ΑρχικήΕπιστήμηΤι είναι ο υποθυρεοειδισμός. Πληροφορίες

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός. Πληροφορίες

Ποιος είναι ο ρόλος του θυρεοειδούς αδένα και τι μπορεί να προκαλέσει η υπολειτουργία του; Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό; Οι ειδικοί απαντούν σε αυτά τα καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με αυτήν την πολύ συχνή πάθηση.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής, με τις ορμόνες που παράγει, ρυθμίζει τη λειτουργία όλων σχεδόν των συστημάτων του οργανισμού (νευρικό, κυκλοφορικό, πεπτικό κ.λπ.). Συνεπώς, η άριστη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία πάθηση, κατά την οποία δεν λειτουργεί καλά ή καθόλου ο θυρεοειδής αδένας και συνεπώς δεν παράγει ικανοποιητικές ποσότητες των ορμονών του.

Πόσο συχνός είναι και πού οφείλεται;

Ο ρόλος της κληρονομικότητας. Είναι μία πολύ συχνή πάθηση, η οποία προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες. Παλαιότερα, οφειλόταν συχνότερα στην έλλειψη ιωδίου στις τροφές. Σήμερα, η κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η διαταραχή αυτή είναι μία αυτοανοσολογική διαταραχή, κατά την οποία ο οργανισμός παράγει αντισώματα εναντίον του ίδιου του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την καταστροφή του και τη δυσλειτουργία του.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα γονίδιο που συσχετίζεται με την πάθηση αυτή, παρατηρείται κληρονομική επιβάρυνση. Αν δηλαδή, ο ένας ή και οι δύο γονείς παρουσιάζουν την πάθηση αυτή, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να νοσήσει και το παιδί.

Πως θα καταλάβω ότι έχω πρόβλημα; Ποια είναι δηλαδή τα κυριότερα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι -τουλάχιστον στα αρχικά στάδια- ήπια και μη ειδικά. Τις περισσότερες φορές, παρατηρείται εύκολη και αδικαιολόγητη κόπωση, νωθρότητα, υπνηλία, πολύ ήπια δυσκοιλιότητα και -σε ορισμένες περιπτώσεις- ήπιο οίδημα (πρήξιμο). Σε περίπτωση υποψίας υποθυρεοειδισμού συστήνεται επίσκεψη σε ιατρό και ο κατάλληλος ορμονολογικός έλεγχος, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται συνήθως;

Όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης του υποθυρεοειδισμού. Το αποτέλεσμα είναι στους ηλικιωμένους η συχνότητά του να είναι εντυπωσιακά υψηλή. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σπάνια η εμφάνιση της πάθησης και σε νεαρά άτομα ή ακόμη και σε παιδιά.

Πως γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού;

Παρά το γεγονός ότι η διάγνωσή του μπορεί να τεθεί με μια απλή αιμοληψία (ειδικός ορμονολογικός έλεγχος), οι παθήσεις του θυρεοειδούς συχνά μπορεί να ξεφύγουν της προσοχής ασθενών και γιατρών. Αν χρειαστεί, μπορούν να γίνουν και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα κ.λπ. Τα περιστατικά λανθασμένων διαγνώσεων δεν σπανίζουν -ο θυρεοειδής μπορεί να κρύβεται πίσω από μια συμπτωματολογία που παραπέμπει π.χ. σε κατάθλιψη.

Ο υποθυρεοειδισμός παχαίνει;

Στον υποθυρεοειδισμό, υπάρχει μια τάση για αύξηση του σωματικού βάρους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση παχυσαρκίας φταίει ο θυρεοειδής. Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, αυτή δεν ξεπερνά τα 5-10 κιλά. Το 50% του πληθυσμού μας είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αλίμονο αν είχαν όλοι διαταραχές του θυρεοειδή. Πολύς κόσμος νομίζει ότι, διορθώνοντας τον υποθυρεοειδισμό του, θα χάσει τα κιλά που πήρε. Αυτό όμως δεν ισχύει απόλυτα.

Τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας ένας αδιάγνωστος, αρρύθμιστος θυρεοειδής;

Η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς επηρεάζει τα περισσότερα συστήματα και όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και συγκεκριμένα:

  • Τη θερμορρύθμιση: Ο πάσχων από υποθυρεοειδισμό (όπου υπάρχει μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών), εμφανίζει δυσανεξία στο ψυχρό περιβάλλον.
  • Τη διάθεση: Στον υποθυρεοειδισμό παρατηρούνται σημαντικές διαταραχές στη διάθεση και τάση για κατάθλιψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στους ασθενείς που έχουν κατάθλιψη, πρέπει πάντοτε να γίνεται έλεγχος του θυρεοειδούς, πριν χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά.
  • Την ενέργεια: Ο πάσχων αισθάνεται κόπωση και υπνηλία.
  • Το γαστρεντερικό σύστημα: Υπάρχει τάση για δυσκοιλιότητα.
  • Την έμμηνο ρύση των γυναικών: Οι πάσχουσες από υποθυρεοειδισμό, είναι πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές στον κύκλο τους.
  • Τα λιπίδια: Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Σε πολλές περιπτώσεις αυξημένης χοληστερόλης είναι πιθανό να υποκρύπτεται κάποιος υποθυρεοειδισμός. Γι’ αυτό και συστήνεται, σε οποιονδήποτε έχει υπερλιπιδαιμία, να γίνεται έλεγχος και του θυρεοειδούς. Έχει βρεθεί, ότι σε ένα ποσοστό 5-10% των περιπτώσεων υπερλιπιδαιμίας, αιτία είναι ο υποθυρεοειδισμός.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία του;

Τη λήψη θυροξίνης, στη δόση που είναι κατάλληλη για τον ασθενή. Είναι σημαντικό να μην διακόπτει κανείς τη θεραπεία του. Η πάθηση δεν είναι ιάσιμη με την έννοια ότι παίρνουμε ένα φάρμακο για λίγο καιρό και περνάει. Αν η λήψη της θυροξίνης διακοπεί, το πρόβλημα θα επανέλθει. Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν θερμορρυθμιστική δράση, κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μια μικρή διαφορά, επειδή το καλοκαίρι έχει ζέστη και το χειμώνα κρύο, και να πρέπει στον υποθυρεοειδισμό να μειώσουμε ελάχιστα τη δόση τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνοντάς την ελαφρώς κατά τους χειμερινούς μήνες. Αλλά είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι αυτό δεν ισχύει για όλους τους ασθενείς.

Κάθε πότε πρέπει να ελέγχει κανείς τον θυρεοειδή του;

Στον υποθυρεοειδισμό, αν έχει ρυθμιστεί η δοσολογία του φαρμάκου που χρειάζεται, ο ασθενής μπορεί να παρακολουθείται κάθε 6 μήνες ή κάθε χρόνο. Όταν ένας ασθενής παίρνει θεραπεία για τον θυρεοειδή, πρέπει να παρακολουθείται, ακόμη και αν νιώθει εντελώς καλά. Η περιοδική παρακολούθηση επιτρέπει την ιδανική ρύθμιση της δόσης των φαρμάκων. Δεν πρέπει να περιμένει κανείς να επανεμφανιστούν τα συμπτώματα ή κάποιο πρόβλημα για να πάει στο γιατρό.

Πότε το χειρουργείο είναι αναγκαίο;

Στον υποθυρεοειδισμό, συνήθως δεν προκύπτει ανάγκη χειρουργείου. Το χειρουργείο είναι αναγκαίο μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις όζων ή πολύ μεγάλης διόγκωσης του θυρεοειδούς, που μπορεί να προκαλεί πιεστικά φαινόμενα και δυσκολίες στην κατάποση ή την αναπνοή.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166