Η δουλειά από το σπίτι μοιάζει ως η λύση για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από όσο νομίζουμε. Το Texnologia.Net αναλύει τα υπέρ της τηλεργασίας, τα κατά και τις προϋποθέσεις για να «δουλέψει».
Δευτέρα πρωί: Το σαββατοκύριακο είναι πλέον μια ευχάριστη ανάμνηση. Εσείς είστε κολλημένος στην κίνηση, κορνάροντας και βρίζοντας θεούς και δαίμονες, ενώ η καλοκαιρινή ζέστη έχει ήδη αρχίσει να σας αγχώνει ενόψει της επιστροφής το απόγευμα. Σκέφτεστε τι καλά που θα ήταν, αν γινόταν να κάνετε τη δουλειά σας από το σπίτι έστω για μία μόνο ημέρα!
Και δεν είστε μόνος εσείς: Τα τελευταία χρόνια πολλοί οργανισμοί και εταιρείες βλέπουν με θετικό μάτι τη εργασία από το σπίτι. Αφενός τα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς και αφετέρου οι τεχνολογικές εξελίξεις στα δίκτυα υπολογιστών, το ίντερνετ και το VoIP κάνουν την τηλεργασία μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική.
Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται πολύς λόγος και σημαντική έρευνα γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει μια μαζική στροφή υπέρ της εργασίας από απόσταση. Το ζήτημα αναλύεται από όλες τις σκοπιές: Τι οφέλη θα προκύψουν για το περιβάλλον, πως μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, τι επιπτώσεις θα έχει στην αποτελεσματικότητα των εργαζομένων και τι αλλαγές θα επιφέρει στην ψυχολογία της εργασίας.
Συμπεράσματα ακόμα δεν υπάρχουν. Για το περιβάλλον, τα πλεονεκτήματα από τη μείωση των ρύπων λόγω μεταφοράς μπορεί να αντισταθμίζονται από την αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας εντός σπιτιού. Άλλες επιχειρήσεις, αναλόγως βέβαια και του αντικειμένου, αναφέρουν αύξηση και άλλες μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Και αν οι μοναχικοί τύποι βολεύονται καλύτερα δουλεύοντας σπίτι τους τι γίνεται με όσους είναι «έξω καρδιά»;
Τα υπέρ της τηλεργασίας
Η εργασία από το σπίτι μπορεί να συμβάλει στη ελαχιστοποίηση των εξόδων και του χρόνου που απαιτούνται για την καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά. Σημαίνει επίσης ότι δεν έχεις κανένα πάνω από το κεφάλι σου να κάνει παρατηρήσεις κάθε τρεις και λίγο. Και αν έχεις οικογένεια σίγουρα μπορείς να συμμετέχεις περισσότερο από το να είσαι απλώς αυτός που φέρνει τα χρήματα στο σπίτι.
Από πλευράς υγείας το σπίτι είναι σίγουρα ένα πιο “πράσινο” περιβάλλον. Λιγότερες ακτινοβολίες, λιγότερα και πιο ήπια χημικά καθαρισμού, lλιγότεροι ενοχλητικοί συνάδελφοι που καπνίζουν –αν αυτό είναι το ζητούμενο- πιο τακτικά γεύματα, καλύτερα γεύματα και λιγότερο junkfood.
Και από πλευράς ψυχικής υγείας τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, πολλοί εργαζόμενοι αναπτύσσουν ψυχολογικές νόσους ως αποτέλεσμα της καταχρηστικής συμπεριφοράς των προϊσταμένων τους, της έλλειψης πρωτοβουλίας, της ρουτίνας και του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.
Τα κατά της τηλεργασίας
Εργασία στο σπίτι, όμως, σημαίνει και «μοναξιά». Η δουλειά είναι μια πολύτιμη μορφή κοινωνικοποίησης και προσφέρει το απαραίτητο ερέθισμα για δημιουργία. Οι ιδέες που ακούμε από τους συναδέλφους μας είναι πολύτιμες, οι υποδείξεις τους είναι και εποικοδομητικές ενώ η συμμετοχή στο γίγνεσθαι της εταιρείας μας διαμορφώνει και επαγγελματικά.
Από την άποψη της παραγωγικότητας, απαιτείται τεράστια αυτοπειθαρχία για να μη χάνεται χρόνος αριστερά δεξιά. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και η παρουσία άλλων προσώπων μπορούν να χαλάνε την αυτοσυγκέντρωση ενώ η έμφυτη τάση που έχουμε να κάνουμε διάλλειμα μετα από μερικά λεπτά εργασίας μπορεί να βγει εκτός ελέγχουν και να γίνει η αιτία για περισσότερη εργασία και για άστατα ωράρια.
Εργασία στο σπίτι δε σημαίνει και εργασία από το κρεβάτι ή με τις πιτζάμες. Καλώς η κακώς η πρωινή ιεροτελεστία -ξύπνημα, πρωινό, ξύρισμα, ντύσιμο- μας ενεργοποιεί και μας προετοιμάζει ψυχολογικά για την εργασία. Και μια τέτοια διαδικασία στο σπίτι πρέπει κανείς να την “επιβάλλει” στον εαυτό του.
Επιπλέον είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργήσεις ένα σοβαρό επαγγελματικό προφίλ και να το επικοινωνήσεις στο επαγγελματικό σου χώρο. Στην εργασία από το σπίτι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και όχι για την αφοσίωση, τις πρωτοβουλίες ή τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Και οι ευκαιρίες για να συμμετάσχουμε στη επίλυση καθημερινών προβλημάτων δείχνοντας τις γενικότερες ικανότητες μας είναι ελάχιστες.
Και ακριβώς επειδή κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος πληρωνόμαστε εκ του αποτελέσματος και αυτό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στα οικονομικά μας. Είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος εργοδότης να συμφωνήσει σε μισθό και πριμ παραγωγικότητας. Το πιθανότερο είναι να δεχθεί μια συμφωνία για εργασία από απόσταση πληρώνοντας «με το κομμάτι».
Πως να το προτείνετε στον εργοδότη σας
Επειδή είναι πολύ δύσκολο να πειστεί κάποιος εργοδότης για τα πλεονεκτήματα της εργασίας από απόσταση, η καλύτερη λύση είναι να το προτείνεται δοκιμαστικά για μια περίοδο μερικών εβδομάδων ή μηνών. Και να στηρίξετε την πρόταση σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προηγούμενο σας επαγγελματικό ιστορικό. Αν αυτό είναι καλό δύσκολα θα αμφισβητηθούν οι προθέσεις σας ενώ μπορείτε παράλληλα να προτείνετε και συγκεκριμένα στάνταρ παραγωγικότητας για να αξιολογηθεί η δουλειά σας. Ακόμα καλύτερα εάν για κάποιο διάστημα δοκιμάσετε να δουλεύετε τη μισή εβδομάδα σπίτι και την υπόλοιπη στο γραφείο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα πρέπει να τονίσετε τα πλεονεκτήματα που έχουν οι εταιρείες που εφαρμόζουν προγράμματα εργασίας από απόσταση. Σημειώστε: Ένας από τους μεγαλύτερους πάροχους υπηρεσιών ίντερνετ στην Αμερική, η AT&T;, ανακοίνωσε το 2004 την εξοικονόμηση 180 εκατομμυρίων δολαρίων τόσο από οικονομία στα έξοδα γραφειακού χώρου, όσο και από την αύξηση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων της.
Πως θα πετύχει η τηλεργασία
Αν είστε αποφασισμένος ότι η δουλειά από το σπίτι είναι αυτό που χρειάζεστε και η εταιρεία σας είναι σύμφωνη, θα πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεστε αυτοπειθαρχία και οργάνωση για να πετύχετε. Βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι:
Οργανώστε το γραφείο σας σε ξεχωριστό δωμάτιο και εξασφαλίστε ότι έχετε ότι σας χρειάζεται για να κάνετε τη δουλειά σας με επιτυχία. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι στο σπίτι δεν θα έχετε τεχνολογική υποστήριξη σε θέματα δικτύου και υπολογιστών οπότε θα πρέπει να είστε αυτάρκης.
Απομακρύνετε όλους τους πιθανούς «πειρασμούς» όπως τηλεόραση, παιχνιδο-μηχανές και ορίστε ένα πρόστιμο στον εαυτό σας για κάθε φορά που μπαίνετε σε ιστοσελίδες στο ίντερνετ που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της εργασίας. Αν το πρόστιμο είναι χρηματικό και δείτε τον κουμπαρά να γεμίζει τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχείτε.
Επικοινωνήστε στην οικογένεια και τους φίλους σας ότι το γεγονός πως βρίσκεστε σπίτι δε σημαίνει απαραίτητα ότι είστε κάθε στιγμή διαθέσιμος για τηλεφωνικές συνομιλίες και κουτσομπολιό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους αφήνετε να νομίζουν ότι δεν έχετε «πραγματική» δουλειά.
Οργανώστε το πρόγραμμα σας με συγκεκριμένες ώρες εργασίας και διαλλείματος στα πρότυπα της δουλειά σας στο γραφείο και, με σιδηρά πειθαρχία, τηρήστε το.
Διατηρήστε τακτική επικοινωνία με το αφεντικό σας ώστε και ο ίδιος και οι συνάδελφοι σας να ξέρουν ότι εργάζεστε και δεν είστε σε διακοπές.
Φροντίστε να δίνετε το παρόν στις σημαντικές συσκέψεις ώστε να ενημερώνεστε για τις αλλαγές και τις εξελίξεις μέσα στην εταιρεία αλλά και για τυχόν ευκαιρίες που παρουσιάζονται με καινούρια άλλα projects.