Τι είναι Χημικά Peelings και τα ΑHΑ (κοινώς οξέα φρούτων)

Τι είναι Χημικά Peelings και τα ΑΗΑ (κοινώς οξέα φρούτων)

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την γήρανση του δέρματος και τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα θα δούμε έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα του δέρματος μας και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των ρυτίδων. Μιλάμε βέβαια για τα γνωστά πια σε όλους χημικά peelings και τα ΑΗΑ-κοινώς οξέα φρούτων.

Τι είναι όμως τα χημικά peelings και τι προκαλούν στο δέρμα;

Το δέρμα είναι ένα δυνατό, αναπλασσόμενο όργανο. Κάθε μέρα, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας και από εκεί μετακινούνται προς τα επάνω στρώματα, για να καταλήξουν στην κεράτινη στοιβάδα. Καθώς παράγονται συνεχώς καινούρια κύτταρα, τα πιο παλιά αποβάλλονται από την κεράτινη στοιβάδα. Αυτή η απολέπιση των κυττάρων από την επιδερμίδα είναι ένα καθημερινό, φυσιολογικό φαινόμενο.

Το χημικό peeling είναι στην ουσία μια επιταχυμένη μορφή της απολέπισης αυτής, με τη χρήση ενός καυστικού παράγοντα. Ένα peeling μπορεί να είναι επιφανειακό, μεσαίου βάθους ή βαθύ, ανάλογα πάντα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και το βάθος που θέλουμε να φτάσουμε. Στην ουσία δηλαδή, καταστρέφουμε συγκεκριμένα στρώματα του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβες. Με την απομάκρυνση των στρωμάτων αυτών και την αντικατάστασή τους από φυσιολογικό ιστό επιτυγχάνεται ένα καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα.

Ποίοι μπορούν να κάνουν χημικό peeling;

Σχεδόν όλοι μπορούν να κάνουν χημικό peeling. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στις ρυτίδες που έχουν σχέση με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και της ρυτίδες έκφρασης. Οι πτυχές και οι αύλακες λόγω βαρύτητας ή κίνησης, καθώς και οι πτυχές που δημιουργούνται από τον ύπνο δεν ανταποκρίνονται καλά. Αντίθετα, σε λεπτές ρυτίδες γηρασμένου δέρματος, επιφανειακές ουλές από ακμή, φακίδες, δυσχρωμίες και υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος έχουμε άριστα αποτελέσματα.

Τι είναι τα οξέα φρούτων και πότε ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται;

Τα Α-υδροξυοξέα (ΑΗΑ) είναι μια ομάδα οργανικών μη τοξικών ουσιών, τα οποία βρίσκονται στις φυσικές τροφές, ενώ κάποια από αυτά προέρχονται από φρούτα και οφείλουν εκεί την ονομασία τους-’οξέα φρούτων’. Τα πιο γνωστά από αυτά και οι φυσικές πηγές τους είναι το γλυκολικό οξύ (σακχαροκάλαμο), το λακτικό οξύ (ξινισμένο γάλα), το κιτρικό οξύ (κίτρο), το μηλικό οξύ (μήλα) και το τρυγικό οξύ (σταφύλια). Το πλέον γνωστό από τα παραπάνω είναι το γλυκολικό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως.

Τα ΑΗΑ σε μικρές συγκεντρώσεις μειώνουν την συνοχή των κυττάρων στην κεράτινη στοιβάδα, με αποτέλεσμα την αποφολίδωση (απολέπιση) του δέρματος. Τα peels με ΑΗΑ έχουν ευεργετικές συνέπειες σε πολλές καταστάσεις εκτός από την φωτογήρανση, όπως η βελτίωση της τραχιάς, σκληρής υφής του δέρματος, των δυσχρωμιών (πανάδων) και των λεπτών ρυτίδων. Ουσιαστικά, όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί υποψήφιοι για peeling με γλυκολικό οξύ!

Κλείνοντας, νομίζω ότι είναι υποχρέωση μου να επισημάνω ότι πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα διάφορα σκευάσματα που πωλούνται στο εμπόριο, αναφορικά με τα χημικά πήλινγκ, ορισμένα εξ αυτών και ιδιαίτερα εκείνα που προέρχονται από την Κίνα, όχι μόνο δεν πραγματοποιούν αυτά που υπόσχονται για το δέρμα σας, αλλά ενδέχεται και σε ορισμένες επιδερμίδες να δημιουργήσουν πρόβλημα εάν είναι αρκετά ευαίσθητες. Επομένως εμπιστεύεστε μόνο τις επώνυμες μάρκες και ας πληρώσετε το προϊόν λίγο ακριβότερα.

Προηγούμενο άρθροCinderella Man (2005): Ο Άνθρωπος Που Έγινε Μύθος
Επόμενο άρθροΑσκηθείτε… κάνοντας shopping
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας