Yamaha YZF-R3

Καθόμαστε στα έξω τραπεζάκια μιας καφετέριας δίπλα από μια σειρά από Yamaha YZF-R3 με τα λάστιχα τους να καίνε μέχρι τα μάγουλα, όταν έρχεται ένας Ελβετός και λέει τολμηρά: «Είναι η τέλεια μοτοσικλέτα για τους ορεινούς δρόμους στην πατρίδα μου. Αν οδηγούμε ένα R1 έτσι, τότε σύντομα θα καταλήξουμε στη φυλακή».

Έχει ένα δίκιο. Έχουμε μόλις απολαύσει μια φανταστική διαδρομή σε στριφτερούς, καλά στρωμένους και χωρίς κίνηση δρόμους στους λόφους κοντά στη Βαρκελώνη, οδηγώντας γρήγορα για να μείνουμε κοντά στο γρήγορο πλοηγό της Yamaha. Οδηγούσαμε την καινούργια σπορ μοτοσικλέτα με τη βελόνα της στο κόκκινο των 12.500rpm στις ευθείες και με τα Michelin σε αρκετά μεγάλες γωνίες κλίσης – αλλά και πάλι δεν είχαμε φτάσει τα 150km/h.

Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει μια καλύτερη και με περισσότερη αδρεναλίνη βόλτα, αλλά και με κίνδυνο να χάσουμε το δίπλωμά μας με μια μεγαλύτερη supersport μοτοσικλέτα; Πιθανόν, αλλά η διαφορά δεν θα ήταν και τόσο μεγάλη, αν υπήρχε έτσι κι αλλιώς.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι το Yamaha YZF-R3 είναι πολύ εντυπωσιακό και φαίνεται ότι εισέρχεται στην κατηγορία των Α2 μοτοσικλετών σχεδόν με την ίδια σφοδρότητα όπως το Yamaha YZF-R1 έκανε στην open κατηγορία.

Τι είναι το Yamaha YZF-R3

Η παρουσίαση μιας μοτοσικλέτας όπως το Yamaha YZF-R3 ήταν θέμα χρόνου, από τη στιγμή που η Yamaha αφυπνίστηκε από την υφεσιακή νάρκη. Το δίπλωμα Α2 με το όριο των 35kW έχει γίνει ένα σημαντικό πεδίο μάχης, εν μέρει επειδή συμπίπτει με ένα ολοένα και πιο δημοφιλή τομέα στις αναδυόμενες αγορές, όπου μοτοσικλέτες όπως το KTM RC 390 σημειώνουν επιτυχία – και όπου κατασκευάζονται ώστε να μειωθεί το κόστος.

Το Yamaha YZF-R3 ταιριάζει σ’ αυτό το format από κάθε άποψη. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 321cc έχει ισχύ 41hp ελάχιστα κάτω από το όριο του διπλώματος Α2, ενώ είναι κοντά και στο μέγιστο όριο ισχύος προς βάρος που επιτρέπεται για την κατηγορία αυτή. Η μοτοσικλέτα αυτή έχει σχεδιαστεί για να παράγεται και με κινητήρα 250cc χωρίς άλλες διαφορές, για κάποιες χώρες κυρίως στην Ασία. Δεν κατασκευάζεται στην Ιαπωνία αλλά στην Ινδονησία κι από εκεί αποστέλλεται στις αγορές παγκοσμίως, στη μία μορφή του ή την άλλη.

Κινητήρας

Ο ολοκαίνουργιος δικύλινδρος εν σειρά, οκραβάλβιδος με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους κινητήρας έχει παρόμοια τεχνολογία με άλλα μοντέλα της Yamaha. Εχει offset κυλίνδρους (βοηθά στο μοχλισμό που ασκείται στο στρόφαλο), όπως και το Yamaha MT-07 (επίσης δικύλινδρο), με σφυρήλατα πιστόνια και μπιέλες με επεξεργασία σκλήρυνσης (carburized), πράγμα που επιτρέπει μικρότερες ανοχές σε σχέση με τα στάνταρντ εξαρτήματα. Οι διαστάσεις των κυλίνδρων διάμετρος x διαδρομή 68 x 44,1mm είναι σχεδόν τόσο υπερτετράγωνες όσο στο νέο Yamaha YZF-R1 επομένως ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος για να είναι εύστροφος. Η μέγιστη ισχύς αποδίδεται στις 10.750rpm και ο κόφτης επεμβαίνει στις 13.500rpm.

Πλαίσιο – αναρτήσεις

Αντιθέτως το πλαίσιο δεν έχει καμία σχέση με τις αλουμινένιες δοκούς των R1 και R6 καθώς είναι ένα σχετικά απλό χαλύβδινο σωληνωτό πλαίσιο που χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του. Το ψαλίδι είναι κι αυτό ατσάλινο, πάνω στο οποίο εδράζεται απευθείας το μονό αμορτισέρ και ρυθμίζεται μόνο ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για το πιρούνι της KYB με διάμετρο καλαμιών 41mm. Ο τροχός εμπρός με διάμετρο 17in έχει μονό δίσκο και συμβατικής στήριξης δαγκάνα.

Το loοk του Yamaha YZF-R3 με το ολόσωμο φέρινγκ είναι σχεδιασμένο για να είναι όσο το δυνατό πιο σπορτίβικο με αιχμηρό διπλό προβολέα εμπρός και άσπρη μπλε βαφή (το άλλο χρώμα είναι μαύρο).

Yamaha YZF-R3 on board

Εργονομία

Αυτή η νέα μοτοσικλέτα όμως που είναι φτιαγμένη για να είναι φιλική στους νέους αναβάτες, δεν είναι και πολύ κατάλληλη για πίστα όπως τα R1 και R6. Προορίζεται για καθημερινή χρήση στην πόλη κι έτσι τα clip ons του είναι σχετικά ψηλά και η θέση οδήγησης είναι όρθια και άνετη, χωρίς να ρίχνει πολύ βάρος του αναβάτη στους καρπούς – αν και η χαμηλή σέλα (780mm) και τα ψηλά μαρσπιέ σημαίνουν ότι προορίζεται περισσότερο σε λεπτούς νέους αναβάτες παρά σε μεγαλύτερους με «σκουριασμένα» γόνατα.

Στην πόλη

Ακόμα κι έτσι το Yamaha YZF-R3 έδινε αίσθηση άνεσης και καλού ελέγχου καθώς ο κινητήρας πήρε μπροστά με ένα ήπιο γρύλισμα από το κοντό τελικό και ξεκίνησα μέσα στους δρόμους της πόλης Reus.

Παρά τη δυνατότητά του να στροφάρει ψηλά, ο κινητήρας ήταν πολύ φιλικός στον αναβάτη, τραβώντας από χαμηλά καθώς άφησα τον ελαφρύ συμπλέκτη. Η απόκριση του γκαζιού ήταν πολύ ομαλή και προσφέρει καλό έλεγχο, ενώ ανέβαζε στροφές χωρίς να υπάρχει υποψία σκαλοπατιού δύναμης καθώς δούλευα το ελαφρύ εξατάχυτο κιβώτιο.

Το χαμηλό βάρος του Yamaha YZF-R3 (στα 169kg με γεμάτο ρεζερβουάρ είναι λίγο βαρύτερο από το KTM RC 390, αλλά 20kg ελαφρύτερο από το Yamaha YZF-R6) βοηθούσε στο να κάνει την διαδρομή μας εύκολη. Το ίδιο ισχύει και με το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, αν και επειδή είμαι ψηλός το τιμόνι χτυπούσε στα γόνατά μου στις δυσκολότερες μανούβρες χαμηλής ταχύτητας.

Σε γενικές γραμμές πάντως ήταν εξαίρετο στην πόλη – και σίγουρα ζωντάνεψε καθώς πηγαίναμε δυτικά και ο δρόμος άνοιξε.

Στον ανοιχτό δρόμο

Και προσέξτε, το Yamaha YZF-R3 δουλεύει σωστά όταν το χρησιμοποιείς σωστά. Όταν περάσαμε την περιοχή με τα χαμηλά όρια ταχύτητας, ο πλοηγός μας άνοιξε το γκάζι τέρμα, κι έκανε κι εγώ το ίδιο… Αλλά σε αντίθεση με αυτόν δεν μπήκα στον κόπο να κατεβάσω δύο ταχύτητες κι έτσι σε μερικά δευτερόλεπτα ήταν 200 μέτρα μπροστά μου και ξεμάκρυνε. Δεν ξαναέκανα το ίδιο λάθος και από εκείνη τη στιγμή η βόλτα μας έγινε πλέον διασκεδαστικά γρήγορη.

Το Yamaha YZF-R3 έπαιζε το ρόλο της αξιοθαύμαστα, με τον δικύλινδρο κινητήρα των 180 μοιρών να παραμένει εντυπωσιακά ομαλός στη λειτουργία του χάρη στο μονό αντικραδασμικό άξονα, ενώ η μοτοσικλέτα παρέμεινε άψογα σταθερή στις μακρύτερες ευθείας, φτάνοντας τα 170km/h τελική ή λίγο παραπάνω στους πιο μικρόσωμους και πιο αεροδυναμικούς αναβάτες. Είχα ακόμη και αρκετή προστασία από τον άνεμο ώστε να μπορώ να φανταστώ ότι ένα σχετικά μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο θα ήταν μέσα στις δυνατότητες του R3.

Στις στροφές

Φυσικά η μοτοσικλέτα ήταν πολύ πιο διασκεδαστική όταν φτάσαμε σε έναν δρόμο με ωραίες στροφές και με καλή άσφαλτο, τον TP-7402 που διασχίζει τους λόφους προς την καφετέρια στην Porrera. Ο πλοηγός μας δεν χάζευε – έπρεπε να πηγαίνουμε πολύ γρήγορα για να μην τον χάσουμε- και το Yamaha YZF-R3 δεν μας απογοήτευσε. Για μια τόσο μικρή και απλή μοτοσικλέτα μας εντυπωσίασε με το πώς στρίβει, πώς σταματά και με την πρόσφυση των στενών τροχών με τα Michelin Pilot Street που φάνηκαν να ταιριάζουν πάρα πολύ καλά με τη μοτοσικλέτα.

Στην πίστα!

Το Yamaha YZF-R3 έδειξε κλάση ακόμη και μετά το φαγητό, όταν είχαμε την ευκαιρία να μπούμε μέσα στην πίστα Calafat, όπου και πάλι η μικρή μοτοσικλέτα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Στην «κόλαση» της πίστας οι μη ρυθμιζόμενες αναρτήσεις έδιναν σχετικά ασαφή αίσθηση και το αμορτισέρ είχε περιστασιακά γρήγορη επαναφορά με το μεγαλύτερο από το μέσο όρος βάρος του σώματός μου, ενώ το σύστημα του ABS επενέβαινε πολύ έντονα σε μία ή δύο στροφές. Αλλά ακόμη και η σκληρή χρήση μέσα στην πίστα δεν έβγαλε στη επιφάνεια πραγματικά προβλήματα.

Ένας αναβάτης εξέφρασε την άποψη ότι το εμπρός φρένο θα μπορούσε να είναι λίγο πιο δυνατό και έχει μάλλον δίκιο αν χρησιμοποιείς μόνο δύο δάχτυλα στη μανέτα. Αλλά εμένα μου φάνηκε ότι το Yamaha YZF-R3 είχε διακριτά καλύτερο φρένο από τον πιο κοντινό του αντίπαλο, KTM RC 390 και ίσως να έχει και λίγο πιο σφιχτή και καλύτερα ελεγχόμενη ανάρτηση. Αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι η πίσω ανάρτηση του Yamaha YZF-R3 έχει διαδρομή 125mm ενώ του KTM 150mm, αλλά αυτό δεν επηρέασε την άνεση του.

Πρακτικότητα – κατανάλωση καυσίμου

Το Yamaha YZF-R3 ήταν σίγουρα διασκεδαστικό στο Calafat και θα ήταν εξαιρετική μοτοσικλέτα για να αρχίσει ένας νέος αναβάτης να κάνει track day. Από την άλλη μεριά θα είναι μια αρκετά πρακτική και οικονομική all round μοτοσικλέτα, πράγμα που σίγουρα είναι το ίδιο σημαντικό για τους περισσότερους από τους νέους αναβάτες. Η κατανάλωση του καυσίμου ήταν κατά μέσο όρο 6,1lt/100km συνεχώς τέρμα γκάζι, αλλά έπεσε στα 5lt/100km με πιο ήπια χρήση, και σίγουρα πολλοί αναβάτες θα καταφέρουν και καλύτερη κατανάλωση. Μια αυτονομία της τάξης των 250km από το 14λιτρο ρεζερβουάρ είναι μέσα στις δυνατότητες της μοτοσικλέτας.

Στις λεπτομέρειές του το Yamaha YZF-R3 είναι αρκετά καλό, όπως ας πούμε τον ωραίο πίνακα οργάνων, που συνδυάζει αναλογικό στροφόμετρο με ψηφιακό ταχύμετρο και ρυθμιζόμενο shift light, ένδειξη επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο, στάθμης καυσίμου και ένδειξη κατανάλωσης. Πάντως οι οθόνες δεν αλλάζουν από διακόπτη στο τιμόνι και τα φλας δεν σβήνουν μόνα τους.

Οι καθρέφτες είναι σχετικά φαρδιοί και με τα δεδομένα των σπορ μοτοσικλετών και υπάρχει κι ένα σελάκι για τον συνεπιβάτη, αλλά μόνο ένας ιμάντας για να κρατιέται και δεν υπάρχει και κάτι για να δέσεις πράγματα.

Ακόμα κι έτσι το Yamaha YZF-R3 έχει αρκετά ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί μια καλή και φιλική στον αναβάτη all round, με ωραία εμφάνιση, αρκετά γρήγορο, που στρίβει αρκετά καλά για να επιτεθείς τους ορεινούς δρόμους. Όπως πολλά από τα πιο καινούργια Yamaha η τιμή του είναι αρκετά ανταγωνιστική: είναι πιο ακριβό από το πιο αδύναμο Honda CBR 300R αλλά φτηνότερο από το Honda CBR 500R, το KTM RC 390, ακόμη και το Kawasaki Ninja 300.

Ανάμεσα στα αξεσουάρ του περιλαμβάνονται άλλη ζελατίνα, φλας LED και slip-on τελικό της Akrapovic, ενώ υπάρχει και ολόσωμο σύστημα της ίδιας εταιρίας, που δεν είναι street legal.

Μικρή σπορ μοτοσικλέτα με εντυπωσιακή πολυχρηστικότητα

To comeback της Yamaha που ξεκίνησε με τα γυμνά MT συνεχίστηκε με τις σπορ μοτοσικλέτες: πρώτα το Yamaha YZF-R1 και τώρα το YZF-R3 που με τον τρόπο του είναι το ίδιο εντυπωσιακό. Ως μια μοτοσικλέτα τα-κάνω-όλα για διπλώματα Α2 ή όποιον άλλον θέλει μια σπορ μοτοσικλέτα με καλές επιδόσεις και προσιτή τιμή, το Yamaha YZF-R3 έχει πολλά να πει.

Leon Oosterhof, Product Manager Super-sport, Yamaha Motor Europe

«Το R3 ήταν κυρίως ένα παγκόσμιο project. Υπάρχει και μοντέλο με κινητήρα 250cc αλλά είναι σχεδιασμένο για τον μεγαλύτερο κινητήρα των 321cc και όχι το αντίστροφο. Υπήρχε μια παγκόσμια ζήτηση για μια μικρομεσαίου κυβισμού σπορ μοτοσικλέτα ενώ στόχος ήταν να μπορεί να οδηγηθεί από δίπλωμα Α2 στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να απαντά στη ζήτηση στην Ασία και σε άλλα μέρη ως 250άρι.

Γιατί στα 321cc; Η ομάδα εξέλιξης ήθελε να φτιάξει έναν κινητήρα με καλές επιδόσεις και έμφαση στις μεσαίες και τις υψηλές στροφές. Επιλέξαμε λοιπόν μια σχετικά μεγάλη διάμετρο και μικρή διαδρομή, αντίστοιχη με τις αναλογίες του R6 και καταλήξαμε σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά. Το 250άρι έχει μικρότερη διάμετρο.

Είχαμε στόχο δύο ομάδες αγοραστών για το R3. Αρχικά τους νεαρούς αναβάτες που έχουν το μυαλό τους στη σπορ οδήγηση και ονειρεύονται χρόνους και τα λοιπά. Καταλαβαίνουμε ότι δεν θα οδηγούν στην πίστα κάθε σαββατοκύριακο κι έτσι η μοτοσικλέτα καλύπτει μεν το όνειρό τους, αλλά είναι κατάλληλη και για καθημερινή χρήση.

Η άλλη κατηγορία είναι για αναβάτες με το τελευταίο δίπλωμα που αναζητούν μια εναλλακτική σε μοτοσικλέτα δρόμου. Θέλουν κάτι πιο σπορ και συναρπαστικό, ειδικά για στριφτερούς δρόμους, αλλά θέλουν και ευκολία στην οδήγηση και προστασία για μεγαλύτερες αποστάσεις στον αυτοκινητόδρομο. Νομίζουμε ότι το R3 ταιριάζει και στις δύο κατηγορίες αναβατών.

Αν θα φτιάξουμε γυμνή έκδοση; Ποιος ξέρει; Πλέον όταν εξελίσσεις έναν κινητήρα, πρέπει να βρίσκει εφαρμογές σε πολλές μοτοσικλέτες. Πιστεύουμε ότι αυτός ο κινητήρας έχει αρκετή δύναμη και ροπή για να παίξεις, επομένως ίσως γίνει αυτό κάποια στιγμή. Ποτέ δεν ξέρεις»!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166