Τηλέφωνο που χρησιμοποιεί AI ανιχνεύει διαφορετικές επιφάνειες.
Τα smartphones θα μπορούσαν σύντομα να είναι σε θέση να εκτελέσουν μια σειρά εργασιών, αναγνωρίζοντας μάλιστα την επιφάνεια στην οποία βρίσκονται, χάρη στους πρωτοπόρους του Πανεπιστημίου του St Andrews.
Το σύστημα της ομάδας, γνωστό ως SpeCam, δεν χρειάζεται πρόσθετο υλικό, καθώς χρησιμοποιεί την οθόνη του τηλεφώνου για να αναβοσβήνει μια σειρά χρωμάτων όταν τοποθετείται με την όψη προς τα κάτω σε μια επιφάνεια. Το φως αναβοσβήνει στην κάμερα του ακουστικού, όπου αναλύονται τα δεδομένα εικόνας για να ανιχνεύσουν τον τύπο του υλικού.
Ανάλογα με την επιφάνεια, το τηλέφωνο μπορεί να προγραμματιστεί για να εκτελεί διαφορετικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, εάν τοποθετηθεί σε ένα τραπέζι του καφέ, θα μπορούσε να παίξει χορευτική μουσική, αλλάζοντας σε τζαζ όταν μεταφέρθηκε στον καναπέ.
Ο επικεφαλής ερευνητής, ο Καθηγητής Aaron Quigley, πρόεδρος της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ηλεκτρονικού υπολογιστή στη σχολή πληροφορικής του Πανεπιστημίου St Andrews, δήλωσε: Η επιφάνεια του κόσμου γύρω σας γίνεται καμβάς για τη φαντασία σας.
“Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε την αλλαγή των ρυθμίσεων μουσικής και φωτός όταν τοποθετούνται σε ένα κομοδίνο ή να παίξει κάποιο video clip όταν μεταφέρεται στο τραπέζι της κουζίνας. Μπορείτε να το προσαρμόσετε πολύ απλά και είναι πολύ διακριτικό, οπότε αν έρχεται ένα τηλεφώνημα ενώ είστε στο δείπνο, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα πίσω λέγοντας ότι είστε απασχολημένος.
Το σύστημα χρειάζεται μια περίοδο κατάρτισης, χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση, για να διδαχθεί διαφορετικές επιφάνειες και αν το τηλέφωνο τοποθετηθεί σε ένα άγνωστο υλικό, όπως ένα πάγκο κουζίνας ή κομοδίνο, θα ζητήσει από το χρήστη να κάνει “εντοπισμό θέσης”.
Ο Quigley πρόσθεσε: “Είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε με έναν συνάδελφο που έχει ένα υπόβαθρο στη φυσική και κάναμε μια συγκριτική αξιολόγηση σε ένα πολύ ακριβό φασματόμετρο – εκτελούσαμε καλύτερα από αυτή τη συσκευή που κοστίζει χιλιάδες λίρες.
“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα φασματόμετρο χρησιμοποιεί ένα μικροσκοπικό σημείο φωτός, αλλά το τηλέφωνο χρησιμοποιεί ολόκληρη την οθόνη έτσι μπορεί να πάρει περισσότερα δεδομένα επιφάνειας. Είναι σαν να κοιτάς μέσα από μια κλειδαρότρυπα σε σύγκριση με το να κοιτάς μέσα από ένα παράθυρο. Το SpeCam μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ μιας κεραμικής πλάκας και μιας πορσελάνης” .
Είπε ότι το λογισμικό – το οποίο παρουσιάστηκε σε ένα διεθνές συνέδριο για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή στη Βιέννη – θα μπορούσε τελικά να γίνει μέρος του λειτουργικού συστήματος ενός smartphone, αλλά εντωμεταξύ είναι πρόθυμος για τους προγραμματιστές να πάρουν την ιδέα και να τρέξουν μαζί του.
“Είναι μια ιδέα που θέλουμε να την δώσουμε σε πολλούς ανθρώπους, ούτως ώστε να την επεξεργαστούν καλύτερα και να την εξελίξουν”, δήλωσε ο Quigley.
“Αν οι προγραμματιστές έχουν την ικανότητα μέσα από αυτό το λογισμικό να εξελίξουν ετούτο το σκεπτικό για τις εφαρμογές που προορίζεται για την υγεία, ή ακόμα για επαγγελματίες μουσικούς, όπως DJ, θα ήταν ευχής έργον, και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Η μετάβαση στα υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα είναι κάτι περισσότερο από μια διετή διαδικασία” .