Το one night stand είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ερωτικής συνεύρεσης

Το one night stand είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ερωτικής συνεύρεσης

Ο τζέντλεμαν δεν αντιμετωπίζει στα όρθια την ερωτική συνεύρεση της μιας βραδιάς.

Η συζήτηση στη «Ράτκα» είχε ανάψει. Οι κοπέλες της παρέας ήσαν επιφυλακτικές, χωρίς όμως να κρύβουν ένα εμφαντικό υπομειδίαμα. Οι άντρες ήσαν πιο αποκαλυπτικοί, με αιχμή του δόρατος τον νεότερο της παρέας, τον 28άχρονο δικηγόρο Κ.Κ., ο οποίος με μια σπάνια για την ηλικία του θυμοσοφία είπε το εξής περίφημο: «Τα one night stands είναι σαν το Λόττο. Κάθε εργένης που βγαίνει, παίζει το δελτίο του. Το θέμα είναι πως η γυναίκα που εν τέλει επιλέγει τους νικητήριους αριθμούς είναι η κληρωτίδα». Pas mal!

Η αποδοχή του αποφασιστικού ρόλου που έχουν στα ερωτικά οι γυναίκες αποτελεί τη λυδία λίθο της κοσμοθεωρίας του τζέντλεμαν. L’homme propose, la femme dispose (ο άντρας προτείνει, η γυναίκα εξουσιάζει), όπως λένε οι Γάλλοι. Έτερος πυλώνας του τρόπου που βλέπει τον κόσμο κάθε κύριος είναι ότι ο έρωτας προϋποθέτει συναίνεση και κοινή αποδοχή, ότι δηλαδή πρέπει να το θέλουν και τα δύο μέρη. Το «θέλουν» σημαίνει να είναι νηφάλιοι, ενημερωμένοι, με ενεργό συμμετοχή και ό,τι κάνουν να το κάνουν οικειοθελώς. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόκειται για βιασμό.

Το one night stand είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ερωτικής συνευρέσεως ανάμεσα σε δύο άτομα, όπου τουλάχιστον το ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν επιδιώκει ή περιμένει τη σύναψη μιας μακροχρόνιας ή πιο ρομαντικής σχέσεως. Ο καθορισμός εκ των προτέρων των κανόνων προστατεύει από μελλοντικές παρεξηγήσεις και τριβές. Έχοντάς το υπ’ όψιν του, ο τζέντλεμαν δεν δίνει όρκους αιώνιας πίστεως ούτε υπόσχεται αρραβώνα και γάμο για να «ρίξει» την παρτενέρ του. Είναι ευθύς, ξεκάθαρος και εκφράζει ευθαρσώς τα συναισθήματά του. Το «σε θέλω» είναι πιο ειλικρινές από το «σ’ αγαπώ», με το δεδομένο ότι τα άτομα που κατά κανόνα συμμετέχουν σε ένα one night stand δεν γνωρίζονται καιρό και έχουν διαθέσει ελάχιστο χρόνο για να γνωρισθούν προτού εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα. Αμεσότης ναι, βιασύνη όχι.

Ένας από τους ηθικούς φραγμούς που εμποδίζει αρκετούς «εθελοντές» να περάσουν στην πράξη είναι μήπως χαρακτηρισθούν «ελευθερίων ηθών». Η επίδραση του Χριστιανισμού σε κοινωνίες όπως η δική μας, όπου ο έρωτας ταυτίζεται με την παιδοποιία και το γάμο, είναι συνήθως αποτρεπτική. Εάν ανατρέξει όμως κανείς στον Ιωάννη Χρυσόστομο, διαπιστώνει ότι ο έρωτας υφίσταται και «υπέρ του σβέσαι την της φύσεως πύρωσιν». Αυτή ακριβώς κατασβαίνουν κάθε βράδυ χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άλλοι με λιγότερες και άλλοι με περισσότερες αναστολές.

Το one night stand διαφοροποιείται απολύτως από την πορνεία, αφού πραγματοποιείται χωρίς χρήματα ή κάποιου άλλου είδους συναλλαγή. Με την εξέλιξη δε των ηθών, μετά τη σεξουαλική επανάσταση του ’70, δεν αποτελεί αντρικό μονοπώλιο, αλλά έχει ως αφετηρία γυναικείες πρωτοβουλίες. Το κυνήγι των αντρών, στο οποίο επιδίδονται πλείστες όσες μοναχικές ψυχές, συνήθως είναι διασκεδαστικό, δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις, ιδίως όταν οι γυναίκες πλησιάζουν τα 40, που γίνεται από φθοροποιό έως αγχωτικό. Σύνηθες θέατρο των «one night stand» επιχειρήσεων είναι τα μπουζούκια και τα night clubs.

Σε αυτούς τους ναούς της σύγχρονης διασκέδασης, όπου πλέον οι γυναίκες βγαίνουν μόνες τους αγεληδόν, άνευ συνοδού, δεν αποτελούν έκπληξη οι κινήσεις προσεγγίσεως προς τα αντρικά τραπέζια. Το να στείλει μια κοπέλα λουλούδια ή να κεράσει ένα ποτό είναι εξίσου διαδεδομένο με το να το κάνει ένας άντρας. Στον καινοφανή αυτό αγώνα της ισότητας, ο τζέντλεμαν τηρεί απαράβατα τον εξής κανόνα: Δεν προσβάλλει ούτε περιφρονεί μια κυρία που τον φλερτάρει με σκοπό τον έρωτα. Εάν θέλει να αποφύγει κάθε συνέχεια, διαλέγει τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της αποφάσεώς του: «Συγγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι νιώθω κάτι παραπάνω για σένα πέραν της συμπάθειας».

Όπως υποδηλώνει και ο αγγλικός όρος «one night stand», που είναι μάλλον άκομψο να μεταφραστεί στην ελληνική ως «ξεπέτα», πρόκειται για μια δραστηριότητα που περιορίζεται σε ένα βράδυ. Καθίσταται, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι κάθε περαιτέρω προσδοκία είναι άτοπος και μόνο δυστυχία μπορεί να προκαλέσει. Τούτο όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα η «περιπέτεια μιας νύχτας» να μετεξελιχθεί σε φλογερό έρωτα και ενίοτε να καταλήξει σε σχέση. Εάν ο τζέντλεμαν την επομένη της πράξεως νιώσει κάτι παραπάνω, το εκφράζει χωρίς να γίνεται κουραστικός. Εάν δει όμως ότι η Δουλτσινέα του δεν ανταποκρίνεται, το αποδέχεται και αποσύρεται.

Τελευταία λεπτομέρεια, όχι όμως άνευ σημασίας: Μετά από ένα one night stand ο τζέντλεμαν πάντοτε «βγάζει τη νύχτα». Δεν ανήκει στην κατηγορία «εκσπερματώνω, ντύνομαι και φεύγω». Αντιθέτως, ετοιμάζει πρωινό, είναι γενικώς, κατά τη συνήθειά του, φιλόφρων και περιποιητικός, ωσάν να επρόκειτο για τη γυναίκα των ονείρων του. Στον έρωτα, άλλωστε, δεν είναι ποτέ τσιγκούνης.

Προηγούμενο άρθροΗ συνεργασία Here Technologies και Inrix βρίσκεται σε εξέλιξη
Επόμενο άρθροMad Men (τηλεοπτική σειρά 2007–2015)
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας