Τι είναι Hotlinking και γιατί το αποφεύγουμε

Τι είναι Hotlinking και γιατί το αποφεύγουμε

Να ένα θέμα σήμερα, που αφορμή στάθηκε κάτι που συνέβη στο blog, ενός όχι και τόσο έμπειρου φίλου.

Ξαφνικά λοιπόν, εκεί που είχε αναρτημένες δύο εικόνες σε ένα άρθρο στο ιστολόγιο του, είδε αντί αυτών, δυο άλλες που δεν είχαν καμία σχέση με εκείνες που είχε ανεβάσει πρωτύτερα.

Γιατί συνέβη αυτό; Πολύ απλά επειδή είχε πάρει αυτές τις εικόνες με copy paste από κάποιο άλλο site, και ο δημιουργός του πρωτότυπου υλικού έστησε παγίδα στον πονηρό που έκλεψε τις φωτογραφίες.

Αν και σε κάποιες ιστοσελίδες αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, επειδή είναι η φύση τους τέτοια, όπως στο ImageShake, Photobooket, κλπ, όμως κάποιες άλλες δεν το επιθυμούν και μάλιστα το βλέπουν και ως κλοπή!

Να το πούμε πιο απλά, με το παραπάνω παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό:

Ο φίλος λοιπόν, πήγε σε κάποιο άλλο site, έκλεψε το κείμενο και τις φωτογραφίες και τα μετέφερε στο δικό του blog, αλλά είχε την φαεινή ιδέα οι φωτογραφίες να φορτώνουν, όχι από το δικό του διακομιστή, αλλά από την τοποθεσία πού βρίσκεται το πρωτότυπο υλικό, δηλαδή πήρε το url της φωτογραφίας από τον Α ιστότοπο και το τοποθέτησε στο Β, αλλά η εικόνα φορτώνει κάθε φορά από τον Α, καταναλώνοντας πολύτιμους πόρους από τον διακομιστή του.

Εδώ λοιπόν έκανε ένα hotlinking. Δηλαδή κάθε φορά που θα προβάλλεται η κλεμμένη εικόνα στο χρήστη που έβαλε στο blog του ο πονηρός blogger, θα «επιβαρύνει» το πραγματικό δημιουργό του άρθρου.

Όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσης. Παρόλο που ο φίλος μας έβαλε ένα link κάτω από την εικόνα, που έδειχνε προς τη πηγή του site, που πήρε το υλικό, ωστόσο, τούτη η ενέργεια δεν παύει να θεωρείται ατόπημα, αφού προφανώς δεν πήρε άδεια από τον κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας, ούτε και φυσικά τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του.

Τι πραγματικά συνέβη λοιπόν και έχασε τις εικόνες του για άλλες αντί άλλων;

Προφανώς ο δημιουργός αντιλήφθηκε τι έχει συμβεί, επειδή κάτι παρόμοιο θα είχαν κάνει και άλλοι πιο μπροστά, και έτσι άλλαξε τις εικόνες του, με κάποιες άλλες άσχετες, θέλοντας να προκαλέσει πρόβλημα στους επιτήδειους που φέρονται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.

Με λίγα λόγια άπλα σταμάτησε να φιλοξενεί σε εκείνον τον σέρβερ τις αρχικές εικόνες, αντικαθιστώντας τις με άλλες καινούριες.

Και στη θέση της παλίας εικόνας, εμφανίζονταν πλέον μία εντελώς άσχετη με το γραπτό περιεχόμενο.

Πως αποφεύγουμε το hotlinking

Κατεβάζουμε όποια ή όποιες εικόνες θέλουμε στον υπολογιστή μας. Αν θέλουμε και κείμενο, μπορούμε πολύ απλά να το κάνουμε επικόλληση στο σημειωματάριο.

Μετά ανεβάζουμε τις εικόνες σε κάποια αντίστοιχη δικτυακή υπηρεσία (π.χ: ImageShake) και χρησιμοποιούμε το πλέον το link (url), από εκεί για να ανεβάσουμε τις εικόνες όπου θέλουμε.

Βέβαια να μη ξεχνάτε κάτι. Σε καμιά περίπτωση δεν ειναι θεμιτό το copy paste (με hotlinking ή χωρίς), ενός ολόκληρου θέματος.

Αυτό είναι σαφώς αντιδεοντολογικό και μπορεί να προκαλέσει και μπλεξίματα σε περιπτώσεις που η εικόνα ή το κείμενο, συνοδεύονται απο πνευματικά δικαιώματα.

Άρα το σωστό είναι μια μικρή περίληψη του άρθρου και στη συνέχεια link προς τη σελίδα (πηγή), που βρήκατε το άρθρο.

Πάντως σε κάθε περίπτωση αποφύγετε το hotlinking, ιδιαίτερα αν έχετε blog η γράφετε συχνά σε κάποιο forum!

Ωστόσο όσοι από εσάς έχετε καλομάθει στην αναδημοσίευση περιεχομένου από άλλους ιστότοπους και προφανώς βαριέστε να γράψετε τα δικά σας κείμενα, το μόνο που καταφέρνετε είναι να κάνετε μία τρύπα στο νερό και σε καμία περίπτωση το κλεμμένο υλικό δεν πρόκειται να καταταχθεί ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης που σημαίνει δεν θα πάρετε οργανική επισκεψιμότητα στην διαδικτυακή τοποθεσία σας, εκτός και αν έχετε υψηλό domain authority που συνεπάγεται ότι και με κλεμμένο υλικό θα βγαίνετε στις πρώτες θέσεις της Google.

Προηγούμενο άρθροΤο φθηνότερο σύστημα αναγνώρισης νευμάτων
Επόμενο άρθροShare the Bushmills Spirit
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας