Ο ενθουσιασμός που έχεις όταν ετοιμάζεσαι να πετάξεις είναι στα ύψη. Κάποια προβλήματα που συναντάς στο αεροδρόμιο σε κρατούν στο έδαφος και σου χαλάνε τη διάθεση. Ξεπέρασέ τα με αυτούς τους τρόπους και πέτα ψηλά.
Ένα αεροδρόμιο είναι από τα χειρότερα μέρη που μπορεί να σου τύχει μια αναποδιά – ειδικά τα λάθη που δεν μπορείς να ελέγξεις είναι τα χειρότερα. Οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό είτε βρίσκονται στη Silicon Valley (λάθη του συστήματος) είτε σε εξωτικές τοποθεσίες, όπως ο πύργος ελέγχου (καθυστερήσεις κι άλλα κυκλοφοριακά προβλήματα). Δεν έχεις πρόσβαση σε κανένα από τα δύο και ο χρόνος για το ταξίδι στο Τόκιο ήδη μετρά αντίστροφα.
Λάθη που μπορείς να ελέγξεις
Δεν Βρίσκεις το Εισιτήριο σου
Τι να κάνεις: Κράτα το εισιτήριό σου μαζί με το διαβατήριο ή/και τη βίζα σου. Γράψε τον αριθμό και την ώρα της πτήσης και βάλ’ το κάπου αλλού – π.χ. στο πορτοφόλι σου.
Έχεις αργήσει και μάλλον χάνεις την πτήση
Τι να κάνεις: Το απόλυτο όριο για check-in είναι συνήθως 30 λεπτά πριν από την αναχώρηση, οπότε βιάσου. Αν δεν έχεις αποσκευές και υπάρχει express check-in, μπορεί να γλιτώσεις λίγα πολύτιμα λεπτά.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Προγραμμάτισε την αναχώρησή σου σύμφωνα με το νόμο του Μέρφι: περίμενε διαδηλώσεις, απεργίες, καταστροφικούς σεισμούς. Φύγε τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι θα έφευγες. Προγραμμάτισε τουλάχιστον μία εναλλακτική μέθοδο μεταφοράς (όπως π.χ. ταξί σε περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν ξεκινήσει).
Προβλήματα που δεν μπορείς να ελέγξεις
Σε χρεώνουν για υπέρβαρες αποσκευές
Όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν όρια στο βάρος των αποσκευών που μπορείς να πάρεις μαζί σου. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επιτρέπουν γύρω στα 17-20 κιλά, ενώ οι αμερικανικές γύρω στα 35. Το υπέρβαρο καμιά φορά μπορεί να είναι πολύ ακριβό. Αν σου πουν ότι η βαλίτσα σου είναι πολύ βαριά, βγάλε το παλτό σου, πάρ’ το μαζί σου και βάλε δυο τρία βιβλία στην carry-on αποσκευή σου.
Τι να κάνεις την επόμενη φορά: Μπες στο site της εταιρείας και δες τα όρια των αποσκευών για να μπορέσεις να προγραμματίσεις σωστά. Φέρε και μία έξτρα τσάντα σε περίπτωση που χρειαστεί να βάλεις λίγα πράγματα σε αυτήν (καμιά φορά σου έρχεται πιο φτηνά να τσεκάρεις άλλη μία αποσκευή παρά να πληρώσεις το υπέρβαρο για μία).
Σου αρνούνται να πετάξεις
Οι αεροπορικές εταιρείες για να αυξήσουν το κέρδος τους κάνουν overbooking τις πτήσεις τους. Πουλάνε δηλαδή περισσότερες θέσεις απ’ όσες έχει το αεροπλάνο, γιατί πάντα κάποιοι δεν έρχονται. Οταν όμως αυτοί οι κάποιοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν, τότε μερικοί επιβάτες δεν θα πετάξουν.
Συνήθως αυτοί είναι εθελοντές ή οι τελευταίοι που έκαναν check-in. Οι εθελοντές λαμβάνουν και κάποια δωράκια, π.χ. έκπτωση σε επόμενα εισιτήρια ή διαμονή σε ξενοδοχείο. Αποφάσισε από πριν αν αυτό θα σε βόλευε. Πάντως να ξέρεις ότι μπορεί να μη φύγεις με την επόμενη πτήση.
Πως θα πρέπει να λειτουργήσεις την επόμενη φορά για να μην αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα: Κάνε απλκά νωρίς check-in.
Πονοκέφαλοι, διάρροιες και άτακτο στομάχι
Πονοκέφαλοι, διάρροιες και άτακτο στομάχι μπορούν να χαλάσουν τις ωραίες σου στιγμές όταν πετάς με το αεροπλάνο. Ορίστε πώς να αποφύγεις τους πιο συχνούς σαμποτέρ και να βγεις νικητής.
Πιες μπόλικο τσάϊ
Ο σαμποτέρ: Αδύνατο ανοσοποιητικό. Αν δουλεύεις πολλές ώρες πριν φύγεις για εκδρομή το Σαββατοκύριακο, θα χάσεις τον ύπνο σου κι έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai έδειξε ότι ο κακός ύπνος πριν από ένα αγχωτικό γεγονός μειώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Σώσε την παρτίδα: Μία εβδομάδα πριν φύγεις, ξεκίνα να πίνεις πέντε κούπες τσάι την ημέρα. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι έτσι προκαλείται δύο έως τέσσερις φορές περισσότερη ιντερφερόνη, ουσία-κλειδί της άμυνας του οργανισμού σου.
Πέρνα από το φαρμακείο
Ο σαμποτέρ: Oξεία Νόσος των Ορέων. Από τα 2.400 μέτρα, η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και η μειωμένη περιεκτικότητα του αέρα σε οξυγόνο μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδα και σε σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικό οίδημα.
Σώσε την παρτίδα: Πριν φύγεις, ζήτα από το γιατρό σου ακεταζολαμίδη, ένα φάρμακο που σε βοηθάει να μεταβολίζεις περισσότερο οξυγόνο. Αυτοί που το πήραν ανακουφίστηκαν από όλα τα συμπτώματα. Πάρ’ το δύο μέρες πριν φύγεις για το Θιβέτ και συνέχισε για 48 ώρες αφότου φτάσεις.
Πίνε νερό κατά την πτήση
Ο σαμποτέρ: Γαστρεντερικά προβλήματα. Οι αλλαγές στις χρονικές ζώνες και η κακή διατροφή μπορούν να αλλάξουν την κινητικότητα του εντέρου σου. «Συχνά αφήνουμε τις καλές διατροφικές συνήθειές μας στη χώρα μας, κάτι που πιέζει το πεπτικό σύστημα» σου λέει ο Χρήστος Ζούπας, παθολόγος-διαβητολόγος.
Σώσε την παρτίδα: Μείνε ενυδατωμένος. Μην πιεις αλκοόλ, καφεΐνη ή άλλα διουρητικά, αλλά 2-2,5 λίτρα νερό την ημέρα. Μπορείς να καταπολεμήσεις διάρροια, αέρια και πρήξιμο με προβιοτικά που βοηθούν στην πέψη.
Πρωτεΐνη πριν πετάξεις
Ο σαμποτέρ: Ναυτία. Αν οι ανιχνευτές κίνησης του σώματός σου αντιλαμβάνονται την κίνηση διαφορετικά (π.χ. το εσωτερικό του πλοίου τη νύχτα φαίνεται το ίδιο, αλλά πάει βάρκα-γιαλό), μπορεί να αισθανθείς ναυτία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.
Σώσε την παρτίδα: Φάε κρέας. Το σωστό γεύμα πριν από την πτήση μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι σου. Ερευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας βρήκε ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν μέχρι και 26% λιγότερη ναυτία όταν είχαν φάει ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με ένα γεύμα υδατανθράκων ή χωρίς καθόλου φαγητό.
Ενυδάτωσε τις βλεννογόνους σου
Ο σαμποτέρ: Ξηρός αέρας. Ο αέρας του αεροπλάνου μπορεί να είναι ξηρός σαν της Σαχάρας, μέχρι και 5% υγρασία, σύμφωνα με την Boeing. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα της μύτης, που μπορεί να προκαλέσει το σκίσιμο των βλεννογόνων σου και να διευκολύνει τις μολύνσεις.
Σώσε την παρτίδα: Για τα ρουθούνια σου, πάρε ένα αλατούχο διάλυμα σε μορφή γέλης. «Για να κρατήσεις το δέρμα σου ενυδατωμένο, πιες μισό λίτρο νερό ενώ είσαι εν πτήσει» σου λέει η ειδικός σε θέματα ταξιδιών Terri Rock. Να είναι εμφιαλωμένο και αγόρασέ το αφού περάσεις τον έλεγχο ασφαλείας.
Πάρε δικό σου φίλτρο νερού
Ο σαμποτέρ: Κακή ποιότητα νερού. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι το 36% του πόσιμου νερού στην Αφρική δεν έχει τις απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές (είναι 22% στην Ασία και 18% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική). Βρέθηκε επίσης ότι το 15% των δειγμάτων νερού -που ελήφθησαν από 327 αεροπλάνα- περιείχε βλαβερούς παθογόνους οργανισμούς.
Σώσε την παρτίδα: Πάρε το δικό σου φίλτρο νερού. Μην πάρεις καφέ ή τσάι στην πτήση (μπορεί να έχει νερό από τις δεξαμενές του αεροπλάνου) και μη βουρτσίσεις τα δόντια σου στις τουαλέτες.
Για να μην έχεις ναυτία στην πτήση
Αν η ναυτία καταλαμβάνει το στομάχι σου κάθε φορά που πετάς με αεροπλάνο και απειλεί να το πάει στην Ουγκάντα, έλεγξε το χάπι κατά της ναυτίας που παίρνεις πριν από την πτήση.
Σε πρόσφατη μελέτη ειδικών του αμερικανικού στρατού, η δημοφιλής δραμαμίνη αποδείχθηκε πολύ λιγότερο αποτελεσματική από μία άλλη ουσία, που χορηγείται για τον ίδιο λόγο. Στρατιώτες που έλαβαν δραμαμίνη πριν από μία προσομοίωση πτήσης με ελικόπτερο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αισθανθούν ναυτία σε σύγκριση με όσους έλαβαν ένα πιο ισχυρό φάρμακο, την προμεθαζίνη.
Ζήτα από το γιατρό σου να συνταγογραφήσει προμεθαζίνη σε δόση των 25 mg. «Πάρε το φάρμακο 30-60 λεπτά πριν από την απογείωση και μετά από 8-12 ώρες – εάν χρειαστεί» συστήνει ο επικεφαλής των ερευνητών Αρθουρ Εστράντα, ο οποίος προσθέτει ότι είναι καλύτερο η λήψη του φαρμάκου να γίνεται μαζί με καφέ. «Η καφεΐνη θα προλάβει την υπνηλία που φέρνει η προμεθαζίνη».
Επίσης για να αποτρέψεις τη ναυτία στην πτήση, κάνε μπάνιο πριν πας.
Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Environmental Science and Technology. Ερευνητές μελέτησαν 32 άτομα κατά τη διάρκεια προσομοίωσης τετράωρης πτήσης και ανακάλυψαν ότι συστατικά των ελαίων του δέρματος αλληλεπιδρούσαν με το όζον στην καμπίνα, με αποτέλεσμα την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων στον αέρα.
Την ίδια στιγμή οι πιο άπλυτοι επιβάτες εμφάνιζαν ενοχλήσεις στο λαιμό και στη μύτη, πονοκέφαλο κι άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την πτήση. «Οι συνθήκες έμοιαζαν σε μεγάλο βαθμό με εκείνες του συνδρόμου του “άρρωστου κτιρίου”, που προκαλείται από την έλλειψη φρέσκου αέρα, κυρίως σε κτίρια γραφείου» αναφέρει ο ερευνητής Τσαρλς Γουέσλερ. Πρόσεξε όμως: η κολόνια χειροτερεύει την κατάσταση.
Τι πιστεύει ο μέσος άντρας για τις πτήσεις
Τι πιστεύει ο μέσος άντρας για τις πτήσεις, τις αεροσυνοδούς και τους τρομοκράτες.
- Πόσες πτήσεις κάνει κατά μέσο όρο ο άντρας το χρόνο: 2
- Πού προτιμάει να κάθεται: Πάνω από τα φτερά, γιατί πιστεύει ότι είναι πιο ασφαλής
- Η πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν «ασφαλείς θέσεις».
- Ποσοστό που φέρνει και δικό του φαΐ κάνοντας τη ζωή των αεροσυνοδών ευκολότερη: 76%
- Ποσοστό που παραδοσιακά φλερτάρει με τις αεροσυνοδούς: 35%
- Πόσους έχουν κατεβάσει από αεροπλάνο για ανάρμοστη συμπεριφορά: 1 στους 57
- Πόσοι έχουν σκεφτεί να βαρέσουν τον τύπο στο check-in: 1 στους 7
- Ποσοστό που χάνει τις ευκαιρίες εισιτηρίων στο Διαδίκτυο κλείνοντας από τον πράκτορά του: 77%
- Πόσο πριν από την πτήση του φτάνει ο μέσος άντρας στο αεροδρόμιο: 70 λεπτά
- Πιθανότητες να καθυστερήσει η πτήση του: 1 στις 7
- Πόσοι έχουν φάει καθυστέρηση στο αεροδρόμιο 6 ωρών και άνω: 1 στους 3
- Ποσοστό των αντρών που εκμεταλλεύτηκαν πλήρως το χρόνο και γνώρισαν τη γυναίκα της ζωής τους: 3%
- Το καλύτερο αεροδρόμιο για γνωριμίες: Ελευθέριος Βενιζέλος, με 50 καταστήματα και 14 χώρους γεύσεων
- Πόσοι θα καλούσαν την ασφάλεια του αεροδρομίου αν έβρισκαν μία ξεχασμένη τσάντα κάπου στο αεροδρόμιο: 1 στους 3
- Πόσοι περνάνε πιο εύκολα από τον έλεγχο ασφαλείας κάνοντας πάντα check-in όλες τις αποσκευές τους, ανεξαρτήτως πτήσης: 1 στους 6
- Σε πόσους έχουν ανοίξει τις αποσκευές μετά το check-in: 1 στους 10
- Αν είχαν τα χρήματα, πόσοι θα έπαιρναν δίπλωμα πιλότου και το δικό τους αεροπλάνο: 64%
- Πιλότος που θα ήθελαν να τους μάθει τα κόλπα: Αντζελίνα Τζολί
- Πόσοι δεν μπορούν να μπουν σε αεροπλάνο γιατί φοβούνται: 1 στους 100
- Η κύρια ανησυχία τους: μηχανικό πρόβλημα εν ώρα πτήσης
- Πόσοι έχουν περάσει το ίδιο σενάριο με αναγκαστική προσγείωση: 1 στους 40
- Πόσοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανέβουν ξανά στο αεροπλάνο μόλις φτιάχτηκε το πρόβλημα: 2 στους 3
- Πόσοι δεν μπήκαν στο αεροπλάνο γιατί είχαν ένα απροσδιόριστο κακό προαίσθημα: 1 στους 50
- Ποσοστό που κάνει πως κοιμάται για να μη μιλήσει με τους διπλανούς του: 45%
- Πόσοι λένε ότι ο χειρότερος συνεπιβάτης είναι μια γυναίκα με πολύ κοντή φούστα, γιατί πρέπει να κρατιούνται για να μην κοιτάζουν συνεχώς τα πόδια της: 1 στους 14
- Ποσοστό που δεν σβήνει τα mp3 players ή τα κινητά του κατά την απογείωση: 24%
- Ποσοστό που θα υποστηρίξει τη χρήση κινητών στα αεροπλάνα μόλις η τεχνολογία το επιτρέψει: 58%
- Πόσοι λένε σε κάποιον να τους πάει στο αεροδρόμιο για να μην πληρώσουν πάρκινγκ αεροδρομίου: 1 στους 2
- Πόσο κοστίζει η μέρα στο πάρκινγκ του Ελευθέριος Βενιζέλος: 12 ευρώ