Νέα μέθοδος για ασφαλέστερη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Notre Dame έχουν εφεύρει μια νέα τάξη μορίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απλοποίηση της διαδικασίας που χρησιμοποιείται για τη σύλληψη πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, η πλατίνα και το παλλάδιο.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Chemical Society, δείχνει πως τα νέα αυτά μόρια δημιουργήθηκαν με συγκεκριμένο σχήμα και μέγεθος που τους επιτρέπουν να συλλάβουν τα ιόντα των πολύτιμων μετάλλων. Αυτή η μοναδική ιδιότητα μοριακής αναγνώρισης μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλαπλές εφαρμογές – το πιο αξιοσημείωτο είναι η εξόρυξη χρυσού.
«Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρυσού που εξορύσσεται εφαρμόζει μία απαρχαιωμένη μέθοδο των 125 ετών που επεξεργάζεται το χρυσό με μεγάλες ποσότητες δηλητηριώδους κυανιούχου νατρίου, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους εργαζόμενους στο ορυχείο και μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα», δήλωσε ο Bradley D. Smith Καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης στο Notre Dame. «Τα νέα μόρια που δημιούργησε η ερευνητική μας ομάδα αναμένεται να είναι πολύ χρήσιμα για την εξόρυξη χρυσού, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτήν την εναλλακτική διαδικασία προσφέροντας ηπιότερες συνθήκες, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για το περιβάλλον».
Αυτή η εναλλακτική μέθοδος εξόρυξης μετατρέπει το μετάλλευμα που περιέχει χρυσό σε χλωροαυρικό οξύ και το εκχυλίζει χρησιμοποιώντας ένα βιομηχανικό διαλύτη. Τα μόρια είναι ικανά να διαχωρίζουν επιλεκτικά τον χρυσό από τον διαλύτη χωρίς τη χρήση νερού (water stripping), η οποία είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά δαπανηρή.
«Τα νέα μας μόρια έχουν την ικανότητα να εξαλείφουν αυτή την ανάγκη για απομάκρυνση του νερού και διευκολύνουν την ανακύκλωση των διαλυτών σε αυτή την εναλλακτική διαδικασία εξόρυξης», δήλωσε ο Smith.
Εκτός από τη χρήση τους για εξόρυξη χρυσού , αυτά τα μόρια θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν στην “αστική εξόρυξη”, η οποία περιλαμβάνει διαδικασίες που αφαιρούν πολύτιμα μέταλλα από τα ρεύματα που περιέχουν αστικά λύματα.