Τι είναι τα Διαδραστικά Συστήματα Υπολογιστών

Τι είναι τα Διαδραστικά Συστήματα Υπολογιστών

Άρθρο του Αντώνη Κωστόπουλου από το newtechstore.eu.

Τα διαδραστικά συστήματα είναι συστήματα υπολογιστών που χαρακτηρίζονται από σημαντικές ποσότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν μεγαλώσει χρησιμοποιώντας λειτουργικά συστήματα υπολογιστών Macintosh ή Windows, τα οποία αποτελούν κορυφαία παραδείγματα γραφικών διαδραστικών συστημάτων.

Συντάκτες, για συστήματα CAD – CAM (Computer Aided DesignComputer Aided Manufacture) και συστήματα εισαγωγής δεδομένων είναι κάποια από τα συστήματα υπολογιστών που περιλαμβάνουν υψηλό βαθμό αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή. Επίσης, τα βιντεοπαιχνίδια και οι προσομοιώσεις θεωρούνται μεταξύ άλλων διαδραστικά συστήματα. Τα προγράμματα περιήγησης στο Web και τα περιβάλλοντα ολοκληρωμένης ανάπτυξης (IDE) είναι επίσης παραδείγματα πολύπλοκων διαδραστικών συστημάτων.

Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 90% της προσπάθειας ανάπτυξης τεχνολογίας υπολογιστών αφιερώνεται τώρα σε βελτιώσεις και καινοτομίες στη διεπαφή και την αλληλεπίδραση. Για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του λογισμικού υπολογιστών, προγραμματιστές και σχεδιαστές δεν χρειάζονται μόνο καλή γνώση γλωσσών προγραμματισμού, αλλά και καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας πληροφοριών του ανθρώπου. Πρέπει να γνωρίζουν πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τα χρώματα της οθόνης, γιατί και πώς να κατασκευάζουν σαφή εικονίδια, ποια κοινά μοτίβα ή λάθη συμβαίνουν από την πλευρά των χρηστών και πώς η αποτελεσματικότητα του χρήστη σχετίζεται με τα διάφορα νοητικά μοντέλα συστημάτων που διαθέτουν οι άνθρωποι.

Τύποι διαδραστικών συστημάτων

Τα πρώτα συστήματα αλληλεπίδρασης ήταν τα συστήματα γραμμής εντολών, τα οποία έλεγξαν στενά την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή. Ο χρήστης ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει τις εντολές που θα μπορούσαν να εκδοθούν και τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να εκτελεστούν οι εντολές. Τόσο το λειτουργικό σύστημα UNIX όσο και το DOS (λειτουργικό σύστημα δίσκου) είναι κλασικά παραδείγματα. Οι χρήστες έπρεπε να εισάγουν δεδομένα με μια συγκεκριμένη ακολουθία. Οι επιλογές για την παραγωγή δεδομένων ήταν επίσης αυστηρά ελεγχόμενες και γενικά περιορισμένες. Τέτοια συστήματα γενικά θέτουν μεγάλη ζήτηση στον χρήστη να θυμάται τις εντολές και τη σύνταξη για την έκδοση αυτών των εντολών.

Τα συστήματα γραμμής εντολών έδωσαν σταδιακά τη θέση τους σε μια δεύτερη γενιά συστημάτων μενού, φόρμας και διαλόγου που διευκόλυναν ορισμένες από τις απαιτήσεις στη μνήμη. Το Automatic Teller Machine είναι ένα καλό παράδειγμα ενός προγράμματος που βασίζεται σε φόρμα, όπου οι χρήστες λαμβάνουν ένα αυστηρά ελεγχόμενο σύνολο πιθανών ενεργειών. Τα συστήματα εισαγωγής δεδομένων είναι συχνά συστήματα προσανατολισμένα προς τη μορφή ή το διάλογο που προσφέρουν στον χρήστη ένα περιορισμένο σύνολο επιλογών, αλλά ανακουφίζουν σημαντικά τις απαιτήσεις μνήμης των προηγούμενων συστημάτων γραμμής εντολών.

Μια τρίτη γενιά διαδραστικών υπολογιστών εισήχθη από την Xerox Corporation το 1980. Το Xerox Star ήταν το αποτέλεσμα μισής δεκαετίας έρευνας και ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της οποίας συνδυάστηκαν όλα μαζί: το ποντίκι, τα εικονίδια, η μεταφορά της επιφάνειας εργασίας, τα παράθυρα και οι απεικονίσεις bit-mapped, ώστε να λειτουργούν συνδυαστικά. Το Xerox Star επαναλήφθηκε στο Lisa και το Macintosh που διατέθηκε για πρώτη φορά στην αγορά από την Apple Computer Inc. στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η τεχνολογία των παραθύρων, εικονιδίων, μενού και δείκτη (ή WIMP) έγινε καθολική από τη Microsoft στην οικογένεια λειτουργικών συστημάτων Windows που εισήχθησαν στη δεκαετία του 1990. Με την ωρίμανση των διεπαφών WIMP, επίσης γνωστών ως γραφικών διεπαφών χρήστη, η αλληλεπίδραση επιτεύχθηκε από εντολές που βασίζονται σε άμεσες χειρισμούς.

Σε συστήματα που βασίζονται σε εντολές, ο χρήστης καθορίζει μια ενέργεια και στη συνέχεια ένα αντικείμενο στο οποίο πρόκειται να εκτελεστεί αυτή η ενέργεια. Σε ένα σύστημα άμεσης εκτέλεσης, επιλέγεται ένα αντικείμενο και στη συνέχεια ο χρήστης καθορίζει την ενέργεια που πρέπει να εκτελεστεί σε αυτό το αντικείμενο. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στα διαδραστικά συστήματα επικεντρώθηκαν στην εικονικοποίηση, την απεικόνιση και τους παράγοντες. Οι παρακάτω ενότητες περιγράφουν λεπτομερέστερα τη φύση της τρέχουσας γενιάς συστημάτων άμεσης εκτέλεσης και την επερχόμενη γενιά παραγόντων και εικονικών συστημάτων.

Τα διαδραστικά συστήματα είναι συστήματα λογισμικού υπολογιστών που δημιουργούν ψηφιακή αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστή. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στα διαδραστικά συστήματα έχουν επικεντρωθεί στην εικονικοποίηση, την οπτικοποίηση και την ψηφιοποίηση. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για κάθε διαδραστικό δωμάτιο είναι: ένας υπολογιστής, προβολείς LED, λογισμικό και διαδραστικά ραντάρ ή διαδραστικές κάμερες. Υπάρχουν πολλά διαδραστικά εφέ και παιχνίδια από τα οποία μπορεί να επιλέξει κάθε χρήστης, αλλά υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας πιο προσαρμοσμένων εφέ και παιχνιδιών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του καθενός.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαδραστικών συστημάτων, όπως:

Διαδραστικά συστήματα για παιδιά.

  1. Διαδραστικά δυναμικά συστήματα προβολής δαπέδου
  2. Το διαδραστικό σύστημα προβολής τοίχου
  3. Το διαδραστικό σύστημα ζωγραφικής
  4. Το διαδραστικό αθλητικό σύστημα
  5. Η διαδραστική τσουλήθρα
  6. Ο Διαδραστικός Πίνακας

Διαδραστικά συστήματα για ενήλικες

  1. Το τρισδιάστατο διαδραστικό ολογραφικό σύστημα για εσωτερικούς χώρους
  2. Το διαδραστικό σύστημα για εστιατόρια
  3. Το ολογραφικό σύστημα από λουλούδια και καταρράκτες.

Στηρίξτε το newtechstore.eu κάνοντας αγορές από το ηλεκτρονικό κατάστημα του, το οποίο παρέχει μία ευρεία γκάμα τεχνολογικών προϊόντων από gadget μέχρι smartphone κ.λπ σε ασυναγώνιστες τιμές.

Ακολουθήστε το newtechstore.eu στα social media:

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας