Τι είναι S.M.A.R.T. ή Self Monitoring, Analysis and Reporting Technology

Τι είναι S.M.A.R.T. ή Self Monitoring, Analysis and Reporting Technology

Αξιοποιήστε το σύστημα αυτοδιάγνωσης S.M.A.R.T. που περιέχεται σε όλους τους σύγχρονους σκληρούς δίσκους, για να χτίσετε ένα σύστημα σχεδόν απόλυτης προστασίας των δεδομένων σας.

Το σύστημα S.M.A.R.T. των σκληρών δίσκων παρακολουθεί ακατάπαυστα την κατάστασή τους και υπολογίζει πόσος χρόνος “ζωής” τούς απομένει αλλά και εντοπίζει προβλήματα μόλις αυτά κάνουν την εμφάνισή τους. Δείτε μαζί μας πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε μέσω της εφαρμογής Hard Disk Sentinel, για να προλάβετε το… κακό προτού συμβεί, γνωρίζοντας την κατάσταση των δίσκων σας και ολοκληρώνοντας αυτόματο back-up των δεδομένων τους αν και όταν προκύψει πρόβλημα.

Επίπεδο Δυσκολίας: 4
Τι Χρειάζεστε; Hard Disk Sentinel
Κόστος: €0
Χρόνος Ολοκλήρωσης: 00:45:00

Τι είναι S.M.A.R.T.

Ένα εξίσου… έξυπνο ακρωνύμιο, το S.M.A.R.T. (στο οποίο για συντομία θα αναφερόμαστε στη συνέχεια ως “Smart”) προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Self Monitoring, Analysis and Reporting Technology (δηλαδή, Τεχνολογία Αυτοπαρακολούθησης, Ανάλυσης και Παράθεσης Αναφορών). Πρόκειται για τεχνολογία που εμπεριέχεται στους σκληρούς δίσκους, παρακολουθεί την κατάσταση λειτουργίας τους και, όπως προαναφέραμε, υπολογίζει το υπόλοιπο της “ζωής” τους και προβλέπει πότε θα εμφανιστούν προβλήματα.

Κι όμως, δεν είναι “μαγικό”. Όπως οτιδήποτε άλλο, έτσι και οι σκληροί δίσκοι επηρεάζονται από τον τρόπο χρήσης και τις συνθήκες λειτουργίας τους. Κραδασμοί, υψηλές θερμοκρασίες και αλλεπάλληλες διακοπές και επανεκκινήσεις των μηχανισμών τους καταλήγουν να τους κουράζουν και να φέρνουν ολοένα πιο κοντά την ημέρα διακοπής της λειτουργία τους. Το Smart τα παρακολουθεί όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, βάσει δε αυτών καταλήγει στους υπολογισμούς του. Η λογική της λειτουργίας του είναι απλή. Για παράδειγμα, έστω ότι ένας σκληρός δίσκος αναμένεται ότι θα εμφανίζει ένα σφάλμα στην επιφάνειά του ανά μήνα, οπότε θα “ζήσει” τρία χρόνια.

Αν το Smart “δει” ότι εμφανίζονται δύο σφάλματα το μήνα, διαιρεί τη διάρκεια ζωής του δίσκου διά του δύο και συμπεραίνει ότι θα ζήσει ενάμιση χρόνο. Βέβαια, το θέτουμε κάπως απλά, αφού συνυπολογίζονται πάρα πολλοί παράγοντες, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική βαρύτητα στους υπολογισμούς του Smart. Αυτά που μας ενδιαφέρουν στην πράξη είναι η δυνατότητα πρόβλεψης της χρονικής στιγμής εμφάνισης του προβλήματος και η έγκαιρη ενημέρωσή μας, ώστε να προλάβουμε να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα που περιέχονται στη συσκευή.

Πρόγνωση και δράση

Ο σκληρός δίσκος δεν μπορεί να “μας πει” μόνος του σε τι κατάσταση βρίσκεται, γι’ αυτό υπάρχουν πολλές εφαρμογές που διαβάζουν τις πληροφορίες του συστήματος Smart σε αυτόν και μας τις παρουσιάζουν σε σχετικά ευανάγνωστη μορφή. Ενώ, όμως, σχεδόν όλες έχουν ρόλο μεταφραστή των πληροφοριών που περιέχονται στο δίσκο, το Hard Disk Sentinel αναλαμβάνει ενεργητικό ρόλο, επιτρέποντάς μας να δράσουμε βάσει αυτών των πληροφοριών.

Με ένα άλλο πρόγραμμα του είδους, αν εντοπίζαμε πρόβλημα στο δίσκο, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη εφαρμογή για την έγκαιρη αντιγραφή των δεδομένων μας – αν, βέβαια… προλαβαίναμε να δούμε την ειδοποίηση. Το Hard Disk Sentinel όχι μόνο παρακολουθεί τους δίσκους αλλά και σπεύδει να αντιγράψει τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτούς, εφόσον ανιχνεύσει πρόβλημα, να τα συμπιέσει, να τα ανεβάσει σε έναν FTP server, να αποστείλει στο χρήστη ενημέρωση μέσω e-mail για το πρόβλημα που εντόπισε κ.λπ.

Βήμα 1

Η πρώτη -και βασική- οθόνη του Hard Disk Sentinel (στο οποίο θα αναφερόμαστε στη συνέχεια ως HDS) είναι χωρισμένη σε δύο βασικά τμήματα: αριστερά παρουσιάζονται οι σκληροί δίσκοι του υπολογιστή, ενώ δεξιά παρουσιάζονται πληροφορίες για τον επιλεγμένο δίσκο. Από αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να δει με μια ματιά την κατάσταση όλων των δίσκων του.

Βήμα 2

Αν ένας δίσκος παρουσιάσει πρόβλημα, θα μειωθεί το νούμερο που αντιστοιχεί στην “υγεία” του (Health). Η εφαρμογή παρουσιάζει πάντα δύο μπάρες κάτω από κάθε δίσκο-συσκευή: μία για την υγεία του και μία για τη θερμοκρασία του. Έτσι, μπορεί κανείς να δει στα γρήγορα από τη λίστα δίσκων-συσκευών την κατάσταση κάθε δίσκου.

Βήμα 3

Σε αυτή την εικόνα ο δίσκος εμφάνισε σφάλματα στην επιφάνειά του. Αν και η εφαρμογή θεωρεί ότι λόγω του μικρού αριθμού τους το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, υπάρχει μία σημαντική διαφορά: όλη η ευθύνη βαρύνει στο δίσκο. Επειδή, λοιπόν, η κατάσταση αξίζει περαιτέρω επιθεώρησης, ένα κλικ στο tab S.M.A.R.T. θα δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση του δίσκου.

Βήμα 4

Στο tab S.M.A.R.T. παρουσιάζονται όλες οι παράμετροι τις οποίες αναγνωρίζει και υπολογίζει το εν λόγω σύστημα στο συγκεκριμένο δίσκο. Εδώ φαίνεται ότι αυξήθηκε και, γενικά, ότι συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των Off-Line Uncorrectable Sectors. Με ένα κλικ στην τιμή εμφανίζεται ένα γράφημα που αντιστοιχεί σε αυτήν και δείχνει ότι τα προβληματικά sectors κάποια στιγμή ανέβηκαν μέχρι και στην τιμή 9, αλλά ο δίσκος κατάφερε να διορθώσει ορισμένα, οπότε η τιμή ξανάπεσε στο 5. Η αλλαγή από 0 σε 4, κατόπιν σε 9 και ακολούθως σε 5 έγινε σε διάστημα τριών ημερών, οπότε απαιτείται συνεχής παρακολούθηση.

Βήμα 5

Με την ευκαιρία, για λόγους πρόληψης πρέπει να μειωθεί η συχνότητα λειτουργίας του δίσκου από την παράμετρο Acoustic Management (σημειωτέον ότι δεν υποστηρίζεται από όλους τους δίσκους). Η συγκεκριμένη παράμετρος μειώνει τις επιδόσεις του δίσκου με στόχο την πιο αθόρυβη λειτουργία του. Ακριβώς, όμως, επειδή ο δίσκος δεν λειτουργεί τόσο έντονα όταν λειτουργεί σε χαμηλότερους ρυθμούς, αν ο δίσκος σας παρουσιάζει σημαντικότερο πρόβλημα από τους δικούς μας, ίσως με αυτόν τον τρόπο να αναβάλετε το αναπόφευκτο έως ότου αντιγράψετε τα πολύτιμα δεδομένα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας