ΑρχικήHow toTips για προστασία των φυτών στον κήπο του σπιτιού

Tips για προστασία των φυτών στον κήπο του σπιτιού

Τα φυτά εξασθενούν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κυρίως από το φθινόπωρο και μετά, οπότε πρέπει να βοηθήσετε την ανάπτυξή τους με λίπανση. Αφού πρώτα σκαλίσετε το έδαφος γύρω από τα φυτά πρέπει να προσθέσετε κοπριά ή κάποιο λίπασμα που να περιέχει οργανική ουσία. Έτσι, εμπλουτίζεται το έδαφος με οργανική ουσία και διατηρείται το ριζικό σύστημα των φυτών ζεστό γιατί η οργανική ουσία καθώς αποσυνθέτεται απελευθερώνει θερμότητα.

Αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε κοπριά τότε προσθέστε λίπασμα οργανικό σε συνδυασμό με κάποιο ανόργανο που να περιέχει φώσφορο και κάλιο. Επίσης, στον κήπο σας καταστρέψτε τα ζιζάνια και τα αγριόχορτα που πιθανόν να έχουν φυτρώσει ανάμεσα στα φυτά σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με σκάλισμα και με τη χρήση κάποιου ζιζανιοκτόνου, αλλά πάντα με ιδιαίτερη προσοχή.

Πίνακας περιεχομένων

Προστασία των φυτών από τον πάγο

Όταν η θερμοκρασία μειωθεί πρέπει να προστατέψετε τα φυτά που είναι ευαίσθητα. Τέτοια φυτά είναι η Γαρδένια, η Ορτανσία, η Αζαλέα, ο Ιβίσκος κ.λπ, και πρέπει να τα τοποθετήσετε στο εσωτερικό του σπιτιού για να προστατεύονται από τον αέρα. Αν τα φυτά είναι σε μεγάλες γλάστρες που δεν μπορούν να μετακινηθούν πρέπει να τα καλύψετε με πλαστικό.

Επίσης αυτά τα φυτά δεν πρέπει να τα κλαδεύετε αυτή την εποχή αλλά μπορείτε να τους προσθέσετε επιφανειακά καινούριο χώμα και να τα λιπαίνετε για να βοηθάτε την ανάπτυξή τους. Υπάρχουν όμως και φυτά που αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και μπορείτε να τα φυτέψετε αυτή την εποχή όπως οι τριανταφυλλιές και τα οπωροφόρα δένδρα. Αυτά τα φυτά μπορείτε και να τα κλαδέψετε ελαφρά.

Πότισμα και έκθεση στον ήλιο

Αν και σιγά – σιγά έρχεται χειμώνας, αυτό δεν σημαίνει πως τα φυτά δεν έχουν ανάγκη από πότισμα. Όλα τα φυτά πρέπει να ποτίζονται όταν το επιφανειακό χώμα της γλάστρας ή του κήπου έχει χάσει όλη την υγρασία του. Λιγότερο πότισμα χρειάζονται οι κάκτοι οι οποίοι συγκρατούν στον κορμό τους υγρασία και έτσι πρέπει να τους ποτίζετε όταν όλο το χώμα της γλάστρας ξεραθεί. Επίσης τα φυτά έχουν ανάγκη από έκθεση στον ήλιο για να μπορούν να φωτοσυνθέτουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αν τα ανθοφόρα φυτά βρίσκονται σε σημείο όπου έχουν φως τότε αναπτύσσουν περισσότερα λουλούδια. Αν έχετε τοποθετήσει τα φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού σας πρέπει κάποιες μέρες να τα μετακινείτε προς τα σημεία που έχουν περισσότερο φως.

Δουλειές του χειμώνα στα δένδρα

Αν έχετε μεγάλο κήπο μπορείτε να φυτέψετε αυτή την εποχή αχλαδιές. Ανοίγετε μεγάλους λάκκους σε βάθος 30 εκατοστά και πλάτος 50 εκατοστά και προσθέτετε κοπριά και ανόργανα λιπάσματα. Φροντίστε να αγοράσετε δένδρα τα οποία να είναι υγιή για να μπορέσουν να αναπτυχθούν κανονικά. Επίσης μπορείτε να κλαδέψετε τις μηλιές και τις αχλαδιές. Κλαδεύετε μόνο τα νεκρά κλαδιά και αυτά που είναι σπασμένα για να διατηρήσετε το σχήμα τους.

Το κλάδεμα είναι απαραίτητη δουλειά για τα δένδρα το χειμώνα γιατί αν παραμεληθούν θα χάσουν το σχήμα τους με συνέπεια να γίνουν πυκνά και να μην καρποφορούν καλά.

Αν παρατηρήσετε στα δένδρα σας νεκρωτικές κηλίδες στα κλαδιά και στα φύλλα καθώς και σαπισμένες κορυφές τότε τα δένδρα έχουν προσβληθεί από έντομα και μύκητες, και για να αντιμετωπίσετε τις ασθένειες πρέπει να κλαδέψετε τα προσβεβλημένα κλαδιά. Σε πολύ μεγάλες προσβολές πρέπει να ψεκάσετε με κάποιο εντομοκτόνο ή μυκητοκτόνο φυτοφάρμακο. Οι πιο γνωστές ασθένειες της αχλαδιάς είναι η σήψη, η ψώρα, το φουζικλάδιο και ο καρκίνος.

Ο χειμωνιάτικος κήπος

Παρά την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, τελικά ο χειμώνας μάλλον έχει έρθει. Η θερμοκρασία μειώθηκε και η υγρασία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Βέβαια κάποια φυτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, πράγμα παράξενο για την εποχή, συμπεριφέρονται κάπως περίεργα, όπως για παράδειγμα μπορεί να έχουν ανθίσει λόγω του ότι δεν πέρασε η περίοδος μεθωρίμανσης τους με χαμηλές θερμοκρασίες.

Βέβαια ο χειμώνας είναι εδώ και τα φυτά θα συνέλθουν και θα προσαρμοστούν ξανά στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Σπορά και φύτευση φυτών

Εξακολουθείτε να σπέρνετε σπόρους λουλουδιών και λαχανικών εποχής. Μπορείτε να βρείτε σε όλα τα super market «Ανθότοπος» σπόρους λουλουδιών και λαχανικών σε μεγάλη ποικιλία ειδών και χρωμάτων. Τέτοιοι σπόροι λαχανικών είναι το σπανάκι, το μαρούλι, το ραδίκι, ο μαϊντανός, ο άνιθος, το καρότο και πολλοί άλλοι.

Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε βολβούς Ανθότοπος όπως νάρκισσο, τουλίπα, κρόκκο, ανεμώνη, νεραγκούλα, φρέζια και άλλους. Φυτέψτε αρκετούς σπόρους και βολβούς σε σημεία του κήπου, τα οποία να προστατεύονται από τον άνεμο και να είναι προσβάσιμα από εσάς και τους επισκέπτες σας για να μπορείτε να τα φροντίζετε και να τα θαυμάζετε όταν θα ανθίσουν και έτσι θα έχετε μια καλή εικόνα του κήπου το χειμώνα αλλά και την άνοιξη.

Δένδρα και θάμνοι

Τοποθετήστε τα δένδρα και τους θάμνους σε σημεία του κήπου, που να τα βλέπει ο ήλιος από την πίσω μεριά. Έτσι, δημιουργούν σκιάσεις, όπου αναδεικνύεται το σχήμα τους, και το φώς που περνάει ανάμεσα από τα φύλλα τους ή από τα γυμνά τους κλαδιά δημιουργεί παιχνιδίσματα που είναι φανταστικά. Πολλές φορές αυτές οι σκιάσεις δίνουν ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Ένα τέτοιο δένδρο είναι η οξιά, που όταν χάνει τα φύλλα της, τα γυμνά κλαδιά της δίνουν περίεργα σχήματα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν η τσούγα, που διαμορφώνεται σε θάμνο με το κατάλληλο κλάδεμα, ο επιβλητικός θάμνος κόρυλος και η φουντουκιά που έχει πανέμορφο φύλλωμα όταν το φώς πέσει πάνω τους κατά το μεσημέρι. Η φουντουκιά πρέπει να φυτεύεται σε σημεία που προστατεύονται από τον άνεμο γιατί αυτός εμποδίζει την ανθοφορία της. Ακόμα μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας το θάμνο κόρνο, τα αιωνόβια δένδρα χαμαικυπάρισσο, γιουνίπερο και άλλα.

Λίπανση και πότισμα κατά το χειμώνα

Τα φυτά και τα δένδρα το χειμώνα χρειάζονται προσεκτικό πότισμα. Ποτέ μην ποτίζετε τα φυτά σας το απόγευμα ή το βράδυ γιατί μειώνεται η θερμοκρασία και το νερό που υπάρχει στη βάση των φυτών μπορεί να παγώσει και να καταστρέψει τους ιστούς τους. Έτσι πρέπει να ποτίζετε αργά το πρωϊ ή το μεσημέρι και όταν το επιφανειακό χώμα των φυτών έχει χάσει εντελώς την υγρασία του.

Η λίπανση των φυτών είναι απαραίτητη και κατά το χειμώνα. Στα φυτά εσωτερικού χώρου μπορείτε να χρησιμοποιείτε το λίπασμα ΒΙΟΦΥΤ Πράσινα Φυτά κάθε 15 μέρες, το οποίο είναι υγρό και αφομοιώνεται εύκολα και γρήγορα από το χώμα και από τα φυτά. Στα φυτά εξωτερικού χώρου χρησιμοποιείστε το λίπασμα ΒΙΟΦΥΤ Super 2 και το ΒΙΟΦΥΤ Special XL εναλλάξ κάθε 15 μέρες. Το λίπασμα πρέπει να το ρίχνετε περιμετρικά στα φυτά μακριά από τη ρίζα τους.

Στον λαχανόκηπό σας είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε το λίπασμα ΒΙΟΦΥΤ Οικολογικό λίπασμα, που είναι προϊόν οικολογικό και περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών χωρίς να περιέχει ενώσεις επιβλαβείς για τα φυτά και για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Χειμωνιάτικη περιποίηση

Τα νέα φυτά στο σπίτι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο καινούριο περιβάλλον και για να αναπτυχθούν σωστά.

Το Αλεξανδρινό ή Ποινσέτια

Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται ειδικά για τα πανέμορφα κόκκινα φύλλα του που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο σπίτι κατά τα Χριστούγεννα. Η Ποϊνσέτια έχει ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα γιατί είναι πολύ ευαίσθητο φυτό. Τα κόκκινα φύλλα της είναι αποτέλεσμα συνδυασμού κατάλληλης θερμοκρασίας και υγρασίας και μετά από κάποιες μέρες θα πέσουν αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε γιατί αυτή είναι λογική συνέπεια.

Πρέπει όταν χάσει τα φύλλα του το φυτό να το κλαδέψετε αρκετά και να μην το τοποθετήσετε σε εξωτερικό χώρο γιατί είναι ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν είναι τοποθετημένο σε μικρή γλάστρα μπορείτε να το μεταφυτεύσετε σε κάποια μεγαλύτερη. Κατά το πότισμα απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί το φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.

Τα λαχανικά της εποχής

Είναι η κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσετε στην οριστική τους θέση τα ανοιξιάτικα λαχανικά, όπως τα λάχανα, τα σπαράγγια, τα καρότα και άλλα. Επίσης μπορείτε να προετοιμάσετε το έδαφος για την σπορά πρώϊμων λαχανικών, όπως αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές και άλλα. Το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε για τη σπορά των λαχανικών πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία.

Μπορείτε στο μίγμα του χώματος που θα χρησιμοποιήσετε να βάλετε και το Οικολογικό λίπασμα ΒΙΟΦΥΤ, που είναι προϊόν οικολογικής προέλευσης και περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά χωρίς να περιέχει ουσίες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα λαχανικά πρέπει να τα σπείρετε πυκνά και να τα αραιώσετε κατά τη μεταφύτευση, όπου χρειάζεται προσοχή για να μην πληγωθούν οι ρίζες τους.

Φαρμακευτικά φυτά και βότανα

Υπάρχουν φυτά που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, αλλά υπάρχουν και φυτά που δεν πρέπει ούτε να τα αγγίζουμε γιατί προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα καθώς και άλλα που είναι δηλητηριώδη. Έτσι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ικανότητα για ξεχωρίσει κάποιος άνθρωπος εκείνα τα φυτά που είναι φαρμακευτικά. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη συλλογή κάθε φυτού και ποιο τμήμα του είναι εκείνο που έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Φάρμακα που παίρνουμε για το βήχα έχουν συχνά σαν βάση τους το λάδι του ευκάλυπτου, ενώ εκείνα που βάζουμε σε κάποιο χαλασμένο δόντι τα παίρνουμε από το δέντρο γαρυφαλλιά. Από το αφρικάνικο φυτό στρόφανθος παρασκευάζεται ένα καλό καρδιοτονωτικό φάρμακο, η στροφανθίνη. Ο μαϊντανός επίσης, εκτός από τις αρωματικές του ιδιότητες πιστεύεται ότι βοηθάει στις δηλητηριάσεις από φίδι, στο δυνατό βήχα και στο στομαχόπονο. Παλιά με το αφέψημα του μαϊντανού θεράπευαν τον πονόματο και με τους βρασμένους σπόρους του εξαφάνιζαν τις φακίδες από το πρόσωπο.

Το σινάπι χρησιμοποιείται και σήμερα αφού με τους σπόρους του καταπραύνονται οι στομαχόπονοι και άλλες ασθένειες καθώς και το κρυολόγημα και διάφορα πρηξίματα με καταπλάσματα σιναπιού.Το φασκόμηλο, το χαμομήλι και το τσάι που φυτρώνουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει εύκολα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται προσοχή κατά τη συλλογή φυτών φαρμακευτικών και καλό είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε φυτά που δεν ξεχωρίζετε απόλυτα.Οπως λίγα είδη μανιταριών είναι εδώδιμα τα περισσότερα είναι δηλητηριώδη.

Ο κήπος των ρόδων στο κρύο

Ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος ημερολογιακά μήνας του χειμώνα. Η ημέρα αρχίζει να μεγαλώνει, ενώ οι ηπιότερες θερμοκρασίες που κανονικά θα αρχίσουν να επικρατούν, επιδρούν στο προοδευτικό ξύπνημα των φυτών από το χειμερινό λήθαργο. Αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα χρώματα στα φυλλοβόλα δένδρα (αμυγδαλιά) και στους θάμνους (τσιντόνια, μαγνόλια).

Εργασίες στον κήπο

Οι εργασίες στον κήπο είναι περιορισμένες. Καθαρίζουμε από πεσμένα φύλλα, ξεριζώνουμε τα ζιζάνια που σίγουρα υπάρχουν σε κάθε κήπο και σκαλίζουμε τα παρτέρια για να αεριστεί το έδαφος. Εξαιτίας των δυνατών ανέμων που φυσούν συνήθως αυτή την εποχή ίσως χρειαστεί να στηρίξουμε φυτά και δένδρα του κήπου τα οποία είτε είναι νέα στη θέση τους, είτε έχουν μικρή ριζική ανάπτυξη σε σχέση με τον όγκο τους.

Εξακολουθούμε να προφυλάσσουμε φυτά που είναι ευαίσθητα στο κρύο και στους βόρειους ανέμους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα εξής φυτά: Cupressocyparis Leylandii ή Γκόλντ κρέστ όπως είναι ευρέως γνωστό, Ακακίες, Βραχυχίτωνες κ.α. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να ξεκινήσουμε τα κλαδέματα σε φυλλοβόλα δένδρα και θάμνους που έχουμε στον κήπο π.χ. Μουριές, Πλάτανος Σφενδαμόφυλλος, Τριανταφυλλιες.

Λίπανση

Μετά το κλάδεμα τον φυτών καλό είναι να τα λιπάνουμε. Η βασική λίπανση που θα βοηθήσει στη νέα βλάστηση των φυτών γίνετε σε διαστήματα ανά 15-20 ημέρες, χρησιμοποιώντας το λίπασμα «Super 2» της ΒΙΟΦΥΤ που είναι κατάλληλο για όλα τα φυτά του κήπου μας. Στα φυτά εσωτερικού χώρου συνιστάται λίπανση δύο φορές το μήνα κάθε 15 ημέρες με το λίπασμα ΒΙΟΦΥΤ «Πράσινα Φυτά».

Τριανταφυλιά

Το λουλούδι που αγαπά πολύς κόσμος για την τελειότητά της ομορφιάς του και το άρωμά του! Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες του φυτού, περισσότερες από διακόσιες άγριες και χιλιάδες ήμερες. Έχουμε την αγριοτριανταφυλλιά, την τριανταφυλλιά της Δαμασκού, της Ολλανδίας και άφθονες αναρριχώμενες που ανθίζουν ολόκληρο το καλοκαίρι. Όπως γνωρίζουμε όλοι τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια, προπαντός τα άγρια, αυτός είναι και ο τρόπος άμυνάς τους από τα δίφορα ζώα αλλά και από εμάς τους ανθρώπους.

Φύτευση Τριανταφυλιάς

Γίνεται από αρχές Νοεμβρίου έως τέλος Απριλίου. Το έδαφος πρέπει πρώτα να έχει σκαφτεί σε βάθος 40-50 εκατοστά και να λιπανθεί με το κατάλληλο λίπασμα ΒΙΟΦΥΤ «ROZA». Δεν πρέπει να γίνεται φύτευση όταν το έδαφος είναι υγρό (μετά από βροχή), γιατί το φυτό αρρωσταίνει πράγμα που είναι σε βάρος της ανάπτυξής του.

Απαραίτητη περιποίηση είναι το σκάλισμα και το πότισμα ιδιαίτερα την εποχή της άνθησης. Η σπουδαιότερη εργασία για την τριανταφυλλιά είναι το κλάδεμα, που γίνεται κατά την χειμερινή περίοδο (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) και δεν πρέπει να παραμελείται, γιατί αν αφεθεί ακλάδευτη μία μπερδεμένη και χωρίς σχήμα μάζα από ζωντανό και ξερό ξύλο, με μικρά άνθη, πάνω σε ασθενικά και πολύκλαδα βλαστάρια.

Η Τριανταφυλλιά ανθοφορεί στην άκρη βλαστών του ίδιου χρόνου, γι’αυτό και πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά, ανάλογα με τη ζωηρότητα της ποικιλίας, ώστε να αποκτήσει καλό σχήμα και να δώσει άνθη καλής ποιότητας

Αυτό που προσέχουμε περισσότερο είναι να αφαιρούμε όλους τους αδύναμους και ξηρούς κλαδίσκους. Στις θαμνώδης τριανταφυλλιές αφήνουμε 3-5 βασικούς βλαστούς ανάλογα την ζωηρότητα και την ευρωστία του κάθε φυτού. Στις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές αφήνουμε στους κεντρικούς βλαστούς μόνο τους γερούς και εύρωστους κλαδίσκους περιορίζοντάς τους στα 3-5 μάτια και αφαιρούμε όλους τους υπόλοιπους.

Λίπανση και Φυτοπροστασία τριανταφυλιάς

Λιπαίνουμε με ένα πολύ καλό λίπασμα με τα κατάλληλα στοιχεία και τις κατάλληλες αναλογίες (΄΄ΒΙΟΦΥΤ΄΄ λίπασμα ΄΄ROSA΄΄), ώστε τα φυτά μας να αναπτύξουν δυνατούς βλαστούς και ικανή νέα βλάστηση. Επίσης με το τέλος του κλαδέματος ψεκάζουμε με ένα χαλκούχο σκεύασμα για να αποφύγουμε την μόλυνση των φυτών .

Στηρίξτε τα φυτά σας

Επιτυχημένη θεωρείται μία υποστήλωση που περνάει απαρατήρητη όταν μεγαλώσουν τα φυτά. Τα στηρίγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να βοηθήσουν μια μεγάλη ποικιλία φυτών, από τα ποώδη με μαλακό βλαστό ως τα αναρριχώμενα και τα λαχανικά όπως οι ντομάτες και οι αναρριχώμενες φασολιές. Πλαστικά πιαστράκια για βέργες

Στο εμπόριο διατίθενται πλαστικά πιαστράκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατάνε τις οριζόντιες βέργες. Τα σχέδια ανάμεσα στα οποία μπορείτε να επιλέξετε έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους. Αυτό που απεικονίζεται εδώ έχει δύο τρύπες μέσα από τις οποίες περνάει κάθε ζεύγος βεργών, ενώ η οριζόντια βέργα δένεται μετά με μία ειδική πλαστική θηλιά. Όταν τραβηχτεί η θηλιά, οι βέργες σταθεροποιούνται.

Βέργες υποστήλωσης

  1. Οι σταυρωτές βέργες είναι χρήσιμες για την αναρριχώμενη φασολιά και την μοσχομπιζελιά. Τοποθετήστε τις βέργες σε ζεύγη υπό γωνία και περάστε μια οριζόντια βέργα στο V που σχηματίζεται. Σπρώξτε την οριζόντια βέργα προς τα κάτω μέχρι να σταθεροποιηθούν όλα τα ζεύγη και δέστε την.
  2. Οι βέργες που σχηματίζουν κώνο είναι κατάλληλες για την μοσχομπιζελιά, τις αναρριχώμενες φασολιές και για φυτά με μεγάλα άνθη, όπως η κληματίδα στην πίσω σειρά ενός παρτεριού. Στερεώστε στο έδαφος τρεις ως πέντε βέργες με κάποια κλίση έτσι ώστε να διασταυρώνονται όλες στη κορυφή και δέστε τες γερά.
  3. Στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία υποδοχών, στις οποίες μπαίνουν εύκολα βέργες που σχηματίζουν κώνο. Στη φωτογραφία φαίνεται ένας από τους τύπους του εμπορίου, στον οποίο περνάτε τις βέργες από τις τρύπες ενός πλαστικού δακτυλίου. Αυτός τις κρατάει σταθερές και σε σωστές αποστάσεις.

Υποστήριξη ποωδών φυτών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεπτά εύκαμπτα κλαδιά για την υποστήλωση των φυτών, πρέπει όμως να τα βάλετε νωρίς έτσι ώστε τα φυτά να μεγαλώσουν ανάμεσά τους. Φροντίστε να τα σπρώξετε καλά στο έδαφος, ώστε να παραμένουν σταθερά. Αν τα κλαδιά είναι πολύ μακριά και τα φυτά αρκετά μικρά και συμπαγή, λυγίστε τις κορφές των κλαδιών έτσι ώστε να συναντιούνται στο κέντρο του φυτού.

Αν δεν έχετε κατάλληλα λεπτά κλαδιά, βάλτε τρεις ή τέσσερις βέργες γύρω από τη συστάδα και στηρίξτε πάνω τους σπάγγο ή πετονιά γύρω από το φυτό. Μια ομάδα φυτών που τείνουν να αυξηθούν το καθένα με έναν κύριο βλαστό χωρίς φύλλα κοντά στο έδαφος, όπως τα χρυσάνθεμα, μπορείτε να τα υποστηλώσετε με ένα πλέγμα τεντωμένο με τέσσερις βέργες. Αφήστε τα φυτά να μεγαλώσουν μέσα από το πλέγμα και μετά ανυψώνετέ το σταδιακά καθώς θα αυξάνονται. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε υποστηλώματα του εμπορίου.

Τα μεταλλικά υποστηλώματα του εμπορίου με επένδυση από πλαστικό είναι πιο ακριβά αλλά με καλή συντήρηση αντέχουν πολλά χρόνια. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και μπορείτε να τα ενώσετε όπως θέλετε για να ταιριάζουν σε κάθε φυτό. Μερικές φορές μόνο οι ψηλοί ανθοφόροι βλαστοί των φυτών χρειάζονται υποστήλωση. Χρησιμοποιείστε βέργες λίγο κοντύτερες από το μήκος των βλαστών σε πλήρη άνθιση και δέστε τους σε αυτές καθώς μεγαλώνουν. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε υποστηλώματα του εμπορίου.

Βέργες στήριξης σε σακιά καλλιέργειας

Οι ντοματιές και άλλα ψηλά φυτά που αναπτύσσονται σε σάκους καλλιέργειας ήταν δύσκολο να υποστηλωθούν πριν δημιουργηθούν και κυκλοφορήσουν στην αγορά τα υποστηλώματα. Αν τοποθετήσετε τον σάκο καλλιέργειας στο αίθριο ή σε άλλη σκληρή επιφάνεια, το χώμα λόγω του περιορισμένου βάθους του δεν θα μπορεί να στηρίξει το φυτό σε όρθια θέση. Επιβάλλεται λοιπόν να χρησιμοποιήσετε στηρίγματα για τα φυτά.

Τα καταστήματα με είδη κηπουρικής θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία υποστηλωμάτων ανάλογα με το φυτό που επιθυμείτε να στηρίξετε.

Ανθισμένοι βολβοί σε φθινοπωρινό φόντο

Όταν διανύουμε τους φθινοπωρινούς μήνες, η φύτευση των βολβών είτε μέσα στο σπίτι, είτε έξω στον κήπο απαιτεί μία διαφορετική αντιμετώπιση από τις υπόλοιπες εποχές. Φυτέψτε τους βολβούς της αρεσκείας σας σε γλάστρες, σε γυάλινα δοχεία ή σε βαθιά πιάτα. Στις γλάστρες ένα ποιοτικό μείγμα χώματος είναι απαραίτητο, ενώ στα γυάλινα δοχεία που θα στολίσουν το σαλόνι σας το μόνο που θα χρειαστείτε είναι άφθονο νερό!

Τους βολβούς της αρεσκείας σας μπορείτε να αγοράσετε μόλις κάνουν την εμφάνισή τους στο εμπόριο και να τους φυτέψετε πάραυτα.

Κρόκοι, ζουμπούλια, κρίνα και τουλίπες

Μπορείτε να φυτέψετε δοχεία με κίτρινους, λευκούς ή μοβ κρόκους οι οποίοι ανθίζουν πρώιμα. Ο κρόκος είναι φυτό που καλλιεργείται στα χωριά της Κοζάνης για τα κόκκινα στίγματά του, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και η αξία τους συναγωνίζεται αυτή του χρυσού. Για να συγκεντρωθεί ένα κιλό τέτοιου μπαχαρικού απαιτούνται εκατοντάδες λουλούδια! Εσείς φυτέψετε κρόκο κυρίως για τα πανέμορφα άνθη του.

Αν εκτός από την εμφάνιση σας γοητεύει και το άρωμα των λουλουδιών, φυτέψετε υάκινθους (κοινώς ζουμπούλια) και απολαύστε τη γλυκιά και βαριά μυρωδιά των μεγάλων ανθών τους. Τέλος, μπορείτε να φυτέψετε νάρκισσους, κρίνα και τουλίπες σε πανέμορφα σχήματα και χρώματα. Σε όλα τα supermarket θα βρείτε βολβούς Ανθότοπος σε μεγάλη ποικιλία ειδών και χρωμάτων, με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο ανθισμένο τοπίο που θα φαντάζει παραδεισένιο μέσα στο μουντό φθινόπωρο.

Πρόβλημα… η ετερόχρονη άνθιση των βολβών

Καλό είναι οι βολβοί κάθε φυτού που δίνουν άνθη ίδιου χρώματος να φυτεύονται σε ξεχωριστά δοχεία, δεδομένου του ότι μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφορά στο χρόνο άνθισης. Για παράδειγμα, οι βολβοί του υάκινθου διαφέρουν τόσο πολύ στην εποχή άνθισης, ώστε το πιο ασφαλές είναι να τους φυτεύετε έναν έναν σε απόσταση περίπου 7 εκατοστών μέσα στο δοχείο.

Όταν τα ανθοφόρα μάτια του φυτού έχουν αναπτυχθεί αρκετά, τότε μαζεύετε κοντά τους βολβούς που βρίσκονται σε ίδια στάδια ανάπτυξης, ώστε να έχετε ταυτόχρονη άνθιση.

Βολβοί σε γυάλινα δοχεία

Μια ωραία καλλιέργεια των βολβών είναι μέσα σε δοχεία -συνήθως γυάλινα- που έχουν νερό. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι κάρβουνο, χονδρόκοκκη άμμος, σπάγκος κήπου και οι βολβοί της αρεσκείας σας. Αφού πρώτα πλύνετε πολύ καλά την άμμο, ώστε να μην περιέχει χώμα -το οποίο θα μπορούσε να θολώσει το νερό- ανακατεύετε μια ποσότητα χονδρόκοκκης άμμου με 20 περίπου κομματάκια κάρβουνου.

Γεμίζετε το γυάλινο δοχείο κατά τα 3/4 με τη άμμο και αρχίζετε να φυτεύετε τους βολβούς κάνοντας με το δάκτυλό σας ένα μικρό λάκκο και αφήνοντας τις μύτες τους έξω από το υπόστρωμα. Μεταξύ των βολβών θα πρέπει να υπάρχει μια μικρή απόσταση, την οποία και γεμίζετε με άμμο προσθέτοντας νερό μέχρι το σημείο πριν από τη θέση των φυτεμένων βολβών. Επειτα από οκτώ ως δέκα εβδομάδες οι βολβοί θα πρέπει να έχουν ύψος 1-2 εκατοστά.

Ανάλογα με το είδος του φυτού θα χρειαστεί να γίνει στήριξη των βλαστών, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις του νάρκισσου ή του υάκινθου. Στερεώστε κάθε ακατάστατο φύλλο του φυτού και τυχόν γερτό στέλεχος, δένοντάς το με ειδικό σπάγκο κήπου, πάνω σε λεπτούς πράσινους πασσάλους. Προτιμότερο είναι οι πάσσαλοι να τοποθετούνται νωρίτερα, όταν τα φυτά έχουν ύψος 10 εκατοστά, ώστε να αποφύγετε τους τυχόν τραυματισμούς της ρίζας. Τα δοχεία με τους βολβούς τοποθετούνται σε ηλιαζόμενα μέρη μέσα στο σπίτι.

Και μία πρακτική συμβουλή…

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παρατείνετε τη ζωή των αγαπημένων σας λουλουδιών μέσα στα ανθοδοχεία. Μπορείτε να διαλύσετε μέσα στο νερό του ανθοδοχείου μία ασπιρίνη και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Εκτός από αυτό τον τρόπο μπορείτε να προσθέσετε λίγη λεμονάδα με ανθρακικό και μια σταγόνα χλωρίνης. Θα δείτε ότι τα λουλούδια στο ανθοδοχείο δε θα μαραθούν τόσο γρήγορα όσο τις άλλες φορές.

Ο καιρός των λαχανικών

Ζουμερά λαχανικά για τη σαλάτα σας μπορείτε να καλλιεργήσετε ακόμα και αν δεν διαθέτετε μεγαλύτερο χώρο από μια αυλή ή ένα μπαλκόνι. Η ιδανική περίπτωση θα ήταν να «στολίζατε» με ζαρζαβατικά ένα ολόκληρο αίθριο, όμως φαντάζουν εξίσου όμορφα και μέσα σε γλάστρες, φυτοδοχεία καθώς και ζαρντινιέρες έξω στο μπαλκόνι σας.

Πρακτική καλλιέργεια σε σάκους

Τα σακιά καλλιέργειας μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά λαχανικά, ακόμα και μεγάλου μεγέθους, όπως πατάτες. Δεν είναι βέβαια και πολύ πρακτικό να καλλιεργήσετε πατάτες μέσα σε αυτά, καθώς η σοδειά σας δεν θα φτάσει ούτε για τις οικιακές ανάγκες! Καλλιεργήστε μερικές πρώιμα και μαζέψτε τις στις αρχές της εποχής που ξεκινάει η καλλιέργεια της πατάτας. Ανοίξτε στο σακί καλλιέργειας μεγάλες σχισμές για να χωρέσουν οι κόνδυλοι. Αντίστοιχη μέθοδος φύτευσης είναι κάτω από μαύρο πολυαιθυλένιο.

Ποτίζετε τα φυτά συστηματικά και λιπαίνετε περιστασιακά χρησιμοποιώντας υγρό λίπασμα. Αν και ως κεντρική καλλιέργεια δεν συμφέρουν οι πατάτες, ένα σακί θα σας δώσει σεβαστή ποσότητα για να αισθάνεστε περήφανη και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ευχάριστη ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας.

Άλλες καλλιέργειες που μπορείτε να δοκιμάσετε στα σακιά είναι το σπανάκι, το σέλινο, τα μπιζέλια ή τα «καθιστά» φασόλια. Διαλέξτε ποικιλίες που δεν μεγαλώνουν υπερβολικά και σπείρετε κατευθείαν μέσα στο σακί. Αλλα λαχανικά που ευδοκιμούν στα σακιά είναι τα μαρούλια, τα κρεμμύδια και τα παντζάρια.

Και να μην ξεχάσουμε τις ντομάτες! Τα σακιά καλλιέργειας παρέχουν μια εναλλακτική μέθοδο του θερμοκηπίου για την καλλιέργεια της ντομάτας, αλλά χρειάζεται πολύ προσεκτικό πότισμα και λίπανση. Φυτέψτε τρεις ντοματιές μέσα σε ένα σακί κανονικού μεγέθους και μην βάλετε μέσα σε περιορισμένη ποσότητα φυτοχώματος πολλές ντομάτες μαζί. Μπορείτε να αγοράστε και ειδικά υποστηρίγματα για να κάνετε εύκολη την υποστήλωσή τους. Καλλιεργήστε θαμνώδεις ποικιλίες σε σακιά αν θέλετε να αποφύγετε την υποστήλωση.

Θυμηθείτε: Τα αναρριχώμενα φασόλια, τα μπιζέλια ακόμα και οι ντομάτες χρειάζονται κάποιο είδος στήριξης. Επιλέξτε τα κατάλληλα υποστηρίγματα και στερεώστε τα στο έδαφος ενώ τα φυτά είναι ακόμη μικρά. Για τους σάκους καλλιέργειας αγοράστε ειδικά υποστηρίγματα καλαμιών, που τα κρατούν σταθερά στη θέση τους. Παρόλο που κοστίζουν θα αντέξουν πολύ καιρό αν τα φροντίζετε προσεκτικά.

Ζαρζαβατικά στις ζαρντινιέρες σας

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε ντομάτες στις ζαρντινιέρες σας, διαλέξτε μια κοντή κρεμοκλαδή ποικιλία. Οι ποικιλίες αυτές τοποθετούνται και σε κρεμαστά καλάθια, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να τις φροντίσετε και να τις… καμαρώνετε μέσα σε μια ζαρντινιέρα.

Τα μαρούλια είναι ότι πρέπει για μικρές ζαρντινιέρες! Διαλέξτε μια ποικιλία που βγάζει φύλλα συνέχεια, όπως η Salad Bowl ή η Red Salad Bowl, για να μην φαίνεται γυμνή η ζαρντινιέρα σας όταν αρχίσετε να κόβετε φύλλα για τη σαλάτα. Κάθε φορά φροντίστε να κόβετε μόνο την απολύτως απαραίτητη ποσότητα για τη σαλάτα σας, προσέχοντας να μην ξεγυμνώσετε τελείως το φυτό.

Ντοματούλες και κολοκυθάκια στη γλάστρα

Πολλές ποικιλίες ντομάτας είναι κατάλληλες για να τις καλλιεργήσετε σε μεγάλα ή μικρότερα φυτοδοχεία ή στις γλάστρες του μπαλκονιού σας! Προγραμματίστε την φύτευσή τους στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Να είστε έτοιμοι να προστατεύσετε τα φυτά από το κρύο και από όψιμους παγετούς. Λιπαίνετε τακτικά με υγρά λίπασμα για ντομάτες. Αλλη λύση είναι να προσθέσετε ένα λίπασμα βραδείας ή ελεγχόμενης δράσης στο χώμα τη στιγμή που θα φυτέψετε τις ντομάτες.

Ακόμα και οι συμπαγείς ποικιλίες μπορούν να δώσουν καλή συγκομιδή ντομάτας. Δοκιμάστε να φυτέψετε κολοκυθάκια και θαμνώδεις αγγουριές σε φυτοδοχεία και όμορφες μεγάλες γλάστρες. Μια κίτρινη ποικιλία κολοκυθιάς θα αποτελέσει πρώτη ύλη για μια νοστιμότατη κολοκυθόπιτα, αλλά επίσης θα ομορφύνει το μπαλκόνι με τα κίτρινα άνθη της!

Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες σποράς ή μεταφύτευσης στις συσκευασίες των σπόρων και να ελέγχετε τις ημερομηνίες που προτείνονται. Εφόσον έχετε κάνει ένα καλό προγραμματισμό, ήτοι έχετε φυτέψει ως επί το πλείστον άνοιξη και καλοκαίρι, το φθινόπωρο θα σας περιμένουν «οι καρποί» των προσπαθειών σας!

Αγγινάρες, μελιτζάνες, κινέζικα λαχανικά, μπρόκολα, κουνουπίδι (κάποιες ποικιλίες), σέλινο, ραδίκια, αγγούρια θερμοκηπίου, γογγύλια, μαρούλια, κολοκύθια, κρεμμύδια, ραπανάκια, σπανάκι και ντομάτες είναι έτοιμα για συγκομιδή μέχρι τα μέσα και τέλη φθινοπώρου.

Φοίνικες και φυτά εσωτερικού χώρου

Ο Νοέμβριος είναι πιο ο κατάλληλος μήνας να μεταφέρετε τα φυτά από το μπαλκόνι μέσα στο σπίτι και να αγοράσετε φυτά εσωτερικού χώρου για να ομορφύνετε το σαλόνι σας. Από τα πιο όμορφα και πρωτότυπα φυτά που μπορείτε να επιλέξετε είναι οι εξωτικοί φοίνικες.

Τα φυτά που παραμένουν μέσα στο σπίτι έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες. Τα συνήθη προβλήματα είναι η έλλειψη υγρασίας, ο ανεπαρκής φωτισμός και αερισμός καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες. Για να ανταπεξέλθουν τα αγαπημένα σας φυτά πρέπει να τα βοηθήσετε κάνοντας δραστικές κινήσεις.

Οι «εχθροί» και πως να τους αντιμετωπίσετε

Όταν κάνει ζέστη πρέπει να ποτίζετε αρκετά τα φυτά σας και να τα ψεκάζετε με άφθονο νερό. Πρέπει να τοποθετήσετε σε όλες τις γλάστρες πιατάκια, ώστε να υπάρχει πάντα νερό στη βάση των φυτών. Αν έχετε τοποθετημένα τα φυτά κοντά σε παράθυρα θα πρέπει να κλείνετε τις κουρτίνες κατά τις μεσημεριανές ώρες, ώστε τα φυτά να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο. Για να αναπτυχθούν τα φυτά συμμετρικά, καλό θα ήταν να τα γυρίζετε κάθε εβδομάδα ώστε να τα βλέπει ο ήλιος από όλες τις πλευρές τους.

Κάθε δεκαπέντε μέρες χρησιμοποιείτε λίπασμα ΒΙΟΦΥΤ Πράσινα Φυτά και ΒΙΟΦΥΤ Ανθοφόρα Φυτά για τα πράσινα και τα ανθοφόρα φυτά σας αντίστοιχα. Επίσης, καλό είναι να σκαλίζετε το επιφανειακό χώμα όταν λιπαίνετε για να αερίζονται οι ρίζες των φυτών. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για το που θα τοποθετηθούν τα φυτά. Είναι καλό να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα που προκαλούν ξήρανση και πτώση των φύλλων τους.

Φυτέψτε όμορφους φοίνικες

Μπορείτε να διατηρήσετε στο εσωτερικό του σπιτιού σας φοινικοειδή, που είναι πολύ όμορφα και δίνουν μια διαφορετική και γεμάτη αίγλη εικόνα στο σπίτι σας. Για να διατηρηθούν και να μεγαλώσουν τα φυτά αυτά μέσα στο σπίτι, απαιτούν την κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και φωτισμό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα φοινικοειδή δεν αρέσει το πολύ κρύο, γι’ αυτό και ευδοκιμούν σε ζεστά κλίματα.

Επίσης, οι μεγάλοι φοίνικες μεγαλώνουν καλύτερα σε βαρέλια, ενώ για τους μικρότερους φοίνικες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες τις οποίες θα αλλάζετε κάθε 2-3 χρόνια την άνοιξη. Το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε για τη φύτευση των φοινικοειδών πρέπει να στραγγίζει καλά και να προσφέρει στις ρίζες των φυτών καλό αερισμό.

Τοποθετείστε τους φοίνικες μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο γιατί για την ανάπτυξή τους απαιτούν πολύ φως, αλλά να αποφεύγετε την άμεση έκθεσή τους στις ακτίνες του ήλιου. Όταν τα φύλλα ξεραίνονται πρέπει να τα αφαιρείτε. Για τη λίπανση των φυτών χρησιμοποιήστε λίπασμα ΒΙΟΦΥΤ Πράσινα Φυτά, που είναι υγρό και αφομοιώνεται εύκολα από το έδαφος.

Μπορείτε να κρατήσετε τους σπόρους των φοινικοειδών και να τους σπείρετε το Φεβρουάριο σε γλάστρες, που θα τοποθετήσετε στο εσωτερικό του σπιτιού σε θερμοκρασία 18 με 20 βαθμούς Κελσίου. Οι σπόροι θα φυτρώσουν σε 2 μήνες περίπου και τα νεαρά φυτά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Επειτα μεταφυτεύονται ένα ένα σε γλάστρες και πάντα σε περιβάλλον με αρκετά υψηλή θερμοκρασία.

Οι μεγάλοι φοίνικες θα πρέπει να προστατεύονται κατά την περίοδο του χειμώνα αν βρίσκονται σε περιοχή με πολύ βαρύ και υγρό κλίμα. Πρέπει να καλύπτετε τα φυτά με υαλοβάμβακα ή με μεγάλες πλαστικές σακκούλες. Καλύψτε τον κορμό τους και το έδαφος κοντά στη ρίζα, γιατί είναι σημεία πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και κατά την περίοδο του χειμώνα όταν δεν προστατεύονται ξεραίνονται.

Μην παραμελείτε το μπαλκόνι και τον κήπο σας!

Προμηθευτείτε από τα σουπερμάρκετ βολβούς φθινοπώρου Ανθότοπος και φυτέψτε τους σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στον κήπο σας. Ετσι το Φεβρουάριο θα έχετε πανέμορφους και αρωματικούς Υάκινθους, Τουλίπες, Ανεμώνες και άλλα φυτά, που θα δίνουν ξεχωριστή όψη στο μπαλκόνι και στην αυλή σας.

Τα φυτά αυτά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση μόνο λίγο πότισμα, όταν το επιφανειακό χώμα της γλάστρας έχει χάσει την υγρασία του, είναι δηλαδή ξερό. Αν έχετε μεγάλες γλάστρες μπορείτε να φυτέψετε πολλούς βολβούς από διαφορετικά είδη φυτών και να δημιουργήσετε έτσι τη δική σας ανθική σύνθεση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166