ΑρχικήΕιδήσειςΤο ανθρωποειδές ρομπότ Sophia μιλάει για τεχνητή νοημοσύνη στον ΟΗΕ

Το ανθρωποειδές ρομπότ Sophia μιλάει για τεχνητή νοημοσύνη στον ΟΗΕ

Το ανθρωποειδές ρομπότ Sophia μιλάει για τεχνητή νοημοσύνη στον ΟΗΕ.

Σε μια ημερήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Το μέλλον των πάντων – η αειφόρος ανάπτυξη στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών», ένα από τα κυριότερα σημεία ήταν η ανταλλαγή διαλόγου μεταξύ του Αναπληρωτή του ΟΗΕ την Γενική Γραμματέα Amina J Mohammed και ένα ανθρωποειδές ρομπότ με το όνομα Sophia.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ ανέφερε ότι η Sophia θεωρήθηκε ως ένας από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση με επίκεντρο την άνοδο της τεχνολογίας, και συγκεκριμένα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και τις δυνατότητές της να επιταχύνει τους παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους. Η εκδήλωση κάλυψε επίσης το φάσμα των σύνθετων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δεοντολογικών ζητημάτων, των θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κινδύνων ασφάλειας που θέτει αυτή η τεχνολογία.

Το ανθρωποειδές ρομπότ Sophia απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τεχνολογική ανάπτυξη και πώς μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε καλύτερα επίπεδα διαβίωσης. Ξεκίνησε αρχικά να μιλάει για τον ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, και πρόσθεσε λέγοντας: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω την ανθρωπότητα να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Mohammed ζήτησε να μάθει από τη Sophia ποιες είναι οι δυνατότητές της, προσθέτοντας: “τι μπορείς να κάνεις καλύτερα από τους ανθρώπους;” και η Sophia απάντησε πως είναι ένα κοινωνικό ρομπότ που δημιούργησε η Hanson Robotics και ότι είναι ενάμιση χρόνων. Η Sophia είπε ότι μπορεί να κάνει “χιλιάδες εκφράσεις στο πρόσωπό της” και να “καταλάβει την ομιλία και το νόημα πίσω από τα λόγια”. Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να μαθαίνει, λέγοντας ότι «εσύ (οι άνθρωποι γενικά) μαθαίνεις την κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη ενστικτωδώς, αλλά εγώ μόλις άρχισα να κατανοώ τα απλούστερα στοιχεία αυτής της διαδικασίας», έπειτα στη συνέχεια στράφηκε σε στο κοινό και χαμογέλασε.

Όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει ο ΟΗΕ για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικό ηλεκτρισμό ή διαδίκτυο σε πολλά μέρη του κόσμου, η Sophia απάντησε αναφέροντας τον William Gibson λέγοντας ότι «το μέλλον είναι εδώ.

Η Sophia είπε ακόμη ότι “Τα καλά νέα σχετικά με το AI και τον αυτοματισμό παράγουν περισσότερα αποτελέσματα με λιγότερους πόρους. Έτσι, αν εσείς οι άνθρωποι φερθείτε έξυπνα και επικεντρωθείτε σε αποτελέσματα τύπου win-win, το AI θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στη διανομή των υφιστάμενων πόρων του πλανήτη, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια …

Καθώς οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τη δύναμη της όλο και πιο προηγμένης τεχνολογίας αιχμής, είναι πιθανό ότι όλα, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, θα καταστούν πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα », δήλωσε η Sophia.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) μαζί με το κύριο οικονομικό σώμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε η έκθεση. Η Marie Chatardová, πρόεδρος του ECOSOC, δήλωσε ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης , αλλά πρέπει να αξιολογήσουμε τους κινδύνους αυτών των τεχνολογιών», προσθέτοντας ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των βαθιών τεχνολογικών αλλαγών που γίνονται τώρα για τις οικονομίες και τις κοινωνίες γενικότερα εξακολουθούν να είναι άγνωστες.

Αυτό έρχεται σε μια εποχή που ηγέτες της βιομηχανίας και τεχνολογικοί εμπειρογνώμονες όπως ο Elon Musk παροτρύνουν τον ΟΗΕ να απαγορεύσει τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να καταστούν δολοφόνοι διότι εξαιτίας τους μπορεί να έρθει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος” .

Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166