Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου;

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου;

Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι καλοί άνθρωποι κάνουν τις καλές κοινωνίες και οι καλές κοινωνίες μπορούν να μετατραπούν σε ένα πολιτισμένο έθνος. Στην αρχή, ένας άνθρωπος μέσα σε μία οικογένεια, είναι μοναδικός, στη συνέχεια, κάθε οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει μία αντιπαλότητα με μία άλλη οικογένεια κ.ο.κ.

Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε, είναι πως με το πέρασμα του χρόνου, οι φιλικές σχέσεις μπορεί να χαλάσουν ή να συνεχιστούν, ανεξάρτητα με το τί έχει συμβεί. Κάθε άνθρωπος δηλάδή, βλέπει από διαφορετική πλευρά το θέμα και κρίνει αναλόγως. Αν για παράδειγμα, μία οικογένεια, έχει πρόβλημα με μία άλλη, αλλιώς θα το βλέπει ο πατέρας ή η μητέρα και αλλιώς θα το βλέπει ένα παιδί.

Μία αντιπαλότητα μπορεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αδυναμία, δηλαδή κάποιος, να έχει υψηλότερη κοινωνική θέση από τον άλλον ή και τους γύρω του. Γενικά, η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από πολλά τέτοια παραδείγματα. Έχει γίνει μέγιστη προσπάθεια στη σύγχρονη κοινωνία, να δημιουργηθούν αληθινές φιλίες. Τώρα θα δούμε τα χαρακτηριστικά κάποιου που ενδέχεται να τον κάνουν και καλό φίλο.

Τι είδους άνθρωπος θα πρέπει να είναι κάποιος για να είναι καλός φίλος; Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να το πούμε αυτό με σιγουριά; Στην πραγματικότητα, το να είναι κάποιος καλός φίλος, είναι σχετικό. Ένας φίλος που είναι καλός για μένα, μπορεί να μην είναι καλός για κάποιον άλλον. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην μου αρέσει κάποιος που είναι αρεστός στους άλλους.

Αυτό, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα άτομο για να αποτελεί και το “καλό παράδειγμα”. Τα χαρακτηριστικά τα δικά μας, δεν είναι κοινά με αυτά των φίλων μας, αν όχι πάντα, τουλάχιστον τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά σχεδόν πάντα θα υπάρχεισε ένα συγκεκριμένο άτομο που αποκαλούμε “καλό φίλο”.

Το πρώτο που πρέπει να έχει ένα άτομο, είναι η ειλικρίνεια. Πρέπει δηλαδή, ότι είναι μέσα του, να το εξωτερικεύει κιόλας και να εννοεί αυτά που λέει. Πρέπει να ξέρουμε τι σκέφτεται και τι αισθάνεται. Διαφορετικά μπορεί να μην του εμπιστευτούμε τα μυστικά μας. Δεν πρέπει να φοράει αυτό που λέμε “μάσκα” και να έχει ένα ψεύτικο χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να είναι υποκριτής.

Αν καταλάβουμε ότι έχει κάνει κάτι λάθος που θα μας στενοχωρήσει, μπορεί νιώθουμε άβολα ή να έχουμε αμηχανία. Η σχέση που να έχουμε με αυτό το άτομο, πρέπει να είναι βαθιά, για να αισθανόμαστε ασφαλείς, ακόμη κι αν γνωρίζει τις αδυναμίες μας. Να μπορούμε άφοβα να ανοιχτούμε και το πιό σημαντικό που αναφέραμε, να υπάρχει γενικά εμπιστοσύνη.

Δεύτερον, θα πρέπει να μας συμπαθεί. Θα πρέπει να προσπαθεί για το καλύτερο, δηλαδή για την ψυχική μας ηρεμία, ενώ ακόμα και αυτός θα πρέπει να είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για να υπάρχει αληθινή και ουσιαστική φιλία μεταξύ μας. Πρόκειται για αμοιβαία εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές. Σε αυτή την περίπτωση, κάποιος δίνει και ποτέ δεν περιμένει κάποια αμοιβή ή αντάλλαγμα.

Μπορεί να υπάρξει παρεξήγηση μεταξύ των φίλων. Αλλά κάθε είδους παρεξήγηση λύνεται με μία ειλικρινή συζήτηση. Αν και οι καλοί φίλοι ενδέχεται να παρεξηγούνται αρκετά συχνά, αυτές οι διαμάχες δεν επηρεάζουν ποτέ την αληθινή τους φιλία. Μια δύσκολη κατάσταση μπορεί επίσης να φέρει δύο φίλους ακόμα πιό κοντά, ενώ μπορεί να γίνουν γενναιόδωροι, χωρίς να προσβάλουν τον άλλον.

Στη ζωή, συχνά δανειζόμαστε από τους άλλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως, αν δανειστούμε από έναν φίλο, δεν αισθανόμαστε αμηχανία για το τί μπορεί να σκέφτεται και το πως θα τον ξεχρεώσουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να τον ξεπληρώσουμε όποτε θέλουμε (άλλο αν δεν έχουμε).

Ένας καλός φίλος πρέπει να έχει “πνευματική αρμονία” με μας. Δεν πρέπει να βαριέται όταν εμείς είμαστε κακόκεφοι και σιωπηλοί, ή στην αντίθετη περίπτωση, όταν φωνάζουμε και έχουμε τα νεύρα μας. Η ευτυχία βρίσκεται στην ψυχική αρμονία μεταξύ μας, αφού ένας πραγματικός φίλος, μπορούμε να πούμε ότι είναι δώρο Θεού για μας.

Πρέπει να πούμε τελειώνοντας, ότι αν θέλουμε να βρούμε ή να έχουμε έναν πραγματικά καλό φίλο που να έχει τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να αναπτύξουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, για εμάς τους ίδιους. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείτε να βρείτε και σε άλλους ανθρώπους ή ακόμα και ομάδες ανθρώπων, που θα θέλατε να έχετε μία σχέση εμπιστοσύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας