Ιστοσελίδες προσφορών (deal sites). Το σκοτεινό παρασκήνιο

Ιστοσελίδες προσφορών (deal sites). Το σκοτεινό παρασκήνιο

Μέχρι πριν μία επταετία, οι ιντερνετικές αγορές θεωρούνταν – το λιγότερο – παρακινδυνευμένες. Η εξέλιξη των συστημάτων που εγγυώνται σήμερα την ασφάλεια των αγορών, πολλώ δε όμως η οικονομική κρίση, που κάνει τους καταναλωτές να αναζητούν ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές, άλλαξαν δραστικά το τοπίο στις ιντερνετικές αγορές και οδήγησαν στην εμφάνιση δεκάδων sites που προσφέρουν κουπόνια και προσφορές, για ό,τι χωράει ο νους σας!

Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η συνειδητοποίηση του καταναλωτικού κοινού έβαλαν τις επιχειρήσεις στη διαδικασία να εφεύρουν λύσεις για την προώθηση των προϊόντων τους. Κάπως έτσι, μπήκαν σε μια αχαλίνωτη κούρσα προσφορών, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι αν δεν προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές, τότε πολύ απλά το κοινό δεν θα τα αγοράσει.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν κάθε είδους προσφορά, από ενδύματα και υποδήματα μέχρι και ταξίδια ή δείπνα σε μειωμένες τιμές με την αγορά «κουπονιών» ή με τη δημιουργία λογαριασμού στην εκάστοτε ιστοσελίδα εκπτώσεων και προσφορών.Οι προτάσεις καλύπτουν όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

Πως ξεκίνησαν τα deal sites και οι ιστοσελίδες με προσφορές

Η γέννηση των deal sites, δηλαδή ιστοσελίδες με προσφορές, έκαναν την εμφάνιση τους πριν μία δεκαετία περίπου, όμως η ελληνική διαδικτυακή κοινότητα δεν ήταν σε θέση να τα υποδεχτεί και να τα αποδεχτεί από ό,τι φάνηκε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.Παρά την τότε αποτυχημένη προσπάθεια, οι εμπνευστές της όλης αυτής ιδέας και προσπάθειας είπαν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στο εγχείρημα. Έτσι, πριν 3 χρόνια περίπου, τα deal sites, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στους υπολογιστές μας και από ό,τι φαίνεται, αυτή τη φορά ήλθαν για να μείνουν. Σήμερα, ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 150 σε όλη την Ελλάδα.

Τα deal sites προσφορών, διακρίνονται σε:

  • Με βάση τη γεωγραφική περιοχή την οποία εφοδιάζουν με προσφορές, όπως Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο ή ειδικότερα, Νότια Προάστια Αθηνών, Βόρεια Προάστια κ.λπ.
  • Είναι εξειδικευμένα σε συγκεκριμένο είδος προσφορών, όπως π.χ. προσφορές αποκλειστικά για βιβλία, για γυναίκες ή για παιδιά.

Η θεωρία και η επιτυχία των deal sites/sites προσφορών, οφείλεται στην παραδοχή ότι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι: τόσο οι καταναλωτές, που μπορούν να προμηθευτούν υπηρεσίες και προϊόντα με μεγάλες εκπτώσεις, όσο και οι επιχειρήσεις, που προσελκύουν νέους πελάτες που ευελπιστούν να γίνουν μόνιμοι πελάτες, αλλά και τα deal sites προσφορών, που έχουν κάποιο κέρδος μέσω του συστήματος της «προμήθειας».

Πως λειτουργούν τα deal sites;

Τα Social / Group Buying websites προσελκύουν καταναλωτές για μαζικές αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών, αναζητώντας επιχειρήσεις που είναι πρόθυμες να προβληθούν και να προσελκύσουν νέους πελάτες, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις (από 20% μέχρι και 95%) στις υπηρεσίες ή στα προϊόντα τους.

Οι πελάτες προαγοράζουν την προσφορά από το site προσφορών. Προϋπόθεση για να ισχύσει η προσφορά είναι να επιτευχθεί ένας ελάχιστος αριθμός κουπονιών, ενώ συνήθως για λόγους προστασίας των διαφημιζόμενων εταιρειών υπάρχει και «ταβάνι» κουπονιών. Ο πελάτης χρεώνεται στην κάρτα του και αγοράζει την υπηρεσία ή το προϊόν από την εταιρεία «διαμεσολαβητή», λαμβάνοντας ένα κουπόνι στο e-mail του, το οποίο παρουσιάζει στην εμπορική επιχείρηση, ώστε να αξιοποιήσει την προσφορά.

Οι εταιρείες προσφορών χρεώνουν συνήθως ένα ποσοστό 25%-30% επί του τζίρου των διαφημιζόμενων εταιρειών, ωστόσο, επειδή αυτές είναι που εισπράττουν το χρήμα και στη συνέχεια το αποδίδουν (έπειτα από 15-20 μέρες), βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς συγκεντρώνουν διαρκώς ρευστό.

Συμφέρει τις επιχειρήσεις να προβάλλονται στα deal sites και σε ιστοσελίδες προσφορών;

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση επηρεάζει όχι μόνο τον καταναλωτή, αλλά και τις επιχειρήσεις, το καλύτερο όπλο της αγοράς είναι, όπως και σε κάθε άλλη εποχή, η διαφήμιση και η προώθησή τους. Μόνο που στις μέρες μας το πενιχρό budget θέτει σημαντικούς περιορισμούς στη διαφημιστική δαπάνη.

Έτσι, η διαφήμιση μετατρέπεται στη μεγαλύτερη και ισχυρότερη κινητήρια δύναμη που προσελκύει το καταναλωτικό κοινό και αναδεικνύει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εκάστοτε επιχείρησης: τις εκπτώσεις.

Κάθε επιχείρηση μπορεί να «εκθέσει» την προσφορά της. Εφόσον αγοραστεί ο προαπαιτούμενος ελάχιστος αριθμός κουπονιών και η προσφορά τεθεί σε ισχύ, η εκάστοτε ιστοσελίδα προσφορών λαμβάνει ποσοστό επί των πωλήσεων. Σε περίπτωση που η προσφορά δεν ενεργοποιηθεί και επομένως δεν ισχύσει, η επιχείρηση που προβάλλεται δεν οφείλει απολύτως τίποτα στην ιστοσελίδα. Και μπορεί να μην ακούγεται και τόσο καλό το να έχει διατυπώσει μια προσφορά μια επιχείρηση και κανείς να μην έχει ενδιαφερθεί, ωστόσο, η επιχείρηση έχει πετύχει στην πραγματικότητα να διαφημιστεί, και μάλιστα εντελώς δωρεάν!

Είναι ασφαλείς οι αγορές από τα deal sites;

Έως και σήμερα, δεν έχουν υπάρξει παρά ελάχιστες καταγγελίες για προβλήματα στις συναλλαγές. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, τα λάθη αυτά οφείλονται σε στιγμιαία λάθη της Τράπεζας ή του λειτουργικού συστήματος. Όσον αφορά στη σχέση των πελατών με τις επιχειρήσεις, οι καταναλωτές είναι και πάλι σε ασφαλή θέση, καθώς τα δικαιώματά τους καλύπτονται από το Νόμο Περί Καταναλωτή, όπως συμβαίνει και σε οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή πραγματοποιούν με τις εκάστοτε επιχειρήσεις.

Έτσι, οι συναλλαγές είναι εξίσου ασφαλείς με οποιαδήποτε αγορά ή συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα. Βέβαια, στις περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής του ποσού αυτού και σε κάποια τράπεζα, δίνοντας ακόμα περισσότερες εναλλακτικές σε αυτούς που είτε «φοβούνται» ακόμη να προβούν σε συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, είτε δεν διαθέτουν «πλαστικό» χρήμα.

Η διεθνής και εγχώρια αγορά

Groupon, Η εταιρία που έδειξε τον δρόμοΑν και η αγορά μοιάζει να έχει φτάσει ήδη σε σημείο κορεσμού, λόγω του μεγάλου αριθμού εταιρειών, καινούργια sites εξακολουθούν να ανοίγουν ή υφιστάμενα να συγχωνεύονται, με τους ιδιοκτήτες τους να ποντάρουν κεφάλαια και προσωπική εργασία, στην προσδοκία ότι μπορεί να πετύχουν έστω και το ελάχιστο από όσα κατάφερε η αμερικανική ηγέτιδα του είδους παγκοσμίως, Groupon.Η εταιρεία από το Σικάγο ιδρύθηκε το 2008 και κατάφερε, μέσα σε τρία χρόνια, να εισαχθεί στη Wall Street με αποτίμηση της τάξης των 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή διαδικτυακής εταιρείας μετά την Google (από την οποία είχε δεχθεί πρόταση εξαγοράς έναντι 6 δισ. δολαρίων).

Τα μεγέθη είναι, βέβαια, τεράστια, συγκρινόμενα με την ελληνική αγορά… Άμεσος ανταγωνιστής της αμερικανικής Groupon, που κατέχει την πρώτη θέση στα sites προσφορών και στην Ελλάδα, είναι η εταιρεία GoldenDeals, που ανήκει στη Χρυσή Ευκαιρία της Global Finance.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, που το 2011 πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μια πλατφόρμα που αλλάζει ριζικά τον τρόπο που μέχρι τώρα ψώνιζε ο Έλληνας καταναλωτής Υπηρεσίες και Προϊόντα. Είναι ένας νέος και ενδιαφέρων τρόπος για να ανακαλύψει κανείς, να βιώσει και να μοιραστεί με τους φίλους του υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί χρήματα. Ο τρόπος λειτουργίας του δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες προσφορών.

Καθημερινά προσφέρονται μεγάλες εκπτώσεις που μοναδικό περιορισμό έχουν να υπάρξει ένας ελάχιστος αριθμός αγοραστών- πελατών. Έτσι, αν αρκετοί άνθρωποι αγοράσουν την προσφορά, τότε όλοι την απολαμβάνουν. Στην αντίθετη περίπτωση, κανένας δεν χρεώνεται και φυσικά η προσφορά παύει να ισχύει.H φιλοσοφία της εταιρίας είναι απλή και βασίζεται σε απλές αρχές, με στόχο να βοηθηθούν οι καταναλωτές στο να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες προσφορές.

Έτσι, διατίθενται προσφορές για εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.ά, προσφορές για ταξίδια και εκδρομές, για κάθε λογής αντικείμενα (από είδη ένδυσης μέχρι και όργανα γυμναστικής κ.ά.), καθώς και για κάθε είδους υπηρεσίες, από υπηρεσίες ομορφιάς έως και διαγνωστικές εξετάσεις! Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 40% έως 90% ενώ για να προβεί κάποιος σε μία αγορά, θα πρέπει πρώτα να έχει εγγραφεί στην ιστοσελίδα. Εάν αγοράσετε μια προσφορά, θα χρεωθείτε μόνο εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός αγοραστών.

Άλλη μια ιστοσελίδα, γενικού περιεχομένου σε ότι αφορά τις προσφορές της είναι το cheapis.gr. Ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου του 2011 και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να ανέβει στις πρώτες, κιόλας, θέσεις του κλάδου. Αρχικά απασχολούσε μόλις 7 εργαζομένους, ενώ σήμερα και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, απασχολεί πάνω από 25 άτομα. Με σλόγκαν τη φράση «Παλεύουμε για την τιμή σας», η ιστοσελίδα αυτή έχει κατορθώσει να προσελκύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών εφάμιλλων με αυτά του GoldenDeals.

Το cheapis.gr είναι ο online δρόμος για να ανακαλύψουν οι καταναλωτές μια πολύτιμη αγοραστική εμπειρία. Εμπνέει τα μέλη του να ανακαλύψουν, να μοιραστούν και να απολαύσουν τις καλύτερες προσφορές στη γειτονιά τους με μια εύκολη και φιλική προς τον χρήστη, περιήγηση.

Με νέες, διαφορετικές προσφορές κάθε μέρα, ενθαρρύνουν τα μέλη της ιστοσελίδας να ανακαλύψουν τα πάντα, από εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο, συναυλίες, εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου, fun parks για διασκέδαση όλης της οικογένειας, εκδρομές, gourmet εστιατόρια, υπηρεσίες ομορφιάς, αλλά και αγορά χρήσιμων προϊόντων, καθώς και gadgets.Φυσικά, ο κατάλογος δεν τελειώνει. Ο αριθμός των ιστοσελίδων προσφορών προϊόντων και υπηρεσιών είναι μακροσκελέστατος, παρά το μικρό -ακόμη- κομμάτι της αγοράς στο οποίο απευθύνονται.

Ιστοσελίδες με προσφορές για ταξίδια και εκδρομές

Στον χορό των προσφορών έχουν μπει δυναμικά και ιστοσελίδες που προσφέρουν αποκλειστικά υπηρεσίες εκδρομών και ταξιδίων. Οι προσφορές ποικίλουν και περιλαμβάνουν αεροπορικά, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εισιτήρια για ΚΤΕΛ, ξενοδοχεία, ξενώνες κ.ά. Μία από αυτές είναι και το viva.gr.

Η ομάδα πίσω από το Viva.gr κουβαλάει στις πλάτες της ιστορία 10 και πλέον ετών στην ανάπτυξη web εφαρμογών και τη λειτουργία και υποστήριξη online υπηρεσιών. Με την εξέλιξη των συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων (GDS) δίνεται πλέον η ευκαιρία να δημιουργηθούν διεπαφές χρηστών (User Interfaces) για ηλεκτρονικές κρατήσεις, τόσο εύχρηστες, που να μπορεί ακόμα και ο πλέον τεχνολογικά αναλφάβητος να τις χρησιμοποιήσει!

Υλοποιώντας εφαρμογές που «μιλάνε» με τα συστήματα κρατήσεων και αποκωδικοποιώντας την πληροφορία που δέχονται με έξυπνους αλγόριθμους και προσεκτικά μελετημένους κανόνες, έχουν κατορθώσει να δημιουργούν οθόνες κρατήσεων τόσο κατανοητές, που αν τις χρησιμοποιήσεις μια φορά, δεν θα θέλεις να ξανακλείσεις εισιτήριο από το τηλέφωνο!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ιστοσελίδα «ekdromi.gr». Το ekdromi.gr καθημερινά προβάλλει μοναδικές προσφορές ξενοδοχείων και ταξιδιών με πολύ καλές εκπτώσεις. Είναι ένα από τα λίγα που ασχολείται αποκλειστικά με deals από το κλάδο του τουρισμού. Καλοκαίρι ή χειμώνας; Βουνό ή θάλασσα; Ελλάδα ή εξωτερικό; Το ekdromi.gr πετυχαίνει πολύ αξιόλογα deals για ό,τι τραβάει η όρεξή σας, και σας τα προσφέρει όλα με ένα κλικ!

Το ekdromi.gr στηρίζεται στη δύναμη του κόσμου και στη συνολική αγοραστική του ισχύ. Όσο περισσότεροι είναι οι εγγεγραμμένοι χρήστες, τόσο καλύτερες και μεγαλύτερες είναι οι εκπτώσεις και προσφορές! Σε “δύσκολους” καιρούς για εκδρομή, στόχος των εμπνευστών της συγκεκριμένης σελίδας είναι να δώσουν στον αγοραστή την ευκαιρία να απολαύσει τις διακοπές, το διήμερο, την απόδρασή του στο βουνό ή στη θάλασσα με το καλύτερο δυνατό deal για ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια και τουριστικά πακέτα.

Για να συμμετάσχει κανείς, αρκεί να κάνει μία απλή εγγραφή, δίνοντας ένα έγκυρο e-mail. Στη συνέχεια, καλείται να διαδώσει την ιστοσελίδα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όσους περισσότερους διαδικτυακούς «φίλους» του μπορεί. Οι προσφορές είναι πολλές και οι δυνατότητες εξέλιξης του κλάδου τεράστιες…

Άλλωστε, ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και προσφορές για υπηρεσίες που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα μας προσφέρονταν διαδικτυακά, όπως ιατρικές εξετάσεις, επισκέψεις σε διαιτολόγους- διατροφολόγους ή γιατρούς και πολλά άλλα. Ο καταναλωτής καλείται απλώς να έχει ελέγξει την προσφορά και να είναι προσεκτικός σε σχέση με τα προσωπικά του δεδομένα… Όλα τα άλλα τα αναλαμβάνει το deal site που θα επιλέξει.

Προηγούμενο άρθροΤι συμβαίνει στον οργανισμό όταν ερωτευόμαστε. Πληροφορίες
Επόμενο άρθροΌτι του φανεί, του Λωλοστεφανή
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας