ΑρχικήΤι είναιΤι είναι Σολάριουμ (solarium) για τεχνητό μαύρισμα. Θετικά, αρνητικά

Τι είναι Σολάριουμ (solarium) για τεχνητό μαύρισμα. Θετικά, αρνητικά

Στο παρόν άρθρο θα δούμε ενδελεχώς μερικά σημαντικά πράγματα που αφορούν το σολάριουμ, και γιατί είναι τόσο δημοφιλές στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Γνωρίζατε ότι τα σολάριουμ εκπέμπουν υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνους του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του κακοήθους μελανώματος, της πιο θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος; Και ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος κατά 75%.

Δύο μύθοι για τα σολάριουμ

  • Δεδομένου ότι τα σολάριουμ εκπέμπουν μόνο ακτινοβολία UVA και ο ήλιος εκπέμπει ακτίνες UVA και UVB, πολλοί άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα κρεβάτια μαυρίσματος (αγγλικά Tanning Beds) είναι πιο ασφαλή μέθοδος από ό,τι να κάθονται ξαπλωμένοι στον ήλιο, αλλά αυτό είναι πέρα για πέρα ψευδές. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακτίνες UVA μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.
  • Επιπλέον, πολλά σολάριουμ εκπέμπουν ακτίνες που είναι 10-15 φορές υψηλότερες από την έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι και μάλιστα αυτές οι ακτίνες εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος.

Τι είναι Σολάριουμ για τεχνητό μαύρισμα

Το σολάριουμ είναι μία εξειδικευμένη συσκευή στην οποία μπαίνουν οι άνθρωποι προκειμένου να αποκτήσουν τεχνητό μαύρισμα και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εκπεμπόμενης υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται από το σώμα, και συνήθως ανέρχεται σε ποσοστά της τάξεως του 95% UVA και 5% UVB περίπου. Αυτό εξαρτάται, καθαρά από το μηχάνημα που κατασκεύασε η εκάστοτε κατασκευάστρια εταιρεία.

Κατά κανόνα, χρησιμοποιείται για το μαύρισμα του δέρματος για αισθητικούς λόγους. Τα σολάριουμ χρησιμοποιούνται επίσης στην ιατρική για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Η λατινική λέξη solarium υπήρχε ήδη στην αρχαιότητα. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό sol που σημαίνει ήλιος, επίσης χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιος τη βεράντα ή την επίπεδη οροφή.

Σύμφωνα με στατιστικές πληροφορίες, τον Δεκέμβριο του 2010, υπήρχαν 45.000 συσκευές σολάριουμ που λειτουργούσαν νόμιμα σε κέντρα αισθητικής στη Γερμανία. Κατά μέσο όρο, οι Γερμανοί επισκέπτονται ένα σολάριουμ περίπου δύο έως τρεις φορές το χρόνο. Τα άτομα μπορούν επίσης να ακτινοβολούνται καθημερινά, σύμφωνα πάντα με διάφορα ινστιτούτα αισθητικής, αλλά οι δερματολόγοι είναι αντίθετοι με αυτό το σκεπτικό.

Ωστόσο είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί ότι αρκετοί γιατροί και οργανώσεις υγείας προειδοποιούν για τους κινδύνους των τεχνητών ακτίνων UV εδώ και χρόνια, επειδή η χρήση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα πολλές χώρες ανά την υφήλιο έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για την χρήση αυτών των μηχανημάτων, ενώ ορισμένες έχουν φτάσει ακόμη και στην απαγόρευση τους. Για παράδειγμα, η πολιτεία της Αυστραλίας με την ονομασία Νέα Νότια Ουαλία απαγόρευσε τα σολάριουμ μετά το 2014 με απόφαση του Φεβρουαρίου 2012. Ενώ στη Βιέννη, το 40% των σολάριουμ έκλεισαν μεταξύ 2007 και 2017.

Εναλλακτικές λύσεις του Σολάριουμ

Στις μέρες μας, κυκλοφορούν στο εμπόριο πολυάριθμα προϊόντα μαυρίσματος που περιέχουν διυδροξυακετόνη, μια χημική ουσία που συνδυάζεται με μια εξωτερική πρωτεΐνη του δέρματος για να προκαλέσει μια αντίδραση που προσομοιώνει το μαύρισμα. Είναι μη τοξικό, έχει λίγες παρενέργειες και συνήθως δεν προκαλεί αλλεργική δερματική αντίδραση. Όμως, είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι αυτά τα προϊόντα δεν παρέχουν αντηλιακή προστασία από τον ήλιο.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος που αφορά το θέμα είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγοράζεται ανεξέλεγκτα τέτοια προϊόντα από άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα, γιατί ενδεχομένως μπορεί να είναι αμφιβόλου ποιότητας. Οπότε είναι συνετό να απευθύνεστε μόνο στα φαρμακεία και σε αξιόπιστα μαγαζιά. Επιπλέον φροντίστε να δείτε εάν επάνω στο προϊόν αναγράφεται ότι είναι εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Τα αρνητικά του solarium

Είναι επιβλαβές για τα μάτια

Τα Tanning Beds είναι γνωστό ότι έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην όραση των ανθρώπων. Αυτές οι βλάβες πιστεύεται ότι βλάπτουν τον αμφιβληστροειδή και τον κερατοειδή. Τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι υψηλότερα σε αυτά τα κρεβάτια σε σύγκριση με με το ηλιακό φως, επομένως η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη.

Προβλήματα του δέρματος

Μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη ζάρωση του δέρματος και δερματικά εξανθήματα. Μερικές από τις παρενέργειες είναι ξηρό και τραχύ δέρμα. Τα κρεβάτια που δεν καθαρίζονται σωστά μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξάνθημα από μύκητες.

Καρκίνος του δέρματος

Έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των κρεβατιών μαυρίσματος και καρκίνου του δέρματος. Αν και είναι γνωστό ότι οι ακτίνες UV μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινώματος των λεμφαδένων, είναι επίσης η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος.

Κακή αντίδραση με ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα ενδέχεταινα αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος όταν γίνεται παράλληλα χρήση του σολάριουμ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που ονομάζονται διαταραχές φωτοευαισθησίας.

Σχέση με την εγκυμοσύνη

Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία του solarium με την εγκυμοσύνη. Παρόλο που οι περισσότεροι ιατροί είναι της γνώμης ότι αυτά τα κρεβάτια δεν αποτελούν απειλή για το έμβρυο, εν τούτοις πολλοί μαιευτήρες πιστεύουν ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μείνουν μακριά από αυτά τα μηχανήματα. Η κύρια ανησυχία είναι η υπερθερμία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί, μόλις οι θερμοκρασίες του σώματος φτάσουν τους 38.8 ℃ (102 ° F). Αν και οι θερμοκρασίες στα κέντρα αισθητικής διατηρούνται κάτω από αυτό το όριο, δεν παρέχεται καμία γραπτή εγγύηση ότι δεν πρόκειται να προκληθεί κάποια έμμεση ή άμεση ζημιά στην έγκυο γυναίκα.

Τα θετικά του solarium

Βολικό και εξοικονομεί χρόνο

Είναι γρήγορο και βολικό. Μια σύντομη επίσκεψη στο τοπικό κέντρο αισθητικής που παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι το μόνο που απαιτείται για να έχετε ένα όμορφο μαύρισμα. Λειτουργεί γρηγορότερα από τις ηλιαχτίδες του ήλιου. Επομένως, δεν χρειάζεται κάποιος να αφιερώσει αρκετό χρόνο ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παραγωγή μελανίνης

Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες ενεργοποιεί την παραγωγή της χρωστικής ουσίας «μελανίνη», η οποία συμβάλλει αύξηση μαυρίσματος. Αυτή η χρωστική ουσία προστατεύει το δέρμα από το να καεί λόγω υπερβολικής έκθεσης σε υπεριώδεις ακτίνες.

Παραγωγή βιταμίνης D

Όταν εκτίθεστε, είτε σε φυσικό, είτε σε τεχνητό ηλιακό φως, το δέρμα μας παράγει Βιταμίνη D. Μερικά Tanning Beds εκπέμπουν ακτίνες UV-B που ενισχύουν την παραγωγή βιταμίνης D, και έτσι έχουν έχουν κάποιο τρόπο έμμεσα οφέλη στον οργανισμό. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε γερά τα δόντια, τα οστά και τις αρθρώσεις μας, και επίσης αποτρέπει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων μέσω της διαδικασίας της «απόπτωσης».

Λιγότερη πιθανότητα εγκαύματος του δέρματος

Τα Tanning Beds φιλτράρουν τις ακτίνες UVB που προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα. Επομένως, το μαύρισμα από τα σολάριουμ είναι λιγότερο επιβλαβές για το δέρμα, όσον αφορά τα εγκαύματα του δέρματος, σε αντίθεση με το ηλιακό φως. Ως εκ τούτου, θεωρούνται από πολλούς ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για την αποφυγή εγκαυμάτων.

Δίνουν ένα αίσθημα ψυχικής ευεξίας όταν το μαύρισμα είναι ωραίο

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συνεδρίες μαυρίσματος με αυτά τα κρεβάτια μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη διάθεση κάποιου. Ορισμένα άτομα αισθάνονται πιο χαρούμενα μετά από αυτές τις σύντομες συνεδρίες τεχνητού μαυρίσματος, ιδίως όταν το αποτέλεσμα είναι φαινομενικά όμορφο. Είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την αυτοπεποίθηση και το ηθικό ενός ατόμου.

Παρά τους κινδύνους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως όντως υπάρχουν κάποια μικρά οφέλη, κυρίως αισθητικά, λόγω της ευκολία χρήσης αυτών των μηχανημάτων. Οι αντιπαραθέσεις αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με το σολάριουμ είναι άφθονα. Ωστόσο, το κλειδί έγκειται στην σωστή πληροφόρηση και τη σωστή τήρηση των οδηγιών για τη χρήση αυτών των κρεβατιών.

Συμβουλές Σολάριουμ για ασφαλές μαύρισμα

Στις παρακάτω ενότητες θα σας εξηγήσω ορισμένα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν προβείτε σε τεχνητό μαύρισμα, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες, και κατ’ επέκταση, να επιτευχθεί ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα που θα έχει διάρκεια και συνάμα θα φαίνεται φυσιολογικό.

Το ασφαλές μαύρισμα είναι η πιο σημαντική συμβουλή στο σολάριουμ . Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε ότι οι ακτίνες UV μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα και τα μάτια σας εάν χρησιμοποιείτε ακατάλληλα ή μη ασφαλή μηχανήματα. Όταν μαυρίζετε, χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ προστασία. Δεν αξίζει να διακινδυνεύσετε την υγεία σας.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τηρείτε την ώρα της συνεδρίας. Οι ειδικοί έχουν καθορίσει προκαθορισμένο χρόνο μαυρίσματος και είναι ορθό να ακολουθήσετε αυτό το όριο! Εάν έχετε ηλιακό έγκαυμα, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως το μαύρισμα μέχρι να επουλωθεί το τραύμα για να αποφύγετε περαιτέρω βλάβη στο δέρμα σας.

Πρέπει να γνωρίζετε τι τύπο δέρματος έχετε

Μερικοί άνθρωποι καίγονται πιο εύκολα από κάποιους άλλους όταν υπερεκτίθενται στο φυσικό ηλιακό φως. Ενώ το σολάριουμ είναι πολύ πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, εξακολουθεί να εκπέμπει ακτίνες UV και η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα. Εάν γνωρίζετε τον τύπο του δέρματος σας και πως να μαυρίσετε, εφόσον έχετε κάποια εμπειρία, μπορείτε να αποφύγετε τα εγκαύματα που ομολογουμένως είναι μια ενοχλητική κατάσταση και εν τέλει, αντί να μαυρίσετε να γίνεται σαν το παρδαλό κατσίκι.

Υπάρχουν έξι τύποι δέρματος, ο Τύπος 1 είναι ο πιο ανοιχτός και ο Τύπος 6 να πλησιάζει στο πολύ σκούρο τόνο δέρματος. Εάν δεν έχετε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να προσδιορίσετε αυτό το στοιχείο, τότε απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας που είναι ο ειδικός για τέτοιου είδους θέματα.

Προετοιμάστε το δέρμα σας

Είναι καλύτερο να κάνετε πρώτα ένα ντους, να ξυριστείτε εφόσον υπάρχει έντονη τριχοφυΐα, και να κάνετε απολέπιση μία ή δύο ημέρες πριν από τη συνεδρία μαυρίσματος. Η απολέπιση βοηθά στην προετοιμασία του δέρματος προκειμένου να επιτευχθεί ένα ομοιόμορφο και σωστό αποτέλεσμα. Εάν δεν έχετε χρόνο για βαθιά απολέπιση, καλό θα είναι να επιλέξετε ένα σκληρό σφουγγάρι μπάνιου και να τρίψετε σχολαστικά ολόκληρο το σώμα κατά τη διάρκεια του ντους. Εάν δεν μπορείτε μόνοι σας ζητήστε την βοήθεια τους συντρόφους σας.

Αξίζει να έχετε κατά νου πως υπάρχουν ειδικά σφουγγάρια που κάνουν σχετικά καλή δουλειά στην απολέπιση και δεν είναι πολύ ακριβά, αναφορικά με το κόστος πωλούνται. Ωστόσο, κάντε μία αρχικά έρευνα αγοράς και ρωτήστε τα καταστήματα τα πωλούν πιο ενδείκνυται για το δικό σας τύπο δέρματος.

Αφαιρέστε το μακιγιάζ

Είθισται στις μέρες μας, πέρα από τις γυναίκες, και οι άντρες να φορούν μακιγιάζ, διότι τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα και να δείχνουν πιο όμορφοι. Ο λόγος που επισημαίνω με επιμονή αυτήν την ιδιομορφία, έγκειται στο γεγονός πως σε περίπτωση που φοράτε μακιγιάζ στο πρόσωπο και κάνετε τεχνητό μαύρισμα, μετά το τέλος της συνεδρίας τα μούτρα σας θα φαίνονται πάλι κάτασπρα, ενώ στο χειρότερο σενάριο μπορεί να υπάρχουν ακόμη και διχρωμίες.

Συνεπώς καθαρίστε σχολαστικά το σημείο που έχετε κάνει μακιγιάζ, αν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεων. Άλλωστε η όλη διαδικασία του ντεμακιγιάζ δεν διαρκεί πάνω από 5 με 10 λεπτά. Είναι αδιανόητο να πέσεις σε τούτη την παγίδα γιατί βαριέσαι να αφιερώσεις αυτόν τον ελάχιστο χρόνο.

Αλείψτε tanning lotion στο σώμα πριν τη συνεδρία

Προφανώς δεν θα κάνω προώθηση προϊόντων για να σας υποδείξω ποια μάρκα θα επιλέξετε, αφού με μία απλή αναζήτηση σε σχετικά ηλεκτρονικά καταστήματα (όπως για παράδειγμα στο Skroutz ή το BestPrice) μπορείτε να βρείτε άπειρα που προορίζονται για αυτό το σκοπό, ενώ η τιμή τους ξεκινά μόλις από 3 με 4 ευρώ και θα σας κρατήσει για πάρα πολύ καιρό. Όμως σας συνιστώ να ρίξετε πρώτα μία ματιά στις κριτικές άλλων χρηστών που έχουν αγοράσει το εκάστοτε προϊόν για να βρείτε το καλύτερο σε σχέση ποιότητας-τιμής.

Φορέστε προστατευτικά γυαλιά

Όπως σας ανέφερα πιο πάνω, είναι υψίστης σημασίας να προστατέψετε τα μάτια σας ενώ κάνετε σολάριουμ, ακόμη και αν πρόκειται για λίγα λεπτά. Μην το αμελήσετε, γιατί η ζημιά που ενδέχεται να προκληθεί θα σας βάλει σε μπελάδες στα καλά καθούμενα, και θα είναι ανόητο να χαλάσετε την όραση σας από αβλεψία ή γιατί ξέχασε να σας το υπενθυμίσει το υπαλληλικό προσωπικό στο κέντρο αισθητικής ή ακόμη χειρότερα, σε περίπτωση που έχετε μηχάνημα στο σπίτι σας και δεν λαμβάνεται καμία προφύλαξη.

Καθορίστε το στόχο σας

Επιθυμείτε απλά αποκτήσετε ένα ελαφρύ μαύρισμα ή επιδιώκετε κάτι πιο εξωτικό που να παραπέμπει σε κάτι αρκετά σκούρο. Όποια και αν είναι η επιλογή σας, επί της ουσίας είναι άμεση συνάρτηση με το χρόνο που θα εκτεθείτε στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και το πόσες συνεδρίες θα κάνετε, που ενδεχομένως να σημαίνει περαιτέρω έξοδα.

Τα επαγγελματικά κρεβάτια μαυρίσματος σε σοβαρά κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και φυσικά κοστίζουν περισσότερο, ενώ παρέχουν εγγυήσεις στον πελάτη πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, διότι εκεί δίνουν έμφαση στην ασφάλεια.

Μετά το μαύρισμα. Περιποίηση δέρματος

Μόλις βγείτε από το μηχάνημα, πάτε κατευθείαν στο ντους και πλυθείτε προκειμένου να φύγει ο ιδρώτας. Μετά το ντους σας, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα για να βοηθήσετε το δέρμα σας να ανακουφιστεί και να φαίνεται αναζωογονημένο.

Ο ιδρώτας σε ένα ζεστό σολάριουμ μπορεί να σας αφυδατώσει. Μόλις τελειώσει η συνεδρία, φροντίστε να πίνετε κρύο νερό . Δεν είναι απλά δροσιστικό και καλό για το υπόλοιπο σώμα σας, το κρύο νερό θα βοηθήσει το δέρμα σας να προετοιμαστεί για να αναπληρώσει τη φυσική απώλεια υγρασίας.

Αποποίηση ευθυνών: Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ιατρικών συμβουλών. Για οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή θα πρέπει να απευθύνεστε μόνο στον προσωπικό σας γιατρό, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος για τέτοια ζητήματα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166