Σας αρέσουν τα παιχνίδια; Τι θα λέγατε σε αυτό το σημείο να παίξετε μια πασιέντζα; Όχι, δεν χρειάζεται να μάθετε το μέλλον σας ρίχνοντας τα χαρτιά, και δη στον υπολογιστή σας. Απλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθείτε με τη χρήση του ποντικιού πριν προχωρήσετε παρακάτω.
Δείτε παρακάτω το βίντεο σχολιασμού:
Ανοίξτε τον υπολογιστή σας στα windows και μετακινήστε το ποντίκι έως ότου το βελάκι είναι πάνω στην “Έναρξη”, που βρίσκεται στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης σας.
Μόλις πατήσετε επάνω στην Έναρξη θα εμφανιστεί στην οθόνη μια μπάρα με διάφορα προγράμματα, η οποία ονομάζεται “Μενού Έναρξης”. Εκεί θα δείτε την επιλογή “Όλα τα προγράμματα”.
Τοποθετήστε εκεί το βέλος του ποντικιού, έτσι ώστε η επιλογή να τονιστεί σαν να την έχετε υπογραμμίσει με ένα χρωματιστό μπλε μαρκαδόρο (stabilo). Εμφανίζεται ένα υπό μενού όπου πρέπει να εντοπίσετε την επιλογή “Παιχνίδια”.
Τοποθετήστε το βέλος του ποντικιού εκεί για να τονίσετε την επιλογή και να εμφανιστεί ένα επιπλέον μενού όπου θα εμφανίζονται διάφορα παιχνίδια.
Εντοπίστε το παιχνίδι “Πασιέντζα” και πηγαίνετε προς τα εκεί. Πατήστε το αριστερό πλήκτρο πάνω στην επιλογή, αφού πρώτα την έχετε υπογραμμίσει, και θα ανοίξει ένα “παράθυρο” όπου θα έχουν μοιραστεί χαρτιά. Το λέμε παράθυρο αφού θυμίζει ένα παράθυρο επάνω σε τοίχο, εάν παρομοιάσετε την οθόνη του υπολογιστή σας με τον τοίχο.
Τώρα μπορείτε να παίξετε!
Λύσεις για προβλήματα που γίνονται κατά λάθος
Μην πανικοβάλλεστε εάν δεν μπορέσετε να κάνετε τα παραπάνω βήματα αμέσως. Αφενός η εξάσκηση είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε να παίξετε πασιέντζα στον υπολογιστή και, αφετέρου, ακόμη και αν κατά λάθος κάνετε κάτι άλλο στην προσπάθειά σας να ανοίξετε το παιχνίδι, να θυμάστε ότι αυτό διορθώνεται.
Έτσι, εάν υπογραμμίσετε και πατήσετε κάποια άλλη επιλογή από το μενού, το οποίο θα σας οδηγήσει σε άλλο υπό μενού από αυτό που θέλετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά μετακινήστε το ποντίκι, ώστε το βέλος στην οθόνη να βρεθεί σε κάποιο κενό σημείο της οθόνης. Πατήστε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και ούτε γάτα ούτε ζημιά… Θα ξεκινήσετε πάλι από την “Έναρξη” έως ότου τα καταφέρετε.
Λύση υπάρχει ακόμη και εάν ανοίξετε κατά λάθος κάποιο παράθυρο που δεν θέλετε. Σε αυτή την περίπτωση θα δείτε ένα καινούργιο παράθυρο να ανοίγει. Όταν ανοίξει βρείτε επάνω δεξιά το κουμπί εξόδου. Είναι ένα τετράγωνο κόκκινο κουμπί με ένα λευκό Χ. Τοποθετήστε το βέλος επάνω στο Χ μετακινώντας το ποντίκι και πατήστε το αριστερό κουμπί του ποντικιού. Βρίσκεστε πάλι στην αρχή.
Να θυμάστε ότι τις περισσότερες φορές θα πρέπει να χρησιμοποιείται το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού.
Πίσω στην πασιέντζα μας
Αφού καταφέρατε να ανοίξετε την πασιέντζα θα πρέπει να βλέπετε ένα παράθυρο, κάπου στο κέντρο της οθόνης σας, με πράσινο φόντο και χαρτιά.
Στη δεξιά γωνία υπάρχουν τέσσερις κενές θέσεις. Εκεί είναι οι θέσεις που πρέπει να μετακινείτε τους άσους και τα μεταγενέστερα φύλλα. Μπορείτε να σύρετε το κάθε χαρτί από εκεί που βρίσκεται στη θέση που πρέπει να πάει ή εάν θέλετε να πατήσετε δύο φορές γρήγορα το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού όταν το βέλος βρίσκεται επάνω στο χαρτί. Με αυτό τον τρόπο το χαρτί θα μετακινηθεί αυτόματα. Αυτό λέγεται διπλό κλικ.
Στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου θα δείτε τη στοίβα με τα χαρτιά που είναι για μοίρασμα. Όταν πατάτε επάνω σε αυτά τα χαρτιά γυρνάνε και γίνεται το μοίρασμα. Εάν μοιράσετε όλα τα χαρτιά από τη στοίβα μπορείτε να τα επανατοποθετήσετε πατώντας με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού επάνω στον κύκλο που έχει εμφανιστεί. Είστε έτοιμοι για νέο μοίρασμα. Συνεχίστε να παίζετε έως ότου τελειώσετε το παιχνίδι.
Εάν θέλετε να παίξετε ένα καινούργιο παιχνίδι πατήστε στο επάνω αριστερά μέρος του παραθύρου σας την επιλογή “Παρτίδα” και μετά την επιλογή “Μοίρασμα”. Για να κλείσετε το παιχνίδι πατήστε το κουμπί εξόδου επάνω δεξιά.