Το 9% των εστιατορίων της Μελβούρνης που προσφέρουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν γλουτένη

Το 9% των εστιατορίων της Μελβούρνης που προσφέρουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν γλουτένη

Το 9% των εστιατορίων της Μελβούρνης που προσφέρουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν γλουτένη.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας τρώνε φαγητά με γλουτένη στο αγαπημένο τους εστιατόριο χωρίς να το συνειδητοποιούν. Σε μια πρόσφατη μελέτη που συμμετείχαν 127 εστιατόρια αποκαλύφθηκε ότι περίπου το 9% των πιάτων που προωθούνται ως γλουτένη τελικά στην πραγματικότητα περιείχαν γλουτένη σε διαφορετικά επίπεδα, το οποίο φυσικά είναι επικίνδυνο για αυτή την ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Medical Journal of Australia την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, από τα 158 δείγματα των πιάτων που προσφέρθηκαν στους πελάτες από 127 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια στη Μελβούρνη, περίπου το 9% περιείχαν γλουτένη και δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό που όρισε ο οργανισμός Food Standards Australia and New Zealand (FSANZ) αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Για να διεξάγουν την έρευνα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Jason Tye-Din, επικεφαλής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, επέλεξαν τυχαία 127 εστιατόρια στην πόλη της Μελβούρνης τα οποία προωθούν επιλογές χωρίς γλουτένη. Οι υγειονομικοί υπεύθυνοι πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε αυτά τα μαγαζιά και διέταξαν τη δειγματοληψία τουλάχιστον ενός είδος διατροφής που δηλώθηκε ότι δεν περιέχει γλουτένη.

Όταν αναλύθηκαν τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι 14 από τα 158 δείγματα (9%) περιείχαν ανιχνεύσιμη γλουτένη. Εννέα από τα 14 δείγματα, συνολικά 6%, περιείχαν περισσότερα από 20 μέρη στο εκατομμύριο (ppm) γλουτένης, το οποίο θεωρείται ως το ανώτερο όριο για την ασφαλή πρόσληψη γλουτένης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μάλιστα ένα από τα εστιατόρια που παρήγαγε τρόφιμα με βάση το σιτάρι προσέφερε πιάτο στον πελάτη που περιείχε > 80 ppm γλουτένης παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε γεύμα χωρίς γλουτένη. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό το απογοητευτικό στοιχείο, αντικατοπτρίζει την έλλειψη υπευθυνότητας των εστιατορίων προς τους καταναλωτές.

Περαιτέρω η έρευνα αποκαλύπτει ότι μόνο το 10% του προσωπικού παροχής υπηρεσιών τροφίμων είχε καλή γνώση του κώδικα FSANZ. Οι πιθανότητες συμμόρφωσης με το συγκεκριμένο κανονισμό μειώνεται περαιτέρω κατά 75% εάν το εστιατόριο δεν προσφέρει την κατάλληλη εκπαίδευση στο προσωπικό του. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις franchise, οι οποίες είναι πιο πιθανό να παρέχουν τυποποιημένες διαδικασίες για τον ορθό χειρισμό των τροφίμων και την κατάρτιση του προσωπικού, τυγχάνει να είναι απόλυτα συμβατές με τον κώδικα FSANZ.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μια μακροχρόνια αυτοάνοση διαταραχή, και όχι μια διατροφική δυσανεξία, καθώς μερικές φορές ορισμένα άτομα την χαρακτηρίζουν λανθασμένα προφανώς από άγνοια και έλλειψη γνώσεων. Προκαλείται από μια αντίδραση στη γλιαδίνη ή στην πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, σίκαλη, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι και άλλα σχετικά φυτικά είδη. Όταν οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή καταναλώνουν γλουτένη, το σώμα τους αντιδρά αρνητικά που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες στο λεπτό έντερο.

Όταν το άτομο που πάσχει από κοιλιοκάκη παραμένει χωρίς θεραπεία ή δεν διαγνωσθεί, μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων διαταραχών. Η μόνη γνωστή λύση για το πρόβλημα είναι η αποφυγή της γλουτένης στη διατροφή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.

Στην Αυστραλία, η κοιλιοκάκη επηρεάζει περίπου έναν στους 100 Αυστραλούς. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το 75% των περιπτώσεων είναι σήμερα αδιάγνωστες, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 160.000 Αυστραλοί έχουν ετούτη την ασθένεια, αλλά δεν το γνωρίζουν ακόμα, σύμφωνα με την Bupa.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας