ΑρχικήΤι είναιΤι είναι τα Υποσυνείδητα Μηνύματα

Τι είναι τα Υποσυνείδητα Μηνύματα

Αν όσοι διαβάζετε αυτή την επικεφαλίδα, πιθανόν να αναρωτιέστε αν έχετε έρθει στον σωστό ιστότοπο (ναι, εννοούμε το Texnologia), ωστόσο μην απομακρύνεστε καθώς ο γράφων, ως φανατικός ερευνητής που αρέσκεται να αναλύει περίπλοκα θέματα σε βάθος, θα παρουσιάσει μια από τις μεγαλύτερες και περίεργες “συνωμοσίες” που εκτυλίσσεται μέχρι σήμερα και μάλιστα αρκετός κόσμος είναι φανατισμένος με τούτο το ζήτημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ όμως πως θα γίνει μια απλή παρουσίαση τέτοιων περιστατικών (η λέξη “συνωμοσίες” επελέχθη για προφανείς σκοπούς), χωρίς να μπαίνουμε στα χωράφια του αν αυτό γίνεται εσκεμμένα για χειραγώγηση ή να εντρυφήσουμε σε αντίστοιχες θεωρίες καθότι ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει την άποψη του. Το “υποσυνείδητα” βρίσκεται σε αγκύλες καθότι το μόνο σίγουρο είναι πως αυτά τα μηνύματα είναι κρυφά, το αν επηρεάζουν το υποσυνείδητο ή όχι είναι θέμα που δεν μπορούμε να αναλύσουμε εδώ.

Πως γεννήθηκε η θεωρία με τα Υποσυνείδητα Μηνύματα

Η ιστορία της θεωρίας των υποσυνείδητων μηνυμάτων ξεκίνησε το 1957 από τον James Vicary, έναν διαφημιστή που παρουσίασε μια έρευνα με την οποία ισχυριζόταν πως όταν στους θεατές του κινηματογράφου που διεξήγαγε το πείραμά του παρουσίασε ενσωματωμένα στην ταινία πλάνα διάρκειας 0.03 του δευτερολέπτου που προέτρεπαν τους θεατές να πιούν Coca Cola και να φάνε ποπ-κόρν, οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων αυξήθηκαν (η μεν Coca Cola περίπου κατά 50% και το δε ποπ-κορν κατά περίπου 15%).

Με βάση τους ισχυρισμούς του η CIA διεξήγαγε ένα αντίστοιχο πείραμα με τίτλο “Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της υποσυνείδητης αντίληψης” στο οποίο καταλήγει πως η χρήση μιας τέτοιας δυνατότητας στο πεδίο της μάχης είναι από εξαιρετικά περιορισμένη εώς ανύπαρκτη.

Ωστόσο με βάση αυτή την αναφορά το 1958 οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την προβολή τέτοιου τύπου μηνυμάτων ενώ όταν ο Vicary εκλήθη να αναπαράγει το πείραμά του αργότερα, απέτυχε να παρουσιάσει παρόμοια με τα δικά του αποτελέσματα με αποκορύφωμα σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό Advertising Age το 1962 να αποκαλέσει το ίδιο του το πείραμα “τέχνασμα” καθώς τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να ληφθούν υπ’ όψιν.

Τέλος, τέτοια μηνύματα έχουν βρεθεί και σε τραγούδια, εικόνες κ.α..

Η απήχηση των Υποσυνείδητων Μηνυμάτων

Ακόμα και με την θεωρία να μην παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα, το 1974 η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) έβγαλε ανακοίνωση με την οποία έλεγε πως “οι εκπομπές που μεταδίδουν εν γνώσει τους υποσυνείδητα μηνύματα λειτουργούν ενάντια στο κοινό καλό”.

Με την πίστη στο θέμα να γίνεται όλο και δυνατότερη το 1980 κυκλοφορεί το βιβλίο του Wilson Bryan Key με τίτλο “Το όργιο στο πιάτο με τα μύδια και άλλα υποσυνείδητα μηνύματα που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να χειραγωγήσουν την συμπεριφορά σας” στο οποίο αναφέρεται πως οι διαφημιστές χρησιμοποιούν μηνύματα ισχυρής σεξουαλικής φύσεως (όπως πχ. ο σχηματισμός της λέξης “σεξ” με παγάκια) ώστε να χειραγωγήσουν την συμπεριφορά.

Παραδείγματα

Ας ξεκινήσουμε την αναφορά σε αυτά με την αντίστοιχη αναφορά του Κωνσταντίνου σε ένα άλλο θέμα στο forum μας που λέει τα εξής:

Έχουν περάσει τα χρόνια της αθωότητας που ο Μίκυ με τον Ντόναλντ και τις παρέες τους μας κρατούσαν συντροφιά στα περιοδικά της εποχής.

Η Disney έχει γίνει ένα χρυσωρυχείο και μια πολυεθνική που φυσικά έχει ξεπεράσει τις βλέψεις για κέρδος και είναι απόλυτα στραμμένη στο υπερκέρδος.

Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως η Disney χρησιμοποιεί πολλά εργαλεία Ανοιχτού Κώδικα στα προϊόντα της και αυτό από μόνο του είναι μια πολύ ηχηρή απάντηση σε όσους βρίσκουν αδύναμο τον Ανοιχτό Κώδικα σε επαγγελματικές εφαρμογές.

Έτσι, μάλλον σε λάθος έκφραση του σεναριογράφου, μπορούμε ν' αποδώσουμε μια έκφραση στην εκπομπή: Shake it Up του Disney Channel, όπου ένας από τους πρωταγωνιστές αναφέρει, πως γέμισε ιούς και κατέστρεψε το σύστημα του, επειδή χρησιμοποίησε λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (αυτό βέβαια δεν την εμποδίζει σε drm και διάφορα "παράξενα" πνευματικά δικαιώματα).

Κάποιος ανέβασε το συγκεκριμένο κομμάτι του επεισοδίου στο YouTube, από όπου και μπορείτε να το παρακολουθήσετε:

Φεύγοντας από την Disney, ένα λάθος (όπως το ίδιο το κανάλι υποστήριξε) εμφάνισε τυχαία (;) το σήμα των MacDonalds στην εκπομπή του Food Network, “Iron Chef America” (μια σύμπτωση είναι πως τα MacDonalds είναι και χορηγός της εκπομπής).

Άλλη μια περίπτωση λάθους καταγράφεται σε μια πολιτική διαφήμιση, με την λέξη “Rats” να φαίνεται στιγμιαία στο τέλος της διαφήμισης (η “επίσημη εκδοχή” είναι πως υπήρξε κάποιο “τεχνικό πρόβλημα”).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166