Η Alpinestars μας ενημέρωσε για την έρευνα που κάνει σε σχέση με την ενσωμάτωση αερόσακου στις αγωνιστικές φόρμες.
Ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα η Alpinestars θα απάνταγε με ένα σύστημα αερόσακου προστασίας για τους αναβάτες. Ήδη η Dainese, ο μεγάλος ανταγωνιστής, χρησιμοποιεί αντίστοιχο σύστημα στους αγώνες με σημαντικά αποτελέσματα, οπότε η κίνηση της Alpinestars ήταν αναμενόμενη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpinestars η εξέλιξη του αερόσακου ηλεκτρονικά ελεγχόμενου και χωρίς κάποια μηχανική ενεργοποίηση, ξεκίνησε το 2000. Το όλο project είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός αερόσακου που θα προσφέρει προστασία στον αναβάτη ενώ ταυτόχρονα θα έχει και μικρές διαστάσεις. Αρχικά η εφαρμογή θα ήταν για τους αναβάτες των κορυφαίων πρωταθλημάτων ενώ στη συνέχεια η τεχνολογία θα περνούσε και στην παραγωγή.
Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι σήμερα τα σημαντικότερα στοιχεία του project είναι:
- Δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος αερόσακου, ως απόδειξη του ενδιαφέροντος για τους μοτοσικλετιστές
- Εξέλιξη του συστήματος ενεργοποίησης και του συστήματος συλλογής δεδομένων
- Η εισαγωγή και εξέλιξη συστημάτων που θα επεξεργάζονται τον μεγάλο όγκο των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, τα οποία προκύπτουν από το σύστημα συλλογής δεδομένων AST (Alpinestars – Advanced Safety Technology)
- Συνεχής εξέλιξη του αερόσακου που βασίζεται στα δεδομένα των δοκιμών, στην πληροφόρηση από τους δοκιμαστές αναβάτες και, όταν κρίνεται απαραίτητο, σε συνεργασία με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και στα ηλεκτρονικά
- Ιατρική μελέτη των ατυχημάτων και των τραυματισμών και προσομοίωση σε υπολογιστή της λειτουργίας του συστήματος ώστε να προσφέρεται η απαραίτητη προστασία
- Εξέλιξη του Tech Air Race Suit, μιας φόρμας που ενσωματώνει τα ηλεκτρονικά, τους αισθητήρες, το σύστημα φουσκώματος και τον αερόσακο
- Εξέλιξη του συστήματος ενεργής προστασίας των αναβατών στα MotoGP και των αναβατών στο δόμο και βελτίωση των παραμέτρων ενεργοποίησης του αερόσακου τόσο για το δρόμο όσο και για την πίστα
- Συνεχής βελτίωση της εφαρμογής και της λειτουργικότητας της συσκευής και προετοιμασία για την εμπορική παρουσίαση
Ο αερόσακος τροφοδοτείται από μια μπαταρία και φουσκώνει από μείγμα αερίων με βάση το άζωτο. Αυτή τη στιγμή το σύστημα ενσωματώνει δύο αερόσακους που καλύπτουν τους ώμους του αναβάτη και τις κλείδες, προσφέροντας πλήρες φούσκωμα του αερόσακου σε λιγότερο από 0,05 sec, που δίνει στον αναβάτη τη δυνατότητα να έχει 5 sec ζωτικής προστασίας.
Μέσα στα χρόνια τα στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι πάρα πολλά και επέτρεψαν την εξέλιξη ενός περίπλοκου αλγόριθμου που ελέγχει τη διαδικασία ενεργοποίησης του αερόσακου, που έχει μελετηθεί τόσο για το δρόμο, όσο και για την πίστα.
Ένα πολύ σημαντικό σημείο στην εξέλιξη του συστήματος είναι η σχεδίαση του με δύο συστήματα αερόσακου (είναι κατοχυρωμένη ιδέα της Alpinestars). Εάν ο αναβάτης έχει μια πτώση και ο αερόσακος ενεργοποιηθεί, μπορεί να τον τοποθετήσει στη θέση του και να συνεχίσει, καθώς στη συνέχεια τον προστατεύει δεύτερος αερόσακος. Ο δεύτερος αερόσακος προσφέρει ακριβώς την ίδια προστασία με τον πρώτο, οπότε ο αναβάτης μπορεί να συνεχίσει!
Ο John Hopkins το 2003 ήταν ο πρώτος αναβάτης που χρησιμοποίησε τον αερόσακο στο Γερμανικό GP χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ενεργής καταγραφής δεδομένων. Το 2007 ο Casey Stoner χρησιμοποίησε το σύστημα επίσης με διαφορετικά ηλεκτρονικά που βελτίωσαν δραματικά τη συλλογή δεδομένων.
Το σύστημα Ηλεκτρονικού Αερόσακου της Alpinestars είχε μπει σε πολλά πρωταθλήματα και αγώνες από τους αναβάτες που επίσημα υποστηρίζονται από την εταιρεία που αντικειμενικά προσφέρει πάρα πολλά πλεονεκτήματα προστασίας, τα οποία είναι πρωτίστης σημασίας για όλους τους μοτοσυκλετιστές.