ΑρχικήΕπιστήμηΤι συμβαίνει στον οργανισμό όταν ερωτευόμαστε. Πληροφορίες

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν ερωτευόμαστε. Πληροφορίες

Φεβρουάριος. Ο μήνας του έρωτα! Νιώθουμε πανευτυχείς και το πρόσωπο μας λάμπει. Ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη που ενεργοποιεί τη γοητεία, την αυτοπεποίθηση μας και όχι μόνο! Οι ειδικοί τονίζουν πως ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης. Τελικά μήπως η λύση σε όλα τα ψυχοσωματικά αλλά και στα προβλήματα υγείας που μπορεί να μας απασχολούν είναι ο φτερωτός θεός; Για να δούμε.

Ο έρωτας

«Ο έρωτας, όνομα ουσιαστικόν, πολύ ουσιαστικόν, ενικού αριθμού, γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού, γένους ανυπεράσπιστου …», γράφει η αγαπημένη Κική Δημουλά στο γνωστό ποίημα της. Ωστόσο, η αντίληψη του τι είναι έρωτας διαφέρει ανάμεσα στους λαούς. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο έρωτας ήταν ένα συναίσθημα άγριο ή απλό, χωρίς τίποτα το πνευματικό, που στρεφόταν γύρω από την εξωτερική ομορφιά της γυναίκας, με τελικό σκοπό την ηδονή και την τεκνοποίηση.

Με την έλευση του Χριστιανισμού, η θέση της γυναίκας βελτιώθηκε και σε πολλούς θρύλους της Βόρειας Ευρώπης παρατηρείται ο λεγόμενος ιπποτικός έρωτας. Υπό αυτήν την έννοια, μετά το τέλος του Μεσαίωνα προήλθε ο ρομαντικός έρωτας. Μια παρερμήνευση αυτού του έρωτα ήταν ο πλατωνικός έρωτας, η αγνή αγάπη που δεν αποσκοπεί στη σαρκική ηδονή.

Ό,τι από τα παραπάνω και αν ισχύει, ένα είναι βέβαιο: ότι ο έρωτας θεωρείται το ισχυρότερο συναίσθημα έλξης μεταξύ δύο προσώπων και για πολλούς «νικάει τα πάντα». Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ερωτευόμαστε γινόμαστε ποιητές! Η ρομαντική φύση μας κυριαρχεί, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ανίκητοι. Η καρδιά χτυπάει δυνατά και η ανάσα κόβεται στη θέα του αγαπημένου/ της αγαπημένης. Τι συμβαίνει με το σώμα μας; Aνταποκρίνεται πραγματικά στην ψυχική μας έκσταση ή όλα είναι στο μυαλό μας;

Ολοένα και περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν τις θαυματουργές ιδιότητες του φτερωτού θεού! Αμερικανική έρευνα που έγινε πριν 2 χρόνια ανέφερε πως ο έρωτας μπορεί να νικήσει τον σωματικό πόνο. Συγκεκριμένα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υποστήριξαν ότι, επειδή ο πόνος και ο έρωτας βρίσκονται στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, η ευφορία που προκαλείται από αυτό το δυνατό συναίσθημα μπορεί να αντισταθμίσει τον σωματικό πόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το απόφθεγμα του Σαίξπηρ πως «η αγάπη ευφραίνει, όπως ο ήλιος μετά την καταιγίδα».

Tι συμβαίνει τελικά στον οργανισμό μας όταν ερωτευόμαστε; Γιατί το στομάχι μας δένεται κόμπος και γιατί ιδρώνουμε συνέχεια; Αν και οι έρευνες βρίσκονται σε πρωταρχικό στάδιο, όλα δείχνουν πως ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία

Νέος έρωτας στην ζωή μας

Σίγουρα, όταν είμαστε ερωτευμένοι, λάμπουμε! Νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια, δημιουργικοί και δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο. Όλα μοιάζουν εύκολα και απλά. Τη στιγμή που ένα άτομο θα σας «τραβήξει» το ενδιαφέρον, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, οι κόρες των ματιών σας διαστέλλονται και οι ορμόνες ξεκινούν ένα ξέφρενο πάρτι! Στους άνδρες, η ορμόνη τεστοστερόνη που μεταξύ άλλων αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή, μειώνεται.

Ενώ στις γυναίκες, η τεστοστερόνη που συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή, αυξάνεται. Η μείωση αυτή δεν γίνεται τυχαία. Η φύση προνοεί και με αυτόν τον τρόπο θέλει να μειώσει τις διαφορές στα επίπεδα τεστοστερόνης μεταξύ των δύο φύλων, ώστε να υπάρξει μια σύναψη στενών και ισχυρών σχέσεων μεταξύ των ερωτευμένων. Οι επιστήμονες πολλές φορές συγκρίνουν τον έρωτα με τον εθισμό!

Στα πρώτα στάδια της σχέσης, ο οργανισμός ενεργοποιεί το σύστημα παραγωγής ντοπαμίνης, μιας ουσίας που κάνει το άτομο να ποθεί το ταίρι του. Ταυτόχρονα, παρατηρείται στον εγκέφαλο μείωση στη συγκέντρωση σεροτονίνης, μείωση που προκαλεί έμμονες σκέψεις.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, τους πρώτους μήνες μιας σχέσης, τα ζευγάρια δύσκολα ξεκολλάνε ο ένας από τον άλλον. Φυσικά, επειδή μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί έντονο στρες, δεν διαρκεί πολύ. Την εμφάνισή τους κάνουν τότε οι ορμόνες οξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη, οι γνωστές και ως «ορμόνες της αγάπης», οι οποίες σχετίζονται με το συναίσθημα οικειότητας, τρυφερότητας και αφοσίωσης που νιώθει ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Απελευθερώνονται στον εγκέφαλο κατά την ερωτική πράξη ή λίγο μετά.

Με τον έρωτα ομορφαίνουμε, αλλά γιατί;

Ο έρωτας μας εμπνέει σε ό,τι κι αν κάνουμε και αποτυπώνεται σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Η ψυχική ευφορία που αισθανόμαστε, μας εξασφαλίζει καλύτερη υγεία και χάνουμε βάρος εύκολα, μιας και όταν είμαστε ερωτευμένοι, συνήθως δεν πεινάμε… Για το κατά πόσο ισχύει το γνωστό ρητό αν «ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι», οι απόψεις διίστανται!

Το πιο σημαντικό είναι όμως πως όταν ερωτευόμαστε ομορφαίνουμε, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας, γυμναζόμαστε και περιποιούμαστε το σώμα μας με τις καλύτερες ενυδατικές κρέμες. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες στιλιστικές προτάσεις, νέο λουκ μαλλιών και μια γενικότερη ανανέωση. Γενικότερα, πετάμε στα ύψη! Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκστασης.

Ο οργανισμός απελευθερώνει κατεχολαμίνες, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης μας και παρουσιάζεται ταχυκαρδία. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι ερωτευμένοι συνήθως ιδρώνουν, ανατριχιάζουν και κοκκινίζουν. Αυτό όμως που μετράει, είναι ότι νιώθουμε πιο δημιουργικοί και πιο ευτυχισμένοι από ποτέ.

Ξαφνικά, τα προβλήματα της καθημερινότητας χάνουν το νόημά τους, χαμογελάς συνέχεια και κάνεις αστεία, δεν γκρινιάζεις, δεν αγχώνεσαι και η δουλειά σου, από μονότονη και βαρετή, γίνεται η καλύτερη του κόσμου! Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και εργαστηριακές μελέτες, που δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, όπως οι ερωτευμένοι, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή προσβολή και διαβήτη τύπου 2. Εσείς ακόμα το σκέφτεστε; Για μια καλύτερη ζωή, ένα είναι το μυστικό: Ερωτευθείτε!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166