Κατεβάστε μαζικά εικόνες από Online Galleries με Firefox

Κατεβάστε μαζικά εικόνες από Online Galleries με Firefox

Κατεβάστε όλες τις εικόνες που περιλαμβάνονται σε δικτυακές galleries, σε διάφορα sites, με το συνδυασμό δύο extensions του δημοφιλούς browser Firefox.

Σκοπός ύπαρξης των οnline συλλογών σε διάφορα sites είναι να επιτρέπουν στον επισκέπτη τους να βλέπει κάποιες από τις εικόνες που περιέχονται σε αυτές επιλεκτικά, αλλά όχι να τις… κατεβάζει όλες με ένα κλικ. Οι δε δημιουργοί τους δεν προσπαθούν να διευκολύνουν μια τέτοια κίνηση, αφού ναι μεν ο χρήστης μπορεί να μην έχει κακές προθέσεις, όμως οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να το γνωρίζουν αυτό εξαρχής – π.χ. δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτός που θέλει να κατεβάσει όλη τη συλλογή τους σκοπεύει στη συνέχεια να δημιουργήσει με αυτήν ένα ανταγωνιστικό site!

Αυτό βέβαια εμποδίζει και όποιον θέλει, για παράδειγμα, να κατεβάσει μεγάλες συλλογές εικόνων για προσωπική αναφορά, έρευνα ή για οποιασδήποτε μορφής νόμιμη, ηθικά αποδεκτή και προσωπική χρήση, χωρίς να σκοπεύει να βλάψει οικονομικά αυτόν που τις διαθέτει. Έτσι, ο χρήστης καλείται να κάνει ξεχωριστά κλικ σε κάθε εικόνα, για να τις κατεβάσει στο δίσκο του υπολογιστή μία προς μία. Ιδανική λύση για όποιον θέλει να κατεβάσει… ό,τι βλέπει σε μια δικτυακή συλλογή εικόνων είναι ο συνδυασμός των Flashgot και Batchdownload extensions για τον δημοφιλή browser Firefox, που μετατρέπουν την όλη διαδικασία σε υπόθεση λίγων κλικ. Ας δούμε πως γίνεται αυτό.

Βήμα 1

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να προσθέσετε τα δύο προαναφερθέντα extensions στον Firefox, εάν δεν τα έχετε ήδη εγκατεστημένα. Από το Tools>Add-ons>Get Add-ons>Browse All Add-ons αξιοποιήστε το πλαίσιο αναζήτησης που εμφανίζεται στη σελίδα επεκτάσεων του Firefox, για να εντοπίσετε τα Flashgot και Batchdownload. Εγκαταστήστε στον browser καθένα από αυτά, με ένα κλικ στο Add to Firefox, επανεκκινώντας τον ώστε να ενεργοποιηθούν.

Βήμα 2

Επισκεφθείτε το site όπου βρίσκεται η συλλογή εικόνων που θέλετε να μεταφέρετε και, αν υπάρχουν περισσότερες από μία συλλογές, μπείτε στη σελίδα που αφορά αποκλειστικά αυτήν. “Επιθεωρήστε” τη διεύθυνση κάθε αρχείου εικόνας, αφήνοντας για λίγο το βελάκι πάνω του ή πάνω από το σύνδεσμο που ανοίγει την πλήρη εικόνα – αν τα ονόματα και οι διευθύνσεις αλλάζουν, δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος μεταφοράς όλων των εικόνων.

Βήμα 3

Ανοίξτε σε δύο διαφορετικά tabs (είτε με “μεσαίο” κλικ πάνω τους είτε με δεξί κλικ>Open in new Tab) την πρώτη και την τελευταία εικόνα της συλλογής. Προσέξτε την αρίθμησή τους, που συνήθως θα βρίσκεται προς το τέλος του ονόματός τους, στη γραμμή διευθύνσεων – π.χ. η πρώτη εικόνα θα καταλήγει σε “…image0001.jpg” και η δεύτερη σε “…image0127.jpg”. Αντιγράψτε όλη τη διεύθυνση της τελευταίας εικόνας από τη γραμμή διευθύνσεων.

Βήμα 4

Το Flashgot παρέχει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους μαζικής μεταφοράς αρχείων. Ενώ, όμως, αν δοκιμάσει κανείς να κατεβάσει μαζικά κάποιες εικόνες μέσω αυτού μπορεί να καταλήξει με κενά αρχεία (αιτία για αυτό είναι η μεταβαλλόμενη διεύθυνση URL κάθε εικόνας), το Build Gallery mode, προσβάσιμο με δεξί κλικ σε μια σελίδα, αποδεικνύεται πιο… ανθεκτικό, αν και δεν κατεβάζει τις εικόνες. Επιλέξτε λοιπόν αυτό και… θα βρούμε λύση για το πρόβλημα ευθύς αμέσως.

Βήμα 5

Στο παράθυρο που εμφανίζεται θα έχει ήδη αναγνωριστεί η διεύθυνση της εικόνας που έχετε εμφανίσει, όμως, για να είστε απόλυτα σίγουροι, επικολλήστε τη διεύθυνση που είχατε αντιγράψει νωρίτερα. Τώρα αλλάξτε το τελευταίο τμήμα της, όπου αναφέρεται ο αριθμός της, ώστε να περιγράφει όλο το εύρος των εικόνων μέσα σε αγκύλες: αν η πρώτη εικόνα ήταν η 0001 και η τελευταία η 0127, όπως προαναφέραμε, διαγράψτε τον αριθμό στην υπάρχουσα διεύθυνση και βάλτε στη θέση του “[0001-0127]” (χωρίς τα εισαγωγικά, αλλά με τις αγκύλες).

Βήμα 6

Κάντε κλικ στο πλήκτρο με το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω, για να δηλωθεί το εύρος εικόνων και να εμπλουτιστεί η λίστα του add-on με όλες τις διευθύνσεις – θα δείτε ότι το κεντρικό τμήμα του παραθύρου του θα γεμίσει με αυτές. Επιθεωρήστε τις για να βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται ένα σύνολο, βάσει του παραδείγματός μας, 127 εικόνων, η διεύθυνση των οποίων καταλήγει σε “…0001.jpg” για την πρώτη, “…0002.jpg” για τη δεύτερη κ.λπ. – στη δική σας περίπτωση η θέση του αριθμού, το όνομα και ο τύπος του αρχείου μπορεί να διαφοροποιούνται.

Βήμα 7

Με ένα κλικ στο πλήκτρο ΟΚ θα αρχίσει να “κτίζεται” η συλλογή εικόνων σας σε ένα νέο tab, όπου θα εμφανίζονται στο πλήρες μέγεθός τους. Περιμένετε να κατέβουν όλες και στο τέλος επιθεωρήστε τη σελίδα για να βεβαιωθείτε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μεταφορά τους. Ακόμη όμως δεν θα τις έχετε κατεβάσει πραγματικά στο δίσκο: για αυτό, κάντε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο της σελίδας και επιλέξτε το δεύτερο extension που προαναφέραμε, το Batchdownload και, συγκεκριμένα, όχι τη βασική επιλογή του, αλλά το “Batchdownload All Images”.

Βήμα 8

Στο παράθυρο που εμφανίζεται κάντε κλικ στο πλήκτρο “Browse” που βρίσκεται κάτω αριστερά και επιλέξτε το φάκελο στο δίσκο όπου θέλετε να αποθηκευτούν όλες οι εικόνες. Στη συνέχεια, με ένα κλικ στο Start ξεκινήστε τη διαδικασία αποθήκευσης τους. Αφού στην πραγματικότητα μεταφέρθηκαν στον υπολογιστή κατά το προηγούμενο βήμα, μέσω του Flashgot, τώρα απλά θα αντιγραφούν από την cache του Firefox στο φάκελο που δηλώσατε – διαδικασία που δεν διαρκεί περισσότερο από 1-2 λεπτά. Αυτό ήταν όλο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας