Το πλαστικό πνίγει τον πλανήτη Γη

Το πλαστικό πνίγει τον πλανήτη Γη

Ανθεκτικό, με χαμηλό βάρος και φθηνό: το συνθετικό πλαστικό είναι αναμφίβολα μια από τις πιο χρήσιμες ανακαλύψεις του τελευταίου αιώνα. Αυτές οι ιδιότητές του όμως το καθιστούν συγχρόνως μια από τις πιο καταστροφικές μορφές απορριμμάτων για τον πλανήτη.

Aποδείξεις για την αδυναμία μας να «χειριστούμε» τα πλαστικά απορρίμματα υπάρχουν παντού γύρω μας, από τους τεράστιους λόφους των σκουπιδιών που συναντάμε σε διάφορα σημεία της πόλης μέχρι την τοξική σακούλα που επιπλέει στη μέση της θάλασσας, μίλια μακριά από τη στεριά. Συμπλέγματα νησιών όπως η Χαβάη έπρεπε λόγω της θέσης τους στον Ειρηνικό να είναι παρθένα. Αντί γι’ αυτό όμως είναι σκεπασμένα με πλαστικό, καθιστώντας πολλά πουλιά, θαλάσσιες χελώνες και τη θαλάσσια χλωρίδα είδη υπό εξαφάνιση.

Όλοι ένοχοι

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως περισσότερα από 46.000 πλαστικά απορρίμματα επιπλέουν σε κάθε 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα της θάλασσας. Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν πως πλαστικά κομμάτια στον ωκεανό εκπέμπουν ρυπαντικές ουσίες που διεισδύουν στα ψάρια, μολύνοντας την τροφική αλυσίδα.

Το 1950 λιγότεροι από 5 εκατ. τόνοι πλαστικού παράγονταν σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα ο αριθμός ξεπερνά τους 100 εκατ. τόνους! Είμαστε όλοι ένοχοι που το χρησιμοποιούμε εθελοτυφλώντας για τις βλαβερές του συνέπειες. Είμαστε όμως περικυκλωμένοι από αυτό – από το κεσεδάκι με το γιαούρτι μέχρι το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής, τις οδοντόβουρτσες και τις πάνες των μωρών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να επέμβουμε στη ρίζα του προβλήματος, καθώς έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μπορούμε όμως να κάνουμε καθημερινά όλες εκείνες τις επιλογές που θα μειώσουν έστω και στο ελάχιστο τον όγκο των πλαστικών απορριμμάτων: ανακυκλώσιμες σακούλες σκουπιδιών, γυάλινα μπουκάλια, χάρτινες συσκευασίες κ.λπ. Γιατί η προσπάθεια για έναν πιο καθαρό πλανήτη μας αφορά όλους.

Ωστόσο χρήζει άξιο αναφοράς το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει δραστικά μέτρα για την εξάλειψη πλαστικών μιας χρήσης, προκειμένου να μετριάσει το κακό λαμβάνει χώρα στη γεωγραφική περιοχή της. Εν τούτοις, δεν συμβαίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη Γη, ίσως γιατί δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά το ζήτημα και δεν κατανοούν τις συνέπειες που προκαλεί το πλαστικό.

Προηγούμενο άρθροYamaha YZF-R3
Επόμενο άρθροΓρήγορες λύσεις σε ερωτικές καταστάσεις
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας