Το bandwidth (ελληνικά εύρος ζώνης) είναι η απόλυτη μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν μέσω μιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.
Το εύρος ζώνης είναι μια αναφορά στην ικανότητα των επικοινωνιών ενός δικτύου, όπως για παράδειγμα αυτή που επιτρέπει την κίνηση δεδομένων μεταξύ κόμβων. Ωστόσο αυτό δεν αναφέρεται στην ταχύτητα της μεταφοράς δεδομένων, στην οποία λαμβάνεται υπόψη η καθυστέρηση, αλλά μόνο η μέγιστη χωρητικότητα.
Οι πρόσφατες καινοτομίες στη δικτύωση έχουν εκτοξεύσει κατακόρυφα το εύρος ζώνης στις συνδέσεις που χρησιμοποιούν απλα άτομα και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Για λόγους αναφοράς, αρχικά το εύρος ζώνης είχε μετρηθεί σε bits ανά δευτερόλεπτο (bps), το οποίο ήταν αρκετά χαμηλό όταν η μονάδα μέτρησης πρωτοεμφανίστηκε, αλλά τώρα μπορεί να καταγραφεί σε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο.
Για να γίνει πλήρης αποσαφήνιση σχετικά με τα μεγέθη που αφορούν το bandwidth, τα δίκτυα που έχουν υψηλό εύρος ζώνης μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερο αριθμό πακέτων δεδομένων από τις συνδέσεις με μικρότερο εύρος ζώνης. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συσχετιστεί αυτό το πράγμα είναι να φανταστεί κανείς την κίνηση των δεδομένων με παρόμοιο τρόπο που κινείται το νερό μέσω ενός σωλήνα. Το χαμηλό εύρος ζώνης είναι το ισοδύναμο ενός πραγματικά στενού σωλήνα, μέσω του οποίου υπάρχει ένα όριο. Αντίθετα, οι σωλήνες με ευρύτερο πλάτος ή εύρος ζώνης σε όρους δικτύωσης, μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν την ικανότητα για μεγαλύτερη μεταφορά νερού ή δεδομένων.
Νομίζω πως πιο απλουστευμένη επεξηγηματική έννοια δεν υπάρχει από το παραπάνω παράδειγμα.
Παρόλο που το εύρος ζώνης δεν επηρεάζει γενικά την ταχύτητα δεδομένων, η χαμηλή χωρητικότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφόρηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη ορθή ανταπόκριση ή σε αργή φόρτωση εφαρμογών και ιστοσελίδων από την πλευρά διεπαφής του χρήστη (UI).
Μια ιστοσελίδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να φορτώσει μόνο κείμενο, χωρίς καμία από τις εικόνες που πρέπει να εμφανίζονται λόγω του χαμηλού εύρους ζώνης, αφήνοντας τη σύνδεση να αγωνίζεται να μεταφέρει μεγάλα πακέτα δεδομένων. Το online gaming επίσης μπορεί να υποφέρει αρκετά από τη κακή ανταπόκριση λόγω low bandwidth με αρνητικό πρόσημο ο παίκτης να βιώνει κάκιστη εμπειρία και τρομερή καθυστέρηση στη ροή του παιχνιδιού.
Πως μετράτε το bandwidth;
Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η μέτρηση του εύρους ζώνης ήταν εκ των πραγμάτων μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία για τον απλό χρήστη. Αφού το εύρος ζώνης υπολογίζονταν συνήθως σε εκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτα, δηλαδή πάρα πολλά ψηφία, προκαλώντας σύγχυση. Αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί δυαδικών ψηφίων είναι γνωστοί ως megabits ανά δευτερόλεπτο και με την αναγωγή πλέον εμφανίζονται ως Mbps. Για ευρυζωνικές συνδέσεις με μεγαλύτερο εύρος ζώνης, χρησιμοποιούνται τα Gigabits ή εν συντομία Gbps, που δηλώνει πόσα Gigabits ανά δευτερόλεπτο μπορει να παρέχει μια σύνδεση ή πόσο μπορεί να παραδώσει.
Επί του παρόντος, η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 54,2 Mbps. Και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ofcom, αυτές οι ταχύτητες έχουν σημειώσει άνοδο κατά περίπου 20% τους τελευταίους 14 μήνες. Αυτή η υψηλή χωρητικότητα εύρους ζώνης είναι προς όφελος για τους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι και πρέπει να μεταφέρουν ευμεγέθη αρχεία ή χρειάζονται υψηλής ταχύτητας πρόσβαση σε υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, όπως το Microsoft Office 365 ή θέλουν γρήγορες και σταθερές συνδέσεις για τηλεδιάσκεψη.
Δυστυχώς, για εκείνους που κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας, είναι γεγονός πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα ψηφιακό χάσμα σε σχέση με εκείνους που μένουν στα αστικά κέντρα και απολαμβάνουν υψηλότερης ποιότητας bandwidth.
Η έλλειψη πρόσβασης σε ευρυζωνικές συνδέσεις με ένα υγιές εύρος ζώνης θα μπορούσε να υποσκάψει την επιτυχία των επιχειρήσεων σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και να περιορίσει τις υπηρεσίες που άλλες επιχειρήσεις στις πόλεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καταστούν ανταγωνιστικές στην ελεύθερη αγορά.
Σχεδόν για κάθε μεγέθους επιχείρηση που δραστηριοποιείται διαδικτυακά, είναι σημαντικό να γνωρίζει πόσο εύρος ζώνης θα χρειαστεί για να εκτελέσει τις καθημερινές λειτουργίες. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων που θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ταυτόχρονα, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις σχετικά με το εύρος ζώνης για οποιεσδήποτε εφαρμογές θα χρησιμοποιούν.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι το γεγονός ότι τα δεδομένα πρέπει να ρέουν μέσω αρκετών συνδέσεων για να φτάσουν σε εσάς και η σύνδεσή σας με τον ISP σας μπορεί να επηρεάσει τις ταχύτητες του εύρους ζώνης.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και αν έχετε αρκετό διαθέσιμο εύρος ζώνης, θα χρειαστεί να μειώσετε την καθυστέρηση του δικτύου, προκειμένου να βελτιωθεί η ταχύτητα με την οποία τα πακέτα δεδομένων μετακινούνται στο δίκτυο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εφαρμογές και υπηρεσίες που απαιτούν υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων πέρα από αυτό που μπορεί να προσφέρει μια κανονική σύνδεση δικτύου.
Για τους απλούς καταναλωτές, ανάλογα με τον πάροχο σας, τον τόπο κατοικίας σας και με το είδος της υπηρεσίας διαδικτύου που πληρώνετε, ενδέχεται να έχετε διαφορετική σύνδεση στο διαδίκτυο. Εδώ είναι οι δυνατότητες:
FTTH (fiber to the home)
Επι του παρόντος είναι το πιο γρήγορο είδος υπηρεσίας και μπορεί να παραδώσει μέχρι 1Gbps ανά δευτερόλεπτο, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί πολύ ακόμη σε σημείο που να διατίθεται προς όλο τον κόσμο.
FTTC (fiber to cabinet)
Είναι η συνηθέστερη σύνδεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και επί της ουσίας οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών δικτύων (ISPs) συνδέουν το σπίτι σας με καλώδια χαλκού από το cabinet πού βρίσκεται σε κάποιο κεντρικό σημείο μιας περιοχής. Το FTTC είναι πολύ πιο αργό από τα καλώδια οπτικών ινών.
FTTN (fibre to the node)
Είναι ένας κόμβος που βρίσκεται πολύ πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπως από ένα γραφείο (ακόμη και χιλιόμετρα, μερικές φορές), γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο τη σύνδεση στο διαδίκτυο.
FTTP (fibre to the premises)
Το FTTP είναι τυπικά οι οπτικές ίνες και τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν τεράστια απήχηση, αφού σχεδόν οι περισσότεροι ISPs αναπτύπούσσουν τέτοια δίκτυα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, αντικαθιστώντας τα καλώδια χαλκού που είναι πρακτικά υποδεέστερα και με χαμηλότερη δυναμική. Οι οπτικές ίνες πιάνουν υψηλές ταχύτητες και το κόστος μίσθωσης τέτοιων γραμμών έχει πέσει εξαιρετικά χαμηλά την τελευταία πενταετία.
Πως να ελέγξω ταχύτητα μου στο διαδίκτυο
Θα πρέπει να εκτελέσετε μια απλή δοκιμή ping για να δείτε αν λαμβάνετε τις ευρυζωνικές ταχύτητες που σας υπόσχονται οι εταιρείες Τηλεπικοινωνιών. Φερειπείν από τα 24 Mbps πόσο πιάνεις την παρούσα χρονική στιγμή που εκτελείται ο έλεγχος. Αυτό ελέγχει πόσο γρήγορα ο υπολογιστής σας στέλνει το μικρότερο δυνατό όγκο δεδομένων μέσω του διαδικτύου, ελέγχοντας τις ταχύτητες λήψης, μεταφόρτωσης και απόκρισης.
Εκτός από την επίδραση των μικρών ταχυτήτων και χαμηλού εύρους ζώνης μεταξύ πολλαπλών συσκευών που διαμοιράζεται με το σύρμα χαλκού που σας συνδέει με το πλησιέστερο cabinet, για διάφορους λόγους, ο ISP σας δεν είναι ικανοί να σας παρέχουν τις ταχύτητες που διαφημίζουν, και αυτή είναι η βασική αιτία που λένε μέχρι 24 Mbps, ούτως ώστε να μη βρουν τον μπελά για παραπλάνηση των καταναλωτών.
Οι παραπλανητικές ταχύτητες που διαφημίζονται κατά κόρον στα τηλεοπτικά σποτ αναφέρουν τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να απολαμβάνει κάποιος, και κάπως έτσι είναι καλυμμένη και από το νόμο.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η Βρετανική ρυθμιστική αρχή και οι οποίες επί του παρόντος επανεξετάζονται, οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ θα πρέπει να εγγυώνται μια ελάχιστη ταχύτητα και να είναι καθαροί σχετικά με τις ταχύτητες που μπορούν να περιμένουν οι πελάτες σε ώρες αιχμής.