ΑρχικήΕπιστήμηΤο γονίδιο της γήρανσης σχετίζεται με την ανοσία

Το γονίδιο της γήρανσης σχετίζεται με την ανοσία

Βρετανοί επιστήμονες, που μελέτησαν τη γενετική της γήρανσης, υποστηρίζουν πως τα πειράματα σε εργαστηριακά σκουλήκια έδειξαν πως ένα συγκεκριμένο γονίδιο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διάρκεια ζωής, την ανοσία και την άμυνα του οργανισμού στις ασθένειες.

Το συγκεκριμένο γονίδιο, που αποκαλείται DAF-16 και υπάρχει στα σκουλήκια, σε πολλά ζώα και στον άνθρωπο, ανοίγει νέους δρόμους σε ότι αφορά στη μελέτη της γήρανσης, της ανοσίας και της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού στις ασθένειες.

«Θέλαμε να μάθουμε πως επηρεάζεται η φυσιολογική γήρανση από τα γονίδια και ποιες επιδράσεις έχουν αυτά τα γονίδια σε άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ανοσία,» υποστήριξε ο Robin May από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που ηγήθηκε της μελέτης.

Οι πληθυσμοί ανά τον κόσμο γερνούν με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η υγεία και τα συστήματα κοινωνικής περίθαλψης. Μία μελέτη Δανών επιστημόνων, που διεξήχθη πέρυσι, έδειξε πως σχεδόν το 50% των βρεφών, που γεννιούνται σήμερα στις λεγόμενες πλούσιες χώρες, θα γιορτάσουν τα 100α τους γενέθλια.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν πώς γερνούν οι άνθρωποι ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν φάρμακα, τα οποία θα τους βοηθούν να μένουν υγιείς όσο αυξάνονται τα χρόνια τους.

«Βρήκαμε πως πράγματα, όπως η άμυνα και η γήρανση, τείνουν να συμβαδίζουν,» δήλωσε ο May.

Η ομάδα του May συνέκρινε τη μακροζωία, την άμυνα στο στρες και την ανοσία σε τέσσερα παρόμοια είδη σκουληκιών. Επιπλέον, εξέτασε τις διαφορές στη δραστηριότητα του DAF-16 σε κάθε ένα είδος και βρήκαν πως όλες ήταν αρκετά ξεκάθαρες.

Το σημαντικότερο ήταν πως οι διαφορές στο DAF-16 σχετίζονταν με τις διαφορές στη μακροζωία, την άμυνα στο στρες και την ανοσία στα τέσσερα είδη, με τα υψηλότερα ποσοστά της δραστηριότητας του DAF-16 να σχετίζονται με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, την αυξημένη άμυνα και το καλύτερο ανοσοποιητικό κατά των λοιμώξεων.

Ο May δήλωσε πως το DAF-16 ήταν ενεργό στα περισσότερα κύτταρα του σώματος και έμοιαζε αρκετά με μία ομάδα ανθρώπινων γονιδίων, που ονομάζονται γονίδια FOXO, τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν πως παίζουν ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης.

«Το γεγονός ότι, οι μικρές διαφορές στο DAF-16 των διαφόρων ειδών μπορούν να έχουν μία τέτοια επίδραση στη γήρανση και την υγεία, είναι πολύ ενδιαφέρον και ενδεχομένως να εξηγεί πώς οι διαφορές στη διάρκεια ζωής και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με αυτή προέκυψαν κατά την εξέλιξη.»

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Library of Sciences (PLoS).

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Douglas Kell από το Ερευνητικό Συμβούλιο Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBSRC), δήλωσε πως τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν κάποιους από τους μηχανισμούς που καθορίζουν τη γήρανση των ανθρώπων.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την υγιή γήρανση ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τι συμβαίνει στη φυσιολογία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου όταν αρρωσταίνει ή αντιμετωπίζει δυσκολίες στις καθημερινές του δουλειές, όπως η ανάκληση αναμνήσεων ή η μετακίνηση,» έγραψε ο Kell.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166