Τι είναι ταμπού; Πληροφορίες και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία

Τι είναι ταμπού; Πληροφορίες και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι βλέπουν την κατάθλιψη ως ταμπού. Όπως συμβαίνει με το στίγμα, το ταμπού είναι μια ενδιαφέρουσα λέξη, της οποίας η σημερινή έννοια έχει κάπως αλλοιωθεί σε σχέση με την αρχική της σημασία.

Η λέξη ταμπού (αγγλικά: taboo) Προέρχεται από την Τόγκα και τη Νέα Ζηλανδία, όπου, σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις, αναφερόταν σε κάτι που ήταν αφιερωμένο για ειδική χρήση ή σκοπό. Συχνά επρόκειτο για κάτι θρησκευτικό και η γενικότερη χρήση του ήταν απαγορευμένη, ή περιορισμένη σε κάποιο άτομο ή σε μια τάξη ατόμων, όπως οι ιερείς. (Ένα σύγχρονο παράδειγμα είναι η Θεία Κοινωνία των Ρωμαιοκαθολικών, όπου μόνο ο ιερέας πίνει το κρασί, το οποίο είναι ταμπού – απαγορευμένο – για τους υπόλοιπους πιστούς).

Παρόλα αυτά, η λέξη ταμπού χρησιμοποιείται συχνά σήμερα προκειμένου να αναφερθούμε σε ένα θέμα ή μια δραστηριότητα, τα οποία αποφεύγονται ή απαγορεύονται ως αποτέλεσμα των κοινωνικών προτύπων.

Είναι η κατάθλιψη «ντροπή»;

Ένα παράδειγμα ενός ταμπού είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν το να πάσχει κανείς από κατάθλιψη ως «ντροπή». Αυτό σημαίνει ότι δε μιλάμε για την κατάθλιψη. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε άγνοια.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διατηρούμε την άγνοιά μας σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες. Και η άγνοια διατηρεί το μυστήριο και το μυστήριο δημιουργεί το μύθο και ο μύθος συγκαλύπτει τα δεδομένα και δημιουργεί το στίγμα και τα ταμπού, τα οποία με τη σειρά τους ενθαρρύνουν την άγνοια. Και συνεχίζουμε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Έτσι, οι μύθοι που περιβάλλουν την κατάθλιψη είναι τουλάχιστον επιβλαβείς και μάλλον επικίνδυνοι. Η απάλειψη του στίγματος και η απαλλαγή μας από το ταμπού, μπορεί να βοηθήσει ώστε ο μύθος να αντικατασταθεί από την πραγματικότητα και η άγνοια από την κατανόηση.

Η σύγχρονη μυθολογία της κατάθλιψης

Μεταξύ των πιο διαδεδομένων μύθων σχετικά με την κατάθλιψη είναι και οι ακόλουθοι:

  • Τα αντικαταθλιπτικά είναι εξαρτησιογόνα. Δεν είναι. Δε γίνονται συνήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να μειωθεί η δόση σταδιακά και αργά προκειμένου να αποφευχθούν απότομες αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία όμως δε μοιάζουν σε τίποτα με αυτά μετά από τη διακοπή εθιστικών φαρμάκων.
  • Τα αντικαταθλιπτικά αλλάζουν την κανονική συμπεριφορά του ατόμου. Στην πραγματικότητα, το φάρμακο καταπολεμά την καταθλιπτική συμπεριφορά και επιτρέπει στην κανονική προσωπικότητα του ατόμου να αναδυθεί από τις σκιές στις οποίες κρυβόταν.
  • Τα αντικαταθλιπτικά σε κάνουν πιο ευτυχισμένο. Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι «χάπια ευτυχίας», όπως λένε κάποιοι δημοσιογράφοι. Εάν κάποιος πριν από την κατάθλιψη δεν ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρων, κοινωνικός ή με αυτοπεποίθηση τύπος, η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά δεν είναι πιθανό να τον κάνει πιο ενδιαφέροντα, κοινωνικό ή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Η «προσωπικότητα του χαπιού ευτυχίας». Ο μύθος αυτός επινοήθηκε από δημοσιογράφους στην προσπάθειά τους να βρουν έναν τίτλο που θα προσέλκυε αναγνώστες. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια, η οποία παραγκωνίζει και πνίγει την πραγματική προσωπικότητα του ατόμου. Η κατάθλιψη δεν αποτελεί μέρος της προσωπικότητάς σας. Παρόλα αυτά, η δυσθυμία (χρόνια κατάθλιψη) μπορεί να παραταθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να φαίνεται σαν μέρος της προσωπικότητάς σας, ακόμα και αν δεν είναι. Να το θυμάστε αυτό!

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τεμπέληδες;

Μια έρευνα στις ΗΠΑ επέδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πίστευαν ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τεμπέληδες.

Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη οδηγεί συχνά σε έλλειψη κινήτρου, προκαλεί αίσθημα κόπωσης, απροθυμία για συνεργασία με άλλα άτομα και χαμηλή παραγωγικότητα. Η έρευνα έδειξε, όμως, πόσο εύκολο είναι τα δει κάποιος αυτά τα συμπτώματα και να βγάλει τα λάθος συμπεράσματα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη οδεύουν προς το «ψυχιατρείο»;

Μια ακόμα συχνή άποψη είναι ότι η κατάθλιψη αποτελεί το πρώτο βήμα προς το ψυχιατρείο. Αυτό είναι φαντασία και μόνο.

Φυσικά και θα εισαχθεί σε νοσοκομείο κάποιος, ο οποίος ανησυχούμε ότι σκέπτεται σοβαρά να κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας. Και εάν πάσχει από κατάθλιψη, η οποία δεν μπορεί να θεραπευθεί με τις συνήθεις θεραπευτικές μεθόδους, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για να λάβει ειδική θεραπεία. Με κανένα, όμως, τρόπο δεν σημαίνει αυτό ότι είναι «τρελός». Η άποψη αυτή είναι πιθανό να δημιουργήθηκε για να «περιγράψει» τις μανιακές φάσεις τις διπολικής κατάθλιψης αλλά ούτε αυτά τα άτομα είναι «τρελοί».

Μπορούμε μόνο να επαναλάβουμε όσα είπαμε προηγουμένως:

  • Οι μύθοι παρεμποδίζουν την κατανόηση των γεγονότων και πνίγουν την αλήθεια.
  • Οι μύθοι ικανοποιούν την άγνοια και προσφέρουν πρόσφορο έδαφος στην προκατάληψη.

Είναι δύσκολο να πολεμήσει κανείς τη μυθολογία καθώς συχνά δίνει μια ελκυστική και εύκολη εξήγηση για πράγματα που μπορεί να είναι πολύπλοκα ή πολύ δύσκολα να καταλάβουμε ή να συλλάβουμε.