ΑρχικήΔιαδίκτυοΤο Firefox Monitor ενημερώνει τους χρήστες για διαρροές δεδομένων

Το Firefox Monitor ενημερώνει τους χρήστες για διαρροές δεδομένων

Δεδομένου ότι οι παραβιάσεις δεδομένων από τους κυβερνοεγκληματίες γίνονται όλο και συχνότερες στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας μορφή χιονοστιβάδας, η Mozilla δημιούργησε μια νέα υπηρεσία για να βοηθήσει τους χρήστες να μάθουν εάν τα προσωπικά τους στοιχεία έχουν διαρρεύσει και βρίσκονται σε κακά χέρια.

Η νέα υπηρεσία που ονομάζεται Firefox Monitor μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά εάν οι προσωπικές πληροφορίες ενός χρήστη έχουν παραβιαστεί, ούτως ώστε το θύμα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μετριάσει τη ζημιά. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως εκατομμύρια παραβιάσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, και τις περισσότερες φορές τα θύματα δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος

Ωστόσο η εταιρεία παρέχει επίσης την επιλογή στο χρήστη αν θέλει να εγγραφεί στην υπηρεσία, έτσι ώστε να μπορεί να ειδοποιηθεί άμεσα αν πέσει θύμα χακαρίσματος στο μέλλον.

Η νέα υπηρεσία του Mozilla είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την ιστοσελίδα Have I Been Pwned η οποία προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες από την έναρξή της το 2013. Εν τούτοις μέσα από αυτήν την μεγαλειώδη συνεργασία των δύο εταιρειών, θα έχει ως θετικό αποτέλεσμα ετούτη η προσπάθεια να γίνει ακόμη ισχυρότερη, προστατεύοντας στο μέγιστο τον χρήστη που περιηγείται στο διαδίκτυο

Ο αντιπρόεδρος του τμήματος Firefox Product, ο Nick Nguyen εξήγησε πώς λειτουργεί το Firefox Monitor με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε μία ανάρτηση στο ιστολόγιό της εταιρείας, λέγοντας:

«Επισκεφθείτε το monitor.firefox.com και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και απευθείας θα μάθετε αν έχετε πέσει θύμα χακαρίσματος. Συγκεκριμένα μέσω της συνεργασίας μας με το Troy Hunt’s “Have I Been Pwned,”, η ηλεκτρονική σας διεύθυνση θα σαρωθεί στη βάση δεδομένων που λειτουργεί ως βιβλιοθήκη παραβιάσεων δεδομένων και έπειτα θα σας ενημερώσουμε εάν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, όπως και οι προσωπικές σας πληροφορίες έχουν εμπλακεί σε κάποια δημόσια γνωστή παραβίαση δεδομένων. Εσείς με τη σειρά σας (σαν χρήστες) μόλις μάθετε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο θα πρέπει κατευθείαν να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας και μάλιστα σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα το έχετε χρησιμοποιήσει ή είναι καταχωρημένο».

Η γνώση του εάν τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν εκτεθεί είναι απλά το πρώτο βήμα μέσα από μία σειρά ενεργειών που θα πρέπει να προβεί ο χρήστης. Η Mozilla συνιστά σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιεί διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, δημιουργώντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και χρησιμοποιώντας έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων θα βοηθήσει να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

Επιπλέον δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως τέτοιου είδους περιστατικά (δηλαδή χακάρισμα) θεωρούνται αντικειμενικά ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, αφού από τη στιγμή που θα έχει τον έλεγχο του λογαριασμού σας ο εκάστοτε χάκερ, θα μπορεί να κάνει ότι θέλει. Και το χειρότερο όλων είναι εάν υπάρχουν πληροφορίες του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της πιστωτικής σας κάρτας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166