Ο μεγαλύτερος αγοραστής σόγιας στον κόσμο, η Κίνα, ήδη έχει περιορίσει τις αγορές διαφόρων καλλιεργειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και στην παρούσα φάση, σκέφτεται πολύ σοβαρά να σταματήσει εντελώς όλες τις εισαγωγές σόγιας πού προέρχονται από τις ΗΠΑ. Η κίνηση είναι μέρος του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σπόροι σόγιας χρησιμοποιούνται στην Κίνα ως μια πλούσια σε πρωτεΐνες ζωοτροφή για τα ζώα (όπως χοίροι και κοτόπουλα), και περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Πέρυσι, οι Αμερικανοί αγρότες πώλησαν πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας σόγια στην Κίνα, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη εξαγωγική τους αγορά.
Μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές ενώσεις της Κίνας πρότεινε αυτό το μήνα την δραστική μείωση της ποσότητας πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές, λέγοντας ότι τα ζώα θα μπορούσαν να τρέφονται με λιγότερη ποσότητα πρωτεΐνης που προέρχεται από τη σόγια, από ό, τι είθισται να εφαρμόζεται μέχρι στιγμής.
Η Κινεζική Βιομηχανική Ένωση Τροφίμων δήλωσε ότι η εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια δημιουργεί μια “συμφόρηση” για τη γεωργία της χώρας, και τελικά σε μακροπρόθεσμο στάδιο μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Ο Loren Puette, διευθυντής της ερευνητικής εταιρείας ChinaAg από την Ταϊβάν, ανέφερε σε δήλωσή του πως: Αυτό το σχέδιο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως κάποια στιγμή η Κίνα ενδέχεται να σταματήσει εντελώς όλες τις μελλοντικές εισαγωγές Αμερικανικής σόγιας, ως αντίποινα του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ τους».
Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η εισαγωγή σόγιας από άλλους εμπορικούς εταίρους θα είναι αρκετά δαπανηρή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική. Η μεγαλύτερη εναλλακτική πηγή, η Βραζιλία δεν παράγει αρκετές ποσότητες σόγιας για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να παράγει την δική της καλλιέργειας για να καλύψει τις δικές της ανάγκες, προσθέτουν οι ειδικοί.
Τον Ιούλιο, το Πεκίνο επέβαλε ως αντίποινα δασμό εισαγωγής της τάξεως του 25% στους Αμερικανικούς σπόρους σόγιας, ως μέρος της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Puette, η ταχεία απομάκρυνση της Κίνας από τη σόγια θα μπορούσε να δημιουργήσει «χάος στον τομέα των ζωοτροφών».
Οι αναλυτές της Fitch δήλωσαν ότι τα σχέδια του Πεκίνου για απεξάρτηση της χώρας από την εισαγόμενη σόγια θα απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα, κάτι που προφανώς φαντάζει ένα τεράστιο εμπόδιο για τα μελλοντικά σχέδια της ασιατικής χώρας.