Το γιαούρτι στην καταπολέμηση της τερηδόνας

Το γιαούρτι στην καταπολέμηση της τερηδόνας

Η συστηματική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας. Η κατανάλωση τέσσερις φορές την εβδομάδα, εμφανίστηκε να μειώνει κατά 22% την πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας σε τρίχρονα παιδιά, σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Τα ευρήματα, δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Dentistry, και έρχονται από μία ιαπωνική μελέτη, το αντικείμενο της οποίας ήταν η επίδραση της καθημερινής δίαιτας στην ανάπτυξη της τερηδόνας στα παιδιά. Και ενώ η κατανάλωση από βούτυρο, τυρί και γάλα, εμφανίζεται να μην έχει μεγάλη επίδραση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γιαούρτι. Αντίθετα οι ευεργετικές και προστατευτικές ιδιότητες του στη στοματική υγεία εμφανίζονται αυξημένες στα παιδιά.

Μία υπόθεση για τις ιδιότητες αυτές, είναι το γεγονός ότι το γιαούρτι, περιέχει πρωτεΐνες που συνδέονται με την επιφάνεια των δοντιών και τα προστατεύει έναντι της επίδρασης των βλαπτικών οξέων που προκαλούν τερηδόνας.

Η έρευνα, από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Fukuoka και το Πανεπιστήμιο του Tokyo, είναι η συνέχεια των ευρημάτων που ανακοίνωσαν επιστήμονες από την Αυστραλία για την επίδραση του γιαουρτιού στην προστασία έναντι της τερηδόνας.

Οι Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 2.000 παιδιά της ηλικίας των τριών ετών και κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες τους με την βοήθεια των γονιών τους. Σε κάθε παιδί έγινε ενδελεχής οδοντιατρικός έλεγχος για την καταγραφή της κατάστασης της στοματικής τους υγείας.

Βέβαια, η πρώτη προειδοποίηση έρχεται από το British Dental Health Foundation και τον υπεύθυνο Dr. Nigel Carter, που αναφέρει ότι πολλά προϊόντα γιαουρτιού στην Αγγλία, περιέχουν πρόσθετη ποσότητα ζάχαρης, η αυξημένη κατανάλωση της οποίας σχετίζεται με την εμφάνιση και ανάπτυξη της τερηδόνας, συνιστώντας τους γονείς να προσέχουν.

Επομένως πριν κάνετε οτιδήποτε αναφορικά με την στοματική σας υγεία, καλό θα είναι να συμβουλεύεστε πρώτα τους ειδικούς και πιο συγκεκριμένα τον προσωπικό σας οδοντίατρο που σας παρακολουθεί, και γνωρίζει όλες τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα σας, με απώτερο σκοπό να Ακολουθείτε την μέθοδο της πρόληψης και όχι της θεραπείας.