ΑρχικήHow toΠως να φτιάξω χαρτοφυλάκιο (portfolio) για τη δουλειά μου

Πως να φτιάξω χαρτοφυλάκιο (portfolio) για τη δουλειά μου

Είθισται το χαρτοφυλάκιο να παρουσιάζει το επαγγελματικό σας ταλέντο και τις δεξιότητες με τρόπο που είναι πολύ πιο εκτενής και περίτεχνος από ότι προσφέρει ένα τυπικό βιογραφικό. Τα στοιχεία που απαιτείται να συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιο σας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε, αλλά υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που ισχύουν για όλους τους τύπους.

Πίνακας περιεχομένων

Βασικά στοιχεία χαρτοφυλακίου

Συμπεριλάβετε έναν πίνακα περιεχομένων για εύκολη πλοήγηση

Τα χαρτοφυλάκια είναι μεγάλες, εκτεταμένες συλλογές που δείχνουν την ικανότητα σας να εκτελείτε ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας. Η συμπερίληψη ενός πίνακα περιεχομένων διευκολύνει τους υποψήφιους εργοδότες, συναδέλφους ή πελάτες να πλοηγηθούν γρήγορα και εύκολα στο περιεχόμενο που έχετε δημιουργήσει και παρουσιάζει τη δουλειά σας στο ευρύ κοινό ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να σας γνωρίσουν.

Σημαντική σημείωση για όσους δεν γνωρίζουν: Ο πίνακας περιεχομένων υπάρχει για παράδειγμα μέσα στα λήμματα της Wikipedia για να βρείτε αμέσως την ενότητα που ψάχνετε.

Δημιουργήστε τον πίνακα περιεχομένων σας αφού ολοκληρώσετε το χαρτοφυλάκιό σας, αλλά συμπεριλάβετε τη λίστα με τις ενότητες στο πάνω μέρος, είτε πρόκειται για την αρχική σελίδα, είτε πρόκειται για landing page, είτε για μία μεμονωμένη ενότητα μέσα στον ιστότοπο σας.
Δεν χρειάζεται να βάλετε αριθμούς στη λίστα, απλά επιλέξτε μορφοποίηση με κουκίδες, αλλά εάν αποφασίσετε να αριθμήσετε τις ενότητες ή τις σελίδες που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιό σας, τουλάχιστον δίπλα στον τίτλο να μην υπάρχει ο αριθμός.

Παρουσιάστε συνάμα και ένα παραδοσιακό βιογραφικό

Είναι επιτακτική ανάγκη να έχετε πάντα στη διάθεση σας ένα παραδοσιακό βιογραφικό σε περίπτωση που κάποιος το ζητήσει και δεν θέλει να μπει στο χαρτοφυλάκιο (portfolio) που υπάρχει στον ιστότοπο σας. Μέσα στο ίδιο το χαρτοφυλάκιο, καλό είναι να τοποθετήσετε ένα τυπικό βιογραφικό μιας έως δύο σελίδων, το οποίο πρακτικά θα λειτουργεί ως μια σύντομη περίληψη του τι θα ακολουθήσει.

 • Συμπεριλάβετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης e-mail, του αριθμού τηλεφώνου και της ταχυδρομικής διεύθυνσης στο επάνω μέρος της σελίδας.
 • Καταγράψτε τον βασικό στόχο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας σας και ποιο είναι το όραμα σας.
 • Σε περίπτωση που είστε επιστήμονας, καταχωρίστε τα ακαδημαϊκά σας διαπιστευτήρια, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πτυχίων ή πιστοποιητικών.
 • Περιγράψτε την εργασιακή σας εμπειρία.

Περιγράψτε τους στόχους σας

Σε μια ξεχωριστή σελίδα, γράψτε μια παράγραφο που να περιγράφει λεπτομερώς τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας.

 • Για βραχυπρόθεσμους στόχους, εξηγήστε με σαφήνεια για παράδειγμα τι σκοπεύετε να πετύχετε μέσα σε ένα έως δύο χρόνια.
 • Για μακροπρόθεσμους στόχους, πρέπει να διευκρινίσετε που επιθυμείτε να φτάσετε επαγγελματικά σε πέντε έως δέκα χρόνια από τώρα.
 • Η προσωπική σας δήλωση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το τι πρεσβεύετε από άποψη εργασιακής ηθικής, δημιουργικής φιλοσοφίας, με ποιο τρόπο διαχειρίζεστε τις επαγγελματικές σας καταστάσεις, ακόμη και όταν βρίσκεστε σε αδιέξοδο, και ούτω καθεξής.

Περιγράψτε τις δεξιότητες και την εμπειρία σας με περισσότερες λεπτομέρειες

Είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται όλες τις δεξιότητες σας που είναι πιθανό να σας ρωτήσουν άλλα άτομα που ενδεχομένως δεν σας γνωρίζουν προσωπικά. Καταγράψτε αυτές τις δεξιότητες ως μεγάλες επικεφαλίδες και δώστε παραδείγματα για το πως μπορείτε να ανταποκριθείτε μέσω αυτών των δεξιοτήτων στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις.

 • Καταγράψτε τυχόν εργασίες σας που απαιτούσαν να χρησιμοποιήσετε την αναφερόμενη δεξιότητα. Εξηγήστε, εν συντομία, σε ποιες εργασίες εφαρμόσατε αυτές τις δεξιότητες, και πως καταφέρατε να τις αναπτύξετε περαιτέρω με το πέρασμα των καιρών.
 • Καταγράψτε τυχόν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας που αποτελούν παράδειγμα αυτής της ικανότητας και δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα.
 • Αναφέρετε επίσης οτιδήποτε μάθατε, επίσημα ή ανεπίσημα, που υποδηλώνει τη χρήση ή την ύπαρξη της εν λόγω δεξιότητας.

Συμπεριλάβετε δείγματα της της δουλειάς σας

Λάβετε υπόψη ότι οι τύποι δειγμάτων που θα συμπεριλάβετε είναι αυτονόητο ότι διαφέρουν ανάλογα με τη φύση του χαρτοφυλακίου και το πεδίο ενδιαφέροντος σας. Φερειπείν άλλα πράγματα πρέπει να παρουσιάσεις εάν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας στο web design και άλλα αν είσαι γιατρός ή δάσκαλος ξένων γλωσσών.

 • Για τις γραφικές τέχνες (graphic arts) και τους συναφείς τομείς, θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε φωτογραφίες για το έργο της δουλειάς σας.
 • Για τη γραφή και τα σχετικά πεδία, θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε δείγματα κειμένου.
 • Μπορείτε να συμπεριλάβετε και δείγματα βίντεο ή podcast, όπως όπως και οποιαδήποτε άλλα πολυμέσα μπορούν να εμπλουτίσουν θετικά το portfolio σας.

Επισυνάψτε μαρτυρίες και συστάσεις πελατών, συναδέλφων ή εργοδοτών

Συμπεριλάβετε φωτοαντίγραφα τυχόν θετικών κριτικών ή συστάσεων που έχετε λάβει από προηγούμενες εργασίες που σχετίζονται με τον τομέα σας.

 • Μπορείτε να συμπεριλάβετε συστάσεις από πελάτες, εργοδότες, συναδέλφους, καθηγητές ή από διάφορους πεπειραμένους επαγγελματίες που να ομολογούν την ποιοτική δουλειά σας.
 • Ωστόσο δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός αν σκοπεύετε να συμπεριλάβετε αξιολογήσεις πρώην εργοδοτών, δηλαδή απαγορεύεται να ζητήσεις θετική κριτική από πρώην εργοδότη ή συνάδελφο που είχες συγκρουστεί σφόδρα κατά το παρελθόν, γιατί μπορεί να αλλάξει γνώμη στο μέλλον και να αρχίσει να λέει άσχημα πράγματα για εσάς, καθιστώντας άκυρη την θετική αξιολόγηση που υπάρχει στο χαρτοφυλάκιο σου.

Καταγράψτε τυχόν βραβεία και διακρίσεις

Συμπεριλάβετε μια λίστα με τυχόν βραβεία, τιμητικές διακρίσεις ή υποτροφίες που λάβατε στον τομέα σας. Όλα αυτά αποδεικνύουν το επαγγελματικό μεγαλείο σας, και σαφώς σας κάνουν να ξεχωρίζετε από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, που αντικειμενικά είναι τεράστιος τη σήμερον ημέρα, σε οποιονδήποτε κλάδο και αν δραστηριοποιείστε. Ακόμη και μία μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 • Εάν έχετε λάβει πιστοποιητικά για τυχόν βραβεία και διακρίσεις, τότε συμπεριλάβετε τα ως φωτοαντίγραφα στο χαρτοφυλάκιό σας ως απόδειξη.
 • Εάν δεν έχετε πιστοποιητικά για τα βραβεία σας, απλώς αναφέρετε το όνομα του βραβείου, πότε το κερδίσατε και γιατί το κερδίσατε ή για ποιο σκοπό που εκδόθηκε το εκάστοτε βραβείο για λογαριασμό σας.

Περιγράψτε τυχόν συναφή συνέδρια στα οποία συμμετείχατε

Εάν συμμετείχατε σε συνέδρια ή σεμινάρια εντός του επαγγελματικού πεδίου, καταχωρίστε τα σε ξεχωριστή σελίδα. Συμπεριλάβετε πότε πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, σε ποιο μέρος και τον οργανισμό που το χρηματοδότησε.

 • Σημειώστε ειδικά εκείνα τα συνέδρια που ήσασταν κεντρικός ομιλητής ή ήσασταν τιμώμενο πρόσωπο.
 • Αναφέρετε επίσης οποιαδήποτε αξιόλογα συνέδρια που απλώς παρακολουθήσατε, διότι αυτά καταδεικνύουν ότι είστε ένα ενεργό επαγγελματικό μέλος στον τομέα σας, και δεν αντιμετωπίζεται αδιάφορα το επάγγελμα σας.

Αναφέρετε την επιστημονική πορεία σας

Τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια σας συνήθως δείχνουν τις πιστοποιημένες γνώσεις που αποκτήσατε από κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, και πως δεν είσαι απλά ένας τυχαίος επαγγελματίας που παριστάνει τον ειδικό, όπως είθισται να πράττουν αρκετοί κομπογιαννίτες.

 • Καταχωρίστε γραπτώς τυχόν πτυχία, πιστοποιήσεις και άδεια άσκησης επαγγέλματος.
 • Επιπρόσθετα είναι καλό να έχετε στη διάθεση σας πάντα ένα επίσημο αντίγραφο του πτυχίου σας για να το δείξετε σε όποιον το επιθυμεί.

Παρέχετε τεκμηριωμένη απόδειξη των επιτευγμάτων σας

Εάν έχουν γραφτεί άρθρα σχετικά με τα επιτεύγματα σας, συμπεριλάβετε αντίγραφα αυτών των αποκομμάτων στο χαρτοφυλάκιο σας. Εν τούτοις εξυπακούεται πως αυτά τα άρθρα καλό είναι να προέρχονται από έγκυρα ενημερωτικά μέσα, και όχι από διάφορα blog της συμφοράς που λειτουργούν στο blogspot.com, γιατί αν διανοηθείς να τα βάλεις στο portfolio σου, τότε πιθανόν θα καταλήξεις να γελοιοποιηθείς, διότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά για έναν επαγγελματία υψηλού κύρους.

 • Τα περιοδικά του κλάδου σου και οι μεγάλες εφημερίδες είναι οι πιο εντυπωσιακές πηγές, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβετε άρθρα γραμμένα από τοπικές πηγές ειδήσεων, ακαδημαϊκά ινστιτούτα και διάφορους αξιόπιστες πήγες του Διαδικτύου.

Καταγράψτε αν υπήρξατε στρατιωτικός

Εάν ήσασταν στο στρατό είτε ως υπαξιωματικός, είτε ως αξιωματικός, τότε μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε αυτή την ενδιαφέρουσα πτυχή της ζωής σας, γιατί εκ των πραγμάτων τα άτομα στο στρατό είναι αρκετά πειθαρχημένα, και το στοιχείο της πειθαρχίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό στον επαγγελματικό τομέα, και αρκετοί υποψήφιοι πελάτες ή εργοδότες είναι σίγουρο πως θα το εκτιμήσουν.

 • Συμπεριλάβετε πληροφορίες σχετικά με τυχόν διακρίσεις, στρατιωτικές σχολές ή σε ποιο βαθμό έχετε φτάσει στην ιεραρχία κατά τη διάρκεια της θητείας σας στον στρατό.

Παρέχετε αναφορές για το λόγο του αληθές

Καταγράψτε τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές πηγές που είναι πρόθυμες να προωθήσουν την εργασία και τις δεξιότητες σας, εάν τους ζητηθεί.

 • Επιλέξτε με σύνεση και ζητήστε την άδεια από κάθε πηγή προτού την αναφέρετε ως παραπομπή.
 • Συμπεριλάβετε πλήρη ονόματα, θέσεις εργασίας, διευθύνσεις e-mail, ταχυδρομικές διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου εκείνων που θα διαδραματίσουν τον ρόλο της παραπομπής στο portfolio σας. Επίσης, αναφέρετε εν συντομία πώς συνδέεται αυτή η αναφορά με εσάς.
 • Περιορίστε τις αναφορές σας σε μία μόνο σελίδα και απαριθμήστε το πολύ τρία έως πέντε άτομα, επιχειρήσεις ή οργανισμούς.

Παρουσιάστε δείγματα της δουλειάς σας

Προτιμήστε την ποιότητα έναντι της ποσότητας

Αντί να γεμίσετε το χαρτοφυλάκιο με άπειρα στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας μια τεράστια λίστα με τις προηγούμενες εργασίες και δραστηριότητες σας, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση, θα ήταν προτιμότερο να βάλετε 15 έως 20 δείγματα το μέγιστο, τα οποία κατά την κρίση σας είναι τα κυριότερα ή έστω αυτά που θεωρούνται τα πιο ποιοτικά.

 • Ξεκινήστε με τυχόν δείγματα της δουλειάς σας, όπως θα στέλνατε σε κάποια επιχείρηση αν ψάχνετε εργασία, δηλαδή δεν θα στέλνατε ολόκληρο βιβλίο με τα κατορθώματα σας, γιατί κανείς δεν πρόκειται να το διαβάσει.
 • Για παράδειγμα, εάν ένας δυνητικός πελάτης θέλει να δει δείγματα των εργασιών σας και εσείς είστε π.χ. επιπλοποιός, συμπεριλάβετε τα πιο αξιόλογα έπιπλα που έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά, και όχι όλες τις συλλογές που έχετε δημιουργήσει έως τώρα.
 • Συμπεριλάβετε επίσης μερικά δείγματα που είναι υψηλής αισθητικής και μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει ως έργα τέχνης, ακόμα κι αν δεν συμβαδίζουν απόλυτα με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο σας.
 • Διαφοροποιήστε τους τύπους δειγμάτων σας ανάλογα με την περίπτωση. Εάν έχετε σκοπό να δημιουργήσετε ένα χαρτοφυλάκιο επειδή είστε αρθρογράφος, χρειάζεται να συμπεριλάβετε κυρίως δείγματα με γραπτό περιεχόμενο. Αυτά τα δείγματα μπορούν να περιλαμβάνουν μια σειρά ειδών, από δημοσιογραφικά άρθρα έως αναρτήσεις ιστολογίου ή μικρές ιστορίες.

Επισυνάψτε φωτογραφίες και φωτοτυπίες, αντί για τα πρωτότυπα

Τα πρωτότυπα έργα σας είναι αρκετά πολύτιμα, οπότε θα ήταν ανόητο να τα θέσετε σε κίνδυνο και να σας τα κλέψουν ,και να τα οικειοποιηθούν οι επιτήδειοι ιδιώς εάν δεν είναι κατοχυρωμένα μέσω πνευματικής ιδιοκτησίας. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα με μουσικά κομμάτια, ποιήματα, ζωγραφιές, αρχιτεκτονικά σχέδια κ.λπ.

 • Εάν χρειαστεί να βάλετε εικόνες και φωτογραφίες για να παρουσιάσετε το υλικό της δουλειάς σας, τότε χρησιμοποιήστε μία ψηφιακή κάμερα υψηλής ποιότητας.
 • Τραβήξτε φωτογραφίες του έργου σας σε ένα μέρος που θα υπάρχει αρκετά καλός φωτισμός, ενώ επιβάλλεται ταυτόχρονα να κάνετε λήψη από πολλές διαφορετικές γωνίες.
 • Εάν συμπεριλάβετε ένα άρθρο που έχει δημοσιευθεί σε περιοδικό, εφημερίδα ή βιβλίο, φωτοτυπήστε το εξώφυλλο και τον πίνακα περιεχομένων του τόμου, καθώς και ένα μέρος από το άρθρο.

Σχεδιασμός και οργάνωση του portfolio

Χρησιμοποιήστε ένα απλό, αλλά ενδιαφέρον design

Ένας τρόπος για να κάνετε το χαρτοφυλάκιό σας να ξεχωρίζει είναι να έχει το κατάλληλο design, και σε περίπτωση που δεν έχετε τις ικανότητες να το πράξετε μόνοι σας, τότε ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία. Μην λυπηθείτε τα χρήματα, γιατί το portfolio είναι η βιτρίνα της δουλειάς σας, και αν φαντάζει πρόχειρο, τότε αυτόματα θα θεωρηθείτε ερασιτέχνης.

 • Φροντίστε να μοιάζει επαγγελματικό το portfolio. Αποφύγετε τα χαριτωμένα clip art και άλλα περιττά σχεδιαστικά στοιχεία. Αυτά απλώς θα αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων που βλέπουν το χαρτοφυλάκιο σας.
 • Ένα καλό design δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερό. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι αρκετά απλό και λιτό. Συμπεριλάβετε επικεφαλίδες σε κάθε σελίδα και χρησιμοποιήστε την ίδια γραμματοσειρά κειμένου, μέγεθος και χρωματισμό παντού. Τα κλειδιά για έναν καλό design είναι εύκολη χρήση του και η συνέπεια.

Επικεντρωθείτε στην οργάνωση του περιεχομένου

Ένα καλό χαρτοφυλάκιο πρέπει να είναι εύκολο στην πλοήγηση γιατί έτσι θα ενθαρρύνει τον παρατηρητή να συνεχίσει να το διαβάζει, ενώ αντίθετα ένα αποδιοργανωμένο χαρτοφυλάκιο θα αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε να αφιερώσει αρκετό χρόνο για να βγάλει άκρη τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το χάος.

 • Σε περίπτωση που το χαρτοφυλάκιο σας είναι σε έντυπη μορφή και το δίνετε από χέρι σε χέρι, τότε φροντίστε να είναι εξωτερικά επενδυμένο με τη σωστή βιβλιοδεσία και τοποθετήστε διαχωριστικά μεταξύ κάθε διαφορετικού τμήματος.
 • Εάν το χαρτοφυλάκιο σας είναι σε ψηφιακή μορφή, όπως για παράδειγμα μέσα σε ένα DVD, συμπεριλάβετε έναν τίτλο σε κάθε διαφάνεια για να υποδείξετε σε ποια ενότητα ανήκουν οι πληροφορίες.
 • Για ιστότοπους και ιστολόγια, διαχωρίστε κάθε ενότητα δημιουργώντας τη δική της ξεχωριστή σελίδα.

Ζητήστε βοήθεια για την βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου σας

Σε περίπτωση που το portfolio σας το διατηρείται σε έντυπη μορφή ή σε κάποιο DVD, προτού το στείλετε στον ενδιαφερόμενο πελάτη, ζητήστε από έναν επαγγελματία να το ελέγξει και να σας προσφέρει οδηγίες σχετικά με τομείς που χρειάζονται βελτίωση.

Αν δεν έχετε τα χρήματα να προσλάβετε επαγγελματία, τουλάχιστον ρωτήστε κάποιον πεπειραμένο συνάδελφο σας για να σας πει τη γνώμη του, και αν υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση.

Δημιουργήστε ψηφιακά αντίγραφα για χαρτοφυλάκιο που είναι σε έντυπη μορφή

Ένα έντυπο αντίγραφο του χαρτοφυλακίου σας είναι οπωσδήποτε απαραίτητο, ωστόσο μην παραμελήσετε το γεγονός να δημιουργήσετε ψηφιακά αντίγραφα για να μπορέσετε να το μοιράσετε στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, το να έχετε το χαρτοφυλάκιό σας σε μια σταθερή τοποθεσία στο διαδίκτυο θα επιτρέψει σε πιθανούς εργοδότες και πελάτες να σας βρουν ακόμα και χωρίς να τους το αναζητήσετε.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε τα χρήματα να προσλάβετε κάποιον ειδικό για να σας φτιάξει ένα website που θα λειτουργεί ως portfolio, τότε μην στεναχωριέστε γιατί υπάρχουν άπειρες διαδικτυακές πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδων, όπως το wix.com, το squarespace.com κ.λπ που μπορείτε να φτιάξετε ένα όμορφο χαρτοφυλάκιο με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα, σχετικά φθηνά. Ενώ μετά μπορείτε να στείλετε σε υποψήφιους εργοδότες ή πελάτες έναν σύνδεσμο προς το διαδικτυακό χαρτοφυλάκιό σας μαζί με την αρχική συνοδευτική επιστολή σας.

Είδη χαρτοφυλακίου

Δημιουργήστε ένα χαρτοφυλάκιο καριέρας

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επαγγελματικής σταδιοδρομίας και καριέρας, έτσι και η δομή του χαρτοφυλακίου είναι διαφορετική από τομέα σε τομέα. Οπότε πρέπει να δημιουργηθεί μετά από μελέτη λαμβάνοντας υπόψη πάντα το επάγγελμά σας και την δική σας εξατομικευμένη περίπτωση. Να θυμάστε γενικά ότι ένα χαρτοφυλάκιο καριέρας πρέπει να λειτουργεί ως μία έκθεση για τη δουλειά σας.

Φτιάξτε ένα χαρτοφυλάκιο τέχνης

Όταν δημιουργείτε ένα χαρτοφυλάκιο ως καλλιτέχνης, θα πρέπει πρωτίστως να καθορίσετε ποια έργα τέχνης παρουσιάζουν καλύτερα το φάσμα των δεξιοτήτων σας

 • Δημιουργήστε ένα χαρτοφυλάκιο γραφικών σχεδίων. Όταν δημιουργείτε ένα χαρτοφυλάκιο με γνώμονα τη γραφιστική, συμπεριλάβετε μόνο δείγματα γραφιστικής εργασίας.
 • Κατασκευάστε ένα φωτογραφικό χαρτοφυλάκιο. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα γιατί ενδέχεται να τραβήξετε μέχρι τώρα χιλιάδες φωτογραφίε., Συνεπώς ένα photography portfolio, πρέπει να δομηθεί επιλέγοντας μόνο εκείνες τις φωτογραφίες που αναδεικνύουν το ταλέντο σας στη φωτογραφία και σας κάνουν να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους φωτογράφους.

Δημιουργήστε ένα χαρτοφυλάκιο μαγειρικής αν είσαι μάγειρας ή σεφ

Στο γαστρονομικό σας χαρτοφυλάκιο, συμπεριλάβετε φωτογραφίες του εαυτού σας εν ώρα εργασίας μέσα στην κουζίνα ή στο εστιατόριο, όπως και φωτογραφίες των φαγητών που φτιάχνεται με μεράκι και φυσικά το μενού με τα διαφορά γεύματα που προσφέρετε στον κόσμο. Ενώ καλό θα ήταν να δημιουργήσετε και ένα ιστολόγιο που θα παρουσιάζεται ιδιαίτερες συνταγές.

Δημιουργήστε ένα χαρτοφυλάκιο για μόντελινγκ

Ένα χαρτοφυλάκιο που είναι ειδικά προσαρμοσμένο για μοντέλα και φωτομοντέλα θα πρέπει να περιέχει διάφορα στιγμιότυπα που δείχνουν καλύτερα τα προσόντα σας, το πρόσωπο και το σώμα σας, εστιάζοντας κυρίως στα δυνατά σημεία και αποφεύγοντας να δείξετε τις αδυναμίες σας.

Δημιουργήστε ένα πρωτότυπο portfolio, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα μοντέλο, μελετώντας πόζες που χρησιμοποιούν άλλα καταξιωμένα μοντέλα στο χώρο. Ενημερώνετε συνεχώς το χαρτοφυλάκιο καθώς περνούν οι μήνες και τα χρόνια, προκειμένου να είναι πάντα επίκαιρο.

Χαρτοφυλάκιο για ηθοποιούς

Αυτό το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να περιλαμβάνει headshots καθώς και μια λεπτομερή λίστα των διαπιστευτηρίων και της εμπειρίας σας στην υποκριτική, μαζί με μια λίστα με έργα και ρόλους που έχετε παίξει, όπως και θετικές κριτικές που λάβατε. Και φυσικά μην παραλείψετε να παρουσιάσετε ένα εκτενές βιογραφικό για τα δρώμενα σας στον χώρο της ηθοποιίας.

Χαρτοφυλάκιο για οίκο μόδας

Ένα τέτοιου είδους portfolio θα πρέπει να περιλαμβάνει φωτογραφίες και σκίτσα της δουλειάς σας καθώς και δείγματα από υφάσματα που έχετε δημιουργήσει την φετινή σεζόν, και εξυπακούεται πως θα πρέπει να το ανανεώνετε με ότι καινούργιο φτιάχνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Χαρτοφυλάκιο για χρυσοχοεία και κοσμήματα

Αν και σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν αρκετές ομοιότητες όπως με τον οίκο μόδας που παρουσιάζει τα ρούχα. Ωστόσο επειδή τα κοσμήματα είναι μικρά σε μέγεθος απαιτείται οι φωτογραφίες να είναι σε υψηλή ανάλυση για να αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες.

Χαρτοφυλάκιο για σχολεία, εκπαιδευτήρια και ιδιαίτερα μαθήματα

Αυτός ο τύπος portfolio πρέπει να φτιαχτεί και να δομηθεί σύμφωνα με τις ιδιομορφίες που έχει το εκάστοτε σχολείο ή εκπαιδευτήριο παρουσιάζοντας την ιστορία του, όπως και τους δασκάλους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου, Λυκείου, Πανεπιστημίου, ή του φροντιστηρίου.

Τώρα όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα μέσα από το διαδίκτυο, είτε στον φυσικό τους χώρο, θα πρέπει να συμπεριληφθεί το βιογραφικό του εκπαιδευτικού, μαζί με τις μαρτυρίες των ευχαριστημένων μαθητών που εξυπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166