Ορισμένες υπηρεσίες streaming πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα στους καλλιτέχνες για τη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων για την αναπαραγωγή της μουσικής τους από ό,τι οι ανταγωνιστές τους. Το Spotify είχε τις χειρότερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα κατά τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Μεγάλες διαφορές στις πληρωμές
Οι διαφορές στις αμοιβές των καλλιτεχνών από τις υπηρεσίες streaming παραμένουν πολύ μεγάλες. Μια νέα έρευνα της Duetti δείχνει ότι το Spotify το 2024 απέδιδε κατά μέσο όρο μόλις 3 δολάρια ανά χίλιες αναπαραγωγές. Η Amazon πλήρωσε 8,80 δολάρια για τον ίδιο αριθμό αναπαραγωγών, ακολουθούμενη από την Tidal με 6,80 δολάρια και την Apple Music με 6,20 δολάρια. Το YouTube χρέωσε 4,80 δολάρια ανά χίλιες αναπαραγωγές, το ίδιο ποσό με το Deezer.
Επειδή το Spotify είναι ο απόλυτος ηγέτης της αγοράς, με περισσότερους από 640 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, ο μέσος όρος για τις αναπαραγωγές μουσικής ανέρχεται σε 3,41 δολάρια ανά χίλιες αναπαραγωγές. Το 2024, οι καλλιτέχνες και άλλοι κάτοχοι δικαιωμάτων έλαβαν κατά μέσο όρο 2% λιγότερα ανά αναπαραγωγή από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα.
Αυτή η μείωση δεν είναι μεμονωμένη, καθώς από το 2021 οι τιμές ανά αναπαραγωγή μειώνονται κατά μέσο όρο 7% ετησίως. Πριν από τέσσερα χρόνια, χίλιες αναπαραγωγές απέφεραν ακόμη 4 δολάρια.
Σύμφωνα με την Duetti, υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφόρων μουσικών ειδών. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος στα κυρίαρχα είδη, όπως η ποπ και η χιπ χοπ, είναι μόλις 3,20 δολάρια ανά χίλιες αναπαραγωγές, ενώ στα εξειδικευμένα είδη όπως η goth punk και η phonk είναι 3,50 δολάρια.
Γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές;
Η κύρια εξήγηση για τις διαφορές είναι ότι οι υπηρεσίες έχουν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα. Το Spotify, για παράδειγμα, σε αντίθεση με την Apple, έχει επίσης μια δωρεάν συνδρομή, όπου οι χρήστες βλέπουν διαφημίσεις ανάμεσα στα τραγούδια. Τα έσοδα από διαφημίσεις από τις αναπαραγωγές αυτών των δωρεάν χρηστών αποφέρουν πιθανώς λιγότερα κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, το Spotify δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ως μοναδική δικαιολογία, καθώς το YouTube βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από διαφημίσεις και η υπηρεσία βίντεο πληρώνει τους καλλιτέχνες σημαντικά καλύτερα. Παρά τις αυξήσεις τιμών στο Spotify, οι πληρωμές της εταιρείας προς τους καλλιτέχνες μειώνονται συνεχώς. Την ίδια στιγμή, το YouTube πέρυσι πλήρωσε 50 σεντς περισσότερα ανά χίλιες αναπαραγωγές από ό,τι το 2023.
Η αύξηση στο YouTube εξηγείται εν μέρει από την αύξηση του αριθμού των συνδρομητών YouTube Premium. Στην Amazon, οι πληρωμές είναι τόσο υψηλές λόγω της ενσωμάτωσης της μουσικής υπηρεσίας στις συνδρομές Amazon Prime.
Οι καλλιτέχνες ανησυχούν για το Spotify
Στο Spotify υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που ανησυχούν τους μουσικούς. Η σουηδική εταιρεία επενδύει εδώ και χρόνια τεράστια ποσά σε podcast και ηχητικά βιβλία. Εάν οι χρήστες αφιερώνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ακρόασής τους σε αυτά, αυτό γίνεται εις βάρος των δημιουργών μουσικής.
Επιπλέον, το Spotify προτείνει όλο και πιο συχνά στους χρήστες καλλιτέχνες που δημιουργούνται από AI, στους οποίους δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα, επειδή απλώς δεν υπάρχουν.
Εδώ και χρόνια ακούγονται κριτικές από τον μουσικό κόσμο για το Spotify, αλλά η εταιρεία ξεφεύγει με τις πρακτικές της επειδή έχει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Οι καλλιτέχνες και οι δισκογραφικές τους εταιρείες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σουηδική υπηρεσία για να φτάσουν στο κοινό. Προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, καθώς ο αριθμός των χρηστών του Spotify συνέχισε να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα.
Η επιρροή των αλγορίθμων και η ανάγκη για διαφάνεια
Πέρα από τα ζητήματα των πληρωμών, μια άλλη ανησυχία των καλλιτεχνών αφορά τον ρόλο των αλγορίθμων στις πλατφόρμες streaming. Οι αλγόριθμοι αυτοί καθορίζουν ποια μουσική θα προταθεί στους χρήστες, επηρεάζοντας σημαντικά την προβολή και τα έσοδα των καλλιτεχνών.
Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη λειτουργία αυτών των αλγορίθμων δημιουργεί αίσθημα αβεβαιότητας και ανισότητας. Οι καλλιτέχνες ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο προωθείται η μουσική τους.
Η αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων
Η συνεχιζόμενη συζήτηση για τις αμοιβές των καλλιτεχνών στις πλατφόρμες streaming έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων. Ορισμένοι καλλιτέχνες επιλέγουν να διανέμουν τη μουσική τους ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το Bandcamp, όπου διατηρούν μεγαλύτερο έλεγχο στα έσοδά τους.
Άλλοι πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες, όπως τα NFT (Non-Fungible Tokens), για να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων και να συνδεθούν απευθείας με τους θαυμαστές τους. Η ανάγκη για ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μουσικό οικοσύστημα παραμένει επιτακτική.