Το Τόκιο θα χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.
Το Τόκιο 2020 θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα χρησιμοποιούν εξ ολοκλήρου την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλους τους χώρους, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των διοργανωτών.
Για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα, οι διοργανωτές συνεργάζονται με την ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας πληροφοριών NEC για να αναπτύξουν το πρώτο σύστημα αυτού του είδους που θα εφαρμοστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η τεχνολογία, η οποία παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης σε μια εκδήλωση στην ιαπωνική πρωτεύουσα, θα χρησιμοποιήσει τα IC chips μέσα στα δελτία ταυτότητας για να επαληθεύσει αυτόματα την ταυτότητα εκείνων που εισέρχονται στους 40 χώρους.
Εκτιμάται συνολικά πως περισσότεροι από 300.000 αθλητές και προσωπικό που θα εργάζεται για τους αγώνες θα πρέπει να υποβάλουν φωτογραφίες τα οποία θα καταχωρηθούν σε μία κεντρική βάση δεδομένων πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον Ιούλιο του 2020.
«Κάθε φορά που μπαίνουν αυτά τα άτομα στις εγκαταστάσεις, θα διεξάγεται ο έλεγχος ασφαλείας μέσω αυτού του συστήματος», εξήγησε ο επικεφαλής ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, ο Τσουγιόσι Ιβάσιτα.
Το σύστημα δεν θα απευθύνεται σε θεατές που θα βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, αλλά θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ασφάλειας των αθλητών και στη μείωση των χρόνων αναμονής τους πριν από κάθε αγώνισμα. Συγκεκριμένα, η αναγνώριση προσώπου θα εστιάζεται σε αθλητές, το προσωπικό των αγώνων, τους εθελοντές και τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Περισσότερες από 40 εγκαταστάσεις, όπως το κύριο στάδιο πού θα γίνει η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το International Broadcast Centre, το Ολυμπιακό χωριό και ούτω καθεξής, θα έχουν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της NEC, ο Masaaki Suganuma.
Η NEC δήλωσε ότι δοκίμασε τη συγκεκριμένη τεχνολογία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016, όπου είχε έχει εφαρμοστεί σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, αλλά η συμβολή του στο τομέα της ασφάλειας ήταν μικρής εμβέλειας.
Κατά τη διάρκεια επίδειξης της αναγνώρισης προσώπου στα μέσα ενημέρωσης, η τεχνολογία κατάφερε να αναγνωρίσει σωστά μία σειρά διαφορετικών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σε αναπηρικά αμαξίδια και με διαφορετικά ύψη, το οποίο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του συστήματος της NEC.