ΑρχικήΤι είναιΤι σημαίνει BYOW (Bring Your Own Wine)

Τι σημαίνει BYOW (Bring Your Own Wine)

Άραγε τι σημαίνει BYOW, που αποτελεί το καινούριο, μεθυστικό τρεντ στα εστιατόρια της Αθήνας; Το BYOW, ακρωνύμιο της φράσης Bring Your Own Wine ή, στα ελληνικά, «Φέρε το δικό σου κρασί», είναι η νέα, πρωτοποριακή πατέντα που υιοθετούν πολλά μαγαζιά. Aποτελεί δε, έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να μειώσουμε τον λογαριασμό μας, απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας κρασί, έτσι όπως εμείς επιθυμούμε… Η νέα τάση αποκτά ήδη φανατικούς οπαδούς. Εσείς θα την ακολουθήσετε;

Αυτοί βάζουν το φαγητό και εμείς …το κρασί! Πολλές φορές η κρίση γεννάει δημιουργικές ιδέες από το πουθενά. Εντάξει, μπορεί αυτή η νέα τάση, το BYOW, να μας έρχεται από την Αμερική, όπου μετράει ήδη αρκετά χρόνια ζωής, αλλά η κρίση σχεδόν «επέβαλε» την έλευσή της στην Ελλάδα. Το σύστημα δουλεύει με τη χρέωση ενός μικρού ποσού για το σερβίρισμα των φιαλών που φέρνουν οι πελάτες.

Με απλά λόγια, οι εστιάτορες καλούν τους πελάτες τους να φέρουν το δικό τους μπουκάλι κρασί, γλιτώνοντας έτσι ένα ποσό που, συνήθως, είναι σημαντικό. Οι πελάτες χρεώνονται μόνο 2 -6 ευρώ, για την ψύξη και το σερβίρισμα του κρασιού. Αν και στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε κελάρια κρασιών στα υπόγεια των σπιτιών μας, η ιδέα του να φέρεις όποιο κρασί επιθυμείς από το σπίτι σου, χωρίς να σε δεσμεύει κανείς να επιλέξεις από τη λίστα του εστιατορίου, μας αρέσει πολύ!

Η ιδέα για το BYOW (Bring Your Own Wine)

Όλα ξεκίνησαν από την Αμερική. Αφενός γιατί σε πολλές Πολιτείες η αδειοδότηση των εστιατορίων προκειμένου να σερβίρουν αλκοόλ είναι πολύ σκληρή, αφετέρου για να μπορούν οι πελάτες να απολαμβάνουν το κρασί που θέλουν, όπου και όπως το θέλουν. Τα εστιατόρια που ακολουθούν την συγκεκριμένη τακτική φέρουν στη βιτρίνα τους την επιγραφή Byow (Bring your own wine). Πρώτος «διδάξας» επί ελληνικού εδάφους ήταν ο Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι, στο εστιατόριό του «Fabrizio’s» στο Κολωνάκι. Τι περιμένετε λοιπόν; Πάρτε το αγαπημένο σας μπουκάλι κρασί από το σπίτι και συνοδέψτε το με εξαιρετικές γευστικές προτάσεις. Επειδή όμως, το BYOW έχει τους δικούς του κανόνες, πριν επισκεφθείτε το εστιατόριο, διαβάστε τις γραμμές που ακολουθούν:

  • Ρωτήστε: Ενημερωθείτε αν σας επιτρέπουν να φέρετε ένα κρασί που ήδη υπάρχει στη λίστα του εστιατορίου και αν μπορείτε να φέρετε χύμα κρασί, δικής σας παραγωγής.
  • Μάθετε πόσα μπουκάλια μπορείτε να φέρετε μαζί σας και πόσο θα στοιχίσει το corkage (= η συμβολική χρέωση της υπηρεσίας για το άνοιγμα και το σερβίρισμα του κρασιού στο τραπέζι σας). Μιλήστε μια μέρα πριν την επίσκεψή σας με τον υπεύθυνο του εστιατορίου για να μην πάτε…αδιάβαστοι!
  • Προσφέρετε ένα ποτήρι: Για να δείξετε την εκτίμησή σας προς τους υπεύθυνους του μαγαζιού και για να σας… θυμούνται, επιβάλλεται να προσφέρετε ένα ποτήρι από το κρασί που φέρατε στον σερβιτόρο σας ή ακόμη και στην κουζίνα. Σε κάθε περίπτωση, αν φέρετε πολλά μπουκάλια μαζί σας και περισσέψουν, δεν τα παίρνετε μαζί σας φεύγοντας, αλλά τα προσφέρετε.
  • Η γενναιοδωρία φαίνεται στο tip! Tο ποσό για το corkage μένει στο μαγαζί και όχι στο σερβιτόρο. Για αυτόν τον λόγο, στο τέλος της βραδιάς αφήστε ένα ποσό στον νεαρό που όλο το βράδυ, φρόντιζε για εσάς…
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166