Τι είναι τα προβιοτικά; Πως βοηθούν τον οργανισμό

Τι είναι τα προβιοτικά; Πως βοηθούν τον οργανισμό

Σήμερα τα προβλήματα με το στομάχι παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά στους ανθρώπους. Συχνά θα ακούσετε κόσμο να παραπονιέται για δυσπεψία, φουσκώματα ή ακόμη και διάρροιες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% του πληθυσμού της χώρας πάσχει από προβλήματα του εντέρου όπως η σπαστική κολίτιδα.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυτών φαίνεται να ανεβαίνει όσο περνάει ο καιρός δείχνει πως η κύρια αιτία του προβλήματος δεν είναι άλλη από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ο φρενήρης ρυθμός της καθημερινότητας μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας αρνητικά με πάρα πολλούς τρόπους και τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι απλά ένας από αυτούς.

Μιλώντας λίγο πιο συγκεκριμένα κι επιστημονικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η αιτία των προβλημάτων στο στομάχι είναι το άγχος αλλά και η κακή διατροφή. Πράγματι, πέρα από το άγχος που μας βασανίζει όλους σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, ειδικά στα δύσκολα χρόνια που ζούμε, η δίαιτα πολλών ανθρώπων είναι φτωχή σε φυτικές ίνες οι οποίες και είναι απαραίτητες για τη καλή λειτουργία του εντέρου.

Αν θέλουμε να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι, μπορούμε να πούμε πως τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος προκύπτουν από τη διατάραξη της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου.

Στο έντερο μας υπάρχουν κυριολεκτικά τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που είναι γνωστοί σαν χλωρίδα του εντέρου. Οι οργανισμοί αυτοί στην ουσία κάνουν συγκεκριμένες δουλειές που βοηθούν στην πέψη των τροφών και στον σωστό σχηματισμό κενώσεων. Αν ο αριθμός τους διαταραχθεί είτε λόγω κακής διατροφής είτε κάποιας άλλης ασθένειας, παρουσιάζονται τα συμπτώματα των διαταραχών του στομάχου. Τα προβιοτικά είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να επαναφέρουμε την ισορροπία στην χλωρίδα του εντέρου μας αν αυτή διαταραχθεί για οποιονδήποτε λόγο.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά – το όνομα τους έχει αρχαιοελληνική ρίζα και σημαίνει υπέρ της ζωής – είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό βακτήρια τα οποία μπορούμε να προσλάβουμε μέσω συγκεκριμένων τροφών – τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν αρκετά ικανές ποσότητες από προβιοτικά – είτε μέσω σκευασμάτων που πωλούνται στα φαρμακεία και είναι γνωστά σαν προβιοτικά χάπια.

Τα προβιοτικά στην ουσία κάνουν την ίδια δουλειά με τους μικροοργανισμούς του εντέρου, οπότε μόλις μπουν στον οργανισμό μας από κάποια από τις πηγές που προαναφέραμε, θα ξεκινήσουν να δουλεύουν για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο έντερο και τη καλή λειτουργία του.

Σε ποια προβλήματα μπορούν να βοηθήσουν;

Όπως είπαμε και πριν, δουλειά τους είναι να αποκαθιστούν την ισορροπία και την σωστή λειτουργία του εντέρου, οπότε μπορούν να βοηθήσουν με όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτά. Συγκεκριμένα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, διάρροιες, σπαστική κολίτιδα και δυσανεξία στη λακτόζη.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ όλα τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, κάποια είναι πιο ωφέλιμα για συγκεκριμένες παθήσεις, οπότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον φαρμακοποιό σας για να σας προτείνει το κατάλληλο συμπλήρωμα για τη περίπτωση σας.

Ο λόγος που συμβαίνει το παραπάνω είναι απλά ότι το κάθε πρόβλημα του στομαχιού συνδέεται με την διατάραξη του πληθυσμού συγκεκριμένων μικροοργανισμών.

Προβιοτικά ή καθαρτικά;

Όσοι υποφέρουν από προβλήματα δυσκοιλιότητα και φουσκωμάτων συχνά καταφεύγουν στα καθαρτικά και άλλα παρόμοια προϊόντα για να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα προϊόντα αυτά είναι στην ουσία λύσεις τύπου χανζαπλάστ: ναι μεν προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αλλά δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος. Μάλιστα η συχνή χρήση καθαρτικών και άλλων τέτοιων φαρμάκων μπορεί να κάνει το έντερο να «τεμπελιάσει» αφού ο οργανισμός θα συνηθίσει σε αυτά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας άτυπος εθισμός στα εν λόγω σκευάσματα και ο ασθενής να μην μπορεί να ενεργηθεί χωρίς αυτά.

Τα προβιοτικά αποκαθιστούν και διατηρούν την ισορροπία του εντέρου πράγμα που σημαίνει πως χτυπούν το κακό στη ρίζα του και σταματούν την επανεμφάνιση των προβλημάτων. Μπορεί να μην προσφέρουν άμεση ανακούφιση, αλλά τουλάχιστον θα μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης των όποιων προβλημάτων η θα τα εξαλείψουν και τελείως.

Προηγούμενο άρθροΠοιά είναι τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου;
Επόμενο άρθροΜπορείς να ζήσεις και να μείνεις μόνος σου;
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας