ΑρχικήΤι είναιΤι είναι η Δομημένη Καλωδίωση; Πληροφορίες

Τι είναι η Δομημένη Καλωδίωση; Πληροφορίες

Για να γίνει κατανοητό τι είναι η δομημένη καλωδίωση και πως λειτουργεί πρέπει πρώτα, να εξετάσουμε τις ανάγκες που έκαναν επιτακτική τη χρήση της. Η άναρχη καλωδίωση σε γραφεία και κάθε τύπου επιχειρήσεις, άρχισε να δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν και τα διάφορα δίκτυα, είτε αυτά ήταν τηλεφωνικά, είτε υπολογιστών, είτε κλειστά κυκλώματα ασφαλείας αύξαναν τις απαιτήσεις τους, σε αριθμό και τύπους καλωδίων και λοιπό αναγκαίο εξοπλισμό. Επιπρόσθετα, η ασύρματη τεχνολογία, δεν μπορεί ακόμα να υποκαταστήσει πλήρως την ενσύρματη διότι παρουσιάζει μια σειρά από μειονεκτήματα, όπως είναι για παράδειγμα, η μειωμένη ασφάλεια, οι χαμηλότερες ταχύτητες, η αστάθεια και ο περιορισμένος ταυτόχρονος, αριθμός χρηστών που μπορεί αυτή, να υποστηρίξει.

Έτσι η Δομημένη Καλωδίωση, έχοντας να απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα, αποτελεί μια εκ των προτέρων μελετημένη εγκατάσταση στο χώρο, ενιαίας και οργανωμένης καλωδίωσης που μπορεί να καλύψει πολλές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι υπηρεσίες όπως το δίκτυο υπολογιστών, το τηλέφωνο, συστήματα βίντεο (πχ κάμερες ασφαλείας), συστήματα θέρμανσης, ψηφιακή τηλεόραση κτλ σχεδιάζονται ενιαία σε ένα οργανωμένο σύστημα μετάδοσης δεδομένων.

Ως πλεονεκτήματα της Δομημένης Καλωδίωσης μπορούμε να θεωρήσουμε, την δυνατότητα να αποτελέσει αυτή, μια γέφυρα μεταξύ συσκευών που αποτελούν προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών, παρέχοντας έτσι μια ενιαία πλατφόρμα για τις επικοινωνίες και την αλληλεπίδραση. Επιπρόσθετα το ενιαίο σύστημα της καλωδίωσης μπορεί να ευνοήσει την απόδοση, αφού με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η παρεμβολή ηλεκτρικών σημάτων που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την ποιότητα της μετάδοσης δεδομένων , του ήχου, της εικόνας κτλ. Μέσω της Δομημένης Καλωδίωσης δίνεται η δυνατότητα να αναπροσαρμοστεί σχετικά εύκολα η δομή συσκευών εντός του κτηρίου, ενώ τέλος, παρέχεται η δυνατότητα κάθε καλώδιο να ανιχνεύεται για πιθανά σφάλματα και δυσλειτουργίες αφού είναι χωριστά προσιτό. Ως μεγαλύτερο μειονέκτημα της, μπορεί να θεωρηθεί, το μεγάλο οικονομικό κόστος που έχει το στήσιμο του όλου συστήματος. Το κόστος αυτό πάντως πέφτει με την πάροδο του χρόνου και είναι όλο και πιο προσιτό. Η καλωδίωση αυτού του τύπου όπως ήταν αναμενόμενο έχει προτυποποιηθεί, με το πρότυπο ΕΙΑ/ΤΙΑ 568 Β να είναι σήμερα, το πιο διαδεδομένο.

Τα συστήματα Δομημένης Καλωδίωσης, όπως αυτά παρουσιάζονται μέσω των προτύπων ANSI/TIA/EIA 568 A, αποτελούνται από μέρη-υποσυστήματα. Τα υποσυστήματα αυτά είναι τα εξής:

 1. Το Σημείο Εισόδου
 2. Το Δωμάτιο Εξοπλισμού
 3. Η Κατακόρυφη Καλωδίωση (verticalή risercabling)
 4. Η Οριζόντια Καλωδίωση (Horizontal)
 5. Ο Χώρος Εργασίας
 6. Η Διαχείριση
 7. Το Δωμάτιο τηλεπικοινωνίας
 • Ανά όροφο, υπάρχει τουλάχιστον ένας κατανεμητής που σε αυτόν καταλήγει η οριζόντια καλωδίωση. Ο κατανεμητής αποτελεί τον κρίκο που συνδέει την οριζόντια με την κατακόρυφη καλωδίωση.
 • Η κατακόρυφη καλωδίωση η οποία δύναται να είναι περισσότερη από μία σε ένα κτήριο, παρέχει συνδέσεις με τα σημεία εισόδου και τους κατανεμητές ορόφου.
 • Η οριζόντια καλωδίωση κάθε ορόφου, αποτελείται από μια σειρά στοιχεία. Πρώτα από όλα, έναν ή περισσότερους κατανεμητές που αποτελούν και το κέντρο της. Σε αυτούς τους κατανεμητές προσαρμόζονται καλωδιώσεις, που τους συνδέουν με τις τηλεπικοινωνιακές πρίζες και διατάξεις τερματισμού που συνδέονται, με τους κατανεμητές ορόφου.
 • Στο χώρο εργασίας, τα στοιχεία που τον αποτελούν, εκτείνονται από την πρίζα μέχρι τον ειδικό εξοπλισμό της θέσης εργασίας, που μπορεί να είναι διαφόρων τύπων και γενικά σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να αλλάξει εύκολα.
 • Μετά τα πρότυπα ANSI/TIA/EIA 568 A, έχουν δημιουργηθεί, τα πρότυπα ANSI/TIA/EIA 568 B (B1, B2, B3), ενώ τα τελευταία πρότυπα είναι τα ANSI/TIA/EIA569 Aκαι ANSI/TIA/EIA 606 Α.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166