Τι είναι Επιχειρησιακή νοημοσύνη ή αλλιώς Επιχειρηματική Ευφυΐα (αγγλικά: business intelligence).
Η Επιχειρησιακή νοημοσύνη (Συντομογραφία στα ελληνικά: ΕΝ) είναι ένας όρος της πληροφορικής ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της υποδομής μιας επιχείρησης και τις διεργασίες για την ανάλυση της λειτουργίας της.
Η αξιολόγηση των γνώσεων και ο αντίκτυπος των αποφάσεων σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους για να είναι πιο αποτελεσματικοί, γεγονός που, με τη σειρά του, θα διασφαλίσει ότι μπορούν να επιτύχουν τους ευρύτερους επιχειρηματικούς τους στόχους.
Αλλά η επιχειρηματική ευφυΐα (business intelligence) μερικές φορές μπορεί να είναι ένας παραπλανητικός όρος. Εξάλλου, καμία επιχείρηση δεν θα έπαιρνε συνειδητά ανόητες αποφάσεις σχετικά με τους σκοπούς της και, ως εκ τούτου, πρακτικά πρέπει να αντιλαμβανόμαστε αυτόν το όρο ως επιχειρησιακή γνώση.
Συχνά, οι επιχειρήσεις παραβλέπουν την ισχύ των δεδομένων και συγκεκριμένα τα δεδομένα που σχετίζονται με τους πελάτες ή την εμπειρία των πελατών. Από την άλλη πλευρά οι πελάτες προσφέρουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες πίσω όταν περιηγούνται στον ιστότοπο μιας εταιρείας, κάνουν μια αγορά ή ακόμα και επικοινωνούν με την εξυπηρέτηση πελατών προκειμένου να παρακολουθήσουν την αγορά τους (είτε να υποβάλουν μια καταγγελία, να ζητήσουν συμβουλές ή να παράσχουν ανατροφοδότηση για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία).
Οι επιχειρήσεις που συλλέγουν πληροφορίες και τις χρησιμοποιούν για να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις που περιλαμβάνουν δεδομένα σχετικά με τη δημογραφική κατάσταση ενός πελάτη, όπως ηλικία, φύλο, γεωγραφική τοποθεσία και κοινωνική ομάδα, καθώς και οικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των εισοδημάτων και των συνηθειών των δαπανών του.
Η επιχειρηματική ευφυΐα μπορεί να μοιάζει με ένα είδος υπερβολικής πληροφόρησης, αλλά είναι κάτι που οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους αν θέλουν να προοδεύσουν ακόμη περισσότερο. Στις προηγούμενες γενιές, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν είχαν τα μέσα να συλλέξουν ή να αναλύσουν τις τάσεις της αγοράς, και προφανώς αυτό ήταν εις βάρος της επιτυχίας τους.
Αλλά αυτή είναι μόνο η μισή ιστορία. Η αρχή αυτής της μεθοδολογίας είναι πολύ απλή, δηλαδή είναι η τέχνη της λήψης αποφάσεων με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα των πελατών. Και θεωρητικά, όσο πιο ακριβεί είναι τα δεδομένα, τόσο πιο σωστά και τεκμηριωμένα παίρνονται οι αποφάσεις.
Αυτή είναι η θεωρία, αλλά στην πράξη αυτό που κάνει το business intelligence μια περίπλοκη έννοια είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών κλάδων που εμπλέκονται πάνω σε αυτόν τον τομέα, όπως η συγκέντρωση των ίδιων των δεδομένων, η αποθήκευση, η διαθεσιμότητα, η επεξεργασία και η ερμηνεία τους.
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι μια διαδικασία που χρειάζεται να εμπλακούν πολλοί και διάφοροι κλάδοι, όπως φερειπείν, από τον τομέα της πληροφορικής, επίσης απαιτείται η συμμετοχή οικονομικών αναλυτών, και εξειδικευμένο προσωπικό που έχει βαθιά γνώση του μάρκετινγκ για να παράγουν μια ακριβή εικόνα.
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα μέχρι πρότινος ήταν ότι πολλά από τα σχετικά δεδομένα ήταν παγιδευμένα σε ένα συστήματα παλαιού τύπου, τα οποία ήταν προσβάσιμα στο τεχνικό προσωπικό, αλλά όχι στους διευθυντές των επιχειρήσεων που χρειάζονταν τις πληροφορίες και δεν διέθεταν τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση των δεδομένων. Αναμφισβήτητα κατά το παρελόν υπήρχε ένα τεράστιο χάσμα για τη γεφύρωση αυτού του κενού.
Την προηγούμενη δεκαετία τα παραδοσιακά εκτελεστικά συστήματα παροχής πληροφοριών βρισκόντουσαν συνεχώς στο επίκεντρο αρκετών επιχειρήσεων, ωστόσο μερικά στελέχη εσφαλμένα νόμιζαν ότι βρήκαν τελικά τη μαγική φόρμουλα που θα τους επέτρεπε να συλλέγουν όλες τις σχετικές πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο. Δυστυχώς, η ακαμψία των συστημάτων τύπου mainframe που χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια μάλλον περιόρισε τη χρήση των προϊόντων EIS (Συστήματα υποστήριξης διοίκησης).
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η επιχειρηματική ευφυΐα και η στενή της σχέση με την ανάλυση δεδομένων έχει γίνει βασικό μέρος του επιχειρηματικού ρεπερτορίου. Κάθε σύγχρονη εκτελεστική εξουσία έχει πλήρη επίγνωση της δυνατότητας προσφοράς του BI και οι εταιρείες μεταμορφώνονται για να επωφεληθούν από όλα αυτά τα προϊόντα.
Τι άλλαξε;
Πλέον στη σημερινή εποχή δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην προσβασιμότητα που σχετίζεται με την επιχειρησιακή πληροφόρηση που έχει ως επίκεντρο τη συλλογή πληροφοριών, κάτι που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Η διαθεσιμότητα ενός ισχυρού επιχειρησιακού μοντέλου οδηγεί σε βαθύτερη γνώση της τεχνολογίας αναφορικά με τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων.
Δίνεται επίσης έμφαση στο cloud computing και την ικανότητα των στελεχών των επιχειρήσεων να λειτουργούν μόνοι τους, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η παρέμβαση ενός τμήματος πληροφορικής. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια νέα γενιά προϊόντων business intelligence, όπου οι παλιές μεθοδολογίες έχουν περιθωριοποιηθεί.
Επιπλέον και το σύννεφο αποδεικνύεται μια ελκυστική επιλογή για πολλά ανώτατα στελέχη: Σε μια πρόσφατη έρευνα της Gartner το 45% των ερωτηθέντων είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να τρέξει εξ ολοκλήρου τις εφαρμογές BI στο cloud που είναι κρίσιμης σημασίας.
Η Gartner προχώρησε το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα. Σε μία άλλη επίσης πρόσφατη έκθεση με τίτλο “Magic Quadrant”, σχολιάζει την έκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού, επισημαίνοντας πώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από το προσωπικό IT έχουν σταδιακά παραμεριστεί επειδή προφανώς δεν ήταν αποδοτικοί. Η έκθεση επισημαίνει ότι, ενώ αναπτύχθηκαν ειδικές αναλυτικές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η διεργασία αναλυτικής επεξεργασίας στο διαδίκτυο (OLAP) και το ad hoc data queries, ποτέ δεν είχαν αγκαλιαστεί πλήρως από την πλειοψηφία των επιχειρηματικών χρηστών, διαχειριστών και αναλυτών.
Διαθέσιμα εργαλεία για την επιχειρηματική ευφυΐα.
Αυτό που καθιστά σαφές η Gartner είναι ότι ο κόσμος αλλάζει και τα στελέχη των επιχειρήσεων καλούνται να εφαρμόσουν μια σειρά από νέες τεχνικές για την συλλογή των δεδομένων. Ένα παράδειγμα είναι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η Gartner προέβλεψε σε πρόσφατη μελέτη ότι μέχρι το 2020, οι έξυπνες φωνητικές υπηρεσίες και η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσουν βασικό χαρακτηριστικό του 90% των σύγχρονων πλατφορμών Επιχειρησιακής νοημοσύνης.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της αλλαγής είναι η άνοδος της απεικόνισης και η παρουσίαση των δεδομένων σε γραφική μορφή – που απεικονίζει πολύπλοκα σημεία χρησιμοποιώντας τα χρώματα, τα σχέδια και τα σχήματα. Στις προηγούμενες δεκαετίες, η μετάβαση στην απεικόνιση θα περιελάμβανε έννοιες όπως τα διαγράμματα τύπου bar και τα διαγράμματα Venn, αλλά υπάρχει ένα εντελώς νέο λεξικό των διαγραμμάτων που διατίθενται μέσω των εργαλείων για την επιχειρηματική ευφυΐα, τα οποία πραγματικά προκαλούν τεράστια εντύπωση με την ευχρηστία τους, ακόμη και στους εμπειρογνώμονες του είδους
Επομένως, η επιχειρησιακή ευφυΐα δεν είναι απλώς η επαναδιατύπωση των προφανών στοιχείων. Είναι το όνομα που δίνεται σε μια όλο και πιο εξελιγμένη επιλογή εργαλείων, χρησιμοποιώντας ένα ολοένα και πιο εξελιγμένο φάσμα επιστημονικών κλάδων. Οι πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες είναι πάρα πολύ σημαντικές για τον επιχειρηματικό κόσμο.