ΑρχικήΕιδήσειςΤο απόθεμα των ωκεανών σε θερμότητα

Το απόθεμα των ωκεανών σε θερμότητα

Με όση προσοχή κι αν ελέγχονται οι εκπομπές των αερίων, οι παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές είναι αναπόφευκτες, προειδοποιούν δύο νέες μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τους την αργή αντίδραση των ωκεανών στις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και αν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν ξεπεράσουν ποτέ τα σημερινά τους επίπεδα, οι θερμοκρασίες και η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για τουλάχιστον έναν αιώνα ακόμα ή και περισσότερο, εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης των ωκεανών στις ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες.

Αυτή η καθυστέρηση σημαίνει πρακτικά ότι αυτοί που χαράζουν την πολιτική δεν μπορούν να περιμένουν να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές μέχρι οι συνέπειες να γίνουν οδυνηρές, γιατί τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Gerald Meehl, κλιματολόγος του Αμερικανικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR) στο Boulder του Colorado, “Το κοινό αίσθημα λέει πως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά πατάς το κουμπί για να σταματήσουν. Όμως κι αν ακόμα το κάνεις, το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει”.

Ο Meehl και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δύο προηγμένα υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος προκειμένου να προβλέψουν τι θα συνέβαινε με βάση διάφορα σενάρια ελέγχου των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση στην αντίδραση των ωκεανών. Το πιο αισιόδοξο από αυτά τα σενάρια –στο οποίο η ατμοσφαιρική συγκέντρωση αυτών των αερίων παραμένει στα επίπεδα του 2000- θα σήμαινε αυστηρές περικοπές τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), πολύ παραπάνω από όσο ορίζει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Ωστόσο, ακόμα και το αισιόδοξο αυτό σενάριο προβλέπει ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα σημειώνουν αύξηση από 0,4°C έως και 0,6°C στη διάρκεια του επόμενου αιώνα. Αυτή η αύξηση είναι συγκρίσιμη με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,6°C περίπου τον 20ο αιώνα. Μια δεύτερη, ανεξάρτητη μελέτη από τον επίσης κλιματολόγο στο NCAR Tom Wigley, η οποία χρησιμοποιεί ένα απλούστερο κλιματολογικό μοντέλο μας δίνει την ίδια εικόνα.

Θερμική αδράνεια

Η καθυστέρηση προκύπτει γιατί οι συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες του αέρα παίρνουν κάποιο χρόνο για να γίνουν αισθητές από τις τεράστιες θερμικές μάζες των ωκεανών. Όπως εξηγεί ο Meehl, αυτή η «θερμική αδράνεια» σημαίνει ότι η Γη δεν έχει «καταλάβει» ακόμα σε όλη τους την έκταση τις συνέπειες των σημερινών επιπέδων των αερίων.

Και επειδή το νερό διαστέλλεται όταν θερμαίνεται, η καθυστέρηση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας ψηλότερα. Τα μοντέλα του Meehl προβλέπουν ότι η θερμική διαστολή από μόνη της θα κάνει τη στάθμη της θάλασσας να ανεβεί κατά 11 εκατοστά περίπου στη διάρκεια του αιώνα, ακόμα κι αν τα αέρια παραμείνουν στα επίπεδα του 2000. Ωστόσο, η πραγματική αύξηση θα ήταν οπωσδήποτε μεγαλύτερη, αφού τα μοντέλα του δεν λαμβάνουν υπόψη τους το λιώσιμο των παγετώνων και των παγόβουνων, που θα πραγματοποιείται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε έναν θερμότερο κόσμο.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η κλιματική καθυστέρηση μπορεί να οδηγεί τον πλανήτη σε ένα καταστροφικό λιώσιμο των πάγων. Ο James Hansen, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Goddard Διαστημικών Σπουδών της NASA στη Νέα Υόρκη, έχει υπολογίσει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία ίσως χρειάζεται να ανέβει μόνο 1°C για να μπει σε λειτουργία ο τροχός που θα ενεργοποιήσει το λιώσιμο των πάγων.

Σε ένα σημείο φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες: ότι αργά η γρήγορα μας περιμένουν κλιματολογικές αλλαγές. Ας ελπίσουμε ότι τότε θα υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166