Το Μεξικό σκέφτεται να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για να περιορίσει τη βία

Το Μεξικό σκέφτεται να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για να περιορίσει τη βία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, ο Μαρσέλο Έρμπαρντ, δήλωσε ότι η χώρα του σκέφτεται σοβαρά να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα ως τρόπο μείωσης της βίας που προκαλείται από τον πόλεμο που διεξάγουν τα καρτέλ των ναρκωτικών, όπου φυσικά σκοτώνονται εκατοντάδες άτομα κάθε χρόνο, και στην τελικη αναλυση βγαίνει ζημιωμένη η τοπική οικονομία από ενδεχόμενα χαμένα έσοδα μέσω της φορολογίας που θα προέκυπταν.

Υπενθυμίζουμε, ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Καναδάς κατέστησε νόμιμη την χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ένα πραγματικά τολμηρό βήμα για την δυτική κοινωνία, καθιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο που θεωρείται νόμιμη η αγορά και η χρήση της κάνναβης για διασκέδαση. Ενώ η Ουρουγουάη, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση μαριχουάνας το 2013, επίσης για ψυχαγωγικό σκοπό.

Αυτή την εβδομάδα ο Μαρσέλο Έρμπαρντ συναντήθηκε με την Καναδό υπουργό Εξωτερικών Κρύστια Φρίλαντ και ανέπτυξαν συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, όπου τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα καλή επιλογή για τις συνθήκες που βιώνει το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον Έρμπαρντ – υπάρχουν δύο επιλογές, ή να ακολουθήσουν το καναδικό μοντέλο ή εκείνο της Ουρουγουάης.

Ο Έρμπαρντ εξήγησε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να εξακολουθούμε να απαγορεύουμε μέσω νόμου την κατοχή, χρήση, ή παραγωγή της κάνναβης και μάλιστα για αυτό το λόγο έχουμε 9 000 άτομα στη φυλακή.

Ο προαναφερόμενος επισήμανε πως «ξοδεύουμε τεράστια ποσά χρημάτων για την αστυνόμευση που αφορά ετούτο το ζήτημα, και αναμφισβήτητα θα μπορούσαν να επενδυθούν σε πιο κρίσιμα σημεία για τη χώρα, όπως η παιδεία οι υποδομές και η υγειονομική περίθαλψη».

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία 12 χρόνια στο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένου 28.702 μόνο την περσινή χρονιά, ενώ 37.000 άνθρωποι αναφέρθηκε πως αγνοούνται, δηλαδή μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Επιπλέον σχεδόν ολόκληρη η χώρα θεωρείται μία μαύρη αγορά, όπου κουμάντο κάνει η μαφία και τα καρτέλ των ναρκωτικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας