Το Facebook αντιμετωπίζει βαρύ πρόστιμο για τη συλλογή δεδομένων στο Βέλγιο

Το Facebook αντιμετωπίζει βαρύ πρόστιμο για τη συλλογή δεδομένων στο Βέλγιο

Το Facebook αντιμετωπίζει βαρύ πρόστιμο για τη συλλογή δεδομένων στο Βέλγιο.

Το Facebook βρίσκεται σε αναβρασμό, αφού τα νέα για την εταιρεία είναι πολύ άσχημα, Δικαστήριο του Βελγίου, τον απείλησε με πρόστιμο έως και 100 εκατομμύρια ευρώ εάν συνεχίσει να παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών και του έθνους, συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα με παράνομο τρόπο.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κοινωνικό δίκτυο έχει παραβιάσει τους νόμους περί απορρήτου του Βελγίου, παρακολουθώντας τους ανθρώπους σε ιστότοπους τρίτων χωρίς τη ρητή γνώση τους.

«Το Facebook ενημερώνει ανεπαρκώς τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για τη συλλογή πληροφοριών, αναφορικά με το είδος των δεδομένων που συλλέγει, τι κάνει με αυτά τα δεδομένα και για πόσο καιρό τα αποθηκεύει», ανέφερε το δικαστήριο.

«Επιπλέον δεν ζητά τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων για τη συλλογή και αποθήκευση όλων αυτών των πληροφοριών», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο διέταξε το κοινωνικό δίκτυο να διαγράψει όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν παράνομα από όλους τους Βέλγους πολίτες, τα οποία περιελάμβαναν άτομα που δεν ήταν καν χρήστες του Facebook. Εάν δεν το κάνει αυτό, θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ ημερησίως έως ότου διαγράφουν παντελώς τα δεδομένα ή θα μπει πρόστιμο μία και έξω 100 εκατ. Ευρώ.

Το Facebook κατέληξε να παρακολουθεί τους ανθρώπους μέσω ιστότοπων τρίτων με την τοποθέτηση cookie και αόρατων εικονοστοιχείων σε αυτές τις τοποθεσίες, οι οποίες συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τους επισκέπτες τους και τα παρέδιδαν στο Facebook.

Ο Richard Allan, αντιπρόεδρος της δημόσιας πολιτικής στο Facebook, εξέφρασε την απογοήτευση σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου και σημείωσε ότι ο ο γίγαντας των social media θα ασκήσει έφεση απέναντι σε αυτήν την άδικη κατηγορία.

«Τα cookie και τα εικονοστοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι πρότυπες τεχνολογίες της βιομηχανίας και επιτρέπουν σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν οικονομικά και να προσεγγίσουν τους πελάτες τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Richard Allan στη The Guardian .

«Απαιτούμε από οποιαδήποτε εταιρεία που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες μας να παρέχει ειλικρινή ειδοποίηση στους τελικούς χρήστες, δίνοντας τους το δικαίωμα να αρνηθούν τη συλλογή δεδομένων σε ιστότοπους και εφαρμογές εκτός του Facebook που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς», επισήμανε ο Allan.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας