ΑρχικήΛογισμικάΤο Linux Blue Screen of Death δίνει στους χρήστες μια γεύση από...

Το Linux Blue Screen of Death δίνει στους χρήστες μια γεύση από Windows

Οι χρήστες Linux πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους έκδοση Blue Screen of Death (BSOD) ως μέρος μιας νέας ενημέρωσης του λειτουργικού συστήματος.

Η τελευταία έκδοση του systemd για Linux έχει πλέον την ικανότητα να δημιουργεί το συγκεκριμένο μήνυμα σφάλματος σε διάφορες διανομές, ανέφερε χθες η Phoronix . Το Systemd είναι μια σουίτα λογισμικού που χρησιμοποιείται σε πολλά λειτουργικά συστήματα Linux, συμπεριλαμβανομένων των Ubuntu, Red Hat, Debian και Fedora.

Αυτό το νέο στοιχείο με το όνομα «systemd-bsod», θα εμφανίζεται σε περίπτωση που ένας χρήστης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «LOG-EMERG».

Αυτό προορίζεται ειδικά για την ειδοποίηση των χρηστών σε περίπτωση αποτυχίας εκκίνησης και αναπτύχθηκε ως μέρος του Outreachy 2023, ενός προγράμματος πρακτικής ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με τη Phoronix.

Σε περίπτωση που οι χρήστες αντικρίσουν το Linux blue screen of death, θα εμφανιστεί επίσης ένας κωδικός QR για να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την αιτία του σφάλματος και συνάμα θα προσφέρει συμβουλές αποκατάστασης.

Στα αρχεία καταγραφής αλλαγών του GitHub σημειώνεται ότι αυτή η δυνατότητα είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και θα μπορούσε να αλλάξει σε εύθετο χρόνο.

«Προστέθηκε ένα νέο στοιχείο στο “systemd-bsod” , το οποίο μπορεί να εμφανίζει καταγεγραμμένα μηνύματα σφάλματος σε πλήρη οθόνη, εφόσον υπάρχει LOG_EMERG log level», αναφέρεται στο αρχείο καταγραφής αλλαγών. «Αυτό το στοιχείο είναι πειραματικό και υπόκειται σε αλλαγές.”

Αυτή η κατάσταση δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη δεδομένου ότι τα Windows έχουν πειράξει επανειλημμένα το BSOD τα τελευταία χρόνια.

Το BSOD άλλαξε σε μαύρη οθόνη «black screen of death» για τα Windows 11 μετά την κυκλοφορία του το 2021. Ωστόσο, στη συνέχεια επανήλθε στον αρχικό συνδυασμό χρωμάτων.

Οι κωδικοί QR προστέθηκαν στα Windows 10 το 2016 για να παρέχουν στους χρήστες λεπτομέρειες αναφοράς σφαλμάτων.

Τι είναι το Blue Screen of Death;

Η περιβόητη μπλε οθόνη είναι ένα σφάλμα που εμφανίζεται όταν το λειτουργικό σύστημα Windows – όπως τα Windows 10 ή τα Windows 11 – αντιμετωπίζει ένα απροσδόκητο σφάλμα.

Αυτό διακόπτει όλες τις κρίσιμες διαδικασίες και χρησιμοποιείται για την αποφυγή ακούσιας ζημιάς στο λειτουργικό σύστημα σε περίπτωση σφάλματος.

Οι περισσότεροι χρήστες των Windows απεχθάνονται οικτρά το Blue Screen of Death γιατί προφανώς όταν εμφανίζεται προκύπτει σημαντική ταλαιπωρία για αυτούς. Ωστόσο, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη ακούσιας ζημιάς στο λειτουργικό σύστημα σε περίπτωση βλάβης.

Το BSOD σταματά όλες τις κρίσιμες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων, των εφαρμογών και των πλατφορμών.

Τα σφάλματα μπλε οθόνης εμφανίζονται συνήθως μετά από μια σημαντική ενημέρωση ή εγκατάσταση μιας νέας εφαρμογής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166