ΑρχικήΟχήματαΤο λέιζερ της Boeing πιθανό να επιλύσει το πρόβλημα των στροβιλισμών στις...

Το λέιζερ της Boeing πιθανό να επιλύσει το πρόβλημα των στροβιλισμών στις πτήσεις

Το λέιζερ της Boeing πιθανό να επιλύσει το πρόβλημα στροβιλισμών στις πτήσεις των αεροπλάνων προκαλούν αναταραχή ή πανικό στο επιβατικό κοινό και αναμφισβήτητα δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε αυτόν τομέα.

Για τους επιβάτες αεροπορικών ταξιδιών η αναταραχή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μπορεί μπορεί να προκαλέσει στους επιβάτες από τον φόβο νευρικό κλονισμό ή ναυτία και σε ακραίες περιπτώσεις να ευθύνεται για τραυματισμούς και ζημιές στις καμπίνες. Με απλά λόγια, είναι κάτι που οι αεροπορικές εταιρείες είναι απελπισμένες και είναι δύσκολο να αποφύγουν τον στροβιλισμό.

Ωστόσο, οι επιβάτες πλέον ίσως να μην αντιμετωπίσουν ξανά αυτό το φαινόμενο, βάζοντας ένα οριστικό τέλος σε τέτοιου είδους ανεπιθύμητες πτήσεις , καθώς η Boeing δοκιμάζει ένα νέο σύστημα λέιζερ για να βοηθήσει στην ανίχνευση τμημάτων διαταραγμένου αέρα μέχρι και δέκα μίλια (17 χλμ.), Δίνοντας στους πιλότους αρκετό χρόνο για να το αποφύγουν.

Οι στροβιλισμοί του αέρα, που είναι σχεδόν αδύνατο να παρατηρηθούν καθώς δεν έρχονται με οπτικές ενδείξεις, φέρνουν τους πιλότους προ τετελεσμένων γεγονότων και οι επιβάτες είναι καταδικασμένοι να κρατούν τα καθίσματα τους, αλλά ένα νέο σύστημα που ονομάζεται lidar (τεχνολογία ανίχνευσης φωτός, το οποίο λειτουργεί και σαν ανεμοθραύστης) θα στείλει παλμούς λέιζερ φως από τη μύτη του αεροσκάφους για την ανίχνευση ανώμαλων αλλαγών στην ταχύτητα ανέμου.

Το εκπεμπόμενο φως λέιζερ διασκορπίζεται πάνω από μικρά σωματίδια στον αέρα και το ανακλώμενο φως που έρχεται πίσω προς τους αισθητήρες μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια περί τίνος πρόκειται, ούτως ώστε ο πιλότος να λάβει απαραίτητα μέτρα.

Το νέο σύστημα θα ηχήσει μια ηχητική ειδοποίηση και θα μπορεί να δώσει στους πιλότους το περιθώριο έως και 60 δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν σε προβληματικές αναταράξεις καθώς και να δώσει στο πλήρωμα την ευκαιρία να επανατοποθέτηση στη θέση τους τυχόν τρόφιμα ή ποτά που εξυπηρετούν σερβίροντας εκείνη τη στιγμή.

Επί του παρόντος, οι πιλότοι θα είναι σε θέση να παρατηρήσουν τις επερχόμενες αναταράξεις, είτε ανεβαίνουν είτε κατεβαίνουν σε υψόμετρο ως αόριστη δράση, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αναπόφευκτα θα περάσουν (σχεδόν μηδαμινό ποσοστό) μέσα από ένα τέτοιο κενό αέρος, όμως τα αεροπλάνα είναι περισσότερο από ικανά να αντέξουν τις ακατέργαστες ανωμαλίες των καιρικών φαινομένων στον αέρα και δεν υπάρχει κίνδυνος πτώσης των αεροπλάνων.

Η Boeing δήλωσε ότι η πειραματική τεχνολογία lidar θα τεθεί σε δοκιμή στο εποχούμενο αεροσκάφος FedEX 777 κατά τη διάρκεια περιόδου έξι εβδομάδων, όπου θα ερευνηθούν περισσότερες από 30 άλλες τεχνολογίες. Ελπίζεται ότι η ιδέα, εάν είναι επιτυχής, θα μεταφερθεί σε όλους τους εμπορικούς μεταφορείς.

Η ανάπτυξη πιο προηγμένων συστημάτων ανίχνευσης στροβιλισμού έρχεται μετά από τραυματισμούς που σχετίζονται με τραυματισμούς οι οποίοι διπλασιάστηκαν το 2016 από 21 σε 44, σύμφωνα με την Federal Aviation Administration.

Το 2017 δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν επί του αεροσκάφους μιας πτήσης της American Airlines από την Αθήνα προς τη Φιλαδέλφεια, αφού ξαφνικά το αεροπλάνο έκανε κατακόρυφη πτώση , στέλνοντας τους ανθρώπους στο ταβάνι της καμπίνας. Ενώ, τον Μάιο, 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς η πτήση της Aeroflot από τη Μόσχα στην Ταϊλάνδη το οποίο δέχθηκε πλήγμα από σοβαρές αναταραχές του αέρα, εκσφενδονίζοντας τους επιβάτες.

Έρχεται επίσης σε μια εποχή όπου οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ακραίες αναταράξεις στις πτήσεις αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τη ροή του βορειοατλαντικού ρεύματος. Οι διατλαντικές πτήσεις λέγεται πως είναι ακόμη πιο επικίνδυνες λόγω των ανεβασμένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166