ΑρχικήΑπόψειςΤο Ιράν μπορεί να καταρρίψει τα αμερικάνικα F-22 και F-35 με τους...

Το Ιράν μπορεί να καταρρίψει τα αμερικάνικα F-22 και F-35 με τους s-400

Εάν τελικά η Ρωσία πουλήσει στο Ιράν τους S-400, τότε θα βάλει τις βάσεις ώστε να μπορεί να καταρρίψει τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35 σε μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ τους, τουλάχιστον με περισσότερη αποτελεσματικότητα εν αντιθέσει με το παρελθόν.

Θα μπορούσαν τα F-22s, B-2 Bombers, ακόμη και τα F-35 να είναι ευάλωτα σε περίπτωση που πετάξουν πάνω από το Ιράν, όπως σε και άλλες εχθρικές περιοχές της Μέσης Ανατολής; Είναι όντως ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Ενώ ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει συμβεί κατά τα τελευταία χρόνια, όμως το status quo ενδέχεται να μην παραμείνει πλέον το ίδιο, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που μοιάζει με καζάνι που βράζει, και τις συχνές προστριβές μεταξύ αυτών των δύο χωρών.

Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ιράν, ο Λέβαν Γιαγκιάρ, είπε σε μια ιρανική εφημερίδα ότι η χώρα του μπορεί να πουλήσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 στο Ιράν, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ. «Δεν φοβόμαστε τις απειλές των ΗΠΑ και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε ο Γιαγκιάρ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν.

Η εμμονή της κυβέρνησης Τραμπ να ασκήσει αφόρητη πίεση το 2015 και το 2018, μέσω διαφόρων οικονομικών κυρώσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, εισήγαγε μια νέα δυναμική στη συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες ότι το Ιράν πλέον δεν φοβάται τα χειρότερα, αφού ήδη τα υφίσταται, και μόνο βήματα προς τα εμπρός μπορεί να κάνει. Επίσης αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να πουλήσει όπλα σε ορισμένες χώρες που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προηγουμένως επισημάνει ότι τα όπλα που προμηθεύεται το Ιράν θα μεταπωληθούν στο Ιράκ, την Υεμένη, τον Λίβανο και σε άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιούνται διάφορες μαχητικές ομάδες που σχετίζονται με την Τεχεράνη.

Τι θα σήμαινε για το Ιράν να διαθέτει προηγμένα S-400; Φαίνεται ότι η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό αναβάθμισης της άμυνας του με ρώσικα όπλα και συστήματα. Οι πιο σύγχρονες παραλλαγές S-400 χρησιμοποιούν μια νέα γενιά ψηφιακών επεξεργαστών, δικτύωση υπολογιστών και ανίχνευση ραντάρ που το καθιστούν ισχυρό αμυντικό όπλο, οδηγώντας αρκετούς εμπειρογνώμονες να ισχυριστούν ότι είναι σε θέση να καταστρέψουν τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ, όπως και τα βομβαρδιστικά B-2.

Επιπλέον, η ύπαρξη περισσότερων S-400 στην περιοχή παρουσιάζει πρόσθετες δυνατότητες απειλής για ισραηλινά αεροσκάφη που λειτουργούν στην περιοχή και ενδεχομένως βοηθούν στην οχύρωση παραστρατιωτικών τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων ειδών δυνάμεων, δηλαδή αντάρτες που είναι ορκισμένοι εχθροί των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Μία άλλη επίσης σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ρωσία είναι μία χώρα που έχει μακρά παράδοση στην κατασκευή ισχυρών οπλικών συστημάτων, τα οποία με τη σειρά της τα πωλεί σε φιλικά κράτη για να βγάλει τα προς το ζην και να ενισχύσει την οικονομία της, κάτι που συνεπάγεται πως μία τέτοια πώληση των s-400 προς το Ιράν, ενδεχομένως να λάβει σάρκα και οστά, και μάλιστα πολύ σύντομα, και κατ’ επέκταση γιατί δεν την τρομάζουν οι απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Άλλωστε, η κάθε χώρα λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον της και στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, η Ρωσία θεωρεί εχθρό τις ΗΠΑ, που σημαίνει πως με την πώληση των s-400 στο Ιράν θα πιάσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Μανταλένα (1960 ταινία)

Ένας μεγάλος έρωτας (1964)

Αστέρω (1959 ταινία)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166