Οι περισσότεροι άνδρες τρέμουν στην ιδέα να αποκτήσουν φαλάκρα. Και μόλις τα πρώτα σημάδια κάνουν την εμφάνιση τους, αναζητούν τις αιτίες και τις «ιαματικές» συνταγές. Είναι όμως η φαλάκρα κληρονομική άρα και αναπόφευκτη;
Για την απώλεια μαλλιών έχουν κατά καιρούς δοθεί διάφορες ερμηνείες και αιτιάσεις. Η τρομακτική φαλάκρα, κατά κύριο λόγο ανδρικό «προνόμιο», έχει χρεωθεί για παράδειγμα στο άγχος, στην κακή διατροφή και την φτωχή πρόσληψη βιταμινών καθώς και σε αυτό που οι τριχολόγοι ονομάζουν «κακό κυκλοφορικό του κρανίου».
Πλέον, οι άντρες που αντιμετωπίζουν απώλεια μαλλιών μπορούν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από ευφημισμούς και πανάκριβες αλοιφές. Η φαλάκρα είναι θέμα γονίδιων και, κατά πως φαίνεται, φταίει η μαμά γι αυτό!
Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ομάδας Γερμανών επιστημόνων οι οποίοι μελετούν οικογένειες όπου κάποια από τα αρσενικά μέλη τους αντιμετωπίζουν απώλεια μαλλιών.
Από πολύ παλιότερα υπήρχε η υποψία ότι ο κληρονομικός παράγοντας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση φαλάκρας. Οι άνδρες πάντοτε κληρονομούν το Χ χρωμόσωμα από τη μητέρα τους ενώ οι γυναίκες κληρονομούν ένα Χ χρωμόσωμα και από τους δυο γονείς. Επομένως, όσον αφορά την απώλεια μαλλιών, ένας άνδρας είναι πιο πιθανό να μοιάσει τον παππού του, στον πατέρα της μητέρας του.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια ποια είναι αυτά τα γονίδια που εμπλέκονται στην κληρονομική διαδικασία σχετικά με τη φαλάκρα.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Markus Nothen από το πανεπιστήμιο της Βόννης, άρχισε την έρευνά της αναζητώντας οικογένειες όπου αρκετά από τα αρσενικά μέλη τους ταλαιπωρούνταν από απώλεια μαλλιών. Έπειτα έκαναν δειγματοληπτική αιμοληψία από εθελοντές και τα μελέτησαν με σκοπό να βρουν ποια είναι τα γονίδια αυτά που κληροδοτούν τη φαλάκρα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας η προσοχή τους στράφηκε στο γονίδιο δέκτη ανδρογόνου το οποίο κάθεται σε ένα μέρος του χρωμοσώματος που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την φαλάκρα και είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση των πρωτεϊνών που ενεργοποιούν τις ανδρικές ορμόνες.
“Μια παραλαγή του γονιδίου αυτού βρέθηκε σε άνδρες που αντιμετώπιζαν πρόωρη απώλεια μαλλιών σε πρόωρο στάδιο πολύ πιο συχνά από ότι βρέθηκε σε άνδρες που είχαν πλούσια μαλλιά ακόμα και πάνω από την ηλικία των 60,” αναφέρει ο καθηγητής Nothen.
Η παραλαγή του γονιδίου πιστεύεται ότι προκαλεί περισσότερους δέκτες ανδρογόνων στο κρανίο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που πρόκειται να δημοσιευθούν στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού για την ανθρώπινη γενετική «American Journal of Human Genetics», αυτό μπορεί να κάνει το κρανίο πιο ευαίσθητο στην επίδραση των ορμονών και να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών.
Παρ’ όλα αυτά, ο Nothen τόνισε ότι δεν φταίει για όλα η μαμά.
“Έχουμε ενδείξεις ότι και άλλα γονίδια εμπλέκονται στην απώλεια μαλλιών τα οποία δεν εξαρτώνται από το φύλλο των γονέων,” συμπληρώνει.
Οι επιστήμονες αναζητούν στην παρούσα φάση περισσότερους εθελοντές για να διευρύνουν την έρευνά τους. Ιδιαίτερα επικεντρώνουν την μελέτη τους σε άνδρες κάτω από 40 ετών που αντιμετωπίζουν σοβαρή απώλεια μαλλιών και που έχουν και κάποιον αδελφό που βιώνει την ίδια κατάσταση.