ΑρχικήHow toΤο εγχειρίδιο του καλού μουσικού παραγωγού

Το εγχειρίδιο του καλού μουσικού παραγωγού

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε έρθει σε επαφή με αυτό που λέμε “κακός επαγγελματίας” ή “όχι αυτό που περίμενα, στην ουσία, ρε γαμώτο”. Όπως το να είσαι πιανίστας, δάσκαλος, ακόμα και χειρούργος, έτσι και η δουλειά του μουσικού παραγωγού/ηχολήπτη περιλαμβάνει κάποιες παραμέτρους που θα πρέπει να ακολουθεί αυτός που αναλαμβάνει τη θέση, έτσι ώστε να φέρνει εις πέρας τη δουλειά που θα του ανατεθεί χωρίς να υπάρχουν τριβές.

Λέγοντας… τριβές, εννοούμε αυτές που είναι πιθανό να δημιουργηθούν με τους πολυπόθητους, πλην απαιτητικούς πελάτες. Στην περίπτωση του παραγωγού δεν ισχύει το μοτίβο “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”. Ένα καλό αποτέλεσμα βασίζεται στην καλή σχέση και συνεργασία και των δυο πλευρών.

Θα καταλάβετε παρακάτω πως τα στοιχεία που απαρτίζουν την εικόνα ενός καλού μουσικού παραγωγού είναι, μέχρι ένα σημείο, στοιχεία που θεωρούνται δεδομένα σε άλλες παρόμοιες εργασίες, που έχουν και αυτές παρεμφερή χαρακτήρα με αυτήν του παραγωγού.

Τέτοιες εργασίες αφορούν την αντιμετώπιση καταστάσεων που εμπλέκουν τους πελάτες, έναν ή περισσότερους, όπως επίσης και την ολοκλήρωση ενός έργου, που θα έχει ως σκοπό του την προώθηση του ίδιου του πελάτη. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για διπλή εργασία. Από τη μια η διεκπεραίωση της εργασίας που του έχει ανατεθεί και από την άλλη ένα ευνοϊκό, για την προώθηση του μουσικού, αποτέλεσμα.

Υπευθυνότητα

Οποιαδήποτε εργασία αποτελεί μέρος της διαδικασίας της ολοκλήρωσης ενός έργου αναγκαστικά θα απαιτεί υπευθυνότητα. Αν δεν υπάρχει αυτή, τότε το έργο θα “χάνει” από κάπου λάδια. Αν ο μουσικός χρειάζεται ολοκλήρωση της δουλειάς του σε Χ μέρες, ο παραγωγός θα πρέπει να την ολοκληρώσει, ακόμη και αν υπάρχουν προβλήματα και αντίξοες συνθήκες. Επίσης, θα πρέπει να μπορεί να διορθώνει όποια προβλήματα εμφανίζονται κατά την διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του δίσκου ή ενός κομματιού.

Επιρροή

Ένα από τα στοιχεία που είναι βασικά, εφόσον μιλάμε για σοβαρές παραγωγές. Εδώ θα πρέπει ο παραγωγός να έχει και κάποια χρονάκια στο κουρμπέτι, που λέμε, να γνωρίζει τα “μυστικά” της δουλειάς και να έχει σωστή άποψη για να μπορέσει να επηρεάσει τον πελάτη — πάντα θετικά. Πολλές φορές έτυχε να αποδεχθεί πελάτης λάθος επιρροή από παραγωγό μόνο και μόνο λόγω αδυναμίας του να καταλάβει αν το αποτέλεσμα θα είναι σωστό ή όχι.“Να συνδυάσουμε dubstep με βαριά λαϊκά, θα γίνει χαμός και θα έχουμε πωλήσεις”.

Περιβάλλον

Εδώ έχουμε να κάνουμε γενικώς με την προσωπικότητα του παραγωγού και με την ιδιότητά του να δημιουργεί ευχάριστο κλίμα από την αρχή μέχρι το τέλος της εργασίας. Ένα αγχωτικό περιβάλλον εργασίας ή ένας δύστροπος παραγωγός δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση, στην οποία δεν θα ήθελε κανείς να βρίσκεται. Γενικότερα, για να έχει καλό αποτέλεσμα μια δουλειά θα πρέπει να βασίζεται εν μέρει σε ένα στοιχείο: να έχει πλάκα.

Να είναι μουσικός

Αν το “επιβάλλεται” σας ακούγεται βαρύ ως απάντηση στην ερώτηση “πρέπει ένας παραγωγός να είναι και μουσικός;”, τότε διαβάστε λίγο παρακάτω. Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η ιδιότητα του μουσικού (αυτού που γνωρίζει περί μουσικής θεωρίας) χαρακτηρίζει έναν παραγωγό με σωστή κρίση όσον αφορά τη μουσική αλλά και τη δομή ενός κομματιού, καθιστώντας τον καλό.

Βέβαια, η γνώση της μουσικής είναι πλεονέκτημα και σε άλλα επαγγέλματα που αφορούν τη μουσική βιομηχανία. Από πού να αρχίσω! Ηχολήπτης, δάσκαλος μουσικής τεχνολογίας, DJ, ακόμα και πωλητής μουσικών οργάνων. Τις εποχές που έψαχνα παραγωγούς ώστε να κάνουν σωστή μείξη σε κάποιο κομμάτι μου, τους επέλεγα με βάση 2-3 βασικά κριτήρια και το πρώτο ήταν να είναι μουσικοί.

Επεξήγηση προβλημάτων

Εκεί είναι που φαίνεται ότι ο παραγωγός χαίρεται τη δουλειά του και είναι συνειδητοποιημένος — όταν για παράδειγμα τον ρωτάει ένας πελάτης για κάτι και αυτός όχι μόνο γνωρίζει την απάντηση, αλλά τη μοιράζεται κιόλας. Ο πελάτης το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει (εμπειρικά τώρα μιλώντας) είναι το πότε ο παραγωγός ξέρει την απάντηση και πότε προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να αποφύγει την ερώτηση μην γνωρίζοντάς την.

Εδώ διακρίνονται οι καλοί από τους κακούς επαγγελματίες. Βέβαια, πάντα παίζει το θέμα της βαρεμάρας. Ναι, υπάρχει και αυτό στο μενού. Ο πελάτης όμως θα πρέπει πάντα να επιλέγει έναν παραγωγό που μπορεί να λύσει την κάθε απορία του με τέτοιο τρόπο που ο μουσικός θα μάθει και δε θα επαναλάβει το ίδιο λάθος.

Υποστήριξη ενθουσιασμού

Είναι δυο λέξεις που αν συνδυαστούν και τις φέρει κάποιος στην πράξη, μπορούν να “βγάλουν” από τον πελάτη/μουσικό ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των δυνατοτήτων του, σε σημείο που το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλύτερο απ’ όσο θα μπορούσε ο ίδιος ο μουσικός να φανταστεί. Τι πιο ευχάριστο από το να υποστηρίξει κάποιος τη χαρά και τον ενθουσιασμό της δημιουργικότητας ενός μουσικού;

Τεχνογνωσία και όχι OCD

Τεχνογνωσία ναι! OCD όχι! Εδώ είναι που αν μπερδευτούν αυτά τα δυο μαζί, έχουμε έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Γενικότερα, αν συνδυάσουμε την τεχνογνωσία με κάποιο περίεργο σύνδρομο έχουμε ένα κακό μείγμα. Επιβάλλεται, βέβαια, ο παραγωγός να γνωρίζει τα τεχνικά θέματα καλύτερα από τον ίδιο το μουσικό, όσον αφορά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την παραγωγή.

Τι είναι OCD

Είναι μια ψυχική νόσος που εκδηλώνεται με ιδεοληψίες που μπορούν να ξεκινήσουν ξαφνικά (να μας μπει μια ιδέα στο μυαλό), οι οποίες συνήθως προκαλούν με τη σειρά τους ψυχικούς καταναγκασμούς, που σκοπό έχουν να ανακουφίσουν προσωρινά το άτομο από το άγχος των ιδεοληψιών”.

Παράδειγμα OCD από εμπειρία μουσικού πριν λίγο καιρό:

  • Με κυνηγούσε (ο παραγωγός) για πόσες μέρες να μου δώσει ένα CD με το κομμάτι που είχε μειξάρει, γιατί μου είπε στο τηλέφωνο πόσες φορές ότι δεν είναι σωστό να το ακούω από το YouTube. Ε, εγώ του είπα ότι δεν πειράζει, γιατί έτσι κι αλλιώς το κομμάτι το ακούω αυτές τις μέρες από ηχεία υπολογιστή αλλά αυτός επέμενε να βρεθούμε.
  • Και τι έγινε;
  • Ε, να, αφού μου είπε άπειρες φορές ότι είναι λάθος αυτό που γίνεται, αναγκάστηκα να τον συναντήσω μετά από λίγες μέρες κάτω στο κέντρο για να μου δώσει το CD που μου έλεγε. Όταν τον είδα, ήταν αγχωμένος και αφού μου έδωσε το CD και μου εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια στη μέση του δρόμου το τι είναι PCM, WAV, YouTube compression και κάποια άλλα πράγματα που δε θυμάμαι, χάθηκε σε κάποιο στενό χαρούμενος.

Αντίληψη

Το κυριότερο εργαλείο όλων, όσον αφορά τη διευθέτηση εργασιών που απαιτούν δημιουργικότητα, είναι η αντίληψη. Η αντίληψη υποστηρίζει τη σωστή λήψη αποφάσεων στο καλλιτεχνικό κομμάτι ενός τραγουδιού, ακόμα και τις σωστές αποφάσεις για “λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά”. Αυτό γενικώς είναι ατού στον άνθρωπο. Το να έχει ορθάνοιχτες τις πόρτες της αντίληψης και να μπορεί να ελίσσεται ανάμεσα στο πρωτότυπο και το δημιουργικά άρτιο αποτέλεσμα.

Bonus feature: Ψυχολόγος

Το παιχνίδι του ψυχολόγου είναι πλέον μέρος της επαγγελματικής μας ζωής. Λέγοντας παιχνίδι, εννοούμε την κατάσταση που απαιτεί συζήτηση, ενδέχεται και πολύωρη, με τον πελάτη. Αρκετές φορές το να δεθείς με τον πελάτη, το να κάτσεις να ακούσεις κάποιο πρόβλημά του θα τον ανακουφίσει ψυχολογικά, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα — αυτό επόμενο είναι να βοηθάει τη συνεργασία μεταξύ σας και να δημιουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις απόλυτη εμπιστοσύνη από τη μεριά του πελάτη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166