταγάλανη θάλασσα βρίσκεται ο Όλυμπος, η κατοικία των θεών της μυθολογίας. Η Πιερία είναι για το μύθο η χώρα των Μουσών που οι ποιητές συχνά τις αποκαλούν Πιερίδες, και του Ορφέα, του Θεϊκού λυράρη, που μάγεψε με τη μουσική του την αλύγιστη καρδιά του θεού του Άδη για να κερδίσει πίσω τη νεκρή αγαπημένη του και τον κομμάτιασαν οι μαινάδες στην ιερή τους μανία. Σύμφωνα με μια παράδοση, στα Προϊστορικά Χρόνια εδώ κατοικούσαν οι Πίερες, μια θρακική φυλή που αργότερα εκδιώχθηκε από τους Μακεδόνες.
Περιήγηση στην Πιερία
Εδώ ο μύθος και η ιστορία συνδυάζεται αρμονικά με τη σαγηνευτική φύση και την άριστη τουριστική οργάνωση. Γεμάτη βλάστηση, υπέροχα δάση και τις μαγευτικές ακτές, η Πιερία κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή όπως μαρτυρούν τα ευρήματα στο οικισμό του Μακρύγιαλου (5000 π.Χ.). Νότια του Μακρύγιαλου αποκαλύφθηκαν μακεδονικοί τάφοι που ανήκουν στις νεκροπόλεις της αρχαίας Πύδνας. Η πόλη υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα των Μακεδόνων. Μετά τον 6ο μ.Χ. αιώνα μετονομάσθηκε σε Κίτρος και ήταν η σπουδαιότερη πόλη της περιοχής στους μεσαιωνικούς χρόνους.
Στις βορειοανατολικές πλευρές του Ολύμπου βρίσκεται το Δίον, η «πόλις του Διός», αρχαιολογικός χώρος με διεθνή ακτινοβολία. Εδώ ανακαλύφθηκαν τα ιερά των Μακεδόνων, όπου κατέφθαναν κατά χιλιάδες για να τιμήσουν τον Δία στα «εν Δίω Ολύμπια», που γιόρταζαν από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Αξιοθέατα και μνημεία
Την πόλη του Δίου προστάτευε τετράγωνος οχυρωματικός περίβολος. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα δημόσια κτίρια, η Αγορά, τα εργαστήρια, τα σπίτια αποκάλυψαν μια πόλη με θαυμάσιο ρυμοτομικό σύστημα. Νότια της πόλης βρίσκονται το ελληνιστικό θέατρο, το στάδιο, το ρωμαϊκό θέατρο και τα ιερά. Από τον μεγάλο αριθμό των εκτός των τειχών ιερών, σημαντικότερα είναι το ιερό της Δήμητρας, του Διονύσου, το Ασκληπιείο και ολόκληρο το τέμενος της Ίσιδος, που διασώθηκε σχεδόν άθικτο. Στην εκτεταμένη νεκρόπολη, βόρεια και δυτικά του Δίου, αποκαλύφθηκαν τέσσερις καμαροσκέπαστοι μακεδονικοί τάφοι.
Στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στη θέση «Σπάθες» έχει επίσης ανακαλυφθεί Μυκηναϊκό νεκροταφείο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τα σπουδαία βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Πιερίας είναι το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα, με τις εξαίρετες τοιχογραφίες, η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου του 11ου αιώνα στην παλιά μονή Πέτρας, ο ναός της Αγίας Παρασκευής, όπου δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός και πολλά άλλα, μαρτυρούν την χριστιανική παράδοση και πίστη.
Φυσικές ομορφιές και δραστηριότητες
Ο Όλυμπος με την πανέμορφη χλωρίδα και πανίδα προσφέρεται για ορειβασία και πεζοπορία. Η κωμόπολη Λιτόχωρο στις πλαγιές του Ολύμπου, παλιό παραθεριστικό κέντρο είναι η αφετηρία των ορειβατών. Στην κοιλάδα του Ενιπέα, που σύμφωνα με τον μύθο, οι μαινάδες σπάραξαν το μυθικό Ορφέα, η τοποθεσία είναι μαγική. Τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο, δημιουργούν μικρές λίμνες, που χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες.
Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα, σκαρφαλωμένος ψηλά στις πλαγιές του Ολύμπου, μαγεύει τον επισκέπτη. Στο Ελατοχώρι τους χειμερινούς μήνες, πλήθος επισκεπτών χαίρεται τα σπορ του χιονιού στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο. Το άλσος της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται 500 περίπου μέτρα βόρεια της Αρναίας και είναι ένας χώρος αναψυχής βαθύσκιος και δροσερός. Εκεί βρίσκεται το Εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής κτισμένο στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Το Κάστρο του Πλαταμώνα
Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο – πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου, (10ος μ.Χ αιώνας) και είναι κτισμένο νοτιοανατολικά του Ολύμπου, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Ο Πύργος του, που δεσπόζει πάνω στην εθνικό οδό, είναι ένα επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο. Ανασκαφή του 1995 εντόπισε ίχνη ελληνιστικού τείχους (4ος αιώνας) που επιβεβαιώνουν τις απόψεις ότι στη θέση αυτή υπήρχε η αρχαία πόλη Ηράκλειο, “πρώτη πόλις Μακεδονίας…” μετά τα Τέμπη σύμφωνα με πηγή του 360 π.Χ. Το Βυζαντινό τείχος συντηρήθηκε από τους Φράγκους μετά το 1204 και τους βυζαντινούς τον 14ο αιώνα.
Το φρούριο ήταν το βασικότερο στήριγμα του δεσποτάτου του Πλαταμώνα. Αργότερα καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, που επίσης επισκευάζουν αλλά εξακολουθεί να κατοικείται από Χριστιανούς. Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (1941) βομβαρδίζεται από τα γερμανικά στρατεύματα. Σημαντικά ευρήματα αποτελούν ο βυζαντινός ναός του 10ου-11ου αιώνα, οι οικίες 10ου αιώνα, ο ναός του 18ου αιώνα, το τμήμα ελληνιστικού τείχους και η πύλη στο τείχος του ακροπυργίου.
Κατερίνη: Πρωτεύουσα της Πιερίας
H Κατερίνη είναι η πρωτεύουσα του νομού Πιερίας και η έδρα του Δήμου Κατερίνης. Βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας της Κατερίνης, που αρχίζει από τον Όλυμπο και τα Πιέρια και φτάνει μέχρι το Θερμαϊκό κόλπο. Είναι το διοικητικό, πνευματικό, γεωργικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Απ’ αυτήν περνά ο αυτοκινητόδρομος και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αθήνας. Η Κατερίνη χτίστηκε πριν 350 περίπου χρόνια από καλόγερους από το όρος Σινά, που έχτισαν και το ναό της Αγίας Αικατερίνης, γι αυτό και ονομαζόταν παλιότερα και Αικατερίνη. Σιγά-σιγά έγινε μικρό χωριό. Η Κατερίνη είναι μια σύγχρονη πόλη.
Έχει αρκετά καλά οργανωμένο διοικητικό και εμπορικό κέντρο αν και η ρυμοτομία της δεν είναι καλή. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς ενώ έχουμε και σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα από Φορείς, Πολιτιστικούς συλλόγους, διάφορους Οργανισμούς κλπ. Η πόλη μας έχει ωραιότατο δημοτικό κήπο (πάρκο) 100 στρεμμάτων, κεντρικό πεζόδρομο με καταστήματα, παραδοσιακά κτίσματα και κέντρα ψυχαγωγίας
Ιστορικά κτίρια
Το Αρχοντικό της Αρναίας (Γιατράδικο): Πρόκειται για ένα μεγάλο διώροφο κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα ή ίσως του β’ μισού του 18ου. Είναι μοναδικό στο είδος του σε όλη την Χαλκιδική. Η κάτοψή του έχει σχήμα Π, τα ανοίγματα στο ισόγειο είναι ελάχιστα και οι ξυλοκατασκευές του ανωγείου είναι δουλεμένες με πολύ καλαισθησία. Πιθανώς πρόκειται για ένα έργο μαστόρων που ήρθαν από την Ήπειρο. Σήμερα στεγάζει το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας. Το Παλιό Σχολείο Κτίσθηκε το 1872 δίπλα στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Είναι το πιο καλοκτισμένο διδακτήριο του 19ου αιώνα στη Χαλκιδική. Η τοιχοδομία του ακολουθεί την τεχνική που συνηθιζόταν στο Άγιο Όρος την εποχή εκείνη. Σήμερα το κτίριο (ανακατασκευασμένο) στεγάζει το Δημαρχείο.
Διάβασε επίσης: Άγιο Όρος: Πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία